(EU) 2015/1725Nařízení Komise (EU) 2015/1725 ze dne 28. září 2015, kterým se mění příloha nařízení (EU) č. 231/2012, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o specifikace pro ethyl-lauroyl-argininát (E 243) (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 252, 29.9.2015, s. 12-13 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 28. září 2015 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 19. října 2015 Nabývá účinnosti: 19. října 2015
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/1725

ze dne 28. září 2015,

kterým se mění příloha nařízení (EU) č. 231/2012, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o specifikace pro ethyl-lauroyl-argininát (E 243)

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na článek 14 uvedeného nařízení,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (2), a zejména na čl. 7 odst. 5 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 (3) stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení (ES) č. 1333/2008.

(2)

Tyto specifikace mohou být v souladu s jednotným postupem uvedeným v čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 1331/2008 aktualizovány, a to buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti.

(3)

Dne 17. listopadu 2014 byla podána žádost o změnu specifikací týkajících se potravinářské přídatné látky ethyl-lauroyl-argininát (E 243). Žádost byla zpřístupněna členským státům na základě článku 4 nařízení (ES) č. 1331/2008.

(4)

Ve stávající specifikaci je definováno, že ethyl-lauroyl-argininát se synteticky získává esterifikací argininu s ethanolem a vzniklý ester se poté nechá reagovat s lauroyl-chloridem. Výsledný ethyl-lauroyl-argininát má formu hydrochloridové soli; ta se filtruje a suší.

(5)

Žadatel prokázal, že stávající definice je příliš široká a že by měla zohledňovat informace týkající se teploty a pH, které byly zahrnuty v původní žádosti a které jsou důležité pro dosažení stejného profilu, jaký posuzoval Evropský úřad pro bezpečnost potravin ve svém stanovisku k bezpečnosti používání ethyl-lauroyl-argininátu jako konzervantu v potravinách (4).

(6)

Nařízení (EU) č. 231/2012 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno.

(7)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha nařízení (EU) č. 231/2012 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

V Bruselu dne 28. září 2015.

Za Komisi

předseda

Jean-Claude JUNCKER


(1)  Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.

(2)  Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1.

(3)  Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 ze dne 9. března 2012, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (Úř. věst. L 83, 22.3.2012, s. 1).

(4)  The EFSA Journal (2007) 511, s. 1–27.


PŘÍLOHA

V příloze nařízení (EU) č. 231/2012 se v položce pro E 243 ethyl-lauroyl-argininát definice nahrazuje tímto:

Definice

Ethyl-lauroyl-argininát se synteticky získává esterifikací argininu s ethanolem; vzniklý ester se poté nechá reagovat s lauroyl-chloridem ve vodném prostředí při řízené teplotě mezi 10 a 15 °C a při hodnotě pH mezi 6,7 a 6,9. Výsledný ethyl-lauroyl-argininát má formu hydrochloridové soli; ta se filtruje a suší.“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU