2014/424/EU2014/424/EU: Prováděcí rozhodnutí Komise ze dne 1. července 2014 , kterým se povoluje uvedení bílkoviny řepky na trh jako nové složky potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 (oznámeno pod číslem C(2014) 4256)

Publikováno: Úř. věst. L 196, 3.7.2014, s. 27-29 Druh předpisu: Prováděcí rozhodnutí
Přijato: 3. července 2014 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 3. července 2014 Nabývá účinnosti: 3. července 2014
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE

ze dne 1. července 2014,

kterým se povoluje uvedení bílkoviny řepky na trh jako nové složky potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97

(oznámeno pod číslem C(2014) 4256)

(Pouze německé znění je závazné)

(2014/424/EU)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravin (1), a zejména na článek 7 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Dne 25. června 2012 podala společnost Helm AG u příslušných orgánů v Irsku žádost o uvedení bílkoviny řepky na trh jako nové složky potravin. Bílkovina řepky je určena k použití jako rostlinný zdroj bílkovin v potravinách kromě počáteční a pokračovací kojenecké výživy. Dne 18. února 2014 byla Komise informována, že práva k projednávané žádosti získala společnost Siebte PMI Verwaltungs GmbH.

(2)

Dne 17. září 2012 vydal příslušný irský subjekt pro posuzování potravin zprávu o prvním posouzení. V uvedené zprávě dospěl k závěru, že bílkovina řepky splňuje kritéria stanovená v čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 258/97.

(3)

Dne 4. října 2012 rozeslala Komise zprávu o prvním posouzení všem členským státům.

(4)

Během 60denní lhůty stanovené v čl. 6 odst. 4 prvním pododstavci nařízení (ES) č. 258/97 byly vzneseny odůvodněné námitky.

(5)

Dne 14. února 2013 se Komise obrátila na Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a požádala jej o dodatečné posouzení bílkoviny řepky jako složky potravin podle nařízení (ES) č. 258/97.

(6)

Dne 10. října 2013 úřad EFSA ve svém vědeckém stanovisku „Scientific Opinion on the safety of 'rapeseed protein isolate' as the Novel Food ingredient“ (2) dospěl k závěru, že bílkovina řepky je jako bílkovina přidávaná do potravin bezpečná. Je však třeba poukázat na to, že nelze vyloučit riziko citlivosti na řepku a že je pravděpodobné, že řepka může vyvolat alergické reakce u lidí alergických na hořčici.

(7)

Stanovisko proto poskytuje dostatečné odůvodnění k závěru, že řepka jako nová složka potravin splňuje kritéria stanovená v čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 258/97 za předpokladu, že potraviny obsahující bílkovinu řepky jako složku potravin jsou označeny tak, aby se lidé alergičtí na hořčici mohli vyhnout jejich konzumaci.

(8)

Opatření stanovená tímto rozhodnutím jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ:

Článek 1

Bílkovina řepky specifikovaná v příloze může být uvedena na trh v Unii jako nová složka potravin.

Článek 2

Při označování potravin obsahujících bílkovinu řepky povolenou tímto rozhodnutím se použije označení „bílkovina řepky“.

Článek 3

Označení jakékoliv potraviny obsahující bílkovinu řepky musí obsahovat snadno viditelný a čitelný údaj o tom, že výrobek obsahující „bílkovinu řepky“ jako složku potravin může způsobit alergickou reakci spotřebitelům, kteří jsou alergičtí na hořčici a výrobky z ní. V příslušných případech se tento údaj uvede v bezprostřední blízkosti seznamu složek.

Článek 4

Toto rozhodnutí je určeno společnosti Siebte PMI Verwaltungs GmbH, Neuer Jungfernstieg 5, 20354 Hamburg, Německo.

V Bruselu dne 1. července 2014.

Za Komisi

Tonio BORG

člen Komise


(1)  Úř. věst. L 43, 14.2.1997, s. 1.

(2)  EFSA Journal 2013; 11(10):3420.


PŘÍLOHA

SPECIFIKACE BÍLKOVINY ŘEPKY

Definice : Bílkovina řepky je vodný extrakt z filtračního koláče semene řepky bohatý na bílkoviny pocházející z geneticky nemodifikované Brassica napus L. a Brassica rapa L.

Popis : Bílý nebo krémově bílý prášek sušený rozprašováním.

Čistota :

Fytáty celkem

Ne více než 1,5 %

Olovo

Ne více než 0,5 mg/kg

Mikrobiologická kritéria :

Počet kvasinek a plísní

Ne více než 100 CFU/g

Počet aerobních bakterií

Ne více než 10 000 CFU/g

Celkový počet koliformních bakterií

Ne více než 10 CFU/g

Escherichia coli

Nepřítomná v 10 g

Salmonella spp.

Nepřítomná v 25 g


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU