(EU) č. 570/2012Nařízení Komise (EU) č. 570/2012 ze dne 28. června 2012 , kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání kyseliny benzoové – benzoanů (E 210–213) v nealkoholických výrobcích podobných vínu Text s významem pro EHP

Publikováno: Úř. věst. L 169, 29.6.2012, s. 43-45 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 28. června 2012 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 19. července 2012 Nabývá účinnosti: 19. července 2012
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 570/2012

ze dne 28. června 2012,

kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o používání kyseliny benzoové – benzoanů (E 210–213) v nealkoholických výrobcích podobných vínu

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách (1), a zejména na čl. 10 odst. 3 a čl. 30 odst. 5 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky jejich použití.

(2)

Tento seznam může být pozměněn v souladu s postupem uvedeným v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008, kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a látky určené k aromatizaci potravin (2).

(3)

Podle čl. 3 odst. 1 nařízení (ES) č. 1331/2008 může být seznam potravinářských přídatných látek Unie aktualizován buď z podnětu Komise, nebo na základě podání žádosti.

(4)

Byla předložena a členským státům zpřístupněna žádost o povolení používání kyseliny benzoové – benzoanů (E 210–213) jako konzervační přísady v nealkoholických výrobcích podobných vínu.

(5)

Tyto nealkoholické výrobky podobné vínu jsou vyráběny odstraněním alkoholu z vína po kvašení. Pro zamezení druhotnému kvašení v lahvi je používána kyselina sorbová – sorbany (E 200–203) a následně je nutné provedení pasterizace. Pasterizace však pozměňuje a narušuje přírodní ovocné aroma a chuti výrobku. Přidání benzoanů má synergické účinky se sorbany, což umožňuje lepší konzervaci a snížení potřeby pasterizace.

(6)

Nealkoholické výrobky podobné vínu jsou předkládány a uváděny na trh jako alternativa k vínu pro dospělé, kteří se rozhodnou nekonzumovat alkoholické nápoje. Spotřeba těchto výrobků podobných vínu nenahrazuje spotřebu nealkoholických nápojů. Dodatečná expozice kyselině benzoové – benzoanům (E 210–213) vyplývající z tohoto nového použití proto zůstane omezená a nepovede k překročení přijatelného denního příjmu stanoveného Vědeckým výborem pro potraviny (3). Je proto vhodné umožnit používání kyseliny benzoové – benzoanů (E 210–213) ke konzervaci nealkoholických výrobků podobných vínu.

(7)

Podle čl. 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1331/2008 je Komise povinna požádat o stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za účelem aktualizace seznamu potravinářských přídatných látek Unie stanoveného v příloze II nařízení (ES) č. 1333/2008, s výjimkou případů, kdy tato aktualizace pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví. Vzhledem k tomu, že povolení používání kyseliny benzoové – benzoanů (E 210–213) ke konzervaci nealkoholických výrobků podobných vínu představuje aktualizaci tohoto seznamu, která pravděpodobně nemá vliv na lidské zdraví, není nutné žádat Evropský úřad pro bezpečnost potravin o stanovisko.

(8)

Podle přechodných ustanovení nařízení Komise (EU) č. 1129/2011 ze dne 11. listopadu 2011, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 vytvořením seznamu potravinářských přídatných látek Unie (4), se příloha II, která stanoví seznam potravinářských přídatných látek Unie schválených pro použití v potravinách a podmínky použití, použije ode dne 1. června 2013. Aby bylo možné používat kyselinu benzoovou – benzoany (E 210–213) v nealkoholických výrobcích podobných vínu před tímto dnem, je nutné stanovit dřívější datum použití s ohledem na toto užití dané potravinářské přídatné látky.

(9)

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna.

(10)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat a ani Evropský parlament ani Rada nevyjádřily s těmito opatřeními nesouhlas,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha II nařízení (ES) č. 1333/2008 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 28. června 2012.

Za Komisi

José Manuel BARROSO

předseda


(1)  Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 16.

(2)  Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1.

(3)  http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_reports_35.pdf

(4)  Úř. věst. L 295, 12.11.2011, s. 1.


PŘÍLOHA

V části E přílohy II nařízení (ES) č. 1333/2008 se v kategorii potravin 14.2.2 „Víno a ostatní výrobky ve smyslu nařízení (ES) č. 1234/2007 a podobné nealkoholické výrobky“ za položku E 200 – 203 vkládá nová položka, která zní:

 

„E 210 – 213

Kyselina benzoová – benzoany

200

(1) (2)

pouze nealkoholické

Použití:

od 19 července 2012“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU