(EU) č. 1149/2012Nařízení Komise (EU) č. 1149/2012 ze dne 4. prosince 2012 , kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání výtažků z rozmarýnu (E 392) v náplních pro plněné sušené těstoviny Text s významem pro EHP

Publikováno: Úř. věst. L 333, 5.12.2012, s. 40-42 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 4. prosince 2012 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 25. prosince 2012 Nabývá účinnosti: 25. prosince 2012
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1149/2012

ze dne 4. prosince 2012,

kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání výtažků z rozmarýnu (E 392) v náplních pro plněné sušené těstoviny

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 a čl. 30 odst. 5 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití.

(2)

Tento seznam může být pozměněn postupem podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a potravinářská aromata (2).

(3)

Podle čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 1331/2008 může být seznam potravinářských přídatných látek Unie aktualizován buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti.

(4)

Žádost o povolení používání výtažků z rozmarýnu (E 392) jako antioxidantu v náplních pro plněné sušené těstoviny byla předložena a byla zpřístupněna členským státům.

(5)

Antioxidanty jsou látky, jež chrání potraviny proti zkáze způsobené oxidací, například proti žluknutí tuků a barevným změnám. Výtažky z rozmarýnu (E 392) používané v náplních pro plněné sušené těstoviny zlepšují stabilitu tuků a olejů použitých v receptuře (např. rostlinný olej, tuk v mase, sýrech a mléčných složkách) po celou dobu trvanlivosti výrobku. Chuť plněných sušených těstovin je stabilnější bez organoleptických vad a pachuti způsobených oxidací tuku.

(6)

Evropský úřad pro bezpečnost potravin posoudil používání výtažků z rozmarýnu jako potravinářské přídatné látky (3). Na základě hranice bezpečnosti určil hodnoty NOAEL (4) z různých studií, ve kterých hodnoty NOAEL byly většinou nejvyšší zkoušené dávky, přičemž s využitím konzervativních odhadů dietární expozice byl vyvozen závěr, že používání výtažků z rozmarýnu popsané ve vědeckém stanovisku k navrhovanému způsobu použití a v navrhované míře použití by nemělo představovat bezpečnostní riziko. Dodatečný přívod na základě nového použití v náplních pro plněné sušené těstoviny nepřispívá významně k celkovému přívodu. Je proto vhodné umožnit používání výtažků z rozmarýnu (E 392) jako antioxidantu v náplních pro plněné sušené těstoviny.

(7)

Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna požádat o stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie stanoveného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008, s výjimkou případů, kdy tato aktualizace pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví. Vzhledem k tomu, že povolení používání výtažků z rozmarýnu (E 392) jako antioxidantu v náplních pro plněné sušené těstoviny představuje aktualizaci tohoto seznamu, která pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví, není nutné žádat o stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

(8)

Podle přechodných ustanovení nařízení Komise (EU) č. 1129/2011 ze dne 11. listopadu 2011, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 vytvořením seznamu potravinářských přídatných látek Unie (5), se příloha II, která stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky použití, použije ode dne 1. června 2013. Aby bylo možné používat výtažky z rozmarýnu (E 392) v náplních pro plněné sušené těstoviny před tímto dnem, je nutné stanovit dřívější datum použití s ohledem na toto užití dané potravinářské přídatné látky.

(9)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna.

(10)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat a ani Evropský parlament ani Rada nevyjádřily s těmito opatřeními nesouhlas,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 4. prosince 2012.

Za Komisi

José Manuel BARROSO

předseda


(1)  Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.

(2)  Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1.

(3)  EFSA Journal (2008) 721, 1-29.

(4)  NOAEL (hodnoty dávky bez pozorovaného nepříznivého účinku) – dávka nebo koncentrace testované látky, u které nebyl zjištěn nepříznivý účinek.

(5)  Úř. věst. L 295, 12.11.2011, s. 1.


PŘÍLOHA

V části E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 se v kategorii potravin 06.4.5 „Náplně pro plněné těstoviny (ravioli a podobné výrobky)“:

a)

za položku E 200–203 vkládá následující položka:

 

„E 392

Výtažky z rozmarýnu

250

(41) (46)

pouze v náplních pro plněné sušené těstoviny

Doba použití:

ode dne 25. prosince 2012.“

b)

za poznámku pod čarou 2 vkládají následující poznámky pod čarou:

„(41):

Vyjádřeno ve vztahu k tuku

(46):

Vyjádřeno jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny.“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU