(EU) č. 1093/2014Nařízení Komise (EU) č. 1093/2014 ze dne 16. října 2014 , kterým se mění a opravuje příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o použití některých barviv v ochucených zrajících sýrech Text s významem pro EHP

Publikováno: Úř. věst. L 299, 17.10.2014, s. 22-24 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 16. října 2014 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 6. listopadu 2014 Nabývá účinnosti: 6. listopadu 2014
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1093/2014

ze dne 16. října 2014,

kterým se mění a opravuje příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o použití některých barviv v ochucených zrajících sýrech

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 obsahuje seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití.

(2)

Tento seznam potravinářských přídatných látek Unie lze aktualizovat v souladu s jednotným postupem uvedeným v čl. 3 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 (2) buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti.

(3)

Seznam potravinářských přídatných látek Unie byl vytvořen na základě potravinářských přídatných látek povolených pro použití v potravinách v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady 94/35/ES (3), směrnicí Evropského parlamentu a Rady 94/36/ES (4) a směrnicí Evropského parlamentu a Rady 95/2/ES (5) a po prověření jejich souladu s články 6, 7 a 8 nařízení (ES) č. 1333/2008. Na seznamu Unie jsou uvedeny potravinářské přídatné látky podle kategorií potravin, do nichž se smějí přidávat.

(4)

Z důvodu obtíží, které nastaly při převodu potravinářských přídatných látek do nového systému kategorií stanoveného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008, bylo použití potravinářských barviv povolené v některých potravinách z uvedeného seznamu vynecháno, jelikož v dané době nebyly předloženy žádné informace o použití a potřebě použití potravinářských barviv v ochucených zrajících sýrech, např. sýr se zeleným nebo červeným pestem, sýr s wasabi a zeleně mramorovaný bylinkový sýr.

(5)

Dne 2. dubna 2013 byla podána žádost o opravení seznamu Unie, aby bylo nadále možné používat měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů (E 141) a paprikový extrakt, kapsanthin, kapsorubin (E 160c), a o povolení používat košenilu, kyselinu karmínovou, karmíny (E 120) a annatto, bixin a norbixin (E 160b) v některých ochucených zrajících sýrech; žádost byla zpřístupněna členským státům na základě článku 4 nařízení (ES) č. 1331/2008.

(6)

Košenila, kyselina karmínová, karmíny (E 120) a annatto, bixin, norbixin (E 160b) jsou v současné době schváleny pro použití v některých zrajících sýrech. Z technologického hlediska je rovněž nutné používat košinelu, kyselinu karmínovou, karmíny (E 120) v sýrech s červeným pestem a annatto, bixin, norbixin (E 160b) v sýrech s červeným a zeleným pestem.

(7)

Současné schválení použití košinely, kyseliny karmínové, karmínů (E 120) a annatta, bixinu, norbixinu (E160b) zohledňuje hodnoty přijatelného denního příjmu (ADI) stanovené Vědeckým výborem pro potraviny v roce 1983 (E 120) a 1979 (E160b).

(8)

Sýry s červeným a zeleným pestem představují malý podíl trhu se sýry. Neočekává se, že by povolení použití košinely, kyseliny karmínové, karmínů (E 120) v sýrech s červeným pestem a annatta, bixinu, norbixinu (E160) v sýrech s červeným a zeleným pestem mělo významný dopad na celkovou expozici zmíněným barvivům.

(9)

Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna požádat o stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie stanoveného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008, s výjimkou případů, kdy tato aktualizace pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví. Vzhledem k tomu, že rozšíření použití košinely, kyseliny karmínové, karmínů (E 120) na sýry s červeným pestem a annatta, bixinu, norbixinu (E160) na sýry s červeným a zeleným pestem představuje aktualizaci uvedeného seznamu, která pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví, není nutné žádat Evropský úřad pro bezpečnost potravin o stanovisko.

(10)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 by proto měla být odpovídajícím způsobem opravena a změněna.

(11)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 16. října 2014.

Za Komisi

předseda

José Manuel BARROSO


(1)  Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.

(2)  Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1).

(3)  Směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/35/ES ze dne 30. června 1994 o náhradních sladidlech pro použití v potravinách (Úř. věst. L 237, 10.9.1994, s. 3).

(4)  Směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/36/ES ze dne 30. června 1994 o barvivech pro použití v potravinách (Úř. věst. L 237, 10.9.1994, s. 13).

(5)  Směrnice Evropského parlamentu a Rady 95/2/ES ze dne 20. února 1995 o potravinářských přídatných látkách jiných než barviva a náhradní sladidla (Úř. věst. L 61, 18.3.1995, s. 1).


PŘÍLOHA

V části E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 se kategorie potravin 1.7.2 „zrající sýry“ mění takto:

1)

položka E 120 se nahrazuje tímto:

 

„E 120

Košenila, kyselina karmínová, karmíny

125

(83)

pouze červeně mramorovaný sýr a sýr s červeným pestem“

2)

položka E 141 se nahrazuje tímto:

 

„E 141

Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů

quantum satis

 

pouze sýr sage derby, sýr se zeleným a červeným pestem, sýr s wasabi a zeleně mramorovaný bylinkový sýr“

3)

první hodnota u položky E 160b, jež stanovuje maximální množství příjmu na 15 mg/l nebo mg/kg, se nahrazuje tímto:

 

„E 160b

Annatto, bixin, norbixin

15

 

pouze zrající sýry zbarvené oranžově, žlutě a lomeně bíle a sýry s červeným nebo zeleným pestem“

4)

položka E 160c se nahrazuje tímto:

 

„E 160c

Paprikový extrakt, kapsanthin, kapsorubin

quantum satis

 

pouze zrající sýry zbarvené oranžově, žlutě a lomeně bíle a sýry s červeným pestem“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU