(EU) č. 298/2014Nařízení Komise (EU) č. 298/2014 ze dne 21. března 2014 , kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení Komise (EU) č. 231/2012, pokud jde o dihydrogendifosforečnan hořečnatý a jeho použití jako kypřicí látky a regulátoru kyselosti Text s významem pro EHP

Publikováno: Úř. věst. L 89, 25.3.2014, s. 36-40 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 21. března 2014 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 14. dubna 2014 Nabývá účinnosti: 14. dubna 2014
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 298/2014

ze dne 21. března 2014,

kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení Komise (EU) č. 231/2012, pokud jde o dihydrogendifosforečnan hořečnatý a jeho použití jako kypřicí látky a regulátoru kyselosti

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3, článek 14 a čl. 30 odst. 5 uvedeného nařízení,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (2), a zejména na čl. 7 odst. 5 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití.

(2)

Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 (3) stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení (ES) č. 1333/2008.

(3)

Seznam Unie a specifikace lze aktualizovat v souladu s jednotným postupem uvedeným v čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 1331/2008 buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti.

(4)

Žádost o povolení používání dihydrogendifosforečnanu hořečnatého jako kypřicí látky a regulátoru kyselosti v určitých kategoriích potravin byla podána dne 7. dubna 2011 a byla poskytnuta členským státům.

(5)

Kyselina fosforečná – fosfáty – di- tri- a polyfosfáty (E 338–452) jsou povoleny pro použití jako kypřicí látky v jemném pečivu. Difosforečnany (E 450) specifikované v nařízení (EU) č. 231/2012 smějí být používány jako alternativa k fosforečnanu sodno-hlinitému (E 541), čímž se snižuje obsah hliníku ve zpracovaných potravinách. V současnosti specifikované difosforečnany mají trpkou pachuť a mohou zvyšovat celkový obsah sodíku v potravinách.

(6)

Specifikace pro dihydrogendifosforečnan hořečnatý by měly být stanoveny v příloze nařízení (EU) č. 231/2012, jelikož tuto látku lze používat jako alternativu k jiným difosforečnanům, aby se omezila trpká pachuť a zamezilo se zvýšení obsahu sodíku v potravině. Proto by použití dihydrogendifosforečnanu hořečnatého mělo být povoleno v kategoriích 6.2.1: Mouky, pouze mouka s práškem do pečiva; 6.5: Nudle; 6.6: Šlehané těsto; 7.1: Chléb a pečivo a 7.2: Jemné pečivo. Dihydrogendifosforečnanu hořečnatému by mělo být přiděleno číslo E 450 (ix).

(7)

Pro použití v týchž kategoriích potravin jsou již povoleny podobné látky, které mají ve srovnání s dihydrogendifosforečnanem hořečnatým stejný nebo vyšší obsah hořčíku, a sice jedno- a dvojsytné hořečnaté soli kyseliny orthofosforečné (E 343i; E 343ii). Zařazení dihydrogendifosforečnanu hořečnatého jako alternativního difosforečnanu do přílohy nařízení (EU) č. 231/2012 a jeho následné použití v potravinách nezpůsobí zvýšený příjem fosforu ani hořčíku. Proto se stanovení specifikací a specifické povolení používání dihydrogendifosforečnanu hořečnatého (E 450 (ix)) jako kypřicí látky a regulátoru kyselosti nepovažuje za bezpečnostní riziko.

(8)

Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna požádat o stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie stanoveného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008, s výjimkou případů, kdy tato aktualizace pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví. Jelikož se zařazení dihydrogendifosforečnanu hořečnatého do přílohy nařízení (EU) č. 231/2012 a povolení použití dihydrogendifosforečnanu hořečnatého (E 450 (ix)) jako kypřicí látky nepovažuje za bezpečnostní riziko, není nezbytné žádat Evropský úřad pro bezpečnost potravin o stanovisko.

(9)

Nařízení (ES) č. 1333/2008 a (EU) č. 231/2012 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna.

(10)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou I tohoto nařízení.

Článek 2

Příloha nařízení (EU) č. 231/2012 se mění v souladu s přílohou II tohoto nařízení.

Článek 3

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 21. března 2014.

Za Komisi

předseda

José Manuel BARROSO


(1)  Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.

(2)  Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1.

(3)  Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 ze dne 9. března 2012, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (Úř. věst. L 83, 22.3.2012, s. 1).


PŘÍLOHA I

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění takto:

1)

Tabulka v části C bodě 1) se nahrazuje touto tabulkou:

„Číslo označení E

Název

E 338

Kyselina fosforečná

E 339

Fosforečnany sodné

E 340

Fosforečnany draselné

E 341

Fosforečnany vápenaté

E 343

Fosforečnany hořečnaté

E 450

Difosforečnany (1)

E 451

Trifosforečnany

E 452

Polyfosforečnany

2)

Část E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění takto:

a)

V kategorii 06.2.1 „Mouky“ se za položku E 338–452 vkládá nová položka, která zní:

 

„E 450 (ix)

Dihydrogendifosforečnan hořečnatý

15 000

(4)(81)

pouze mouka s práškem do pečiva

 

(81) Celkové množství fosforečnanů nesmí překročit maximální množství pro E 338–452.“

b)

V kategorii 06.5 „Nudle“ se za položku E 338–452 vkládá nová položka, která zní:

 

„E 450 (ix)

Dihydrogendifosforečnan hořečnatý

2 000

(4)(81)

 

 

(81) Celkové množství fosforečnanů nesmí překročit maximální množství pro E 338–452.“

c)

V kategorii 06.6 „Šlehané těsto“ se za položku E 338–452 vkládá nová položka, která zní:

 

„E 450 (ix)

Dihydrogendifosforečnan hořečnatý

12 000

(4)(81)

 

 

(81) Celkové množství fosforečnanů nesmí překročit maximální množství pro E 338–452.“

d)

V kategorii 07.1 „Chléb a pečivo“ se za položku E 338–452 vkládá nová položka, která zní:

 

„E 450 (ix)

Dihydrogendifosforečnan hořečnatý

15 000

(4)(81)

Pouze těsto na pizzu (zmrazené nebo chlazené) a „tortilla“.“

e)

V kategorii 07.2 „Jemné pečivo“ se za položku E 338–452 vkládá nová položka, která zní:

 

„E 450 (ix)

Dihydrogendifosforečnan hořečnatý

15 000

(4)(81)

 

 

(81) Celkové množství fosforečnanů nesmí překročit maximální množství pro E 338–452.“


(1)  Kromě E 450 (ix)“


PŘÍLOHA II

V příloze nařízení (EU) č. 231/2012 se za specifikaci potravinářské přídatné látky E 450 (vii) vkládá nová položka, která zní:

E 450 (ix) DIHYDROGENDIFOSFOREČNAN HOŘEČNATÝ

Synonyma

kyselý pyrofosforečnan hořečnatý, dihydrogenpyrofosforečnan hořečnatý, difosforečnan hořečnatý, pyrofosforečnan hořečnatý

Definice

Dihydrogendifosforečnan hořečnatý je kyselá hořečnatá sůl kyseliny difosforečné. Vyrábí se pomalým přidáváním vodné disperze hydroxidu hořečnatého do kyseliny fosforečné, dokud není dosaženo molárního poměru hořčíku a fosforu asi 1:2. Teplota během reakce se udržuje pod hodnotou 60 °C. Do reakční směsi se přidá asi 0,1 % peroxidu vodíku a tato suspenze se poté zahřeje a umele.

EINECS

244-016-8

Chemický název

Dihydrogendifosforečnan hořečnatý

Chemický vzorec

MgH2P2O7

Molekulová hmotnost

200,25

Obsah

Obsah P2O5 ne méně než 68,0 % a ne více než 70,5 % vyjádřeno jako P2O5

Obsah MgO ne méně než 18,0 % a ne více než 20,5 % vyjádřeno jako MgO

Popis

Bílé krystaly nebo prášek

Identifikace

 

Rozpustnost

Málo rozpustný ve vodě, prakticky nerozpustný v ethanolu

Velikost částic:

Průměrná velikost částic kolísá mezi 10 a 50 μm

Čistota

 

Úbytek hmotnosti žíháním

Ne více než 12 % (800 °C, 0,5 hodiny)

Fluorid

Ne více než 20 mg/kg (vyjádřeno jako fluor)

Hliník

Ne více než 50 mg/kg

Arzen

Ne více než 1 mg/kg

Kadmium

Ne více než 1 mg/kg.

Olovo

Ne více než 1 mg/kg“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU