(EU) 2015/649Nařízení Komise (EU) 2015/649 ze dne 24. dubna 2015, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení Komise (EU) č. 231/2012, pokud jde o použití L-leucinu jako nosiče pro stolní sladidla v tabletách (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 107, 25.4.2015, s. 17-20 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 24. dubna 2015 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 15. května 2015 | Nabývá účinnosti: | 15. května 2015 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/649
ze dne 24. dubna 2015,
kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení Komise (EU) č. 231/2012, pokud jde o použití L-leucinu jako nosiče pro stolní sladidla v tabletách
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3, článek 14 a čl. 30 odst. 5 uvedeného nařízení,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (2), a zejména na čl. 7 odst. 5 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití. |
(2) |
Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 (3) stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení (ES) č. 1333/2008. |
(3) |
Tyto seznamy mohou být aktualizovány v souladu s jednotným postupem uvedeným v čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 1331/2008, a to buď z podnětu Komise, nebo na základě žádosti. |
(4) |
Dne 9. září 2010 podalo Německo žádost o povolení používání L-leucinu jako nosiče (k usnadnění tabletování) pro stolní sladidla v tabletách; v uvedené zemi bylo takové použití povoleno. Žádost byla následně zpřístupněna členským státům na základě článku 4 nařízení (ES) č. 1331/2008. |
(5) |
Použití L-leucinu ve stolních sladidlech v tabletách má svoji technologickou funkci a je ho zapotřebí. Z L-leucinu a sladidel se vytvoří homogenní směs, ze které se následně lisují tablety, přičemž L-leucin napomáhá tomu, aby tablety nezůstávaly přichycené na lisovacích nástrojích. |
(6) |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) posoudil bezpečnost aminokyselin a příbuzných látek používaných jako aromatické látky a své stanovisko vydal dne 29. listopadu 2007 (4). Úřad dospěl k závěru, že expozice člověka aminokyselinám prostřednictvím potravin je řádově vyšší než předpokládané úrovně expozice, jež vyplývají z použití aminokyselin jako aromatických látek, a že devět z těchto látek včetně L-leucinu nepředstavuje bezpečnostní riziko při odhadovaných úrovních jejich příjmu v podobě aromatických látek. |
(7) |
V žádosti bylo prokázáno, že ani vysoká spotřeba sladidla v tabletách nepřesáhne 4 % doporučené dávky L-leucinu. |
(8) |
Je proto vhodné povolit použití L-leucinu jako nosiče pro stolní sladidla v tabletách, jak je specifikován v příloze I tohoto nařízení, a přiřadit této potravinářské přídatné látce číslo E 641. |
(9) |
Specifikace L-leucinu by měly být zahrnuty v nařízení (EU) č. 231/2012, až bude tato látka poprvé zahrnuta do seznamu potravinářských přídatných látek Unie stanoveného přílohou II nařízení (ES) č. 1333/2008. V tomto ohledu je třeba zohlednit kritéria čistoty pro L-leucin podle Evropského lékopisu. |
(10) |
Nařízení (ES) č. 1333/2008 a (EU) č. 231/2012 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna. |
(11) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou I tohoto nařízení.
Článek 2
Příloha nařízení (EU) č. 231/2012 se mění v souladu s přílohou II tohoto nařízení.
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 24. dubna 2015.
Za Komisi
předseda
Jean-Claude JUNCKER
(1) Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.
(2) Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1.
(3) Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 ze dne 9. března 2012, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (Úř. věst. L 83, 22.3.2012, s. 1).
(4) The EFSA Journal (2008) 870, 1–46.
PŘÍLOHA I
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění takto:
1) |
V části B se v oddíle 3 „Potravinářské přídatné látky jiné než barviva a náhradní sladidla“ za položku pro potravinářskou přídatnou látku E 640 vkládá nová položka, která zní:
|
2) |
V části E v kategorii potravin 11.4.3 „Stolní sladidla v tabletách“ se za položku pro potravinářskou přídatnou látku E 640 doplňuje nová položka, která zní:
|
PŘÍLOHA II
V příloze nařízení (EU) č. 231/2012 se za položku pro potravinářskou přídatnou látku E 640 vkládá nová položka, která zní:
„E 641 L-LEUCIN |
|
Synonyma |
kyselina 2-aminoisobutyloctová; kyselina L-2-amino-4-methylvalerová; kyselina alfa-aminoisokapronová; kyselina (S)-2-amino-4-methylpentanová; L-Leu |
Definice |
|
Einecs |
200-522-0 |
Číslo CAS |
61-90-5 |
Chemický název |
L-leucin; kyselina L-2-amino-4-methylpentanová |
Chemický vzorec |
C6H13NO2 |
Molekulová hmotnost |
131,17 |
Obsah |
Nejméně 98,5 % a nejvýše 101,0 %, vztaženo na bezvodou bázi |
Popis |
Bílý nebo téměř bílý krystalický prášek nebo lesklé vločky |
Identifikace |
|
Rozpustnost |
Rozpustný ve vodě, kyselině octové, zředěném roztoku HCl a alkalických hydroxidech a uhličitanech; mírně rozpustný v ethanolu |
Specifická otáčivost |
[α]D 20 mezi + 14,5° a + 16,5° (4 % roztok (bezvodá báze) v 6N HCl) |
Čistota |
|
Úbytek hmotnosti sušením |
nejvýše 0,5 % (100–105 °C) |
Síranový popel |
nejvýše 0,1 % |
Chloridy |
nejvýše 200 mg/kg |
Sulfáty |
nejvýše 300 mg/kg |
Amonium |
nejvýše 200 mg/kg |
Železo |
nejvýše 10 mg/kg |
Arzen |
nejvýše 3 mg/kg |
Olovo |
nejvýše 5 mg/kg |
Rtuť |
nejvýše 1 mg/kg“ |