(ES) č. 1019/2008Nařízení Komise (ES) č. 1019/2008 ze dne 17. října 2008 , kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 277, 18.10.2008, s. 7-7 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 17. října 2008 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 28. října 2008 Nabývá účinnosti: 28. října 2008
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1019/2008

ze dne 17. října 2008,

kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (1), a zejména na čl. 13 odst. 1 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Nařízení (ES) č. 852/2004 stanoví obecná pravidla pro hygienu potravin vztahující se na provozovatele potravinářských podniků. Provozovatelé potravinářských podniků provádějících činnosti v jakékoli fázi výroby, zpracování a distribuce potravin, které následují po fázi prvovýroby, musí dodržet obecné hygienické požadavky stanovené v příloze II uvedeného nařízení.

(2)

Pokud jde o zásobování vodou, kapitola VII uvedené přílohy stanoví, že pitná voda musí být použita vždy, kdy je nezbytné zajistit, aby nedošlo ke kontaminaci potravin, a že u nedělených produktů rybolovu smí být použita čistá voda. Stanoví rovněž, že čistá mořská voda smí být použita u živých mlžů, ostnokožců, pláštěnců a mořských plžů a že čistá voda smí být použita také pro jejich vnější oplachování.

(3)

Používání čisté vody u nedělených produktů rybolovu a pro vnější oplachování živých mlžů, ostnokožců, pláštěnců a mořských plžů nepředstavuje riziko pro veřejné zdraví, pokud provozovatelé potravinářských podniků vyvinuli a zavedli kontrolní postupy založené zejména na zásadách analýzy rizika a kritických kontrolních bodů (HACCP), aby zajistili, že toto používání nebude zdrojem kontaminace.

(4)

Nařízení (ES) č. 852/2004 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno.

(5)

Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

V kapitole VII přílohy II nařízení (ES) č. 852/2004 se bod 1 písmeno b) nahrazuje tímto:

„b)

U nedělených produktů rybolovu smí být použita čistá voda.

Čistá mořská voda smí být použita u živých mlžů, ostnokožců, pláštěnců a mořských plžů; čistá voda smí být použita také pro vnější oplachování.

Pokud je čistá voda používána, musí být k dispozici dostatečná zařízení a postupy pro její dodávání, aby bylo zajištěno, že její používání nebude zdrojem kontaminace potravin.“

Článek 2

Tato nařízení vstupuje v platnost desátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 17. října 2008.

Za Komisi

Androulla VASSILIOU

členka Komise


(1)  Úř. věst. L 139, 30.4.2004, s. 1.


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU