(EU) č. 570/2012Nařízení Komise (EU) č. 570/2012 ze dne 28. června 2012 , kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání kyseliny benzoové – benzoanů (E 210–213) v nealkoholických výrobcích podobných vínu Text s významem pro EHP
Publikováno: | Úř. věst. L 169, 29.6.2012, s. 43-45 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 28. června 2012 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 19. července 2012 | Nabývá účinnosti: | 19. července 2012 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 570/2012
ze dne 28. června 2012,
kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání kyseliny benzoové – benzoanů (E 210–213) v nealkoholických výrobcích podobných vínu
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 a čl. 30 odst. 5 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití. |
(2) |
Tento seznam může být pozměněn v souladu s postupem uvedeným v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a látky určené k aromatizaci potravin (2). |
(3) |
Podle čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 1331/2008 může být seznam potravinářských přídatných látek Unie aktualizován buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti. |
(4) |
Byla předložena a členským státům zpřístupněna žádost o povolení používání kyseliny benzoové – benzoanů (E 210–213) jako konzervační přísady v nealkoholických výrobcích podobných vínu. |
(5) |
Tyto nealkoholické výrobky podobné vínu jsou vyráběny odstraněním alkoholu z vína po kvašení. Pro zamezení druhotnému kvašení v lahvi je používána kyselina sorbová – sorbany (E 200–203) a následně je nutné provedení pasterizace. Pasterizace však pozměňuje a narušuje přírodní ovocné aroma a chuti výrobku. Přidání benzoanů má synergické účinky se sorbany, což umožňuje lepší konzervaci a snížení potřeby pasterizace. |
(6) |
Nealkoholické výrobky podobné vínu jsou předkládány a uváděny na trh jako alternativa k vínu pro dospělé, kteří se rozhodnou nekonzumovat alkoholické nápoje. Spotřeba těchto výrobků podobných vínu nenahrazuje spotřebu nealkoholických nápojů. Dodatečná expozice kyselině benzoové – benzoanům (E 210–213) vyplývající z tohoto nového použití proto zůstane omezená a nepovede k překročení přijatelného denního příjmu stanoveného Vědeckým výborem pro potraviny (3). Je proto vhodné umožnit používání kyseliny benzoové – benzoanů (E 210–213) ke konzervaci nealkoholických výrobků podobných vínu. |
(7) |
Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna požádat o stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie stanoveného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008, s výjimkou případů, kdy tato aktualizace pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví. Vzhledem k tomu, že povolení používání kyseliny benzoové – benzoanů (E 210–213) ke konzervaci nealkoholických výrobků podobných vínu představuje aktualizaci tohoto seznamu, která pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví, není nutné žádat Evropský úřad pro bezpečnost potravin o stanovisko. |
(8) |
Podle přechodných ustanovení nařízení Komise (EU) č. 1129/2011 ze dne 11. listopadu 2011, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 vytvořením seznamu potravinářských přídatných látek Unie (4), se příloha II, která stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky použití, použije ode dne 1. června 2013. Aby bylo možné používat kyselinu benzoovou – benzoany (E 210–213) v nealkoholických výrobcích podobných vínu před tímto dnem, je nutné stanovit dřívější datum použití s ohledem na toto užití dané potravinářské přídatné látky. |
(9) |
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna. |
(10) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat a ani Evropský parlament ani Rada nevyjádřily s těmito opatřeními nesouhlas, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 28. června 2012.
Za Komisi
José Manuel BARROSO
předseda
(1) Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.
(2) Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1.
(3) http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_reports_35.pdf
(4) Úř. věst. L 295, 12.11.2011, s. 1.
PŘÍLOHA
V části E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 se v kategorii potravin 14.2.2 „Víno a ostatní výrobky ve smyslu nařízení (ES) č. 1234/2007 a podobné nealkoholické výrobky“ za položku E 200 – 203 vkládá nová položka, která zní:
|
„E 210 – 213 |
Kyselina benzoová – benzoany |
200 |
(1) (2) |
pouze nealkoholické |
Použití: od 19 července 2012“ |