2014/155/EU2014/155/EU: Prováděcí rozhodnutí Komise ze dne 19. března 2014 , kterým se povoluje uvedení oleje ze semen koriandru na trh jako nové složky potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 (oznámeno pod číslem C(2014) 1689)

Publikováno: Úř. věst. L 85, 21.3.2014, s. 13-14 Druh předpisu: Prováděcí rozhodnutí
Přijato: 19. března 2014 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 21. března 2014 Nabývá účinnosti: 21. března 2014
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE

ze dne 19. března 2014,

kterým se povoluje uvedení oleje ze semen koriandru na trh jako nové složky potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97

(oznámeno pod číslem C(2014) 1689)

(Pouze anglické znění je závazné)

(2014/155/EU)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravin (1), a zejména na článek 7 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Dne 21. července 2011 podala společnost Nestec Ltd. u příslušných irských orgánů žádost o uvedení oleje ze semen koriandru na trh jako nové složky potravin.

(2)

Dne 19. října 2011 vydal příslušný irský subjekt pro posuzování potravin zprávu o prvním posouzení. V této zprávě irský úřad pro bezpečnost potravin uvedl, že v souvislosti se spotřebou doplňků stravy, které obsahují olej ze semen koriandru v množství navrhovaném k použití 600 mg/den, nic nevzbuzuje obavy z hlediska bezpečnosti, a proto se domnívá, že uvedená nová složka splňuje kritéria týkající se nových potravin stanovená v čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 258/97.

(3)

Dne 8. listopadu 2011 rozeslala Komise zprávu o prvním posouzení ostatním členským státům.

(4)

Ve lhůtě 60 dní stanovené v čl. 6 odst. 4 prvním pododstavci nařízení (ES) č. 258/97 byly vzneseny odůvodněné námitky.

(5)

Dne 14. února 2013 se Komise obrátila na Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „EFSA“) a požádala jej o další posouzení oleje ze semen koriandru jako složky potravin v souladu s nařízením (ES) č. 258/97.

(6)

Dne 10. října 2013 dospěl EFSA ve svém vědeckém stanovisku týkajícím se bezpečnosti oleje ze semen koriandru jako nové složky potravin (2) k závěru, že uvedená složka je při navrhovaných způsobech použití a v množstvích navrhovaných k použití bezpečná.

(7)

Uvedené stanovisko poskytuje dostatečné odůvodnění k závěru, že při navrhovaných způsobech použití a v množstvích navrhovaných k použití splňuje olej ze semen koriandru kritéria stanovená v čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 258/97.

(8)

Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/46/ES (3) stanoví požadavky na doplňky stravy. Použití oleje ze semen koriandru by mělo být povoleno, aniž jsou dotčeny požadavky uvedeného právního předpisu.

(9)

Opatření stanovená tímto rozhodnutím jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ:

Článek 1

Olej ze semen koriandru podle specifikace v příloze může být uváděn na trh v Unii jako nová složka potravin pro používání v doplňcích stravy v maximální denní dávce 600 mg, aniž jsou dotčena zvláštní ustanovení směrnice 2002/46/ES.

Článek 2

Při označování potravin obsahujících olej ze semen koriandru povolený tímto rozhodnutím se použije označení „olej ze semen koriandru“.

Článek 3

Toto rozhodnutí je určeno společnosti Nestec Ltd, Avenue Nestle 55, 1800 Vevey, Švýcarsko.

V Bruselu dne 19. března 2014.

Za Komisi

Tonio BORG

člen Komise


(1)  Úř. věst. L 43, 14.2.1997, s. 1.

(2)  EFSA Journal 2013; 11(10):3422.

(3)  Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/46/ES ze dne 10. června 2002 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se doplňků stravy (Úř. věst. L 183, 12.7.2002, s. 51).


PŘÍLOHA

SPECIFIKACE OLEJE ZE SEMEN KORIANDRU

Definice:

Olej ze semen koriandru je olej obsahující glyceridy mastných kyselin, který se vyrábí ze semen koriandru setého Coriandrum sativum L.

Složení mastných kyselin:

Kyselina palmitová (C16:0)

2–5 %

Kyselina stearová (C18:0)

< 1,5 %

Kyselina petroselinová (cis-C18:1(n-12))

60–75 %

Kyselina olejová (cis-C18:1 (n-9))

8–15 %

Kyselina linolová (C18:2)

12–19 %

Kyselina α-linolenová (C18:3)

< 1,0 %

Trans-mastné kyseliny

Nejvýše 1 %

Popis: Světle žlutá barva, nevýrazná chuť.

Identifikace:

Č. CAS

8008-52-4

Čistota:

Index lomu (20 °C)

1,466–1,474

Číslo kyselosti

Nejvýše 0,6 mg KOH/g

Peroxidové číslo

Nejvýše 5 meq/kg

Jodové číslo

88–102 jednotek

Číslo zmýdelnění

186–198 mg KOH/g

Nezmýdelnitelné látky

Nejvýše 15 g/kg


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU