(EU) 2016/441Nařízení Komise (EU) 2016/441 ze dne 23. března 2016, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání steviol-glykosidů (E 960) jako sladidla v hořčici (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 78, 24.3.2016, s. 47-48 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 23. března 2016 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 13. dubna 2016 Nabývá účinnosti: 13. dubna 2016
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2016/441

ze dne 23. března 2016,

kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání steviol-glykosidů (E 960) jako sladidla v hořčici

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (1) ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách, a zejména na čl. 10 odst. 3 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití.

(2)

Uvedený seznam může být aktualizován v souladu s jednotným postupem uvedeným v čl. 3 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 (2), a to buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti.

(3)

Dne 23. ledna 2015 byla předložena žádost o povolení používání steviol-glykosidů (E 960) jako sladidla v hořčici. Žádost byla následně zpřístupněna členským státům na základě článku 4 nařízení (ES) č. 1331/2008.

(4)

Steviol-glykosidy jsou nekalorické sladce chutnající složky, které lze použít k nahrazení sacharózy při výrobě hořčice, což umožní prodloužit její dobu skladovatelnosti a mikrobiologickou stabilitu (snížení obsahu cukru brání kvašení (fermentaci) cukru, pro které je cukr substrátem) a současně zachovat požadované organoleptické vlastnosti produktu. Povolení steviol-glykosidů v hořčici umožní rozšířit sortiment tohoto produktu o produkt obsahující jiné sladidlo než doposud používaná sladidla a dodat mu mírně odlišné chuťové vlastnosti.

(5)

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) zhodnotil bezpečnost steviol-glykosidů, získávaných z listů rostliny Stevia rebaudiana Bertoni, jako sladidla a vyjádřil své stanovisko dne 14. dubna 2010 (3). Úřad stanovil přijatelný denní příjem (Acceptable Daily Intake, ADI) pro steviol-glykosidy, vyjádřený jako ekvivalenty steviolu, na 4 mg/kg tělesné hmotnosti na den.

(6)

Povolení tohoto sladidla v hořčici na úrovni 120 mg/kg (jako ekvivalenty steviolu) by vedlo ke zvýšení příjmu E960 v těchto rozmezích: mezi 0 až 0,133 % ADI při průměrné spotřebě a mezi 0 až 1,143 % ADI při vysoké úrovni spotřeby. To se považuje za dodatečnou zanedbatelnou expozici spotřebitele, a tudíž to nepředstavuje bezpečnostní riziko.

(7)

Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna požádat o stanovisko úřadu za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie stanoveného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008, s výjimkou případů, kdy tato aktualizace pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví. Vzhledem k tomu, že povolení používání steviol-glykosidů (E 960) jako sladidel v hořčici představuje aktualizaci tohoto seznamu, která pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví, není nutné o stanovisko úřadu žádat.

(8)

Je proto vhodné povolit použití steviol-glykosidů (E 960) jako sladidla přidávaného do hořčice (podkategorie potravin 12.4) na maximální úrovni 120 mg/kg.

(9)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna.

(10)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 23. března 2016.

Za Komisi

předseda

Jean-Claude JUNCKER


(1)  Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.

(2)  Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1).

(3)  EFSA Journal 2010; 8(4):1537.


PŘÍLOHA

Část E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění takto:

1)

V podkategorii potravin 12.4 Hořčice se za záznam pro E 959 vkládá nový záznam, který zní:

 

„E 960

Steviol-glykosidy

120

(60)“

 

2)

Vkládá se nová poznámka pod čarou, která zní:

„(60):

Vyjádřeno jako ekvivalenty steviolu.“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU