(EU) č. 242/2010Nařízení Komise (EU) č. 242/2010 ze dne 19. března 2010 , kterým se vytváří Katalog pro krmné suroviny (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 77, 24.3.2010, s. 17-32 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 19. března 2010 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 13. dubna 2010 | Nabývá účinnosti: | 1. září 2010 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem (EU) č. 575/2011 | Pozbývá platnosti: | 7. července 2011 |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 242/2010
ze dne 19. března 2010,
kterým se vytváří Katalog pro krmné suroviny
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 767/2009 ze dne 13. července 2009 o uvádění na trh a používání krmiv, o změně nařízení (ES) č. 1831/2003 a o zrušení směrnice Rady 79/373/EHS, směrnice Komise 80/511/EHS, směrnic Rady 82/471/EHS, 83/228/EHS, 93/74/EHS, 93/113/ES a 96/25/ES a rozhodnutí Komise 2004/217/ES (1), a zejména na čl. 24 odst. 2 uvedeného nařízení,
po konzultaci se Stálým výborem pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
V článku 24 nařízení (ES) č. 767/2009 se stanoví vytvoření Katalogu pro krmné suroviny. |
(2) |
Měla by proto být vytvořena první verze katalogu, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Vytváří se Katalog pro krmné suroviny uvedený v článku 24 nařízení (ES) č. 767/2009, jak je stanoveno v příloze.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Použije se ode dne 1. září 2010.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 19. března 2010.
Za Komisi
José Manuel BARROSO
předseda
(1) Úř. věst. L 229, 1.9.2009, s. 1.
PŘÍLOHA
KATALOG PRO KRMNÉ SUROVINY
USTANOVENÍ TÝKAJÍCÍ SE VÝKLADU POJMŮ
Následující pojmy se týkají hlavních postupů výroby krmných surovin uvedených v této příloze. Obsahují-li názvy těchto krmných surovin obecný název nebo pojem z tohoto výkladu pojmů, musí použitý technologický postup odpovídat uvedené definici.
|
Technologický postup |
Definice |
Obecný název/pojem |
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
1 |
zahušťování (koncentrace) (1) |
zvyšování určitých obsažených složek odstraňováním vody nebo jiných látek |
koncentrát |
2 |
loupání (2) |
úplné nebo částečné odstranění obalových částí zrn, semen, plodů, ořechů apod. |
loupaný, částečně loupaný |
3 |
sušení |
dehydratace umělým nebo přirozeným způsobem |
sušený (přirozeně nebo uměle) |
4 |
extrakce |
odstraňování tuků nebo olejů z určitých materiálů pomocí organických rozpouštědel nebo odstraňování cukru nebo jiných ve vodě rozpustných složek vodní extrakcí; při použití organického rozpouštědla musí být výsledný produkt technicky prost tohoto rozpouštědla |
extrahovaný (u olejnatých materiálů), melasa, pulpa, řízky (u materiálů obsahujících cukr nebo jiné ve vodě rozpustné složky) |
5 |
extruze |
protlačování materiálů za vysokého tlaku (viz též želatinizace) |
extrudovaný |
6 |
vločkování |
válcování vlhkého tepelně upraveného materiálu |
vločky |
7 |
mletí mouky |
fyzikální proces u zrn za účelem zmenšení velikosti částic a snadnější separace jednotlivých frakcí (především mouky, otrub a krupičných otrub) |
mouka, otruby, krupičné otruby (3), krmná mouka |
8 |
zahřátí |
obecné označení pro řadu způsobů tepelné úpravy, které se provádějí za určitých podmínek za účelem změny výživové hodnoty nebo struktury materiálu |
toastovaný, vařený, tepelně upravený |
9 |
hydrogenace |
transformace nenasycených glyceridů na nasycené glyceridy (olejů a tuků) |
ztužený, částečně ztužený |
10 |
hydrolýza |
rozklad na jednodušší chemické složky vhodným působením vody a případně enzymů nebo kyselin/zásad |
hydrolyzovaný |
11 |
lisování (4) |
odstraňování tuku nebo oleje z olejnatých materiálů nebo šťávy z plodů nebo jiných rostlinných produktů mechanickou extrakcí (šnekovými nebo jinými lisy), případně s mírným nízkým záhřevem |
expelery (5) (u olejnatých materiálů), pulpa, výlisky (u ovoce atd.), řízky (u cukrovky) |
12 |
granulování |
speciální tvarování protlačováním otvory |
granule, granulovaný |
13 |
předželatinizace |
přeměna škrobu za účelem podstatného zvýšení bobtnavosti ve studené vodě |
předželatinizovaný (6), expandovaný |
14 |
rafinace |
celkové nebo částečné odstraňování balastních částic z cukru, olejů, tuků a jiných přírodních materiálů chemickou nebo fyzikální úpravou |
rafinovaný, částečně rafinovaný |
15 |
mokré mletí |
mechanické oddělení jednotlivých částic jader a zrn po zvlhčení vodou za nebo bez přidání oxidu siřičitého za účelem získání škrobu |
klíčky, lepek (gluten), škrob |
16 |
šrotování |
mechanické zpracování zrna nebo jiných krmných surovin za účelem zmenšení velikosti částic |
šrotovaný, šrot |
17 |
odcukření |
celkové nebo částečné odstranění monosacharidů nebo disacharidů z melasy a jiných materiálů obsahujících cukr, chemickým nebo fyzikálním způsobem |
odcukřený, částečně odcukřený |
Nevýlučný seznam hlavních krmných surovin
1. ZRNA OBILOVIN, PRODUKTY A VEDLEJŠÍ PRODUKTY Z NICH
Číslo |
Název |
Popis |
Povinné prohlášení |
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
1.01 |
oves setý |
zrna Avena sativa L. a jiných kultivarů ovsa |
|
1.02 |
ovesné vločky |
produkt vzniklý napařováním a válcováním loupaného ovsa; může obsahovat malé množství ovesných slupek |
škrob |
1.03 |
ovesné krupičné otruby |
vedlejší produkt vzniklý při zpracování čištěného a loupaného ovsa na kroupy a mouku; sestává zejména z ovesných otrub a částí endospermu |
hrubá vláknina |
1.04 |
ovesné slupky a otruby |
vedlejší produkt vzniklý při zpracování čištěného a loupaného ovsa na ovesné kroupy; sestává zejména z ovesných slupek a otrub |
hrubá vláknina |
1.05 |
ječmen setý |
zrna Hordeum vulgare L. |
|
1.06 |
ječné krupičné otruby |
vedlejší produkt vzniklý při zpracování čistého loupaného ječmene na krupky, krupici nebo mouku |
hrubá vláknina |
1.07 |
ječný lepek |
sušený vedlejší produkt při výrobě škrobu z ječmene; sestává zejména z proteinu získaného při oddělování škrobu |
dusíkaté látky škrob |
1.08 |
rýže zlomková |
vedlejší produkt při výrobě leštěné nebo hlazené rýže Oryza sativa L.; sestává zejména z malých zrn nebo zlomků zrn |
škrob |
1.09 |
rýžové otruby (hnědé) |
vedlejší produkt prvního leštění loupané rýže; sestává zejména z částic aleuronové vrstvy, endospermu a klíčků |
hrubá vláknina |
1.10 |
rýžové otruby (bílé) |
vedlejší produkt leštění loupané rýže; sestává zejména z částic aleuronové vrstvy, endospermu a klíčků |
hrubá vláknina |
1.11 |
rýžové otruby s uhličitanem vápenatým |
vedlejší produkt leštění loupané rýže; sestává zejména z částic aleuronové vrstvy, endospermu a klíčků; obsahuje různá množství uhličitanu vápenatého pocházejícího z leštění |
hrubá vláknina uhličitan vápenatý |
1.12 |
krmná mouka z předvařené rýže |
vedlejší produkt leštění loupané předvařené rýže; sestává zejména ze stříbřitých obalových částic, částic aleuronové vrstvy, endospermu a klíčků; obsahuje různá množství uhličitanu vápenatého pocházejícího z leštění |
hrubá vláknina uhličitan vápenatý |
1.13 |
mletá krmná rýže |
produkt získávaný mletím krmné rýže, který sestává buď ze zelených, křídových nebo nedozrálých zrn odstraněných během mletí neloupané rýže, nebo z běžné loupané rýže, která je žlutá nebo skvrnitá |
škrob |
1.14 |
expelery z rýžových klíčků |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný lisováním rýžových klíčků, na kterých ulpívají ještě částice endospermu a osemení |
dusíkaté látky hrubá vláknina hrubý tuk |
1.15 |
rýžové klíčky extrahované |
vedlejší produkt při výrobě oleje extrakcí rýžových klíčků, na kterých ulpívají ještě částice endospermu a osemení |
dusíkaté látky |
1.16 |
rýžový škrob |
technicky čistý rýžový škrob |
škrob |
1.17 |
proso seté |
zrna Panicum miliaceum L. |
|
1.18 |
žito seté |
zrna Secale cereale L. |
|
1.19 |
žitné krupičné otruby (7) |
vedlejší produkt při výrobě mouky z přečištěného žita; sestává zejména z částic endospermu, jemných částí vnějších obalů a některých odpadních částí zrna |
škrob |
1.20 |
žitná mouka krmná |
vedlejší produkt při výrobě mouky z přečištěného žita; sestává zejména z částic vnějších obalů a z částí zrn, které nejsou zbaveny endospermu tak dokonale jako u žitných otrub |
škrob |
1.21 |
žitné otruby |
vedlejší produkt při výrobě mouky z přečištěného žita; sestává zejména z částic vnějších obalů a z částí zrn, z nichž byla odstraněna většina endospermu |
hrubá vláknina |
1.22 |
čirok zrnový |
zrna Sorghum bicolor L. Moench s. l. |
|
1.23 |
pšenice |
zrna Triticum aestivum L., Triticum durum Desf. a jiných variet pšenice |
|
1.24 |
pšeničné krupičné otruby (8) |
vedlejší produkt při výrobě mouky z přečištěné pšenice nebo loupané špaldy; sestává zejména z částic endospermu, jemných vnějších obalů a některých odpadních částí zrna |
škrob |
1.25 |
pšeničná mouka krmná |
vedlejší produkt při výrobě mouky z přečištěné pšenice nebo loupané špaldy; sestává zejména z částic vnějších obalů a z částí zrn, které nejsou zbaveny endospermu tak dokonale jako u pšeničných otrub |
hrubá vláknina |
1.26 |
pšeničné otruby (9) |
vedlejší produkt při výrobě mouky z přečištěné pšenice nebo loupané špaldy; sestává zejména z částic vnějších obalů a z částí zrn, z nichž byla odstraněna většina endospermu |
hrubá vláknina |
1.27 |
pšeničné klíčky |
vedlejší produkt při mletí mouky sestávající zejména z mačkaných nebo nemačkaných pšeničných klíčků, na nichž mohou ulpívat částice endospermu a vnějších obalů |
dusíkaté látky hrubý tuk |
1.28 |
pšeničný lepek |
sušený vedlejší produkt při výrobě pšeničného škrobu; sestává zejména z lepku získaného při oddělování škrobu |
dusíkaté látky |
1.29 |
pšeničný lepek krmný |
vedlejší produkt při výrobě pšeničného škrobu a lepku; skládá se z otrub, ze kterých mohly být též částečně odstraněny klíčky, a z lepku, ke kterému mohou být přidána velmi malá množství zlomků čištěných zrn a velmi malá množství zbytků z procesu hydrolýzy škrobu |
dusíkaté látky škrob |
1.30 |
pšeničný škrob |
technicky čistý škrob získaný z pšenice |
škrob |
1.31 |
pšeničný škrob předželatinizovaný |
produkt sestávající z pšeničného škrobu, který tepelnou úpravou dokonale zmazovatí |
škrob |
1.32 |
špalda |
zrna Triticum spelta L., Triticum dioccum Schrank, Triticum monococcum |
|
1.33 |
tritikale |
zrna Triticum X Secale hybrid |
|
1.34 |
kukuřice |
zrna Zea mays L. |
|
1.35 |
kukuřičné krupičné otruby (10) |
vedlejší produkt při výrobě kukuřičné mouky nebo krupice; sestává zejména z částic vnějších obalů a z částí zrn, které nejsou zbaveny endospermu tak dokonale jako u kukuřičných otrub |
hrubá vláknina |
1.36 |
kukuřičné otruby |
vedlejší produkt při výrobě kukuřičné mouky nebo krupice; sestává zejména z vnějších obalů a zlomků kukuřičných klíčků s částicemi endospermu |
hrubá vláknina |
1.37 |
expelery z kukuřičných klíčků |
vedlejší produkt při výrobě oleje, který se získává lisováním kukuřičných klíčků zpracovaných suchou nebo mokrou cestou, na nichž mohou ještě ulpívat částice endospermu a osemení |
dusíkaté látky hrubý tuk |
1.38 |
kukuřičné klíčky extrahované |
vedlejší produkt při výrobě oleje, který se získává extrakcí kukuřičných klíčků zpracovaných suchou nebo mokrou cestou, na nichž ještě ulpívají částice endospermu a osemení |
dusíkaté látky |
1.39 |
kukuřičný lepek krmný (11) |
vedlejší produkt při výrobě kukuřičného škrobu mokrou cestou; je složen z otrub a lepku, k nimž mohou být přidávány až do obsahu 15 % zlomky kukuřice vzniklé při třídění a/nebo zbytky výluhů používaných pro výrobu alkoholu nebo jiných derivátů škrobu; může také obsahovat zbytky po extrakci oleje z kukuřičných klíčků získaných rovněž mokrou cestou |
dusíkaté látky škrob hrubý tuk, pokud > 4,5 % |
1.40 |
kukuřičný lepek |
sušený vedlejší produkt při výrobě kukuřičného škrobu; skládá se zejména z lepku získaného během oddělování škrobu |
dusíkaté látky |
1.41 |
kukuřičný škrob |
technicky čistý škrob získávaný z kukuřice |
škrob |
1.42 |
kukuřičný škrob předželatinizovaný (12) |
produkt z kukuřičného škrobu, který tepelnou úpravou dokonale zmazovatí |
škrob |
1.43 |
sladový květ |
vedlejší produkt ze sladování, který je složen ze sušených kořínků naklíčeného obilí |
dusíkaté látky |
1.44 |
pivovarské mláto sušené |
vedlejší pivovarský produkt, který se získává sušením zbytků sladu a nesladovaného obilí a jiných produktů obsahujících škrob |
dusíkaté látky |
1.45 |
lihovarské výpalky sušené (13) |
vedlejší produkt destilace alkoholu, který se získává sušením pevných zbytků fermentovaného obilí |
dusíkaté látky |
1.46 |
lihovarské výpalky tmavé (14) |
vedlejší produkt destilace alkoholu, který se získává sušením pevných zbytků fermentovaného obilí a kterému byl přidán výpalkový sirup nebo zahuštěný vyčerpaný rmut |
dusíkaté látky |
2. OLEJNATÁ SEMENA, OLEJNATÉ PLODY, PRODUKTY A VEDLEJŠÍ PRODUKTY Z NICH
Číslo |
Název |
Popis |
Povinné prohlášení |
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
2.01 |
podzemnicové expelery, částečně loupané |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný lisováním částečně loupané podzemnice olejné Arachis hypogea L. a dalších druhů Arachis (maximální obsah vlákniny v sušině je 16 %) |
dusíkaté látky hrubá vláknina hrubý tuk |
2.02 |
extrahovaný podzemnicový šrot, částečně loupaný |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný extrakcí částečně loupané podzemnice olejné (maximální obsah vlákniny v sušině je 16 %) |
dusíkaté látky hrubá vláknina |
2.03 |
podzemnicové expelery, loupané |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný lisováním loupané podzemnice olejné |
dusíkaté látky hrubá vláknina hrubý tuk |
2.04 |
extrahovaný podzemnicový šrot, loupaný |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný extrakcí loupané podzemnice olejné |
dusíkaté látky hrubá vláknina |
2.05 |
řepkové semeno (15) |
semena řepky Brassica napus L. ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk., indického sarsonu Brassica napus L. var. Glauca (Roxb.) O.E. Schulz a řepky Brassica napa ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk. (minimální botanická čistota je 94 %) |
|
2.06 |
řepkové expelery (15) |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný lisováním řepkového semene (minimální botanická čistota je 94 %) |
dusíkaté látky hrubá vláknina hrubý tuk |
2.07 |
extrahovaný šrot řepkový (15) |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný extrakcí řepkového semene (minimální botanická čistota je 94 %) |
dusíkaté látky |
2.08 |
řepkové slupky |
vedlejší produkt získaný při odstraňování slupek z řepkového semene |
hrubá vláknina |
2.09 |
extrahovaný šrot saflorový, částečně loupaný |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný extrakcí částečně loupaných saflorových semen Carthamus tinctorius L. |
dusíkaté látky hrubá vláknina |
2.10 |
kokosové expelery |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný lisováním sušených jader (endospermu) a vnější slupky (tegument) plodu kokosové palmy Cocos nucifera L. |
dusíkaté látky hrubá vláknina hrubý tuk |
2.11 |
extrahovaný šrot kokosový |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný extrakcí sušených jader (endospermu) a vnější slupky (tegument) plodu kokosové palmy |
dusíkaté látky |
2.12 |
palmojádrové expelery |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný lisováním palmových jader Elaeis guineensis Jacq., Corozo oleifera (HBK) L. H. Bailey (Elaeis melanococca auct.), u nichž byla maximálně odstraněna tvrdá skořápka |
dusíkaté látky hrubá vláknina hrubý tuk |
2.13 |
extrahovaný šrot palmojádrový |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný extrakcí palmových jader, u nichž byla maximálně odstraněna tvrdá skořápka |
dusíkaté látky hrubá vláknina |
2.14 |
sojové boby toastované |
sojové boby (Glycine max. L. Merr.), které byly vhodně tepelně upraveny (aktivita ureázy max. 0,4 mg N/g × min) |
|
2.15 |
extrahovaný šrot sojový, toastovaný |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný z loupaných sojových bobů po extrakci a vhodné tepelné úpravě (aktivita ureázy max. 0,4 mg N/g × min) |
dusíkaté látky hrubá vláknina, pokud > 8 % |
2.16 |
extrahovaný šrot sojový, loupaný, toastovaný |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný z loupaných sojových bobů po extrakci a vhodné tepelné úpravě (maximální obsah vlákniny v sušině je 8 %) (aktivita ureázy max. 0,5 mg N/g × min) |
dusíkaté látky |
2.17 |
sojoproteinový koncentrát |
produkt získaný z loupaných, extrahovaných sojových bobů, které byly podrobeny druhé extrakci za účelem snížení obsahu rozpustných bezdusíkatých složek |
dusíkaté látky |
2.18 |
rostlinný olej (16) |
olej získaný z rostlin |
vlhkost, pokud > 1 % |
2.19 |
slupky ze sojových bobů |
vedlejší produkt při odstraňování slupek ze sojových bobů |
hrubá vláknina |
2.20 |
bavlníkové semeno |
semena bavlníku Gossypium ssp. zbavená vláken |
dusíkaté látky hrubá vláknina hrubý tuk |
2.21 |
extrahovaný šrot bavlníkový, částečně loupaný |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný extrakcí bavlníkových semen zbavených vláken a částečně loupaných (maximální obsah vlákniny v sušině je 22,5 %) |
dusíkaté látky hrubá vláknina |
2.22 |
bavlníkové expelery |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný lisováním bavlníkových semen zbavených vláken |
dusíkaté látky hrubá vláknina hrubý tuk |
2.23 |
nigerové expelery |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný lisováním semen nigeru Guizotia abyssinica (Lf) Cass. (maximální podíl nerozpustného popela v HCl je 3,4 %) |
dusíkaté látky hrubá vláknina hrubý tuk |
2.24 |
slunečnicové semeno |
semena slunečnice Helianthus annuus L. |
|
2.25 |
extrahovaný šrot slunečnicový |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný extrakcí slunečnicových semen |
dusíkaté látky |
2.26 |
extrahovaný šrot slunečnicový, částečně loupaný |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný extrakcí slunečnicových semen, ze kterých byla odstraněna část slupek (maximální obsah vlákniny v sušině je 27,5 %) |
dusíkaté látky hrubá vláknina |
2.27 |
lněné semeno |
semena lnu setého Linum usitatissimum L. (minimální botanická čistota je 93 %) |
|
2.28 |
lněné expelery |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný lisováním lněných semen (minimální botanická čistota je 93 %) |
dusíkaté látky hrubá vláknina hrubý tuk |
2.29 |
extrahovaný šrot lněný |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný extrakcí lněných semen (minimální botanická čistota je 93 %) |
dusíkaté látky |
2.30 |
olivová pulpa |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný extrakcí lisovaných oliv Olea europea L. maximálně zbavených částí jader |
dusíkaté látky hrubá vláknina |
2.31 |
sezamové expelery |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný lisováním semen sezamu indického Sesamum indicum L. (maximální podíl nerozpustného popela v HCl je 5 %) |
dusíkaté látky hrubá vláknina hrubý tuk |
2.32 |
extrahovaný šrot kakaový, částečně loupaný |
vedlejší produkt při výrobě oleje získaný extrakcí sušených a pražených kakaových bobů Theobroma cacao L., u kterých byla odstraněna část slupek |
dusíkaté látky hrubá vláknina |
2.33 |
kakaové slupky |
slupky sušených a pražených bobů Theobroma cacao L. |
hrubá vláknina |
3. SEMENA LUSKOVIN, PRODUKTY A VEDLEJŠÍ PRODUKTY Z NICH
Číslo |
Název |
Popis |
Povinné prohlášení |
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
3.01 |
cizrna |
semena Cicer arietinum L. |
|
3.02 |
extrahovaná guarová mouka |
vedlejší produkt získaný po extrakci rostlinného slizu semen Cyanopsis tetragonoloba (L.) Taub. |
dusíkaté látky |
3.03 |
ervil |
semena Ervum ervilia L. |
|
3.04 |
hrachor setý (17) |
semena Lathyrus sativus L., která byla vhodně tepelně upravena |
|
3.05 |
čočka |
Semena Lens culinaris a. o. Medik |
|
3.06 |
lupina sladká |
semena Lupinus ssp. s nízkým obsahem hořkých semen |
|
3.07 |
boby, toastované |
semena Phasoleus nebo Vigna ssp., která byla vhodně tepelně upravena za účelem zničení toxických lektinů |
|
3.08 |
hrachy |
semena Pisum ssp. |
|
3.09 |
hrachové krupičné otruby |
vedlejší produkt při výrobě hrachové mouky; sestává zejména z částic děloh a slupky obsahuje jen v malém množství |
dusíkaté látky hrubá vláknina |
3.10 |
hrachové otruby |
vedlejší produkt při výrobě hrachové mouky; je složen zejména ze slupek odstraněných při loupání a čištění |
hrubá vláknina |
3.11 |
bob koňský |
semena Vicia faba L. ssp. faba var. equina Pers. a var. minuta (Alef.) Mansf. |
|
3.12 |
vikev monantka |
semena Vicia monanthos Desf. |
|
3.13 |
vikve |
semena Vicia sativa L. var. sativa a dalších variet |
|
4. HLÍZY, KOŘENY, PRODUKTY A VEDLEJŠÍ PRODUKTY Z NICH
Číslo |
Název |
Popis |
Povinné prohlášení |
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
4.01 |
cukrovkové řízky |
vedlejší produkt při výrobě cukru z cukrové řepy Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. altissima Doell. sestávající z vyslazených a sušených řízků (maximální podíl popela nerozpustného v HCl v sušině je 4,5 %) |
podíl popela nerozpustného v HCl, pokud > 3,5 % v sušině veškeré cukry vyjádřené jako sacharóza, pokud > 10,5 % |
4.02 |
řepná melasa |
vedlejší produkt sestávající ze zbytků sirupu, který vzniká při získávání nebo rafinaci cukru z cukrové řepy |
veškeré cukry vyjádřené jako sacharóza vlhkost, pokud > 28 % |
4.03 |
cukrovkové řízky melasové |
vedlejší produkt při výrobě cukru sestávající ze sušených vyslazených cukrovkových řízků, ke kterým byla přidána melasa (maximální podíl popela nerozpustného v HCl v sušině je 4,5 %) |
veškeré cukry vyjádřené jako sacharóza podíl popela nerozpustného v HCl, pokud > 3,5 % v sušině |
4.04 |
výpalky cukrovkové (vinasa) |
vedlejší produkt, který vzniká po fermentaci řepné melasy při výrobě alkoholu, kvasnic, kyseliny citronové a jiných organických látek |
dusíkaté látky vlhkost, pokud > 35 % |
4.05 |
řepný cukr (18) |
cukr z cukrové řepy |
sacharóza |
4.06 |
batáty |
hlízy Ipomoea batatas (L.) Poir., bez ohledu na způsob úpravy |
škrob |
4.07 |
maniok (19) |
kořeny Manihot esculenta Crantz, bez ohledu na způsob úpravy (maximální podíl popela nerozpustného v HCl v sušině je 4,5 %) |
škrob podíl popela nerozpustného v HCl, pokud > 3,5 % v sušině |
4.08 |
maniokový škrob (20) expandovaný |
škrob z maniokových kořenů, který vhodnou tepelnou úpravou silně zmazovatí |
škrob |
4.09 |
bramborová dřeň |
vedlejší produkt při výrobě škrobu z brambor Solanum tuberosum L. |
|
4.10 |
bramborový škrob |
technicky čistý bramborový škrob |
škrob |
4.11 |
bramborová bílkovina |
sušený vedlejší produkt při výrobě škrobu, který sestává zejména z bílkovinných složek získaných při oddělování škrobu |
dusíkaté látky |
4.12 |
bramborové vločky |
produkt získaný při válcovém sušení očištěných, loupaných nebo neloupaných pařených brambor |
škrob hrubá vláknina |
4.13 |
zahuštěné plodové vody z brambor |
vedlejší produkt při výrobě bramborového škrobu, ze kterého byl částečně odstraněn protein a voda |
dusíkaté látky hrubý popel |
4.14 |
bramborový škrob, expandovaný |
produkt sestávající z bramborového škrobu, který tepelnou úpravou silně zmazovatí |
škrob |
5. OSTATNÍ SEMENA A PLODY, PRODUKTY A VEDLEJŠÍ PRODUKTY Z NICH
Číslo |
Název |
Popis |
Povinné prohlášení |
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
5.01 |
lusky z rohovníku |
produkt, který se získává šrotováním sušených plodů (lusků) rohovníku obecného Ceratonia seliqua L. zbavených semen |
hrubá vláknina |
5.02 |
citrusová dřeň |
vedlejší produkt, který vzniká při získávání šťávy lisováním plodů citrusů Citrus ssp. |
hrubá vláknina |
5.03 |
ovocná dřeň (21) |
vedlejší produkt, který vzniká při získávání šťávy lisováním malvic nebo peckovic |
hrubá vláknina |
5.04 |
rajčatová dřeň |
vedlejší produkt, který vzniká při získávání rajčatové šťávy lisováním rajčat Solanum lycopersicum Karst. |
hrubá vláknina |
5.05 |
extrahovaný šrot hroznový |
vedlejší produkt při extrakci oleje z hroznových jadérek |
hrubá vláknina, pokud > 45 % |
5.06 |
hroznová dřeň |
hroznová dřeň po extrakci alkoholu rychle sušená, ze které bylo odstraněno pokud možno co nejvíce stopek a jadérek |
hrubá vláknina, pokud > 25 % |
5.07 |
hroznová jádra |
jádérka získaná z hroznové dřeně, ze kterých nebyl odstraněn olej |
hrubý tuk hrubá vláknina, pokud > 45 % |
6. PÍCNINY A OBJEMNÁ KRMIVA
Číslo |
Název |
Popis |
Povinné prohlášení |
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
6.01 |
vojtěšková moučka (22) |
produkt, který se získává sušením a mletím mladé vojtěšky Medicago sativa L. a Medicago var. Martyn; obsah mladého jetele nebo jiných pícnin, které byly sušeny a mlety ve stejné době jako vojtěška, může být až do 20 % |
dusíkaté látky hrubá vláknina podíl popela nerozpustného v HCl, pokud > 3,5 % v sušině |
6.02 |
vojtěškové výlisky |
vedlejší produkt upravený sušením, který vzniká při lisování šťávy z vojtěšky |
dusíkaté látky |
6.03 |
vojtěškový proteinový koncentrát |
produkt, který vzniká při umělém sušení frakcí šťávy vylisované z vojtěšky, která byla pro vysrážení bílkovin odstředěna a tepelně upravena |
karoten dusíkaté látky |
6.04 |
jetelová moučka (22) |
produkt, který se získává sušením a mletím mladého jetele Trifolium ssp; může obsahovat do 20 % mladé vojtěšky nebo jiných pícnin, které byly sušeny a mlety ve stejné době jako jetel |
dusíkaté látky hrubá vláknina podíl popela nerozpustného v HCl, pokud > 3,5 % v sušině |
6.05 |
produkt, který se získává sušením a mletím mladých pícnin |
dusíkaté látky hrubá vláknina podíl popela nerozpustného v HCl, pokud > 3,5 % v sušině |
|
6.06 |
obilní sláma (24) |
sláma z obilovin |
|
6.07 |
obilní sláma ošetřená (25) |
produkt, který vzniká vhodným ošetřením obilní slámy |
sodík, pokud byl produkt ošetřen NaOH |
7. OSTATNÍ ROSTLINY, PRODUKTY A VEDLEJŠÍ PRODUKTY Z NICH
Číslo |
Název |
Popis |
Povinné prohlášení |
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
7.01 |
třtinová melasa |
vedlejší produkt sestávající ze zbytků sirupů, který vzniká při výrobě nebo rafinaci cukru z cukrové třtiny Saccharum officinarum L. |
veškeré cukry vyjádřené jako sacharóza vlhkost, pokud > 30 % |
7.02 |
třtinové výpalky (vinasa) |
vedlejší produkt, který vzniká po fermentaci třtinové melasy při výrobě alkoholu, kvasnic, kyseliny citronové a jiných organických látek |
dusíkaté látky vlhkost, pokud > 35 % |
7.03 |
třtinový cukr (26) |
cukr z cukrové třtiny |
sacharóza |
7.04 |
moučka z mořských řas |
produkt, který vzniká sušením a drcením mořských řas, a to zejména řas hnědých; produkt lze pro snížení obsahu jódu upravit promytím |
hrubý popel |
8. MLÉČNÉ VÝROBKY
Číslo |
Název |
Popis |
Povinné prohlášení |
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
8.01 |
sušené odtučněné mléko |
produkt, který se získává sušením mléka, z něhož byla odstraněna většina tuku |
dusíkaté látky vlhkost, pokud > 5 % |
8.02 |
sušené podmáslí |
produkt, který se získává sušením tekutiny zbývající po výrobě másla |
dusíkaté látky hrubý tuk laktóza vlhkost, pokud > 6 % |
8.03 |
sušená syrovátka |
produkt, který se získává sušením tekutiny, která zbývá po výrobě sýrů, tvarohu, kaseinu nebo podobným výrobním postupem |
dusíkaté látky laktóza vlhkost, pokud > 8 % surový popel |
8.04 |
syrovátka sušená, delaktozovaná |
produkt, který se získává sušením syrovátky, která byla zbavena části laktózy |
dusíkaté látky laktóza vlhkost, pokud > 8 % surový popel |
8.05 |
syrovátková bílkovina sušená (27) |
produkt, který vzniká sušením bílkovinných složek, které se získávají ze syrovátky nebo mléka chemickou nebo fyzikální úpravou |
dusíkaté látky vlhkost, pokud > 8 % |
8.06 |
kasein sušený |
produkt, který se získává sušením kaseinu vysráženého z odstředěného mléka nebo podmáslí okyselením nebo syřidlem |
dusíkaté látky vlhkost, pokud > 10 % |
8.07 |
laktóza sušená |
cukr izolovaný z mléka nebo syrovátky čištěním a sušením |
laktóza vlhkost, pokud > 5 % |
9. PRODUKTY Z TĚL SUCHOZEMSKÝCH ZVÍŘAT
Číslo |
Název |
Popis |
Povinné prohlášení |
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
9.01 |
masová moučka (28) |
produkt, který se získává tepelnou úpravou, sušením a mletím těl nebo částí těl teplokrevných suchozemských živočichů, ze kterého lze tuk částečně extrahovat nebo fyzikálně odstranit; nesmí obsahovat rohovinu, štětiny, chlupy a peří, jakož i obsah žaludků a střev (minimální obsah dusíkatých látek v sušině je 50 %) (maximální obsah fosforu je 8 %) |
dusíkaté látky hrubý tuk hrubý popel vlhkost, pokud > 8 % |
9.02 |
masokostní moučka (28) |
produkt, který se získává tepelnou úpravou, sušením a mletím těl nebo částí těl teplokrevných suchozemských živočichů, ze kterého lze tuk částečně extrahovat nebo fyzikálně odstranit; nesmí obsahovat rohovinu, štětiny, chlupy a peří, jakož i obsah žaludků a střev |
dusíkaté látky hrubý tuk hrubý popel vlhkost, pokud > 8 % |
9.03 |
kostní moučka |
produkt, který se získává tepelnou úpravou, sušením a jemným drcením kostí teplokrevných suchozemských živočichů, ze kterého byla většina tuku extrahována nebo fyzikálně odstraněna; nesmí obsahovat rohovinu, štětiny, chlupy a peří, jakož i obsah žaludků a střev |
dusíkaté látky hrubý popel vlhkost, pokud > 8 % |
9.04 |
škvarky |
zbytkový produkt, který vzniká při výrobě loje, sádla nebo jiných extrahovaných nebo fyzikálně získávaných živočišných tuků |
dusíkaté látky hrubý tuk vlhkost, pokud > 8 % |
9.05 |
drůbeží moučka (28) |
produkt, který se získává tepelnou úpravou, sušením a mletím odpadů z jatečné drůbeže, nesmí obsahovat peří |
dusíkaté látky hrubý tuk hrubý popel rozdíl popela nerozpustného v HCl, pokud > 3,3 % v sušině vlhkost, pokud > 8 % |
9.06 |
péřová moučka hydrolyzovaná |
produkt, který se získává hydrolýzou, sušením a mletím peří drůbeže |
dusíkaté látky podíl popela nerozpustného v HCl, pokud > 3,4 % vlhkost, pokud > 8 % |
9.07 |
krevní moučka |
produkt, který se získává sušením krve jatečných teplokrevných zvířat; nesmí obsahovat cizorodé příměsi |
dusíkaté látky vlhkost, pokud > 8 % |
9.08 |
živočišný tuk (29) |
produkt složený z tuku teplokrevných suchozemských živočichů |
vlhkost, pokud > 1 % |
10. RYBY, OSTATNÍ MOŘŠTÍ ŽIVOČICHOVÉ, PRODUKTY A VEDLEJŠÍ PRODUKTY Z NICH
Číslo |
Název |
Popis |
Povinné prohlášení |
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
10.01 |
rybí moučka (30) |
produkt, který vzniká při zpracování celých ryb nebo částí ryb, kterému byl částečně odebrán tuk a ke kterému může být znovu přidán rybí vývar |
dusíkaté látky hrubý tuk hrubý popel, pokud > 20 % vlhkost, pokud > 8 % |
10.02 |
rybí vývar, zahuštěný |
produkt, který vzniká při výrobě rybí moučky, který byl separován a stabilizován okyselením nebo sušením |
dusíkaté látky hrubý tuk vlhkost, pokud > 5 % |
10.03 |
rybí tuk |
tuk získávaný z ryb nebo částí ryb |
vlhkost, pokud > 1 % |
10.04 |
rybí tuk rafinovaný ztužený |
tuk získávaný z ryb nebo částí ryb, který se rafinuje a hydrogenuje |
jodové číslo vlhkost, pokud > 1 % |
11. MINERÁLNÍ LÁTKY
Číslo |
Název |
Popis |
Povinné prohlášení |
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
11.01 |
uhličitan vápenatý (31) |
produkt, který se získává mletím zdrojů obsahujících uhličitan vápenatý, jako např. vápence, skořápek ústřic a mušlí, nebo vysrážením z kyselých roztoků |
vápník podíl popela nerozpustného v HCl, pokud > 5 % |
11.02 |
uhličitan hořečnato-vápenatý |
přirozená směs uhličitanu vápenatého a uhličitanu hořečnatého |
vápník hořčík |
11.03 |
mořské řasy zvápenatělé (Maerl) |
přirozeně se vyskytující produkt ze zvápenatělých řas, mletý nebo drcený |
vápník podíl popela nerozpustného v HCl, pokud > 5 % |
11.04 |
oxid hořečnatý |
technicky čistý oxid hořečnatý (MgO) |
hořčík |
11.05 |
síran hořečnatý |
technicky čistý síran hořečnatý (MgSO4. 7H2O) |
hořčík síra |
11.06 |
hydrogenfosforečnan vápenatý (32) |
hydrogenfosforečnan vápenatý (monohydrát) (CaHPO4. H2O) získávaný z kostí nebo anorganických zdrojů srážením |
vápník celkový fosfor |
11.07 |
hydrogenfosforečnan- dihydrogenfosforečnan vápenatý |
produkt, který se získává chemicky a sestává ze stejných dílů hydrogenfosforečnanu a dihydrogenfosforečnanu vápenatého (CaHPO4 –Ca(H2PO4)2. H2O) |
celkový fosfor vápník |
11.08 |
přírodní fosfát defluorizovaný |
produkt, který se získává mletím čištěných a vhodným způsobem defluorizovaných přírodních fosfátů |
celkový fosfor vápník |
11.09 |
kostní moučka vyklížená |
kosti, mleté, odtučněné, zbavené klihu, sterilizované |
celkový fosfor vápník |
11.10 |
dihydrogenfosforečnan vápenatý |
technicky čistý dihydrogenfosforečnan vápenatý (Ca(H2PO4)2. H2O) |
celkový fosfor vápník |
11.11 |
fosforečnan hořečnato-vápenatý |
technicky čistý fosforečnan hořečnato-vápenatý |
vápník hořčík celkový fosfor |
11.12 |
dihydrogenfosforečnan amonný |
technicky čistý dihydrogenfosforečnan amonný (NH4H2PO4) |
celkový dusík celkový fosfor |
11.13 |
chlorid sodný (31) |
technicky čistý chlorid sodný nebo produkt, který se získává mletím přírodních zdrojů obsahujících chlorid sodný, jako např. kamenná sůl nebo mořská sůl |
sodík |
11.14 |
propionát hořečnatý |
technicky čistý propionát hořečnatý |
hořčík |
11.15 |
fosforečnan hořečnatý |
produkt sestávající z technicky čistého fosforečnanu hořečnatého (MgHPO4. H2O) |
celkový fosfor hořčík |
11.16 |
fosforečnan sodno-vápenato-hořečnatý |
produkt sestávající z fosforečnanu sodno-vápenato-hořečnatého |
celkový fosfor hořčík vápník sodík |
11.17 |
fosforečnan sodný |
technicky čistý fosforečnan sodný (NaH2PO. H2O) |
celkový fosfor sodík |
11.18 |
hydrogenuhličitan sodný |
technicky čistý hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) |
sodík |
12. VARIA
Číslo |
Název |
Popis |
Povinné prohlášení |
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
12.01 |
pečivo a těstoviny a vedlejší produkty z nich (33) |
produkty a vedlejší produkty, které vznikají při výrobě chleba, jemného pečiva, sušenek nebo těstovin |
škrob veškeré cukry vyjádřené jako sacharóza |
12.02 |
cukrovinky a vedlejší produkty z nich (33) |
produkty a vedlejší produkty, které vznikají při výrobě cukrovinek včetně čokolády |
veškeré cukry vyjádřené jako sacharóza |
12.03 |
produkty a vedlejší produkty při výrobě cukrářských výrobků a zmrzliny (33) |
produkty a vedlejší produkty, které vznikají při výrobě cukrářských výrobků, dortů nebo zmrzliny |
škrob veškeré cukry vyjádřené jako sacharóza hrubý tuk |
12.04 |
mastné kyseliny |
vedlejší produkt, který vzniká při odkyselení olejů a tuků neurčeného rostlinného a živočišného původu louhem nebo destilací |
hrubý tuk vlhkost, pokud > 1 % |
12.05 |
soli mastných kyselin (34) |
vedlejší produkt, který vzniká při zmýdelňování mastných kyselin pomocí hydroxidu vápenatého, hydroxidu sodného nebo hydroxidu draselného |
hrubý tuk Ca (resp. Na nebo K) |
13. PRODUKTY A VEDLEJŠÍ PRODUKTY FERMENTAČNÍCH PROCESŮ A AMONNÉ SOLI
2 |
3 |
4 |
||
Název produktu |
Popis fyziologicky účinné látky nebo identifikace mikroorganismu |
Živinový substrát (případná specifikace) |
||
|
Methylophilus methylotrophus kmen NCIB 10.515 |
methanol |
||
|
Methylococcus capsulatus (Bath) kmen NCIMB 11132 Alcaligenes acidovorans kmen NCIMB 12387 Bacillus brevis kmen NCIMB 13288 Bacillus firmus kmen NCIMB 13280 |
přírodní plyn (přibližně 91 % methanu, 5 % ethanu, 2 % propanu, 0,5 % isobutanu, 0,5 % n-butanu, 1 % ostatní složky), čpavek, minerální soli |
||
všechny kvasnice – získávané z mikroorganismů a substrátů uvedených ve sloupcích 3 a 4 –, jejichž buňky byly devitalizovány |
Saccharomyces cerevisiae Saccharomyces carlsbergiensis Kluyveromyces lactis Kluyveromyces fragilis Candida guilliermondii |
melasa, lihovarnické výpalky, produkty z obilí a škrobu, ovocné šťávy, syrovátka, kyselina mléčná, hydrolyzáty rostlinných vláken |
||
|
dusíkatá sloučenina Penicillium chrysogenum kmen ATCC 48271 |
různé zdroje uhlohydrátů a jejich hydrolyzáty |
||
|
CH3CHOHCOONH4 |
syrovátka |
||
|
CH3COONH4 |
— |
||
|
(NH4)2SO4 |
— |
||
|
amonné soli a jiné dusíkaté sloučeniny |
sacharóza, melasa, škrobové produkty a jejich hydrolyzáty |
||
|
amonné soli a jiné dusíkaté sloučeniny |
sacharóza, melasa, škrobové produkty a jejich hydrolyzáty |
(1) V němčině může být v případě potřeby výraz „Konzentrieren“ nahrazen výrazem „Eindicken“, v takovém případě je potom obvyklé označení „eingedickt“.
(2) Výraz „loupání“ lze v případě potřeby nahradit výrazem „vylušťování“ nebo „odslupkování“. Obecný pojem by potom byl „vyluštěný“ nebo „odslupkovaný“.
(3) Ve francouzštině se může použít označení „issues“.
(4) Ve francouzštině může být v případě potřeby výraz „Pressage“ nahrazen výrazem „Extraction mécanique“.
(5) V případě potřeby lze výraz „expeler“ nahradit výrazem „pokrutina“.
(6) V němčině se může použít obvyklé označení „aufgeschlossen“ a pojem „Quellwasser“ (odkazující na škrob).
(7) Produkty obsahující více než 40 % škrobu mohou být označeny jako „s vysokým obsahem škrobu“. V němčině mohou být označeny jako „Roggennachmehl“.
(8) Produkty obsahující více než 40 % škrobu mohou být označeny jako „s vysokým obsahem škrobu“. V němčině mohou být označeny jako „Weizennachmehl“.
(9) Pokud byla tato surovina umleta jemněji, může se k názvu připojit slovo „jemné“ nebo se název může nahradit odpovídajícím označením.
(10) Produkty obsahující více než 40 % škrobu mohou být označeny jako „s vysokým obsahem škrobu“. V němčině mohou být označeny jako „Maisnachmehl“.
(11) Tento název může být nahrazen názvem „kukuřičné glutenové krmivo“.
(12) Tento název může být nahrazen názvem „extrudovaný kukuřičný škrob“.
(13) Tento název může být doplněn druhem zrna.
(14) Tento název může být nahrazen názvem „sušená zrna a výpalky z destilace“. Název může být doplněn druhem zrna.
(15) V případě potřeby se připojí označení „s nízkým obsahem glukosinolátů“. Označení „s nízkým obsahem glukosinolátů“ odpovídá definici podle právních předpisů Evropské unie.
(16) Tento název musí být doplněn druhem rostliny.
(17) Tento název musí být doplněn označením způsobu provedené tepelné úpravy.
(18) Tento název může být nahrazen označením „sacharóza“.
(19) Tento název může být nahrazen označením „tapiok“.
(20) Tento název může být nahrazen označením „tapiokový škrob“.
(21) Název může být doplněn označením druhu ovoce.
(22) Výraz „moučka“ lze nahradit výrazem „granule“. Způsob sušení může být připojen k názvu.
(23) Tento název může být doplněn druhem pícniny.
(24) Tento název musí být doplněn druhem obiloviny.
(25) Tento název musí být doplněn označením druhu chemického ošetření.
(26) Tento název může být nahrazen názvem „sacharóza“.
(27) Tento název může být nahrazen názvem „albumin mléčný sušený“.
(28) Produkty, které obsahují více než 13 % tuku v sušině, musí být označeny jako „s vysokým obsahem tuku“.
(29) Tento název může být doplněn přesnějším popisem druhu živočišného tuku podle původu nebo výrobního procesu (lůj, vepřové sádlo, kostní tuk, atd.).
(30) Produkty, které obsahují více než 75 % dusíkatých látek v sušině, lze označit jako „s vysokým obsahem bílkovin“.
(31) Původ zdroje může být přidán k názvu nebo jej nahradit.
(32) Druh výrobního postupu může být uveden v názvu.
(33) Tento název může být změněn nebo doplněn upřesněním procesu, při kterém byla krmná surovina získána.
(34) Tento název může být doplněn uvedením získané soli.