(EU) 2015/595Prováděcí nařízení Komise (EU) 2015/595 ze dne 15. dubna 2015 o koordinovaném víceletém kontrolním programu Unie pro roky 2016, 2017 a 2018 s cílem zajistit dodržování maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a vyhodnotit expozici spotřebitelů těmto reziduím pesticidů Text s významem pro EHP

Publikováno: Úř. věst. L 99, 16.4.2015, s. 7-20 Druh předpisu: Prováděcí nařízení
Přijato: 15. dubna 2015 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 1. ledna 2016 Nabývá účinnosti: 1. ledna 2016
Platnost předpisu: Zrušen předpisem (EU) 2016/662 Pozbývá platnosti: 1. ledna 2017
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/595

ze dne 15. dubna 2015

o koordinovaném víceletém kontrolním programu Unie pro roky 2016, 2017 a 2018 s cílem zajistit dodržování maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a vyhodnotit expozici spotřebitelů těmto reziduím pesticidů

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ze dne 23. února 2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS (1), a zejména na čl. 29 odst. 2 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Nařízením Komise (ES) č. 1213/2008 (2) byl zřízen první koordinovaný víceletý program Společenství pro roky 2009, 2010 a 2011. Uvedený program dále fungoval na základě dalších nařízení Komise. Posledním z nich bylo prováděcí nařízení Komise (EU) č. 400/2014 (3).

(2)

Hlavní složky stravy v Unii tvoří třicet až čtyřicet potravin. Vzhledem k tomu, že v průběhu tří let dochází k výrazným změnám využití pesticidů, měly by být pesticidy v těchto potravinách kontrolovány v řadě tříletých cyklů, díky čemuž bude možné vyhodnotit expozici spotřebitelů a používání právních předpisů Unie.

(3)

Na základě binomického rozdělení pravděpodobnosti lze vypočítat, že zkoumání 654 vzorků umožní s více než 99 % jistotou odhalit vzorek obsahující rezidua pesticidů, která překračují mez stanovitelnosti, pokud nejméně 1 % produktů obsahuje rezidua překračující tuto mez (4). Odběr těchto vzorků by měl být rozdělen mezi členské státy podle počtu jejich obyvatel, přičemž by mělo být pro každý produkt odebráno nejméně dvanáct vzorků ročně.

(4)

Byly zohledněny výsledky analýzy provedené v rámci předchozích úředních kontrolních programů Unie, aby se zajistilo, že škála pesticidů, na které se kontrolní program vztahuje, odpovídá skutečně používaným pesticidům.

(5)

Pokyny týkající se řízení jakosti analýzy a postupů validace reziduí pesticidů v potravinách a krmivech („Analytical quality control and validation procedures for pesticide residues analysis in food and feed“) jsou zveřejněny na internetových stránkách Komise (5).

(6)

Pokud jsou do definice reziduí pesticidů zahrnuty jiné účinné látky, metabolity a rozkladné či reakční produkty, měly by být takové sloučeniny vykazovány zvlášť, jsou-li měřeny individuálně.

(7)

Členské státy, Komise a Evropský úřad pro bezpečnost potravin se dohodly na prováděcích opatřeních týkajících se podávání informací členskými státy, jako je standardní popis vzorku (SSD) (6)  (7) pro předkládání výsledků analýzy reziduí pesticidů.

(8)

Na postupy odběru vzorků by se měla použít směrnice Komise 2002/63/ES (8), která obsahuje metody a postupy odběru vzorků doporučené Komisí pro Codex Alimentarius.

(9)

Je nezbytné vyhodnotit, zda jsou dodržovány maximální limity reziduí v příkrmech pro kojence stanovené v článku 10 směrnice Komise 2006/141/ES (9) a v článku 7 směrnice Komise 2006/125/ES (10), a to pouze s ohledem na definice reziduí stanovené v nařízení (ES) č. 396/2005.

(10)

V případě metod k prokázání jediného rezidua mohou členské státy splnit své povinnosti týkající se analýzy tím, že se obrátí na úřední laboratoře, které již mají požadované metody validovány.

(11)

Členské státy by měly do 31. srpna každého roku předložit informace za předchozí kalendářní rok.

(12)

Aby v souvislosti s časovým přesahem jednoho víceletého programu do dalšího nedocházelo k nejasnostem, mělo by se v zájmu právní jistoty zrušit prováděcí nařízení (EU) č. 400/2014. Nařízení by se však dále mělo používat pro vzorky odebrané v roce 2015.

(13)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Členské státy odeberou v letech 2016, 2017 a 2018 vzorky pro kombinace pesticidů/produktů uvedené v příloze I a provedou jejich analýzu.

Počet vzorků každého produktu, včetně potravin pro kojence a malé děti a produktů ekologického zemědělství, je stanoven v příloze II.

Článek 2

1.   Šarže, která má být zařazena do vzorku, musí být vybrána náhodně.

Postup odběru vzorků, včetně počtu jednotek, musí být v souladu se směrnicí 2002/63/ES.

2.   Všechny vzorky, včetně vzorků potravin pro kojence a malé děti, se podrobí analýze na pesticidy stanovené v příloze I v souladu s definicemi reziduí stanovenými v nařízení (ES) č. 396/2005.

3.   U potravin pro kojence a malé děti se hodnotí vzorky produktů určených k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce, přičemž se přihlédne k maximálním limitům reziduí stanoveným ve směrnicích 2006/125/ES a 2006/141/ES. V případech, kde tyto potraviny mohou být spotřebovány jak přímo, tak po rekonstituování, se vykázané výsledky vztáhnou na nerekonstituovaný produkt určený k přímé spotřebě.

Článek 3

Členské státy předloží výsledky analýzy vzorků testovaných v letech 2016, 2017 a 2018 vždy do 31. srpna následujícího roku. Tyto výsledky se předloží v souladu se standardním popisem vzorku.

Pokud definice reziduí pesticidů zahrnuje více než jednu sloučeninu (účinné látky, metabolity a/nebo rozkladné či reakční produkty), podají členské státy zprávu o výsledcích analýzy v souladu s úplnou definicí reziduí. Výsledky pro každý z analytů uvedených v definici reziduí se předloží zvlášť, pokud jsou měřeny individuálně.

Článek 4

Prováděcí nařízení (EU) č. 400/2014 se zrušuje.

Dále se však použije na vzorky testované v roce 2015.

Článek 5

Toto nařízení vstupuje v platnost dnem 1. ledna 2016.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 15. dubna 2015.

Za Komisi

předseda

Jean-Claude JUNCKER


(1)  Úř. věst. L 70, 16.3.2005, s. 1.

(2)  Nařízení Komise (ES) č. 1213/2008 ze dne 5. prosince 2008 o koordinovaném víceletém kontrolním programu Společenství pro roky 2009, 2010 a 2011 s cílem zajistit dodržování maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a vyhodnotit expozici spotřebitelů těmto reziduím pesticidů (Úř. věst. L 328, 6.12.2008, s. 9).

(3)  Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 400/2014 ze dne 22. dubna 2014 o koordinovaném víceletém kontrolním programu Unie pro roky 2015, 2016 a 2017 s cílem zajistit dodržování maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a vyhodnotit expozici spotřebitelů těmto reziduím pesticidů (Úř. věst. L 119, 23.4.2014, s. 44).

(4)  Codex Alimentarius, Pesticide Residues in Food (Rezidua pesticidů v potravinách), Řím 1993, ISBN 92-5-103271-8; svazek 2, s. 372.

(5)  Dokument č. SANCO/12571/2013, http://ec.europa.eu/food/plant/plant_protection_products/guidance_documents/docs/qualcontrol_en.pdf v nejnovější verzi.

(6)  Standard sample description for food and feed (EFSA Journal 2010; 8(1): 1457).

(7)  Use of the EFSA Standard Sample Description for the reporting of data on the control of pesticide residues in food and feed according to Regulation (EC) No 396/2005 (EFSA Journal 2014; 12(1): 3545).

(8)  Směrnice Komise 2002/63/ES ze dne 11. července 2002, kterou se stanoví metody Společenství pro odběr vzorků určených k úřední kontrole reziduí pesticidů v produktech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a kterou se zrušuje směrnice 79/700/EHS (Úř. věst. L 187, 16.7.2002, s. 30).

(9)  Směrnice Komise 2006/141/ES ze dne 22. prosince 2006 o počáteční a pokračovací kojenecké výživě a o změně směrnice 1999/21/ES (Úř. věst. L 401, 30.12.2006, s. 1).

(10)  Směrnice Komise 2006/125/ES ze dne 5. prosince 2006 o obilných a ostatních příkrmech pro kojence a malé děti (Úř. věst. L 339, 6.12.2006, s. 16).


PŘÍLOHA I

ČÁST A

Produkty rostlinného původu, z nichž se mají v letech 2016, 2017 a 2018 odebírat vzorky

2016

2017

2018

(c)

(a)

(b)

Jablka (1)

Fazole nevyluštěné (čerstvé nebo zmrazené) (1)

Lilek (1)

Zelí hlávkové (1)

Mrkev (1)

Banány (1)

Pór (1)

Okurky salátové (1)

Brokolice (1)

Salát hlávkový (1)

Pomeranče (1)

Hrozny stolní (1)

Broskve, včetně nektarinek a podobných hybridů (1)

Mandarinky (1)

Pomerančová šťáva

Žitná zrna (2)

Hrušky (1)

Hrachová zrna vyluštěná (čerstvá nebo zmrazená) (1)

Jahody (1)

Brambory (1)

Paprika (sladká) (1)

Rajčata (1)

Rýžová zrna

Pšeničná zrna (2)

Víno (červené nebo bílé) z hroznů. (Nejsou-li u vína k dispozici specifické faktory zpracování, lze použít standardní faktor 1. Členské státy se žádají, aby použitý faktor zpracování u vína uvedly v „národní shrnující zprávě“.)

Špenát (1)

Panenský olivový olej. (Není-li u oleje k dispozici specifický faktor zpracování, lze použít standardní faktor 5 používaný pro látky rozpustné v tuku, pokud uvažujeme standardní výtěžek produkce olivového oleje ve výši 20 % sklizně oliv; pro látky nerozpustné v tuku lze použít standardní faktor zpracování 1. Členské státy se žádají, aby použitý faktor zpracování uvedly v „národní shrnující zprávě“.)

ČÁST B

Produkty živočišného původu, z nichž se mají v letech 2016, 2017 a 2018 odebírat vzorky

2016

2017

2018

(e)

(f)

(d)

Kravské mléko

Tuk drůbeže

Máslo

Tuk prasat

Játra (skotu a jiných přežvýkavců, prasat a drůbeže)

Slepičí vejce

ČÁST C

Kombinace pesticidů/produktů, které mají být kontrolovány v produktech rostlinného původu a na nich

 

2016

2017

2018

Poznámky

2-fenylfenol

(c)

(a)

(b)

 

abamektin

(c)

(a)

(b)

 

acefát

(c)

(a)

(b)

 

acetamiprid

(c)

(a)

(b)

 

akrinathrin

(c)

(a)

(b)

 

aldikarb

(c)

(a)

(b)

 

aldrin a dieldrin

(c)

(a)

(b)

 

azinfos-methyl

(c)

(a)

(b)

 

azoxystrobin

(c)

(a)

(b)

 

bifenthrin

(c)

(a)

(b)

 

bifenyl

(c)

(a)

(b)

 

bitertanol

(c)

(a)

(b)

 

boskalid

(c)

(a)

(b)

 

bromidový ion

(c)

(a)

(b)

V roce 2016 se analyzuje pouze v hlávkovém salátu a rajčatech; v roce 2017 v rýžových zrnech; v roce 2018 ve sladké paprice.

bromopropylát

(c)

(a)

(b)

 

bupirimát

(c)

(a)

(b)

 

buprofezin

(c)

(a)

(b)

 

cyfluthrin

(c)

(a)

(b)

 

cymoxanil

(c)

(a)

(b)

 

cypermethrin

(c)

(a)

(b)

 

cyprodinil

(c)

(a)

(b)

 

cyprokonazol

(c)

(a)

(b)

 

deltamethrin

(c)

(a)

(b)

 

diazinon

(c)

(a)

(b)

 

diethofenkarb

(c)

(a)

(b)

 

difenokonazol

(c)

(a)

(b)

 

difenylamin

(c)

(a)

(b)

 

diflubenzuron

(c)

(a)

(b)

 

dichlorvos

(c)

(a)

(b)

 

dikloran

(c)

(a)

(b)

 

dikofol

(c)

(a)

(b)

Analyzuje se ve všech uvedených komoditách kromě obilovin.

dimethoát

(c)

(a)

(b)

 

dimethomorf

(c)

(a)

(b)

Analyzuje se ve všech uvedených komoditách kromě obilovin.

dinikonazol

(c)

(a)

(b)

 

dithianon

(c)

(a)

(b)

V roce 2016 se analyzuje pouze v hruškách a jablkách; v roce 2017 v hruškách a rýžových zrnech; v roce 2018 ve stolních hroznech.

dithiokarbamáty

(c)

(a)

(b)

Analyzuje se ve všech uvedených komoditách kromě brokolice, hlávkového zelí, olivového oleje a pomerančové šťávy.

dodin

(c)

(a)

(b)

 

endosulfan

(c)

(a)

(b)

 

EPN

(c)

(a)

(b)

 

epoxikonazol

(c)

(a)

(b)

 

ethefon

(c)

(a)

(b)

V roce 2016 se analyzuje pouze v jablkách, rajčatech, vínu a žitných zrnech; v roce 2017 v mandarinkách, pomerančích a rýžových zrnech; v roce 2018 v pomerančové šťávě, pšeničných zrnech, sladké paprice a stolních hroznech.

ethion

(c)

(a)

(b)

 

ethirimol

(c)

(a)

(b)

Analyzuje se ve všech uvedených komoditách kromě obilovin.

etofenprox

(c)

(a)

(b)

 

famoxadon

(c)

(a)

(b)

 

fenamidon

(c)

(a)

(b)

 

fenamifos

(c)

(a)

(b)

 

fenarimol

(c)

(a)

(b)

Analyzuje se ve všech uvedených komoditách kromě obilovin.

fenazachin

(c)

(a)

(b)

Analyzuje se ve všech uvedených komoditách kromě obilovin.

fenbukonazol

(c)

(a)

(b)

 

fenbutatinoxid

(c)

(a)

(b)

V roce 2016 se analyzuje pouze v jablkách, rajčatech a vínu; v roce 2017 v hruškách, mandarinkách a pomerančích; v roce 2018 v lilku, sladké paprice a stolních hroznech.

fenhexamid

(c)

(a)

(b)

 

fenitrothion

(c)

(a)

(b)

 

fenoxykarb

(c)

(a)

(b)

 

fenpropathrin

(c)

(a)

(b)

 

fenpropidin

(c)

(a)

(b)

 

fenpropimorf

(c)

(a)

(b)

 

fenpyroximát

(c)

(a)

(b)

 

fenthion

(c)

(a)

(b)

 

fenvalerát

(c)

(a)

(b)

 

fipronil

(c)

(a)

(b)

 

fludioxonil

(c)

(a)

(b)

 

flufenoxuron

(c)

(a)

(b)

 

fluchinkonazol

(c)

(a)

(b)

 

fluopyram

(c)

(a)

(b)

 

flusilazol

(c)

(a)

(b)

 

flutriafol

(c)

(a)

(b)

 

folpet

(c)

(a)

(b)

 

formetanát

(c)

(a)

(b)

 

fosmet

(c)

(a)

(b)

 

fosthiazát

(c)

(a)

(b)

 

glyfosát

(c)

(a)

(b)

V roce 2016 se analyzuje pouze v žitných zrnech; v roce 2017 v rýžových zrnech; v roce 2018 v pšeničných zrnech.

hexakonazol

(c)

(a)

(b)

 

hexythiazox

(c)

(a)

(b)

Analyzuje se ve všech uvedených komoditách kromě obilovin.

chinoxyfen

(c)

(a)

(b)

 

chlorantraniliprol

(c)

(a)

(b)

 

chlorfenapyr

(c)

(a)

(b)

 

chlormekvat

(c)

(a)

(b)

V roce 2016 se analyzuje pouze v rajčatech, vínu a žitných zrnech; v roce 2017 v hruškách, mrkvi a rýžových zrnech; v roce 2018 v lilku, pšeničných zrnech a stolních hroznech.

chlorprofam

(c)

(a)

(b)

 

chlorpyrifos

(c)

(a)

(b)

 

chlorpyrifos-methyl

(c)

(a)

(b)

 

chlorthalonil

(c)

(a)

(b)

 

imazalil

(c)

(a)

(b)

 

imidakloprid

(c)

(a)

(b)

 

indoxakarb

(c)

(a)

(b)

 

iprodion

(c)

(a)

(b)

 

iprovalikarb

(c)

(a)

(b)

 

isokarbofos

(c)

(a)

(b)

 

isoprothiolan

 

(a)

 

V roce 2017 se analyzuje pouze v rýžových zrnech. Nevztahuje se na komodity analyzované v letech 2016 a 2018.

kaptan

(c)

(a)

(b)

 

karbaryl

(c)

(a)

(b)

 

karbendazim a benomyl

(c)

(a)

(b)

 

karbofuran

(c)

(a)

(b)

 

klofentezin

(c)

(a)

(b)

Analyzuje se ve všech uvedených komoditách kromě obilovin.

klothianidin

(c)

(a)

(b)

Viz též thiamethoxam.

kresoxim-methyl

(c)

(a)

(b)

 

linuron

(c)

(a)

(b)

 

lufenuron

(c)

(a)

(b)

 

malathion

(c)

(a)

(b)

 

mandipropamid

(c)

(a)

(b)

 

mepanipyrim

(c)

(a)

(b)

 

mepikvát

(c)

(a)

(b)

V roce 2016 se analyzuje pouze v rajčatech a žitných zrnech; v roce 2017 v hruškách a rýžových zrnech; v roce 2018 v pšeničných zrnech.

metalaxyl a metalaxyl-M

(c)

(a)

(b)

 

methamidofos

(c)

(a)

(b)

 

methidathion

(c)

(a)

(b)

 

methiokarb

(c)

(a)

(b)

 

methomyl a thiodikarb

(c)

(a)

(b)

 

methoxyfenozid

(c)

(a)

(b)

 

monokrotofos

(c)

(a)

(b)

 

myklobutanil

(c)

(a)

(b)

 

oxadixyl

(c)

(a)

(b)

 

oxamyl

(c)

(a)

(b)

 

oxydemeton-methyl

(c)

(a)

(b)

 

paklobutrazol

(c)

(a)

(b)

 

parathion

(c)

(a)

(b)

 

parathion-methyl

(c)

(a)

(b)

 

pencykuron

(c)

(a)

(b)

 

pendimethalin

(c)

(a)

(b)

 

penkonazol

(c)

(a)

(b)

 

permethrin

(c)

(a)

(b)

 

pirimifos-methyl

(c)

(a)

(b)

 

pirimikarb

(c)

(a)

(b)

 

procymidon

(c)

(a)

(b)

 

profenofos

(c)

(a)

(b)

 

propamokarb

(c)

(a)

(b)

V roce 2016 se analyzuje pouze v hlávkovém salátu, hlávkovém zelí, jablkách, rajčatech a ve víně; v roce 2017 v bramborách, nevyluštěných fazolích, jahodách, mandarinkách, mrkvi, pomerančích, salátových okurkách a špenátu; v roce 2018 v brokolici, lilku, sladké paprice a vyluštěných hrachových zrnech.

propargit

(c)

(a)

(b)

 

propikonazol

(c)

(a)

(b)

 

propyzamid

(c)

(a)

(b)

 

pymetrozin

(c)

(a)

(b)

V roce 2016 se analyzuje pouze v hlávkovém salátu, hlávkovém zelí, jahodách a rajčatech; v roce 2017 v salátových okurkách; v roce 2018 v lilku a ve sladké paprice.

pyraklostrobin

(c)

(a)

(b)

 

pyridaben

(c)

(a)

(b)

 

pyrimethanil

(c)

(a)

(b)

 

pyriproxyfen

(c)

(a)

(b)

 

spinosad

(c)

(a)

(b)

 

spirodiklofen

(c)

(a)

(b)

 

spiromesifen

(c)

(a)

(b)

 

spiroxamin

(c)

(a)

(b)

 

tebufenozid

(c)

(a)

(b)

 

tebufenpyrad

(c)

(a)

(b)

Analyzuje se ve všech uvedených komoditách kromě obilovin.

tebukonazol

(c)

(a)

(b)

 

teflubenzuron

(c)

(a)

(b)

 

tefluthrin

(c)

(a)

(b)

 

terbuthylazin

(c)

(a)

(b)

 

tetradifon

(c)

(a)

(b)

Analyzuje se ve všech uvedených komoditách kromě obilovin.

tetrakonazol

(c)

(a)

(b)

 

thiabendazol

(c)

(a)

(b)

 

thiakloprid

(c)

(a)

(b)

 

thiamethoxam

(c)

(a)

(b)

 

thiofanát-methyl

(c)

(a)

(b)

 

tolklofos-methyl

(c)

(a)

(b)

 

tolylfluanid

(c)

(a)

(b)

Analyzuje se ve všech uvedených komoditách kromě obilovin.

triadimefon a triadimenol

(c)

(a)

(b)

 

triazofos

(c)

(a)

(b)

 

trifloxystrobin

(c)

(a)

(b)

 

triflumuron

(c)

(a)

(b)

 

vinklozolin

(c)

(a)

(b)

 

λ-cyhalothrin

(c)

(a)

(b)

 

τ-fluvalinát

(c)

(a)

(b)

 

ČÁST D

Kombinace pesticidů/produktů, které mají být kontrolovány v produktech živočišného původu a na nich

 

2016

2017

2018

Poznámky

aldrin a dieldrin

(e)

(f)

(d)

 

bifenthrin

(e)

(f)

(d)

 

cypermethrin

(e)

(f)

(d)

 

DDT

(e)

(f)

(d)

 

deltamethrin

(e)

(f)

(d)

 

diazinon

(e)

(f)

(d)

 

endosulfan

(e)

(f)

(d)

 

famoxadon

(e)

(f)

(d)

 

fenvalerát

(e)

(f)

(d)

 

heptachlor

(e)

(f)

(d)

 

hexachlorbenzen

(e)

(f)

(d)

 

hexachlorcyklohexan (HCH, α-izomer)

(e)

(f)

(d)

 

hexachlorcyklohexan (HCH, β-izomer)

(e)

(f)

(d)

 

chlordan

(e)

(f)

(d)

 

chlorpyrifos

(e)

(f)

(d)

 

chlorpyrifos-methyl

(e)

(f)

(d)

 

indoxakarb

(e)

 

(d)

V roce 2016 se analyzuje pouze v mléce; v roce 2018 v másle.

lindan

(e)

(f)

(d)

 

methoxychlor

(e)

(f)

(d)

 

parathion

(e)

(f)

(d)

 

permethrin

(e)

(f)

(d)

 

pirimifos-methyl

(e)

(f)

(d)

 

spinosad

 

(f)

 

V roce 2017 se analyzuje pouze v játrech.


(1)  Analyzovány by měly být nezpracované produkty (včetně zmrazených produktů).

(2)  Není-li k dispozici dostatek vzorků žitných nebo pšeničných zrn, lze analyzovat také žitnou nebo pšeničnou mouku, pokud se uvede faktor zpracování. Nejsou-li u žitné nebo pšeničné mouky k dispozici specifické faktory zpracování, lze použít standardní faktor 1.


PŘÍLOHA II

Počet vzorků uvedených v článku 1

1)

Počet vzorků, které musí u každé komodity každý členský stát odebrat a podrobit analýze na pesticidy uvedené v příloze I, je uveden v tabulce v bodě 5.

2)

Kromě vzorků požadovaných v tabulce v bodě 5 musí každý členský stát v roce 2016 odebrat a podrobit analýze deset vzorků příkrmů pro kojence a malé děti jiných než počáteční a pokračovací kojenecká výživa a obilné příkrmy pro kojence.

Kromě vzorků požadovaných v uvedené tabulce musí každý členský stát v roce 2017 odebrat a podrobit analýze deset vzorků počáteční a pokračovací kojenecké výživy.

Kromě vzorků požadovaných v uvedené tabulce musí každý členský stát v roce 2018 odebrat a podrobit analýze deset vzorků obilných příkrmů pro kojence.

3)

V souladu s tabulkou v bodě 5 se odeberou vzorky komodit pocházejících z produkce ekologického zemědělství, jsou-li dostupné, a to poměrně k podílu těchto komodit na trhu každého členského státu, přičemž minimální počet je jeden vzorek.

4)

Členské státy, které používají metody pro zjištění více reziduí, mohou používat kvalitativní screeningové metody na maximálně 15 % vzorků, které mají být odebrány a podrobeny analýze v souladu s tabulkou v bodě 5. Používá-li členský stát kvalitativní screeningové metody, provede analýzu zbývajících vzorků pomocí metod pro zjištění více reziduí.

Jsou-li výsledky kvalitativního screeningu pozitivní, použijí členské státy pro kvantifikaci zjištění obvyklou cílovou metodu.

5)

Počet vzorků na členský stát:

Členský stát

Vzorky

 

Členský stát

Vzorky

BE

12 (1)

 

LU

12 (1)

15 (2)

 

15 (2)

BG

12 (1)

 

HU

12 (1)

15 (2)

 

15 (2)

CZ

12 (1)

 

MT

12 (1)

15 (2)

 

15 (2)

DK

12 (1)

 

NL

17

15 (2)

 

 

DE

93

 

AT

12 (1)

 

 

15 (2)

EE

12 (1)

 

PL

45

15 (2)

 

EL

12 (1)

 

PT

12 (1)

15 (2)

 

15 (2)

ES

45

 

RO

17

 

 

FR

66

 

SI

12 (1)

 

 

15 (2)

IE

12 (1)

 

SK

12 (1)

15 (2)

 

15 (2)

IT

65

 

FI

12 (1)

 

 

15 (2)

CY

12 (1)

 

SE

12 (1)

15 (2)

 

15 (2)

LV

12 (1)

 

UK

66

15 (2)

 

LT

12 (1)

 

HR

12 (1)

15 (2)

 

15 (2)

CELKOVÝ MINIMÁLNÍ POČET VZORKŮ: 654


(1)  Minimální počet vzorků na každou použitou metodu pro zjištění jediného rezidua.

(2)  Minimální počet vzorků na každou použitou metodu pro zjištění více reziduí.


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU