(EU) 2015/649Nařízení Komise (EU) 2015/649 ze dne 24. dubna 2015, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení Komise (EU) č. 231/2012, pokud jde o použití L-leucinu jako nosiče pro stolní sladidla v tabletách (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 107, 25.4.2015, s. 17-20 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 24. dubna 2015 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 15. května 2015 Nabývá účinnosti: 15. května 2015
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/649

ze dne 24. dubna 2015,

kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení Komise (EU) č. 231/2012, pokud jde o použití L-leucinu jako nosiče pro stolní sladidla v tabletách

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3, článek 14 a čl. 30 odst. 5 uvedeného nařízení,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (2), a zejména na čl. 7 odst. 5 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití.

(2)

Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 (3) stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení (ES) č. 1333/2008.

(3)

Tyto seznamy mohou být aktualizovány v souladu s jednotným postupem uvedeným v čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 1331/2008, a to buď z podnětu Komise, nebo na základě žádosti.

(4)

Dne 9. září 2010 podalo Německo žádost o povolení používání L-leucinu jako nosiče (k usnadnění tabletování) pro stolní sladidla v tabletách; v uvedené zemi bylo takové použití povoleno. Žádost byla následně zpřístupněna členským státům na základě článku 4 nařízení (ES) č. 1331/2008.

(5)

Použití L-leucinu ve stolních sladidlech v tabletách má svoji technologickou funkci a je ho zapotřebí. Z L-leucinu a sladidel se vytvoří homogenní směs, ze které se následně lisují tablety, přičemž L-leucin napomáhá tomu, aby tablety nezůstávaly přichycené na lisovacích nástrojích.

(6)

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) posoudil bezpečnost aminokyselin a příbuzných látek používaných jako aromatické látky a své stanovisko vydal dne 29. listopadu 2007 (4). Úřad dospěl k závěru, že expozice člověka aminokyselinám prostřednictvím potravin je řádově vyšší než předpokládané úrovně expozice, jež vyplývají z použití aminokyselin jako aromatických látek, a že devět z těchto látek včetně L-leucinu nepředstavuje bezpečnostní riziko při odhadovaných úrovních jejich příjmu v podobě aromatických látek.

(7)

V žádosti bylo prokázáno, že ani vysoká spotřeba sladidla v tabletách nepřesáhne 4 % doporučené dávky L-leucinu.

(8)

Je proto vhodné povolit použití L-leucinu jako nosiče pro stolní sladidla v tabletách, jak je specifikován v příloze I tohoto nařízení, a přiřadit této potravinářské přídatné látce číslo E 641.

(9)

Specifikace L-leucinu by měly být zahrnuty v nařízení (EU) č. 231/2012, až bude tato látka poprvé zahrnuta do seznamu potravinářských přídatných látek Unie stanoveného přílohou II nařízení (ES) č. 1333/2008. V tomto ohledu je třeba zohlednit kritéria čistoty pro L-leucin podle Evropského lékopisu.

(10)

Nařízení (ES) č. 1333/2008 a (EU) č. 231/2012 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna.

(11)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou I tohoto nařízení.

Článek 2

Příloha nařízení (EU) č. 231/2012 se mění v souladu s přílohou II tohoto nařízení.

Článek 3

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 24. dubna 2015.

Za Komisi

předseda

Jean-Claude JUNCKER


(1)  Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.

(2)  Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1.

(3)  Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 ze dne 9. března 2012, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (Úř. věst. L 83, 22.3.2012, s. 1).

(4)  The EFSA Journal (2008) 870, 1–46.


PŘÍLOHA I

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění takto:

1)

V části B se v oddíle 3 „Potravinářské přídatné látky jiné než barviva a náhradní sladidla“ za položku pro potravinářskou přídatnou látku E 640 vkládá nová položka, která zní:

„E 641

L-leucin“

2)

V části E v kategorii potravin 11.4.3 „Stolní sladidla v tabletách“ se za položku pro potravinářskou přídatnou látku E 640 doplňuje nová položka, která zní:

 

„E 641

L-leucin

50 000 “

 

 


PŘÍLOHA II

V příloze nařízení (EU) č. 231/2012 se za položku pro potravinářskou přídatnou látku E 640 vkládá nová položka, která zní:

E 641 L-LEUCIN

Synonyma

kyselina 2-aminoisobutyloctová; kyselina L-2-amino-4-methylvalerová; kyselina alfa-aminoisokapronová; kyselina (S)-2-amino-4-methylpentanová; L-Leu

Definice

Einecs

200-522-0

Číslo CAS

61-90-5

Chemický název

L-leucin; kyselina L-2-amino-4-methylpentanová

Chemický vzorec

C6H13NO2

Molekulová hmotnost

131,17

Obsah

Nejméně 98,5 % a nejvýše 101,0 %, vztaženo na bezvodou bázi

Popis

Bílý nebo téměř bílý krystalický prášek nebo lesklé vločky

Identifikace

Rozpustnost

Rozpustný ve vodě, kyselině octové, zředěném roztoku HCl a alkalických hydroxidech a uhličitanech; mírně rozpustný v ethanolu

Specifická otáčivost

[α]D 20 mezi + 14,5° a + 16,5°

(4 % roztok (bezvodá báze) v 6N HCl)

Čistota

Úbytek hmotnosti sušením

nejvýše 0,5 % (100–105 °C)

Síranový popel

nejvýše 0,1 %

Chloridy

nejvýše 200 mg/kg

Sulfáty

nejvýše 300 mg/kg

Amonium

nejvýše 200 mg/kg

Železo

nejvýše 10 mg/kg

Arzen

nejvýše 3 mg/kg

Olovo

nejvýše 5 mg/kg

Rtuť

nejvýše 1 mg/kg“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU