(EU) č. 1069/2013Nařízení Komise (EU) č. 1069/2013 ze dne 30. října 2013 , kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání fosforečnanů sodných (E 339) u přírodních střívek pro uzeniny Text s významem pro EHP
Publikováno: | Úř. věst. L 289, 31.10.2013, s. 61-62 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 30. října 2013 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 20. listopadu 2013 | Nabývá účinnosti: | 20. listopadu 2013 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1069/2013
ze dne 30. října 2013,
kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání fosforečnanů sodných (E 339) u přírodních střívek pro uzeniny
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 a čl. 30 odst. 5 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 obsahuje seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití. |
(2) |
Uvedený seznam může být buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti změněn v souladu s jednotným postupem podle čl. 3 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (2). |
(3) |
Dne 26. srpna 2010 byla předložena žádost o povolení používání fosforečnanů sodných (E 339) jako regulátoru kyselosti u přírodních střívek pro uzeniny a byla zpřístupněna členským státům. |
(4) |
Fosforečnany sodné (E 339) jsou zahrnuty do seznamu potravinářských přídatných látek Unie a smějí se používat v některých potravinách, což nezahrnuje přírodní střívka pro uzeniny. |
(5) |
Důležitými mechanickými charakteristikami snižujícími účinnost přírodních střívek, které způsobují problémy v uzenářském odvětví, jsou výskyt roztržení při plnění a snížená posuvná kapacita (zvýšená rigidita) střívek při plnění narážecím zařízením. |
(6) |
Bylo prokázáno, že fosforečnany sodné (E 339) využívané jako regulátor kyselosti jsou vhodné pro zlepšení posuvných vlastností přírodních střívek, čímž usnadňují proces plnění při výrobě uzenin, neboť snižují maximální sílu a porušení střívek tlakem. |
(7) |
Maximální tolerovatelný denní přívod fosforečnanů stanovený Vědeckým výborem pro potraviny (3) činí 70 mg/kg tělesné hmotnosti. Maximální úroveň, kterou žadatel navrhuje, činí 12 600 mg/kg střívek, což vede k maximálnímu přenesení fosforečnanů ze střívek do konečného výrobku (uzeniny) ve výši 250 mg/kg. Nejvyšší přispění fosforečnanů prostřednictvím ošetřených přírodních střívek bude představovat 2,1 % maximálního tolerovatelného denního přívodu. Je proto vhodné umožnit používání fosforečnanů sodných jako regulátoru kyselosti pro zlepšení mechanických vlastností střívek na výrobu uzenin. |
(8) |
Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna požádat o stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie stanoveného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008, s výjimkou případů, kdy tato aktualizace pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví. Vzhledem k tomu, že povolení používání fosforečnanů sodných (E 339) pro zlepšení mechanických vlastností střívek na výrobu uzenin představuje aktualizaci uvedeného seznamu, která pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví z výše uvedených důvodů, není nutné žádat o stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. |
(9) |
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna. |
(10) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 30. října 2013.
Za Komisi
José Manuel BARROSO
předseda
(1) Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.
(2) Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1.
(3) Zprávy Vědeckého výboru pro potraviny, řada dvacátá pátá (strana 13), 1991, k dispozici na adrese http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_reports_25.pdf
PŘÍLOHA
V části E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 se v kategorii potravin 08.2.3 „Střívka a obaly a dekorace na maso“ za položku E 338–452 doplňuje položka:
|
„E 339 |
Fosforečnany sodné |
12 600 |
(4) (80) |
pouze v přírodních střívkách pro uzeniny |
||
|
|
|
|||||
|
|
|