(ES) č. 1027/2009Nařízení Komise (ES) č. 1027/2009 ze dne 29. října 2009 , kterým se schvalují změny menšího rozsahu ve specifikaci názvu zapsaného do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Morbier (CHOP))

Publikováno: Úř. věst. L 283, 30.10.2009, s. 34-38 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 29. října 2009 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 19. listopadu 2009 Nabývá účinnosti: 19. listopadu 2009
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1027/2009

ze dne 29. října 2009,

kterým se schvalují změny menšího rozsahu ve specifikaci názvu zapsaného do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Morbier (CHOP))

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Rady (ES) č. 510/2006 ze dne 20. března 2006 o ochraně zeměpisných označení a označení původu zemědělských produktů a potravin (1), a zejména na čl. 9 odst. 2 druhou větu uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

V souladu s ustanoveními čl. 9 odst. 1 prvního pododstavce nařízení (ES) č. 510/2006 a podle čl. 17 odst. 2 uvedeného nařízení Komise prozkoumala žádost Francie o schválení změny bodů specifikace chráněného označení původu „Morbier“ zapsaného nařízením Komise (ES) č. 2400/96 (2), ve znění nařízení (ES) č. 1241/2002 (3).

(2)

Účelem žádosti je změnit specifikaci upřesněním podmínek zpracování a podmínek týkajících se používání přídatných látek pro mléko a při produkci „Morbier“. Těmito postupy se zajistí zachování hlavních vlastností označení.

(3)

Komise prozkoumala danou změnu a dospěla k závěru, že je odůvodněná. Jelikož se jedná o změnu menšího rozsahu ve smyslu článku 9 nařízení (ES) č. 510/2006, může ji Komise schválit bez postupu uvedeného v článcích 5, 6 a 7 uvedeného nařízení,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Specifikace chráněného označení původu „Morbier“ se mění v souladu s přílohou I tohoto nařízení.

Článek 2

Konsolidovaný přehled obsahující hlavní body specifikace je uveden v příloze II tohoto nařízení.

Článek 3

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 29. října 2009.

Za Komisi

Mariann FISCHER BOEL

členka Komise


(1)  Úř. věst. L 93, 31.3.2006, s. 12.

(2)  Úř. věst. L 327, 18.12.1996, s. 11.

(3)  Úř. věst. L 181, 11.7.2002, s. 4.


PŘÍLOHA I

Ve specifikaci chráněného označení původu „Morbier“ se schvalují tyto změny:

„Metoda produkce“

Bod 5 specifikace týkající se metody produkce se mění těmito ustanoveními, která znějí:

V odstavci 2:

místo

:

„S výjimkou částečného odtučnění, sýření, přidání mlékárenských kultur nebo přesně stanovených pomocných látek je zakázáno odebírat z tohoto mléka nebo do něj přidávat jakékoliv složky.“,

má být

:

„S výjimkou částečného odtučnění, sýření, přidání mlékárenských kultur, soli a vody pro účely opláchnutí sýřeniny je zakázáno v průběhu produkce odebírat z tohoto mléka nebo do něj přidávat jakékoliv složky.“

Doplnění těchto ustanovení:

„(…) Sýření mléka se musí provádět výlučně za použití syřidla.

(…) Zahušťování mléka částečným odstraněním vodnaté složky před srážením je zakázáno.

(…) Mimoto je povoleno částečné odstranění laktózy opláchnutím sýřeniny vodou.

(…) Uchovávání mlékárenských surovin, polotovarů, sýřeniny nebo čerstvého sýra při záporné teplotě je zakázáno.

Uchovávání čerstvých sýrů a sýrů v procesu zrání v ochranné atmosféře je zakázáno.“


PŘÍLOHA II

PŘEHLED

Nařízení Rady (ES) č. 510/2006 o ochraně zeměpisných označení a označení původu zemědělských produktů a potravin

„MORBIER“

č. ES: FR-PDO-0105-0179/29.3.2006

CHOP (X) CHZO ( )

Tento přehled obsahuje hlavní body specifikace produktu pro informační účely.

1.   Příslušný orgán členského státu

Název:

Institut national de l’origine et de la qualité

Adresa:

51 rue d’Anjou, 75008 Paris, FRANCE

Tel.

+33 153898000

Fax

+33 153898060

E-mail:

[email protected]

2.   Skupina

Název:

Syndicat interprofessionnel de défense du Morbier

Adresa:

Valparc, Espace Valentin, 25048 Besançon Cedex, FRANCE

Tel.

+33 381532230

Fax

+33 381535931

E-mail:

[email protected]

Složení:

producenti/zpracovatelé (X) ostatní ( )

3.   Druh produktu

Třída 1.3

Sýry

4.   Specifikace

(přehled požadavků podle čl. 4 odst. 2 nařízení (ES) č. 510/2006)

4.1   Název

„Morbier“

4.2   Popis

„Morbier“ je lisovaný nevařený sýr ze syrového kravského mléka, plochého válcového tvaru s rovnými podstavami a mírně vypouklým pláštěm. Jeho kůra je přirozená, hladká a homogenní, světle šedé až oranžovo-béžové barvy. Těsto má slonovinovou až bledě žlutou barvu, případně se v něm nachází drobný otvor. Je měkké, jemné a rozplývající se, s jemnou strukturou a lehce smetanovou chutí. Hlavním znakem je vodorovná černá rýha v jeho středu. Hmotnost sýra se pohybuje mezi 5 a 8 kg, průměr mezi 30 a 40 cm a výška mezi 5 a 8 cm. Obsah tuku (tuk/sušina) činí nejméně 45 % a obsah vody v tukuprosté hmotě sýra (VVTPH) nejvýše 67 %.

4.3.   Zeměpisná oblast

Produkce mléka, produkce a zrání sýrů probíhá v zeměpisné oblasti zahrnující všechny obce departementů Doubs a Jura (s výjimkou obcí v kantonu Chemin), jakož i 16 obcí departementu Ain (obce Apremont, Bellegarde-sur-Valserine v části odpovídající bývalé obci Coupy, Belleydoux, Champfromier, Charix, Chézery-Forens, Confort, Echallon, Giron, Lancrans, Leaz, Lelex, Mijoux, Plagne, Montanges a Saint-Germain-de-Joux) a 13 obcí departementu Saône et Loire (obce Beaurepaire-en-Bresse, Beauvernois, Bellevesvre, Champagnat, Cuiseaux, Flacey-en-Bresse, Fretterans, Joudes, Mouthier-en-Bresse, Sagy, Saillenard, Savigny-en-Revermont a Torpes).

4.4   Důkaz původu

Základ krmiva dojnic musí pocházet z přirozených luk vymezené oblasti. Ve zpracovatelských provozovnách mohou být použita pouze odpovídající mléka. Každý producent mléka, každá zpracovatelská provozovna a každá provozovna na zrání sýra vyplňuje tzv. prohlášení o způsobilosti zaregistrované útvary ústavu INAO. Každý hospodářský subjekt musí pro potřeby ústavu INAO vést seznam hospodářských subjektů odvětví produkce, s nimiž spolupracuje, jakož i veškerou dokumentaci potřebnou ke kontrole původu, jakosti a podmínek produkce mléka a sýrů. Identifikaci sýra zajišťuje kaseinový štítek žluté barvy. Během produkce se umisťuje na plášť každého sýra. Uvádí se den a měsíc produkce. Na označení bochníků se nachází jasná identifikace provozovny zrání (jméno nebo obchodní firma a adresa). Každý podnik, případně jednotlivá jeho provozovna, je povinen každý měsíc odesílat řádně vyplněný statistický výkaz týkající se produkce a uvádění sýra AOC „Morbier“ na trh, jak požaduje sdružení Syndicat Interprofessionnel de Défense du Morbier.

V rámci kontroly vlastností produktu s chráněným označením původu se provádí analytická a organoleptická kontrola, jež má zajistit jakost a typické vlastnosti kontrolovaných produktů.

4.5   Metoda produkce

Produkce mléka, produkce a zrání sýrů musí probíhat v zeměpisné oblasti.

Mléko používané k získání sýra „Morbier“ pochází výlučně od dojnic plemene Montbéliarde či plemene Simmental Française. Chov stáda probíhá podle místních zvyků. V zemědělském podniku se musí nalézat travnatá plocha, která je skutečně využívaná k chovu dobytka, nejméně jeden hektar na jednu dojnici. Základní krmná dávka dojnic se skládá z píce pocházející z luk, které se nacházejí v zeměpisné oblasti. Krmivo dojnic po celý rok neobsahuje žádný silážovaný produkt ani jiná fermentovaná krmiva včetně pící uchovávaných ve fóliových baleních. Sýr „Morbier“ se produkuje výhradně z kravského mléka používaného v syrovém stavu. S výjimkou částečného odtučnění, přidání syřidla, mlékárenských kultur nebo soli (chloridu sodného) je zakázáno odebírat z tohoto mléka nebo do něj přidávat jakékoliv složky. Po zahřátí na teplotu nejvýše 40 °C se mléko sýří. Sýřenina se rozmělní na kusy o délce strany přibližně jeden centimetr. Pro účely opláchnutí sýřeniny je možné přidat vodu. Po odtečení syrovátky se sýřenina slabě lisuje, aby se získaly bochníky. Každý bochník se rozdělí na dva díly. Středová vodorovná černá rýha se získá výhradně přidáním carbo medicinalis vegetalis (rostlinné aktivní uhlí) na jednu ze stran půlbochníku před lisováním. Zrání sýra probíhá během minimálně 45 dnů ode dne produkce, při teplotě mezi 7 a 15 °C. Kůru je možné získat výhradně drhnutím slanou vodou, do níž jsou případně přidány mlékárenské kultury. Použití jakéhokoli barviva je zakázáno.

4.6   Souvislost

Sýr s názvem „Morbier“ vděčí za svůj název obci Morbier nacházející se v regionu Franche-Comté – departementu Jura – přibližně patnáct kilometrů od francouzsko-švýcarských hranic. Jeho produkce je doložena od 18. století, v té době se soustředila zejména v departementu Jura. Původně se jednalo hlavně o drobnou produkci na statcích, později se „Morbier“ stal produktem tzv. „fruitières“ (sdružení producentů sýra) masivu Jura. Již v roce 1942 vyhláška stanovila, že se sýr „Morbier“ produkuje v departementech Jura a Doubs.

„Morbier“ je sýr produkovaný na vysoko položených loukách masivu Jura, kde rozmanitost přirozené flóry pastvin umožňuje produkci mléka a sýrů obzvláštních vlastností. Podmínky produkce jsou vymezeny tak, aby zachovávaly zvláštnosti dané oblasti, které se odrážejí v produktu.

4.7   Kontrolní subjekt

Název:

Institut national de l’origine et de la qualité (INAO)

Adresa:

51 rue d’Anjou, 75008 Paris, FRANCE

Tel.

+33 153898000

Fax

+33 153898060

E-mail:

[email protected]

Ústav Institut National des Appellations d’Origine je veřejnou institucí správního typu s právní subjektivitou a působí pod dozorem ministerstva zemědělství.

Za kontrolu podmínek produkce produktů nesoucích označení původu odpovídá INAO.

Název:

Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes (DGCCRF)

Adresa:

59 boulevard Vincent Auriol, 75703 Paris Cedex 13, FRANCE

Tel.

+33 144871717

Fax

+33 144973037

DGCCRF je oddělením ministerstva hospodářství, financí a průmyslu.

4.8   Označování

Označení každého sýra s označením appellation d’origine contrôlée „Morbier“ obsahuje název označení appellation d’origine contrôlée napsaný fontem přinejmenším tak velkým, jako je největší font nacházející se na označení; dále obsahuje text „Appellation d’Origine Contrôlée“. Název a adresa producenta na označení sýra jsou povinné.


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU