(EU) č. 1274/2011Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 1274/2011 ze dne 7. prosince 2011 o koordinovaném víceletém kontrolním programu Unie pro roky 2012, 2013 a 2014 s cílem zajistit dodržování maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a vyhodnotit expozici spotřebitelů těmto reziduím pesticidů Text s významem pro EHP

Publikováno: Úř. věst. L 325, 8.12.2011, s. 24-43 Druh předpisu: Prováděcí nařízení
Přijato: 7. prosince 2011 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 1. ledna 2012 Nabývá účinnosti: 1. ledna 2012
Platnost předpisu: Zrušen předpisem (EU) č. 788/2012 Pozbývá platnosti: 1. ledna 2013
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1274/2011

ze dne 7. prosince 2011

o koordinovaném víceletém kontrolním programu Unie pro roky 2012, 2013 a 2014 s cílem zajistit dodržování maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a vyhodnotit expozici spotřebitelů těmto reziduím pesticidů

(Text s významem pro EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ze dne 23. února 2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS (1), a zejména na články 28 a 29 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Nařízením Komise (ES) č. 1213/2008 (2) byl zřízen první koordinovaný víceletý kontrolní program Společenství pro roky 2009, 2010 a 2011. Uvedený program dále fungoval na základě dalších nařízení Komise. Posledním z nich bylo nařízení Komise (EU) č. 915/2010 ze dne 12. října 2010 o koordinovaném víceletém kontrolním programu Unie pro roky 2011, 2012 a 2013 s cílem zajistit dodržování maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a vyhodnotit expozici spotřebitelů těmto reziduím pesticidů (3).

(2)

Hlavní složky stravy v Unii tvoří třicet až čtyřicet potravin. Vzhledem k tomu, že se v průběhu tří let výrazně změnilo využití pesticidů, měly by být pesticidy v těchto potravinách kontrolovány v řadě tříletých cyklů, čímž se umožní vyhodnocování expozice spotřebitelů a používání právních předpisů Unie.

(3)

Na základě binomického rozdělení pravděpodobnosti lze vypočítat, že zkoumání 642 vzorků umožní s více než 99 % jistotou odhalit vzorek obsahující rezidua pesticidů, která překračují mez stanovitelnosti, pokud nejméně 1 % produktů obsahuje rezidua překračující tuto mez. Odběr těchto vzorků by měl být rozdělen mezi členské státy podle počtu jejich obyvatel, přičemž by mělo být pro každý produkt odebráno nejméně dvanáct vzorků ročně.

(4)

Z výsledků analýzy provedené v rámci programu úřední kontroly z roku 2009 (4) vyplývá, že určité pesticidy jsou v zemědělských produktech přítomny častěji než dříve, což naznačuje změny ve způsobu použití uvedených pesticidů. Kromě pesticidů, které byly do kontrolního programu zahrnuty podle nařízení (EU) č. 915/2010, by do něj měly být zahrnuty i uvedené pesticidy, aby se zajistilo, že škála pesticidů, na které se kontrolní program vztahuje, odpovídá skutečně používaným pesticidům.

(5)

Analýza určitých pesticidů, zejména pesticidů doplněných do kontrolního programu tímto nařízením nebo pesticidů, u nichž je definice reziduí velmi obtížná, by měla být v roce 2012 nepovinná, aby ty úřední laboratoře, které ještě nemají pro analýzu uvedených pesticidů validovanou požadovanou metodu, mohly tuto metodu validovat.

(6)

Pokud jsou do definice reziduí pesticidů zahrnuty jiné účinné látky, metabolity nebo rozkladné produkty, měly by být takové metabolity vykazovány zvlášť.

(7)

Pokyny týkající se postupů validace metod a řízení jakosti analýzy reziduí pesticidů v potravinách a krmivech („Method Validation and Quality Control Procedures for Pesticide Residue Analysis in food and feed“) jsou zveřejněny na internetových stránkách Komise (5). Členským státům by mělo být povoleno za určitých podmínek používat kvalitativní screeningové metody.

(8)

Členské státy, Komise a EFSA se dohodly na prováděcích opatřeních týkajících se podávání informací členskými státy, jako je standardní popis vzorku (Standard Sample Description (6)) pro předkládání výsledků analýzy reziduí pesticidů.

(9)

Pokud jde o postupy odběru vzorků, měla by se používat směrnice Komise 2002/63/ES ze dne 11. července 2002, kterou se stanoví metody Společenství pro odběr vzorků určených k úřední kontrole reziduí pesticidů v produktech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a kterou se zrušuje směrnice 79/700/EHS (7), která začleňuje metody a postupy odběru vzorků doporučené Komisí pro Codex Alimentarius.

(10)

Je také nezbytné vyhodnotit, zda jsou dodržovány maximální limity reziduí v příkrmech pro kojence stanovené v článku 10 směrnice Komise 2006/141/ES ze dne 22. prosince 2006 o počáteční a pokračovací kojenecké výživě (8) a v článku 7 směrnice Komise 2006/125/ES ze dne 5. prosince 2006 o obilných a ostatních příkrmech pro kojence a malé děti (9), pouze za použití definic reziduí stanovených v nařízení (ES) č. 396/2005.

(11)

Jakmile bude k dispozici příslušná metodika, je rovněž třeba vyhodnotit možné agregované, kumulativní a synergické účinky pesticidů. Začít by se mělo hodnocením některých organofosfátů, karbamátů, triazolů a pyretroidů uvedených v příloze I.

(12)

V případě metod k prokázání jediného rezidua mohou členské státy splnit své povinnosti týkající se analýzy tím, že se obrátí na úřední laboratoře, které již mají požadované metody validované.

(13)

Členské státy by měly do 31. srpna každého roku předložit informace za předchozí kalendářní rok.

(14)

Aby v souvislosti s časovým přesahem jednoho víceletého programu do dalšího nedocházelo k nejasnostem, mělo by se v zájmu právní jistoty zrušit nařízení (EU) č. 915/2010. Nařízení by se však dále mělo používat pro vzorky testované v roce 2011.

(15)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Členské státy odeberou v letech 2012, 2013 a 2014 vzorky pro kombinace pesticidů/produktů uvedené v příloze I a provedou jejich analýzu.

Počet vzorků každého produktu je uveden v příloze II.

Článek 2

1.   Šarže, která má být zařazena do vzorku, musí být vybrána náhodně.

Postup odběru vzorků, včetně počtu jednotek, musí být v souladu se směrnicí 2002/63/ES.

2.   Analýza vzorků musí být provedena v souladu s definicemi reziduí stanovenými v nařízení (ES) č. 396/2005. Pokud v uvedeném nařízení není stanovena pro určitý pesticid žádná výslovná definice reziduí, použije se definice reziduí stanovená v příloze I tohoto nařízení.

Článek 3

1.   Členské státy předloží výsledky analýzy vzorků testovaných v letech 2012, 2013 a 2014 vždy do 31. srpna následujícího roku. Tyto výsledky se předloží v souladu se standardním popisem vzorku (SSD) stanoveným v příloze III.

2.   Pokud jsou do definice reziduí pesticidů zahrnuty účinné látky, metabolity a/nebo rozkladné či reakční produkty, podají členské státy zprávu o výsledcích analýzy v souladu s právní definicí reziduí. Výsledky každého z hlavních izomerů nebo metabolitů uvedených v definici reziduí se předloží zvlášť, pokud jsou měřeny individuálně.

Článek 4

Nařízení (EU) č. 915/2010 se zrušuje.

Dále se však použije na vzorky testované v roce 2011.

Článek 5

Toto nařízení vstupuje v platnost dne 1. ledna 2012.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 7. prosince 2011.

Za Komisi

José Manuel BARROSO

předseda


(1)  Úř. věst. L 70, 16.3.2005, s. 1.

(2)  Úř. věst. L 328, 6.12.2008, s. 9.

(3)  Úř. věst. L 269, 13.10.2010, s. 8.

(4)  Zpráva Evropské unie z roku 2009 o reziduích pesticidů v potravinách. EFSA Journal 2011; 9(11):2430 [529 ss.], dostupný na internetové stránce: http://ec.europa.eu/food/plant/protection/pesticides/docs/2009_eu_report_ppesticide_residues_food_en.pdf.

(5)  Dokument č. SANCO/10684/2009, provedený k 1. lednu 2010, http://ec.europa.eu/food/plant/protection/resources/qualcontrol_en.pdf.

(6)  Obecné pokyny pro SSD pro veškerý sběr údajů EFSA jsou dostupné v EFSA Journal 2010; 8(1):1457 [54 ss.] na internetových stránkách http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1457.htm.

(7)  Úř. věst. L 187, 16.7.2002, s. 30.

(8)  Úř. věst. L 401, 30.12.2006, s. 1.

(9)  Úř. věst. L 339, 6.12.2006, s. 16.


PŘÍLOHA I

Část A:

Kombinace pesticidů/produktů, které mají být kontrolovány v komoditách rostlinného původu a na nich

 

2012

2013

2014

Poznámky

2,4-D

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (8)

Definice reziduí: suma 2,4-D a jeho esterů, vyjádřeno jako 2,4-D.

2,4-D kyselina, volná, se v roce 2012 analyzuje v lilku, květáku a stolních hroznech; v roce 2013 v meruňkách a moštových hroznech a v roce 2014 v pomerančích/mandarinkách. V ostatních komoditách je tato analýza dobrovolná.

2-fenylfenol

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

abamektin

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (8)

Definice reziduí: suma avermektinu B1a, avermektinu B1b a δ-8,9-izomeru avermektinu B1a.

Analýza δ-8,9-izomeru avermektinu B1a je v roce 2012 dobrovolná.

acefát

 (2)

 (3)

 (1)

 

acetamiprid

 (2)

 (3)

 (1)

 

akrinathrin

 (2)

 (3)

 (1)

 

aldikarb

 (2)

 (3)

 (1)

 

amitraz

 (2)

 (3)

 (1)

Definice reziduí: amitraz včetně metabolitů obsahujících 2,4-dimethylanilinovou skupinu, vyjádřeno jako amitraz.

V roce 2012 se analyzuje ve sladké paprice; v roce 2013 v jablkách a rajčatech a v roce 2014 v hruškách. V ostatních komoditách je tato analýza dobrovolná.

Je přípustné, aby amitraz (mateřská sloučenina) a jeho metabolity 2,4-dimethylformanilid (DMF) a N-(2,4 –dimethylfenyl)-N′-methylformamid (DMPF) podléhající metodě k prokázání více reziduí byly prokazovány zvlášť.

amitrol

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (9)

azinfos-methyl

 (2)

 (3)

 (1)

 

azoxystrobin

 (2)

 (3)

 (1)

 

benfurakarb

 (2)

 (3)

 (1)

Rychlý a úplný rozklad na karbofuran a 3-hydroxykarbofuran. Analýza mateřské sloučeniny (benfurakarbu) je dobrovolná.

bifenthrin

 (2)

 (3)

 (1)

 

bifenyl

 (2)

 (3)

 (1)

 

bitertanol

 (2)

 (3)

 (1)

 

boskalid

 (2)

 (3)

 (1)

 

bromidový ion

 (2)

 (3)

 (1)

V roce 2012 se analyzuje pouze ve sladké paprice, v roce 2013 v hlávkovém salátu a rajčatech a v roce 2014 v rýži. V ostatních komoditách je tato analýza dobrovolná.

bromopropylát

 (2)

 (3)

 (1)

 

bromukonazol

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (9)

bupirimát

 (2)

 (3)

 (1)

 

buprofezin

 (2)

 (3)

 (1)

 

kaptan

 (2)

 (3)

 (1)

Specifická definice reziduí pro sumu kaptanu a folpetu se použije pro jádrové ovoce, jahody, maliny, rybíz, rajčata a fazole, u ostatních komodit zahrnuje definice reziduí pouze kaptan.

Kaptan a folpet musí být vykazovány zvlášť a jejich suma podle SSD.

karbaryl

 (2)

 (3)

 (1)

 

karbendazim

 (2)

 (3)

 (1)

 

karbofuran

 (2)

 (3)

 (1)

 

karbosulfan

 (2)

 (3)

 (1)

Rychlý a významný rozklad na karbofuran a 3-hydroxykarbofuran. Analýza mateřské sloučeniny (karbosulfanu) je dobrovolná.

chlorantraniliprol

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

chlorfenapyr

 (2)

 (3)

 (1)

 

chlorfenvinfos

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (9)

chlormekvát

 (2)

 (3)

 (1)

V roce 2012 se analyzuje v lilku, stolních hroznech a pšenici; v roce 2013 v žitu/ovse, rajčatech a moštových hroznech a v roce 2014 v mrkvi, hruškách, rýži a pšeničné mouce. V ostatních komoditách je tato analýza dobrovolná.

chlorothalonil

 (2)

 (3)

 (1)

 

chlorprofam

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (8)

Definice reziduí: chlorprofam a 3-chloranilin, vyjádřeno jako chlorprofam.

U brambor (na seznamu pro rok 2014) je pouze definice mateřské sloučeniny jako rezidua.

chlorpyrifos

 (2)

 (3)

 (1)

 

chlorpyrifos-methyl

 (2)

 (3)

 (1)

 

klofentezin

 (2)

 (3)

 (1)

Neanalyzuje se v obilovinách.

klothianidin

 (2)

 (3)

 (1)

 

cyfluthrin

 (2)

 (3)

 (1)

 

cymoxanil

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

cypermethrin

 (2)

 (3)

 (1)

 

cyprokonazol

 (2)

 (3)

 (1)

 

cyprodinil

 (2)

 (3)

 (1)

 

cyromazin

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

deltamethrin (cis-deltamethrin)

 (2)

 (3)

 (1)

 

diazinon

 (2)

 (3)

 (1)

 

dichlofluanid

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (9)  (8)

Definice reziduí, která má být použita, zahrnuje pouze mateřskou sloučeninu. Metabolit DMSA (N,N-dimethyl-N-fenylsulfamid) musí být monitorován a vykazován, jakmile je metoda validována.

dichlorvos

 (2)

 (3)

 (1)

 

dikloran

 (2)

 (3)

 (1)

 

dikofol

 (2)

 (3)

 (1)

Neanalyzuje se v obilovinách.

dikrotofos

 (2)

 (3)

 (1)

Definice reziduí, která má být použita, zahrnuje pouze mateřskou sloučeninu.

V roce 2012 se analyzuje v lilku a květáku a v roce 2014 ve fazolích. V ostatních komoditách je tato analýza dobrovolná.

diethofenkarb

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

difenokonazol

 (2)

 (3)

 (1)

 

diflubenzuron

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

dimethoát

 (2)

 (3)

 (1)

Definice reziduí: suma dimethoátu a omethoátu, vyjádřeno jako dimethoát. Dimethoát a omethoát musí být vykazovány zvlášť a jejich suma podle SSD.

dimethomorf

 (2)

 (3)

 (1)

Neanalyzuje se v obilovinách.

dinikonazol

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

difenylamin

 (2)

 (3)

 (1)

 

dithianon

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

dithiokarbamáty

 (2)

 (3)

 (1)

Definice reziduí: dithiokarbamáty, vyjádřeno jako CS2, včetně manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, thiramu a ziramu.

Analyzuje se ve všech komoditách na seznamu s výjimkou pomerančové šťávy a olivového oleje.

dodin

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

endosulfan

 (2)

 (3)

 (1)

 

EPN

 (2)

 (3)

 (1)

 

epoxikonazol

 (2)

 (3)

 (1)

 

ethefon

 (2)

 (3)

 (1)

V roce 2012 se analyzuje v pomerančové šťávě, sladké paprice, pšenici a stolních hroznech; v roce 2013 v jablcích, žitu/ovse, rajčatech a moštových hroznech a v roce 2014 v pomerančích/mandarinkách, rýži a pšeničné mouce. V ostatních komoditách je tato analýza dobrovolná.

ethion

 (2)

 (3)

 (1)

 

ethirimol

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

Neanalyzuje se v obilovinách.

ethofenprox

 (2)

 (3)

 (1)

 

ethoprofos

 (2)

 (3)

 (1)

 

famoxadon

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

fenamifos

 (2)

 (3)

 (1)

 

fenamidon

 (2)

 (3)

 (1)

 

fenarimol

 (2)

 (3)

 (1)

Neanalyzuje se v obilovinách.

fenazachin

 (2)

 (3)

 (1)

Neanalyzuje se v obilovinách.

fenbukonazol

 (2)

 (3)

 (1)

 

fenbutatinoxid

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (8)

V roce 2012 se analyzuje v lilku, sladké paprice a stolních hroznech; v roce 2013 v jablcích a rajčatech a v roce 2014 v pomerančích/mandarinkách a hruškách. V ostatních komoditách je tato analýza dobrovolná.

fenhexamid

 (2)

 (3)

 (1)

 

fenitrothion

 (2)

 (3)

 (1)

 

fenoxykarb

 (2)

 (3)

 (1)

 

fenpropathrin

 (2)

 (3)

 (1)

 

fenpropimorf

 (2)

 (3)

 (1)

 

fenpyroximát

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

fenthion

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (9)

fenvalerát/esfenvalerát (suma)

 (2)

 (3)

 (1)

 

fipronil

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (8)

Definice reziduí: suma fipronilu a sulfonového metabolitu (MB46136), vyjádřeno jako fipronil.

fluazifop

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (8)

Definice reziduí: fluazifop-P-butyl (fluazifop kyselina (volná a konjugát)).

Fluazifopová kyselina, volná a butylester se v roce 2012 analyzují v květáku, hrachu a sladké paprice; v roce 2013 v hlávkovém zelí a jahodách a v roce 2014 ve fazolích, mrkvi, bramborách a špenátu. V ostatních komoditách je tato analýza dobrovolná.

fludioxonil

 (2)

 (3)

 (1)

 

flufenoxuron

 (2)

 (3)

 (1)

 

fluopyram

 

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

fluchinkonazol

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (9)

flusilazol

 (2)

 (3)

 (1)

 

flutriafol

 (2)

 (3)

 (1)

 

folpet

 (2)

 (3)

 (1)

Specifická definice reziduí pro sumu kaptanu a folpetu se použije pro jádrové ovoce, jahody, maliny, rybíz, rajčata a fazole, u ostatních komodit zahrnuje definice reziduí pouze folpet.

Folpet a kaptan musí být vykazovány zvlášť a jejich suma podle SSD.

formetanát

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (9)

Definice reziduí: suma formetanátu a jeho solí vyjádřených jako formetanát-hydrochlorid.

formothion

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

fosthiazát

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (9)

glyfosát

 (2)

 (3)

 (1)

V roce 2012 se analyzuje v pšenici; v roce 2013 v žitu/ovse a v roce 2014 v pšeničné mouce. V ostatních komoditách je tato analýza dobrovolná.

haloxyfop včetně haloxyfopu-R

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (8)

Definice reziduí: haloxyfop-R-methylester, haloxyfop-R a jeho konjugáty, vyjádřeno jako haloxyfop-R.

Haloxyfopová kyselina, volná se v roce 2012 analyzuje v květáku a hrachu; v roce 2013 v hlávkovém zelí a jahodách a v roce 2014 ve fazolích (nevyluštěných), mrkvi, bramborách a špenátu. V ostatních komoditách je tato analýza dobrovolná.

hexakonazol

 (2)

 (3)

 (1)

 

hexythiazox

 (2)

 (3)

 (1)

Neanalyzuje se v obilovinách.

imazalil

 (2)

 (3)

 (1)

 

imidakloprid

 (2)

 (3)

 (1)

 

indoxakarb

 (2)

 (3)

 (1)

 

iprodion

 (2)

 (3)

 (1)

 

iprovalikarb

 (2)

 (3)

 (1)

 

isokarbofos

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7). Definice reziduí, která má být použita, zahrnuje pouze mateřskou sloučeninu.

isofenfos-methyl

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

isoprokarb

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

kresoxim-methyl

 (2)

 (3)

 (1)

 

λ-cyhalothrin

 (2)

 (3)

 (1)

 

linuron

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (9)

lufenuron

 (2)

 (3)

 (1)

 

malathion

 (2)

 (3)

 (1)

 

mandipropamid

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

mepanipyrim

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (8)

Definice reziduí: mepanipyrim a jeho metabolit 2-anilino-4-(2-hydroxypropyl)-6-methylpyrimidin, vyjádřeno jako mepanipyrim.

mepikvát

 (2)

 (3)

 (1)

V roce 2012 se analyzuje v pšenici; v roce 2013 v žitu/ovse a rajčatech a v roce 2014 v hruškách, rýži a pšeničné mouce. V ostatních komoditách je tato analýza dobrovolná.

meptyldinokap

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

Definice reziduí: suma 2,4 DNOPC a 2,4 DNOP, vyjádřeno jako meptyldinokap.

metalaxyl

 (2)

 (3)

 (1)

 

metkonazol

 (2)

 (3)

 (1)

 

methamidofos

 (2)

 (3)

 (1)

 

methidathion

 (2)

 (3)

 (1)

 

methiokarb

 (2)

 (3)

 (1)

 

methomyl

 (2)

 (3)

 (1)

Methomyl a thiodikarb musí být vykazovány zvlášť a jejich suma podle SSD.

methoxychlor

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (9)

methoxyfenozid

 (2)

 (3)

 (1)

 

metobromuron

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

Definice reziduí, která má být použita, zahrnuje pouze mateřskou sloučeninu.

monokrotofos

 (2)

 (3)

 (1)

 

myklobutanil

 (2)

 (3)

 (1)

 

nitempyram

 (2)

 (3)

 (1)

V roce 2012 se analyzuje ve sladké paprice; v roce 2013 v broskvích a v roce 2014 v salátových okurkách a fazolích (nevyluštěných). V ostatních komoditách je tato analýza dobrovolná.

Definice reziduí, která má být použita, zahrnuje pouze mateřskou sloučeninu.

oxadixyl

 (2)

 (3)

 (1)

 

oxamyl

 (2)

 (3)

 (1)

 

oxydemeton-methyl

 (2)

 (3)

 (1)

 

paklobutrazol

 (2)

 (3)

 (1)

 

parathion

 (2)

 (3)

 (1)

 

parathion-methyl

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (9)

penkonazol

 (2)

 (3)

 (1)

 

pencykuron

 (2)

 (3)

 (1)

 

pendimethalin

 (2)

 (3)

 (1)

 

fenthoát

 (2)

 (3)

 (1)

 

fosalon

 (2)

 (3)

 (1)

 

fosmet

 (2)

 (3)

 (1)

 

foxim

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (9)

pirimikarb

 (2)

 (3)

 (1)

 

pirimifos-methyl

 (2)

 (3)

 (1)

 

prochloraz

 (2)

 (3)

 (1)

Definice reziduí: suma prochlorazu a jeho metabolitů obsahujících 2,4,6-trichlorfenolovou skupinu, vyjádřeno jako prochloraz.

procymidon

 (2)

 (3)

 (1)

 

profenofos

 (2)

 (3)

 (1)

 

propamokarb

 (2)

 (3)

 (1)

V roce 2012 se analyzuje v lilku, květáku a sladké paprice; v roce 2013 v jablcích, hlávkovém zelí, hlávkovém salátu, stolních hroznech a rajčatech; v roce 2014 ve fazolích, mrkvi, salátových okurkách, pomerančích/klementinkách, bramborách a jahodách. V ostatních komoditách je tato analýza dobrovolná.

propargit

 (2)

 (3)

 (1)

 

propikonazol

 (2)

 (3)

 (1)

 

propoxur

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

propyzamid

 (2)

 (3)

 (1)

 

prothiokonazol

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (9)

Definice reziduí: prothiokonazol-desthio.

prothiofos

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

Definice reziduí, která má být použita, zahrnuje pouze mateřskou sloučeninu.

pymetrozin

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

V roce 2012 je analýza dobrovolná (s důrazem na lilek a sladkou papriku). V roce 2013 se analyzuje v hlávkovém zelí, hlávkovém salátu, jahodách a rajčatech a v roce 2014 v salátových okurkách. V ostatních komoditách je tato analýza dobrovolná.

pyraklostrobin

 (2)

 (3)

 (1)

 

pyrethriny

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (8)

pyridaben

 (2)

 (3)

 (1)

 

pyrimethanil

 (2)

 (3)

 (1)

 

pyriproxyfen

 (2)

 (3)

 (1)

 

chinoxyfen

 (2)

 (3)

 (1)

 

rotenon

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

spinosad

 (2)

 (3)

 (1)

 

spirodiklofen

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

spiromesifen

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

spiroxamin

 (2)

 (3)

 (1)

 

τ-fluvalinát

 (2)

 (3)

 (1)

 

tebukonazol

 (2)

 (3)

 (1)

 

tebufenozid

 (2)

 (3)

 (1)

 

tebufenpyrad

 (2)

 (3)

 (1)

Neanalyzuje se v obilovinách.

terbuthylazin

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

teflubenzuron

 (2)

 (3)

 (1)

 

tefluthrin

 (2)

 (3)

 (1)

 

tetrakonazol

 (2)

 (3)

 (1)

 

tetradifon

 (2)

 (3)

 (1)

Neanalyzuje se v obilovinách.

tetramethrin

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

Definice reziduí, která má být použita, zahrnuje pouze mateřskou sloučeninu.

thiabendazol

 (2)

 (3)

 (1)

 

thiakloprid

 (2)

 (3)

 (1)

 

thiamethoxam

 (2)

 (3)

 (1)

Definice reziduí: suma thiamethoxamu a klothianidinu, vyjádřeno jako thiamethoxam.

Thiamethoxam a klothianidin musí být vykazovány zvlášť a jejich suma podle SSD.

thiofanát-methyl

 (2)

 (3)

 (1)

 

tolkloflos-methyl

 (2)

 (3)

 (1)

 

tolylfluanid

 (2)

 (3)

 (1)

Neanalyzuje se v obilovinách.

triadimefon a triadimenol

 (2)

 (3)

 (1)

Definice reziduí: suma triadimefonu a triadimenolu.

Musí být vykazovány zvlášť a jejich suma podle SSD.

triazofos

 (2)

 (3)

 (1)

 

trichlorfon

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (7)

trifloxystrobin

 (2)

 (3)

 (1)

 

triflumuron

 (2)

 (3)

 (1)

 

trifluralin

 (2)

 (3)

 (1)

 

tritikonazol

 (2)

 (3)

 (1)

 

vinklozolin

 (2)

 (3)

 (1)

Poznámka (8)

Neanalyzuje se v obilovinách.

Definice reziduí: suma vinklozolinu a všech metabolitů obsahujících 3,5-dichloranilinovou skupinu, vyjádřeno jako vinklozolin.

zoxamid

 (2)

 (3)

 (1)

 


Část B:

Kombinace pesticidů/produktů, které mají být kontrolovány v komoditách živočišného původu a na nich

 

2012

2013

2014

Poznámky

aldrin a dieldrin

 (4)

 (5)

 (6)

Definice reziduí: aldrin a dieldrin v kombinaci, vyjádřeno jako dieldrin.

azinfos-ethyl

 (4)

 (5)

 (6)

 

bifenthrin

 (4)

 (5)

 (6)

 

bifaxen

 (4)

 (5)

 (6)

Poznámka (7)

Dobrovolná analýza se provede ve vejcích (2012), mléce a vepřovém mase (2013).

boskalid

 (4)

 (5)

 (6)

Poznámka (7)

Definice reziduí: suma boskalidu a M 510F01 včetně jeho konjugátů, vyjádřeno jako boskalid.

Dobrovolná analýza boskalidu jako mateřské sloučeniny se provede v másle (2012) a mléce (2013).

karbendazim a thiofanát-methyl, vyjádřeno jako karbendazim

 

 (5)

 (6)

Definice reziduí: karbendazim a thiofanát-methyl, vyjádřeno jako karbendazim.

Dobrovolná analýza karbendazimu se provádí od roku 2013.

chlordan

 (4)

 (5)

 (6)

Definice reziduí: suma cis- a trans-izomerů a oxychlordanu, vyjádřeno jako chlordan.

chlormekvát

 

 (5)

 (6)

Dobrovolná analýza se provádí od roku 2013 v kravském mléce.

chlorbenzilát

 (4)

 (5)

 (6)

Poznámka (7)

chlorprofam

 (4)

 (5)

 (6)

Poznámka (7)

Definice reziduí: chlorprofam a 4′-hydroxychlorprofam-O-sulfonová kyselina (4-HSA), vyjádřeno jako chlorprofam.

Dobrovolná analýza se provede v másle (2012) a mléce (2013).

chlorpyrifos

 (4)

 (5)

 (6)

 

chlorpyrifos-methyl

 (4)

 (5)

 (6)

 

klopyralid

 

 

 (6)

Nevztahuje se na komodity pro roky 2012/2013.

cyfluthrin

 (4)

 (5)

 (6)

Definice reziduí: cyfluthrin včetně jiných směsí izomerů (suma izomerů) (F).

cypermethrin

 (4)

 (5)

 (6)

Definice reziduí: cypermethrin včetně jiných směsí izomerů (suma izomerů).

cyprokonazol

 

 

 (6)

Nevztahuje se na komodity pro roky 2012/2013.

Dobrovolná analýza se provede v roce 2014.

DDT

 (4)

 (5)

 (6)

Definice reziduí: suma p,p′-DDT, o,p′-DDT, p,p′-DDE a p,p′-DDD (TDE) vyjádřených jako DDT (F).

deltamethrin

 (4)

 (5)

 (6)

Definice reziduí: cis-deltamethrin.

diazinon

 (4)

 (5)

 (6)

 

dikamba

 

 

 (6)

Nevztahuje se na komodity pro roky 2012/2013.

Dobrovolná analýza se provede v roce 2014.

dichlorprop-P včetně dichlorpropu-P

 

 

 (6)

Nevztahuje se na komodity pro roky 2012/2013.

Dobrovolná analýza se provede v roce 2014.

endosulfan

 (4)

 (5)

 (6)

Definice reziduí: suma α- a β-izomerů a endosulfan-sulfátu, vyjádřeno jako endosulfan.

endrin

 (4)

 (5)

 (6)

 

epoxikonazol

 

 

 (6)

Nevztahuje se na komodity pro roky 2012/2013.

Dobrovolná analýza se provede v roce 2014.

ethofenprox

 (4)

 (5)

 (6)

Poznámka (7)

Dobrovolná analýza se provede v másle (2012) a mléce (2013).

famoxadon

 (4)

 (5)

 (6)

Poznámka (7)

Dobrovolná analýza se provede v másle (2012) a mléce (2013).

fenpropidin

 

 

 (6)

Nevztahuje se na komodity pro roky 2012/2013.

Definice reziduí: suma fenpropidinu a CGA289267, vyjádřeno jako fenpropidin.

Dobrovolná analýza se provede v roce 2014.

fenpropimorf

 

 (5)

 (6)

Definice reziduí: fenpropimorf-karboxylová kyselina (BF 421-2), vyjádřeno jako fenpropimorf.

Dobrovolná analýza se provede ve vepřovém mase v roce 2013.

fenthion

 (4)

 (5)

 (6)

Definice reziduí: suma fenthionu a jeho kyslíkatého analogu, jejich sulfoxidů a sulfonu, vyjádřeno jako mateřská sloučenina (F).

fenvalerát/esfenvalerát

 (4)

 (5)

 (6)

 

fluazifop

 

 (5)

 (6)

Definice reziduí: fluazifop-P-butyl (fluazifopová kyselina (volná a konjugát)).

Dobrovolná analýza se provede v mléce v roce 2013.

fluchinkonazol

 (4)

 (5)

 (6)

Poznámka (7)

Dobrovolná analýza se provede v másle v roce 2012.

fluopyram

 

 (5)

 (6)

Poznámka (7)

fluroxypyr

 

 

 (6)

 

flusilazol

 

 (5)

 (6)

Nevztahuje se na komodity pro rok 2012.

Definice reziduí: suma flusilazolu a jeho metabolitu IN-F7321 ([bis-(4-fluorofenyl)methyl]silanolu), vyjádřeno jako flusilazol (F).

Dobrovolná analýza se provede ve vepřovém mase v roce 2013.

glufosinát amonný

 

 

 (6)

Nevztahuje se na komodity pro roky 2012/2013.

Definice reziduí: suma glufosinátu, jeho solí, MPP a NAG, vyjádřeno jako ekvivalenty glufosinátu.

Dobrovolná analýza se provede v roce 2014.

glyfosát

 

 

 (6)

Nevztahuje se na komodity pro roky 2012/2013.

Dobrovolná analýza se provede v roce 2014.

haloxyfop

 (4)

 (5)

 (6)

Poznámka (7)

Definice reziduí: haloxyfop-R a jeho konjugáty, vyjádřeno jako haloxyfop-R (F).

Dobrovolná analýza se provede v másle (2012) a mléce (2013).

heptachlor

 (4)

 (5)

 (6)

Definice reziduí: suma heptachloru a heptachlorepoxidu, vyjádřeno jako heptachlor.

hexachlorbenzen

 (4)

 (5)

 (6)

 

hexachlorcyklohexan (HCH), α-izomer

 (4)

 (5)

 (6)

 

hexachlorcyklohexan (HCH), β-izomer

 (4)

 (5)

 (6)

 

hexachlorcyklohexan (HCH), γ-izomer (lindan) (F)

 (4)

 (5)

 (6)

 

indoxakarb

 (4)

 (5)

 (6)

Poznámka (7)

Definice reziduí: indoxakarb, vyjádřeno jako suma S- a R-izomerů.

Dobrovolná analýza se provede v másle (2012) a mléce (2013).

ioxynil

 

 (5)

 (6)

Definice reziduí: suma ioxynilu, jeho solí a esterů, vyjádřeno jako ioxynil (F).

Dobrovolná analýza se provede ve vepřovém mase v roce 2013.

maleinhydrazid

 (4)

 (5)

 (6)

Poznámka (7)

U mléka a mléčných výrobků je definice reziduí: maleinhydrazid a jeho konjugáty, vyjádřeno jako maleinhydrazid.

Dobrovolná analýza se provede v roce 2013 v kravském mléce.

Dobrovolná analýza se provede ve vejcích v roce 2012.

mepikvát

 

 

 (6)

Nevztahuje se na komodity pro roky 2012/2013.

Dobrovolná analýza se provede v roce 2014.

metaflumizon

 (4)

 (5)

 (6)

Poznámka (7)

Definice reziduí: suma E- a Z- izomerů.

Dobrovolná analýza se provede ve vejcích v roce 2012.

metazachlor

 

 

 (6)

Nevztahuje se na komodity pro roky 2012/2013.

Definice reziduí: metazachlor včetně produktů rozkladu a reakčních produktů, které lze stanovit jako 2,6-dimethylanilin, celkově vypočítáno jako metazachlor.

methidathion

 (4)

 (5)

 (6)

 

methoxychlor

 (4)

 (5)

 (6)

 

parathion

 (4)

 (5)

 (6)

 

parathion-methyl

 (4)

 (5)

 (6)

Definice reziduí: suma parathion-methylu a paraoxon-methylu, vyjádřeno jako parathion-methyl.

permethrin

 (4)

 (5)

 (6)

Definice reziduí: suma cis- a trans-permethrinu.

pirimifos-methyl

 (4)

 (5)

 (6)

 

prochloraz

 

 (5)

 (6)

Definice reziduí: suma prochlorazu a jeho metabolitů obsahujících 2,4,6-trichlorfenolovou skupinu, vyjádřeno jako prochloraz.

Dobrovolná analýza se provede ve vepřovém mase v roce 2013.

profenofos

 (4)

 (5)

 (6)

 

prothiokonazol

 

 

 (6)

Nevztahuje se na komodity pro roky 2012/2013.

Definice reziduí: prothiokonazol-desthio.

pyrazofos

 (4)

 (5)

 (6)

 

pyridát

 

 

 (6)

Nevztahuje se na komodity pro roky 2012/2013.

Definice reziduí: suma pyridátu, jeho hydrolytického produktu CL 9673 (6-chlor-4-hydroxy-3-fenylpyridazin) a hydrolyzovatelných konjugátů CL 9673, vyjádřeno jako pyridát.

resmethrin

 (4)

 (5)

 (6)

Definice reziduí: (suma izomerů) (F).

spinosad

 

 

 (6)

Nevztahuje se na komodity pro roky 2012/2013.

Definice reziduí: suma spinosynu A a spinosynu D, vyjádřeno jako spinosad (F).

spiroxamin

 

 (5)

 (6)

Definice reziduí: spiroxamin-karboxylová kyselina, vyjádřeno jako sprioxamin.

Dobrovolná analýza se provede v mléce v roce 2013.

τ-fluvalinát

 (4)

 (5)

 (6)

Dobrovolná analýza se provede v másle (2012) a mléce (2013).

tebukonazol

 

 

 (6)

Nevztahuje se na komodity pro roky 2012/2013.

Dobrovolná analýza se provede v roce 2014.

tetrakonazol

 (4)

 (5)

 (6)

Dobrovolná analýza se provede v másle (2012) a mléce (2013).

thiakloprid

 

 

 (6)

Nevztahuje se na komodity pro roky 2012/2013.

Dobrovolná analýza se provede v roce 2014.

topramezon

 

 

 (6)

Poznámka (7)

Nevztahuje se na komodity pro roky 2012/2013.

Definice reziduí: BAS 670H.

triazofos

 (4)

 (5)

 (6)

 


(1)  Fazole nevyluštěné (čerstvé nebo zmražené), mrkev, salátové okurky, pomeranče nebo mandarinky, hrušky, brambory, rýže, špenát (čerstvý nebo zmražený) a pšeničná mouka.

(2)  Lilek, banány, květák nebo brokolice, stolní hrozny, pomerančová šťáva, hrachová zrna vyluštěná (čerstvá nebo zmrazená), paprika (sladká), pšenice a panenský olivový olej (faktor zpracování = 5, pokud uvažujeme standardní výtěžek produkce olivového oleje ve výši 20 % sklizně oliv).

(3)  Jablka, hlávkové zelí, pór, hlávkový salát, rajčata, broskve včetně nektarinek a podobných hybridů; žito nebo oves, jahody a moštové hrozny (červené nebo bílé).

(4)  Máslo, slepičí vejce.

(5)  Kravské mléko, vepřové maso.

(6)  Drůbeží maso, játra (skotu a jiných přežvýkavců, prasat a drůbeže).

(7)  Dobrovolná analýza se provede v roce 2012.

(8)  Látky, u nichž je definice reziduí obtížná. Úřední laboratoře je musí analyzovat za účelem úplné definice reziduí podle své způsobilosti a kapacity a musí podávat zprávy o výsledcích takovým způsobem, jak bylo dohodnuto v SSD.

(9)  Látky, u nichž byl na základě programu úřední kontroly z roku 2009 zjištěn řídký výskyt. Musí být analyzovány v úředních laboratořích, které již mají požadovanou metodu validovanou. Laboratoře, které žádnou validovanou metodu nemají, ji nemusí v letech 2012 a 2013 povinně validovat.


PŘÍLOHA II

Počet vzorků uvedených v článku 1

1)

Počet vzorků, které musí každý členský stát odebrat a podrobit analýze, je uveden v tabulce v bodě 5).

2)

Kromě vzorků požadovaných v tabulce v bodě 5) musí každý členský stát v roce 2012 odebrat a podrobit analýze deset vzorků obilných příkrmů pro kojence.

Kromě vzorků požadovaných v uvedené tabulce musí každý členský stát v roce 2013 odebrat a podrobit analýze celkem deset vzorků příkrmů pro kojence a malé děti.

Kromě vzorků požadovaných v uvedené tabulce musí každý členský stát v roce 2014 odebrat a podrobit analýze celkem deset vzorků počáteční a pokračovací kojenecké výživy.

3)

Z každé komodity se v souladu s tabulkou v bodě 5) odebere a podrobí analýze jeden vzorek pocházející z produkce ekologického zemědělství, pokud je dostupný.

4)

Členské státy, které používají metody pro zjištění více reziduí, mohou používat kvalitativní screeningové metody na maximálně 15 % vzorků, které mají být odebrány a podrobeny analýze v souladu s tabulkou v bodě 5). Používá-li členský stát kvalitativní screeningové metody, provede analýzu zbývajících vzorků pomocí metod pro zjištění více reziduí.

Jsou-li výsledky kvalitativního screeningu pozitivní, použijí členské státy pro kvantifikaci zjištění obvyklou cílovou metodu.

5)

Počet vzorků na členský stát

Členský stát

Počet vzorků

BE

12 (1)

15 (2)

BG

12 (1)

15 (2)

CZ

12 (1)

15 (2)

DK

12 (1)

15 (2)

DE

93

EE

12 (1)

15 (2)

EL

12 (1)

15 (2)

ES

45

FR

66

IE

12 (1)

15 (2)

IT

65

CY

12 (1)

15 (2)

LV

12 (1)

15 (2)

LT

12 (1)

15 (2)

LU

12 (1)

15 (2)

HU

12 (1)

15 (2)

MT

12 (1)

15 (2)

NL

17

AT

12 (1)

15 (2)

PL

45

PT

12 (1)

15 (2)

RO

17

SI

12 (1)

15 (2)

SK

12 (1)

15 (2)

FI

12 (1)

15 (2)

SE

12 (1)

15 (2)

UK

66

CELKOVÝ MINIMÁLNÍ POČET VZORKŮ: 642


(1)  Minimální počet vzorků na každou použitou metodu pro zjištění jediného rezidua.

(2)  Minimální počet vzorků na každou použitou metodu pro zjištění více reziduí.


PŘÍLOHA III

1)

Standardní popis vzorku (Standard Sample Description, SSD) pro potraviny a krmiva je formát pro podávání zpráv o výsledcích analýz reziduí pesticidů.

2)

SSD zahrnuje seznam standardizovaných datových prvků (pro popis charakteristik vzorků nebo výsledků analýz, jako je země původu, produkt, analytická metoda, mezní hodnota detekce, výsledek atd.), kontrolovanou terminologii a pravidla pro validaci za účelem zlepšení kvality údajů.

Tabulka 1

Seznam datových prvků standardního popisu vzorku

Kód prvku

Název prvku

Označení prvku

Druh údaje (1)

Kontrolovaná terminologie

Popis

S.01

labSampCode

Kód laboratorního vzorku

xs:string (20)

 

Alfanumerický kód analyzovaného vzorku.

S.03

lang

Jazyk

xs:string (2)

LANG

Jazyk použitý k vyplňování polí pro volný text (ISO-639-1).

S.04

sampCountry

Země odběru vzorku

xs:string (2)

COUNTRY

Země, kde byl vzorek odebrán (ISO 3166-1-alpha-2).

S.06

origCountry

Země původu produktu

xs:string (2)

COUNTRY

Země původu produktu (kód země podle ISO 3166-1-alpha-2).

S.13

prodCode

Kód produktu

xs:string (20)

MATRIX

Analyzovaná potravina, popsaná podle katalogu MATRIX.

S.14

prodText

Úplný popis produktu

xs:string (250)

 

Volný text k podrobnému popisu produktu, z nějž byl odebrán vzorek. Tento prvek je povinný, pokud je „kód produktu“„XXXXXXA“ (není na seznamu).

S.15

prodProdMeth

Způsob produkce

xs:string (5)

PRODMD

Kód pro uvedení dodatečných informací o způsobu produkce analyzované potraviny.

S.17

prodTreat

Úprava produktu

xs:string(5)

PRODTR

Slouží k popisu úpravy nebo zpracování potraviny.

S.21

prodCom

Poznámka k produktu

xs:string (250)

 

Dodatečné informace o produktu, zejména o jeho přípravě v domácnosti, pokud jsou k dispozici.

S.28

sampY

Rok odběru vzorků

xs:decimal (4,0)

 

Rok odběru vzorků.

S.29

sampM

Měsíc odběru vzorků

xs:decimal (2,0)

 

Měsíc odběru vzorků. Pokud se vzorky odebírají v průběhu delšího období, uvede se v tomto poli měsíc, kdy byl odebrán první vzorek.

S.30

sampD

Den odběru vzorků

xs:decimal (2,0)

 

Den odběru vzorků. Pokud se vzorky odebírají v průběhu delšího období, uvede se v tomto poli den, kdy byl odebrán první vzorek.

S.31

progCode

Číslo programu

xs:string (20)

 

Jedinečný identifikační kód odesílatele pro program nebo projekt, v rámci nějž byl analyzovaný vzorek odebrán.

S.32

progLegalRef

Odkaz na právní základ programu

xs:string (100)

 

Odkaz na právní předpis pro program identifikovaný číslem programu.

S.33

progSampStrategy

Strategie odběru vzorků

xs:string (5)

SAMPSTR

Strategie odběru vzorků (EUROSTAT - Typology of sampling strategy, znění z července 2009) u programu nebo projektu identifikovaného kódem programu.

S.34

progType

Druh programu odběru vzorků

xs:string (5)

SRCTYP

Údaj o druhu programu, v rámci nějž byly vzorky odebrány.

S.35

sampMethod

Metoda odběru vzorků

xs:string (5)

SAMPMD

Kód popisující metodu odběru vzorků.

S.39

sampPoint

Místo odběru vzorků

xs:string (10)

SAMPNT

Místo odběru vzorků v potravinovém řetězci. (ESTAT/F5/ES/155 „Data dictionary of activities of the establishments“).

L.01

labCode

Laboratoř

xs:string (100)

 

Kód laboratoře (pokud možno kód národní laboratoře). Tento kód by měl být jedinečný a zůstat stejný během všech transakcí.

L.02

labAccred

Akreditace laboratoře

xs:string (5)

LABACC

Akreditace laboratoře podle ISO/IEC 17025.

R.01

resultCode

Kód výsledku

xs:string (40)

 

Jedinečné identifikační číslo výsledku analýzy (řádek v tabulce údajů) v předávané dokumentaci. Kód výsledku musí zůstat stejný na úrovni organizace a odesílatelé jej použijí při pozdějších aktualizacích/škrtech.

R.02

analysisY

Rok analýzy

xs:decimal (4,0)

 

Rok, kdy byla analýza dokončena.

R.06

paramCode

Kód parametru

xs:string (20)

PARAM

Parametr/analyt analýzy podle kódu látky katalogu PARAM.

R.07

paramText

Text parametru

xs:string (250)

 

Volný text k popisu parametru. Tento prvek je povinný, pokud je „kód parametru“„RF-XXXX-XXX-XXX“ (není na seznamu).

R.08

paramType

Typ parametru

xs:string (5)

PARTYP

Určení toho, zda vykazovaný parametr odpovídá jednotlivému reziduu/analytu, skupině reziduí nebo její podmnožině.

R.12

accredProc

Akreditační postup pro analytickou metodu

xs:string (5)

MDSTAT

Akreditační postup pro použitou analytickou metodu.

R.13

resUnit

Jednotka výsledku

xs:string (5)

UNIT

Všechny výsledky by měly být vykazovány v mg/kg.

R.14

resLOD

Výsledek mezní hodnoty detekce

xs:double

 

Mezní hodnota detekce vykázaná v jednotkách podle proměnné „jednotka výsledku“.

R.15

resLOQ

Výsledek mezní hodnoty kvantifikace

xs:double

 

Mezní hodnota kvantifikace vykázaná v jednotkách podle proměnné „jednotka výsledku“.

R.18

resVal

Hodnota výsledku

xs:double

 

Výsledek analýzy vykázaný v mg/kg, pokud resType = „VAL“.

R.19

resValRec

Opakovatelnost výsledku

xs:double

 

Opakovatelnost související s měřením koncentrace, vyjádřená jako procentní podíl (%), tj. u 100 % činí 100.

R.20

resValRecCorr

Hodnota výsledku korigovaná na výtěžnost

xs:string (1)

YESNO

Určení toho, zda hodnota výsledku byla korigovaná výpočtem na výtěžnost.

R.21

resValUncertSD

Nejistota hodnoty výsledku Standardní odchylka

xs:double

 

Standardní odchylka při měření nejistoty.

R.22

resValUncert

Nejistota hodnoty výsledku

xs:double

 

Uveďte hodnotu rozšířené nejistoty (obvykle 95 % interval spolehlivosti) související s měřením, vyjádřeno v jednotkách vykazovaných v poli „jednotka výsledku“.

R.23

moistPerc

Procento vlhkosti v původním vzorku

xs:double

 

Procento vlhkosti v původním vzorku.

R.24

fatPerc

Procento tuku v původním vzorku

xs:double

 

Procento tuku v původním vzorku.

R.25

exprRes

Vyjádření výsledku

xs:string (5)

EXRES

Kód pro popis toho, jak byl výsledek vyjádřen: celková hmotnost, hmotnost tuku, hmotnost sušiny atd.

R.27

resType

Druh výsledku

xs:string (3)

VALTYP

Uveďte druh výsledku, zda mohl být kvantifikován/určen, či nikoli.

R.28

resLegalLimit

Zákonný limit pro výsledek

xs:double

 

Uveďte zákonný limit pro analyt v produktu, z nějž byl odebrán vzorek.

R.29

resLegalLimitType

Druh zákonného limitu

xs:string(5)

LMTTYP

Druh zákonného limitu pro hodnocení výsledku. ML, MRPL, MRL, akční limit atd.

R.30

resEvaluation

Hodnocení výsledku

xs:string (5)

RESEVAL

Uveďte, zda výsledek přesahuje zákonný limit.

R.31

actTakenCode

Přijaté opatření

xs:string (5)

ACTION

Popište jakákoli následná opatření přijatá v důsledku překročení zákonného limitu.

R.32

resComm

Komentář k výsledku

xs:string (250)

 

Dodatečný komentář k tomuto výsledku analýzy.


(1)  Druh údaje double odpovídá pohyblivé řádové čárce double-precision (64 bitů) IEEE, desetinné číslo představuje libovolná přesná desetinná čísla, druh údaje string představuje řetězce znaků v XML. Druh údaje xs: v případě druhu údaje double a jiných numerických údajů, které umožňují rozdělení na desetinná místa, by desetinný oddělovač měl být „.“; desetinný oddělovač „ ,“ není přípustný.


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU