2014/396/EU2014/396/EU: Prováděcí rozhodnutí Komise ze dne 24. června 2014 , kterým se povoluje uvedení pekařského droždí ošetřeného UV ( Saccharomyces cerevisiae ) na trh jako nové složky potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 (oznámeno pod číslem C(2014) 4114)

Publikováno: Úř. věst. L 186, 26.6.2014, s. 108-110 Druh předpisu: Prováděcí rozhodnutí
Přijato: 24. června 2014 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 26. června 2014 Nabývá účinnosti: 26. června 2014
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE

ze dne 24. června 2014,

kterým se povoluje uvedení pekařského droždí ošetřeného UV (Saccharomyces cerevisiae) na trh jako nové složky potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97

(oznámeno pod číslem C(2014) 4114)

(Pouze francouzské znění je závazné)

(2014/396/EU)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravin (1), a zejména na článek 7 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Dne 4. května 2012 podala společnost Lallemand SAS u příslušných orgánů Spojeného království žádost o uvedení pekařského droždí ošetřeného UV (Saccharomyces cerevisiae) na trh jako nové složky potravin. Pekařské droždí ošetřené UV má být používáno při výrobě kvasnicového kynutého chleba, rohlíků a jemného pečiva a v doplňcích stravy.

(2)

Dne 31. srpna 2012 vydal příslušný subjekt pro posuzování potravin ve Spojeném království zprávu o prvním posouzení. V uvedené zprávě dospěl k závěru, že pekařské droždí ošetřené UV splňuje kritéria pro novou složku potravin stanovená v čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 258/97.

(3)

Dne 11. září 2012 rozeslala Komise zprávu o prvním posouzení ostatním členským státům.

(4)

Během 60denní lhůty stanovené v čl. 6 odst. 4 prvním pododstavci nařízení (ES) č. 258/97 byly vzneseny odůvodněné námitky.

(5)

Dne 14. dubna 2013 se Komise obrátila na Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „EFSA“) a požádala jej o další posouzení pekařského droždí ošetřeného UV jako nové složky potravin v souladu s nařízením (ES) č. 258/97.

(6)

Dne 12. prosince 2013 dospěl úřad EFSA ve svém „Vědeckém stanovisku o bezpečnosti pekařského droždí ošetřeného UV a obohaceného vitaminem D“ (2) k závěru, že pekařské droždí ošetřené UV se zvýšeným obsahem vitaminu D2 je za předpokládaných podmínek použití bezpečné.

(7)

Toto stanovisko proto poskytuje dostatečné odůvodnění vedoucí k závěru, že pekařské droždí ošetřené UV splňuje kritéria pro novou složku potravin stanovená v čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 258/97.

(8)

Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/46/ES (3) a nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006 (4) stanoví zvláštní pravidla pro používání vitaminů a minerálních látek přidávaných do potravin a v doplňcích stravy. Použití pekařského droždí ošetřeného UV by mělo být povoleno, aniž jsou dotčeny požadavky uvedených právních předpisů.

(9)

Opatření stanovená tímto rozhodnutím jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ:

Článek 1

Pekařské droždí ošetřené UV, jak je specifikováno v příloze I, může být uvedeno na trh v Unii jako nová složka potravin pro stanovené použití a v maximálním množství uvedeném v příloze II, aniž jsou dotčeny směrnice 2002/46/ES a nařízení (ES) č. 1925/2006.

Článek 2

Označení pekařského droždí ošetřeného UV, povoleného tímto rozhodnutím, na etiketě potravin, které je obsahují, zní „droždí s vitaminem D“ nebo „droždí s vitaminem D2“.

Článek 3

Toto rozhodnutí je určeno společnosti Lallemand SAS, 19 Rue des Briquetiers BP59, 31702 Blagnac Cedex, Francie.

V Bruselu dne 24. června 2014.

Za Komisi

Tonio BORG

člen Komise


(1)  Úř. věst. L 43, 14.2.1997, s. 1.

(2)  EFSA Journal 2014; 12(1):3520.

(3)  Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/46/ES ze dne 10. června 2002 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se doplňků stravy (Úř. věst. L 183, 12.7.2002, s. 51).

(4)  Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006 ze dne 20. prosince 2006 o přidávání vitaminů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin (Úř. věst. L 404, 30.12.2006, s. 26).


PŘÍLOHA I

SPECIFIKACE PEKAŘSKÉHO DROŽDÍ OŠETŘENÉHO UV

Definice : Pekařské droždí (Saccharomyces cerevisiae) je ošetřeno ultrafialovým zářením, které vyvolává přeměnu ergosterolu na vitamin D2 (ergokalciferol). Obsah vitaminu D2 v koncentrátu droždí se pohybuje mezi 1 800 000–3 500 000 mj. vitaminu D/100 g (450–875 μg/g).

Popis : Žlutohnědá, sypká zrnka

Vitamin D2 :

Chemický název

(5Z,7E,22E)-3S-9,10-secoergosta-5,7,10(19),22-tetraen-3-ol

Synonymum

ergokalciferol

CAS č.

50-14-6

Molekulová hmotnost

396,65 g/mol

Mikrobiologická kritéria koncentrátu droždí :

Koliformní bakterie

Ne více než 1 000/g

Escherichia coli

Ne více než 10/g

Salmonella spp.

Nepřítomná v 25 g


PŘÍLOHA II

POVOLENÁ POUŽITÍ PEKAŘSKÉHO DROŽDÍ OŠETŘENÉHO UV

Kategorie potravin

Maximální míra použití

Kvasnicový kynutý chléb a rohlíky

5 μg vitaminu D2/100 g konečného produktu

Kvasnicové kynuté jemné pečivo

5 μg vitaminu D2/100 g konečného produktu

Doplňky stravy

5 μg vitaminu D2/den


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU