(EU) č. 52/2013Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 52/2013 ze dne 22. ledna 2013 , kterým se mění příloha XIb nařízení Rady (ES) č. 1234/2007, pokud jde o perlivé víno, perlivé víno dosycené oxidem uhličitým a rektifikovaný moštový koncentrát

Publikováno: Úř. věst. L 20, 23.1.2013, s. 44-45 Druh předpisu: Prováděcí nařízení
Přijato: 22. ledna 2013 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 26. ledna 2013 Nabývá účinnosti: 26. ledna 2013
Platnost předpisu: Zrušen předpisem (EU) č. 1308/2013 Pozbývá platnosti: 1. října 2014
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 52/2013

ze dne 22. ledna 2013,

kterým se mění příloha XIb nařízení Rady (ES) č. 1234/2007, pokud jde o perlivé víno, perlivé víno dosycené oxidem uhličitým a rektifikovaný moštový koncentrát

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 ze dne 22. října 2007, kterým se stanoví společná organizace zemědělských trhů a zvláštní ustanovení pro některé zemědělské produkty („jednotné nařízení o společné organizaci trhu“) (1), a zejména na čl. 113d odst. 2 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

V souladu s článkem 113d nařízení (ES) č. 1234/2007 jsou v příloze XIb uvedeného nařízení vyjmenovány druhy výrobků z révy vinné, jež lze v Unii použít při uvádění na trh výrobku, který splňuje odpovídající podmínky stanovené v uvedené příloze.

(2)

U perlivého vína a perlivého vína dosyceného oxidem uhličitým se v bodech 8 a 9 přílohy XIb nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 stanoví, že se získávají z vína. Zároveň se však v nařízení Rady (ES) č. 1493/1999 ze dne 17. května 1999 o společné organizaci trhu s vínem (2) v příloze I bodech 17 a 18 stanovilo, že tyto produkty lze rovněž vyrábět z jiných produktů vhodných k získávání vína. Cílem reformy odvětví vína zavedené nařízením Rady (ES) č. 479/2008 (3) nebylo změnit seznam produktů k získávání perlivého vína a perlivého vína dosyceného oxidem uhličitým. Je tedy vhodné opět stanovit, že perlivé víno a perlivé víno dosycené oxidem uhličitým lze rovněž získávat z mladého vína v procesu kvašení, hroznového moštu nebo z částečně zkvašeného hroznového moštu.

(3)

Nové výrobní postupy rektifikovaného moštového koncentrátu umožňují získat krystalizovaný rektifikovaný moštový koncentrát. Definice rektifikovaného moštového koncentrátu podle bodu 14 přílohy XIb nařízení (ES) č. 1234/2007 stanoví pouze jeho tekutou podobu. Je vhodné pozměnit definici rektifikovaného moštového koncentrátu, aby zahrnovala i jeho krystalizovanou podobu.

(4)

Příloha XIb nařízení (ES) č. 1234/2007 by tedy měla být změněna.

(5)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Regulativního výboru zřízeného na základě čl. 195 odst. 3 nařízení (ES) č. 1234/2007,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha XIb nařízení (ES) č. 1234/2007 se mění takto:

1)

Bod 8 písm. a) se nahrazuje tímto:

„a)

se získává z vína, z mladého vína v procesu kvašení, hroznového moštu nebo z částečně zkvašeného hroznového moštu, pokud tyto výrobky vykazují celkový obsah alkoholu nejméně 9 % objemových;“.

2)

Bod 9 písm. a) se nahrazuje tímto:

„a)

se získává z vína, z mladého vína v procesu kvašení, hroznového moštu nebo z částečně zkvašeného hroznového moštu;“.

3)

Bod 14 se nahrazuje tímto:

„14.   Rektifikovaný moštový koncentrát

Rektifikovaný moštový koncentrát je:

a)

tekutý nekaramelizovaný výrobek, který:

i)

se získává částečným odstraněním vody z hroznového moštu libovolnou povolenou metodou, s výjimkou přímého ohně, tak, že při teplotě 20 °C není při použití metody stanovené v souladu s článkem 120 g údaj odečtený na refraktometru nižší než 61,7 %,

ii)

byl podroben povolenému ošetření, jehož účelem bylo odkyselení a odstranění jiných složek než cukru,

iii)

vykazuje tyto vlastnosti:

hodnota pH nejvýše 5 při 25 °Brix,

optická hustota nejvýše 0,100 při 425 nm a tloušťce 1 cm při koncentraci hroznového moštu 25 °Brix,

obsah sacharózy, který nelze stanovenou metodou rozboru zjistit,

Folin-Ciocalteuův index nejvýše 6,00 při 25 °Brix,

obsah titrovatelných kyselin nejvýše 15 miliekvivalentů na kilogram celkového cukru,

obsah oxidu siřičitého nejvýše 25 miligramů na kilogram celkového cukru,

celkový obsah kationtů nejvýše 8 miliekvivalentů na kilogram celkového cukru,

vodivost při 25 °Brix a při 20 °C nejvýše 120 μS/cm,

obsah hydroxymethylfurfuralu nejvýše 25 miligramů na kilogram celkového cukru,

přítomnost mesoinositolu;

b)

pevný nekaramelizovaný výrobek, který:

i)

se získává krystalizací tekutého rektifikovaného moštového koncentrátu bez použití rozpouštědla,

ii)

byl podroben povolenému ošetření, jehož účelem bylo odkyselení a odstranění jiných složek než cukru,

iii)

vykazuje tyto vlastnosti po rozpuštění při koncentraci 25 °Brix:

hodnota pH nejvýše 7,5,

optická hustota nejvýše 0,100 při 425 nm a tloušťce 1 cm,

obsah sacharózy, který nelze stanovenou metodou rozboru zjistit,

Folin-Ciocalteuův index nejvýše 6,00,

obsah titrovatelných kyselin nejvýše 15 miliekvivalentů na kilogram celkového cukru,

obsah oxidu siřičitého nejvýše 10 miligramů na kilogram celkového cukru,

celkový obsah kationtů nejvýše 8 miliekvivalentů na kilogram celkového cukru,

vodivost při 20 °C nejvýše 120 μS/cm,

obsah hydroxymethylfurfuralu nejvýše 25 miligramů na kilogram celkového cukru,

přítomnost mesoinositolu.

Skutečný obsah alkoholu v rektifikovaném moštovém koncentrátu nesmí překročit 1 % objemové.“

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost třetím dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 22. ledna 2013.

Za Komisi

José Manuel BARROSO

předseda


(1)  Úř. věst. L 299, 16.11.2007, s. 1.

(2)  Úř. věst. L 179, 14.7.1999, s. 1.

(3)  Úř. věst. L 148, 6.6.2008, s. 1.


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU