(EU) č. 506/2014Nařízení Komise (EU) č. 506/2014 ze dne 15. května 2014 , kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení Komise (EU) č. 231/2012, pokud jde o ethyl-lauroyl-argininát jako konzervant v některých tepelně opracovaných masných výrobcích Text s významem pro EHP

Publikováno: Úř. věst. L 145, 16.5.2014, s. 35-37 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 15. května 2014 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 5. června 2014 Nabývá účinnosti: 5. června 2014
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 506/2014

ze dne 15. května 2014,

kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení Komise (EU) č. 231/2012, pokud jde o ethyl-lauroyl-argininát jako konzervant v některých tepelně opracovaných masných výrobcích

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3, článek 14 a čl. 30 odst. 5 uvedeného nařízení,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (2), a zejména na čl. 7 odst. 5 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 obsahuje seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití.

(2)

Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 (3) stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení (ES) č. 1333/2008.

(3)

Seznam Unie a specifikace lze aktualizovat v souladu s jednotným postupem uvedeným v čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 1331/2008 buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti.

(4)

Dne 5. května 2006 byla podána žádost o povolení používání ethyl-lauroyl-argininátu jako konzervantu v několika kategoriích potravin. Žádost byla zpřístupněna členským státům na základě článku 4 nařízení (ES) č. 1331/2008.

(5)

Následně v dubnu 2007 Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) posoudil bezpečnost používání ethyl-lauroyl-argininátu jako konzervantu v potravinách a stanovil přijatelný denní přívod (ADI) 0,5 mg/kg tělesné hmotnosti (4). Konzervativní odhady expozice uvedené látce u dospělých i u dětí naznačily, že by ADI při maximálních navrhovaných množstvích použití u několika kategorií potravin pravděpodobně mohl být překročen.

(6)

Na základě těchto závěrů žadatel upravil použití látky a množství použití a podal žádost o povolení používání v tepelně opracovaných masných výrobcích. V červenci 2013 úřad zveřejnil prohlášení o důkladnějším posouzení expozice ethyl-lauroyl-argininátu na základě upravených navrhovaných použití uvedené látky jako potravinářské přídatné látky (5) a dospěl k závěru, že expozice všech skupin obyvatelstva je nižší než přijatelný denní přívod (ADI) 0,5 mg/kg tělesné hmotnosti za jeden den.

(7)

Použití látky ethyl-lauroyl-argininát jako konzervantu v tepelně opracovaných masných výrobcích je potřebné z technologického hlediska za účelem zvýšení mikrobiologické kvality uvedených potravinářských výrobků, například tím, že působí jako inhibitor růstu škodlivých mikroorganismů jako Listeria monocytogenes. Vzhledem k tomu, že používání ethyl-lauroyl-argininátu v tepelně opracovaných masných výrobcích umožní udržet jejich kvalitu a bezpečnost, je vhodné povolit používání uvedené látky v tepelně opracovaných masných výrobcích a přidělit uvedené potravinářské přídatné látce číslo E 243.

(8)

Specifikace látky ethyl-lauroyl-argininát (E 243) by měla být zahrnuta v nařízení (EU) č. 231/2012, až bude poprvé zahrnuta do seznamu potravinářských přídatných látek Unie stanoveného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008.

(9)

Nařízení (ES) č. 1333/2008 a (EU) č. 231/2012 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna.

10)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou I tohoto nařízení.

Článek 2

Příloha nařízení (EU) č. 231/2012 se mění v souladu s přílohou II tohoto nařízení.

Článek 3

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 15. května 2014.

Za Komisi

předseda

José Manuel BARROSO


(1)  Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.

(2)  Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1.

(3)  Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 ze dne 9. března 2012, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (Úř. věst. L 83, 22.3.2012, s. 1).

(4)  The EFSA Journal (2007) 511, s. 1.

(5)  EFSA Journal 2013; 11(6):3294.


PŘÍLOHA I

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění takto:

1)

V části B se v bodě 3 „Potravinářské přídatné látky jiné než barviva a náhradní sladidla“ za položku týkající se látky E 242, dimethyldiuhličitanu, vkládá nová položka, která zní:

„E 243

Ethyl-lauroyl-argininát“

2)

V části E se v kategorii potravin číslo 08.2.2 „Tepelně opracované zpracované maso“ vkládá nová položka, která zní:

 

„E 243

Ethyl-lauroyl-argininát

160

 

kromě emulgovaných drobných masných výrobků a salámů, uzených drobných masných výrobků a salámů a játrové paštiky“


PŘÍLOHA II

V příloze nařízení (EU) č. 231/2012 se za specifikaci potravinářské přídatné látky E 242 vkládá nová položka, která zní:

„E 243 ETHYL-LAUROYL-ARGININÁT

Synonyma

Ethylester lauroyl-argininátu; ethylester lauramid-argininu; ethyl-Να-lauroyl-L-argininát·HCl; LAE

Definice

Ethyl-lauroyl-argininát se synteticky získává esterifikací argininu s ethanolem; vzniklý ester se poté nechá reagovat s lauroyl-chloridem. Výsledný ethyl-lauroyl-argininát má formu hydrochloridové soli; ta se filtruje a suší.

ELINCS

434-630-6

Chemický název

Ethyl-Να-dodekanoyl-L-argininát·HCl

Chemický vzorec

C20H41N4O3Cl

Molekulová hmotnost

421,02

Obsah

Ne méně než 85 % a ne více než 95 %

Popis

Bílý prášek

Identifikace

 

Rozpustnost

Snadno rozpustný ve vodě, ethanolu, propylenglykolu a glycerolu

Čistota

 

Να-lauroyl-L-arginin

Ne více než 3 %

Kyselina laurová

Ne více než 5 %

Ethyl-laurát

Ne více než 3 %

L-arginin·HCl

Ne více než 1 %

Ethyl-argininát·2HCl

Ne více než 1 %

Olovo

Ne více než 1 mg/kg

Arsen

Ne více než 3 mg/kg

Kadmium

Ne více než 1 mg/kg

Rtuť

Ne více než 1 mg/kg“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU