2007/73/ESSměrnice Komise 2007/73/ES ze dne 13. prosince 2007 , kterou se mění některé přílohy směrnic Rady 86/362/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí pro acetamiprid, atrazin, deltamethrin, imazalil, indoxakarb, pendimethalin, pymetrozin, pyraklostrobin, thiacloprid a trifloxystrobin (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 329, 14.12.2007, s. 40-51 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 13. prosince 2007 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 3. ledna 2008 Nabývá účinnosti: 3. ledna 2008
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



SMĚRNICE KOMISE 2007/73/ES

ze dne 13. prosince 2007,

kterou se mění některé přílohy směrnic Rady 86/362/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí pro acetamiprid, atrazin, deltamethrin, imazalil, indoxakarb, pendimethalin, pymetrozin, pyraklostrobin, thiacloprid a trifloxystrobin

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 86/362/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách a na jejich povrchu (1), a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu (2), a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 91/414/EHS ze dne 15. července 1991 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh (3), a zejména na čl. 4 odst. 1 písm. f) uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

V souladu se směrnicí 91/414/EHS přísluší povolování přípravků na ochranu rostlin určených k použití na určité plodiny členským státům. Tato povolení se musí zakládat na hodnocení účinků na zdraví lidí a zvířat a na hodnocení vlivu na životní prostředí. Při těchto hodnoceních se přihlíží k expozici obsluhy a ostatních přítomných osob, vlivu na půdní, vodní a vzdušný ekosystém a vlivu na lidi a zvířata v důsledku dietárního příjmu ošetřených plodin.

(2)

Maximální limity reziduí (MLR) odrážejí použití minimálních množství pesticidů potřebných pro dosažení účinné ochrany rostlin, aplikovaných takovým způsobem, aby bylo množství reziduí co nejmenší a toxikologicky přijatelné, zejména s ohledem na odhadovaný dietární příjem.

(3)

Pro atrazin byly do doby, než žadatel předloží patřičné údaje, nahrazeny dočasné maximální limity reziduí ve směrnici 86/362/EHS směrnicí Komise 2007/7/ES (4). Při dalším zkoumání se ukázalo, že pro získání údajů z pokusů týkajících se reziduí je potřeba více času. Je tedy vhodné platnost dočasných maximálních limitů reziduí pro atrazin prodloužit.

(4)

Maximální limity reziduí pesticidů, na něž se vztahuje směrnice 90/642/EHS, se musí průběžně přezkoumávat a lze je změnit tak, aby se zohlednila nová nebo změněná použití. Komisi byly sděleny informace o nových nebo změněných použitích, které by měly vést ke změnám limitů reziduí acetamipridu, deltamethrinu, indoxakarbu, pendimethalinu, pymetrozinu, pyraklostrobinu, thiaclopridu a trifloxystrobinu.

(5)

V případě imazalilu informoval členský stát Komisi o svém přání přezkoumat v souladu s článkem 8 směrnice 90/642/EHS vnitrostátní maximální limity reziduí kvůli obavám z expozice spotřebitelů. Návrhy na přezkum maximálních limitů reziduí Společenství byly předloženy Komisi.

(6)

Celoživotní expozice spotřebitelů pesticidům uvedeným v této směrnici prostřednictvím potravin, které mohou rezidua těchto pesticidů obsahovat, byla posouzena a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými ve Společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací (5). Na základě uvedených posouzení a hodnocení je třeba stanovit maximální limity reziduí u uvedených pesticidů tak, aby se zajistilo, že nedojde k překročení přijatelné denní dávky.

(7)

Byla stanovena akutní referenční dávka (ARfD) pro acetamiprid, deltamethrin, imazalil, indoxakarb, pymetrozin, pyraklostrobin a thiacloprid. Akutní expozice spotřebitelů prostřednictvím jednotlivých potravin, které mohou rezidua těchto pesticidů obsahovat, byla posouzena a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými ve Společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací. Byla zohledněna stanoviska Vědeckého výboru pro rostliny, zejména rady a doporučení týkající se ochrany spotřebitelů potravin ošetřených pesticidy (6). Na základě posouzení dietárního příjmu je třeba stanovit maximální limity reziduí u uvedených pesticidů tak, aby se zajistilo, že nedojde k překročení akutní referenční dávky. U ostatních látek vyhodnocení dostupných informací ukazuje, že akutní referenční dávka není nezbytná, a proto není krátkodobé vyhodnocení potřeba.

(8)

Maximální limity reziduí by se měly stanovit na úrovni meze stanovitelnosti, pokud povolená použití přípravků na ochranu rostlin nevedou k přítomnosti detekovatelných množství reziduí pesticidů v potravinách nebo na jejich povrchu, nebo pokud nejsou povolena žádná použití, nebo pokud použití povolená členskými státy nebyla podložena nezbytnými údaji, anebo pokud použití ve třetích zemích vedoucí k přítomnosti reziduí v potravinách nebo na potravinách, které mohou být uvedeny do oběhu na trhu Společenství, nebyla podložena nezbytnými údaji.

(9)

Stanovení nebo úprava prozatímních maximálních limitů reziduí na úrovni Společenství nebrání členským státům v zavedení prozatímních maximálních limitů reziduí pro acetamiprid, indoxakarb, pyraklostrobin, thiacloprid a trifloxystrobin v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS a s přílohou VI uvedené směrnice. Má se za to, že dostatečná doba pro povolení dalších použití těchto látek jsou čtyři roky. Prozatímní maximální limity reziduí by poté měly být konečné.

(10)

Je tedy nezbytné změnit maximální limity reziduí stanovené ve směrnicích 86/362/EHS a 90/642/EHS, aby byl umožněn řádný dozor a kontrola použití těchto přípravků na ochranu rostlin a aby byla zabezpečena ochrana spotřebitele. Pokud již byly maximální limity reziduí v přílohách uvedených směrnic definovány, je třeba je změnit. V případech, kdy tyto maximální limity reziduí dosud definovány nebyly, je vhodné je stanovit.

(11)

Prostřednictvím Světové obchodní organizace byly o těchto nových maximálních limitech reziduí vedeny konzultace s obchodními partnery Společenství a jejich připomínky k těmto limitům byly zohledněny.

(12)

Směrnice 86/362/EHS a 90/642/EHS by proto měly být odpovídajícím způsobem změněny.

(13)

Opatření stanovená touto směrnicí jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

Směrnice 86/362/EHS se mění v souladu s přílohou I této směrnice.

Článek 2

Směrnice 90/642/EHS se mění v souladu s přílohou II této směrnice.

Článek 3

Členské státy přijmou a zveřejní právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí do 14. června 2008, kromě pro deltamethrin a atrazin, pro které je přijmou a zveřejní do 18. prosince 2007 a imazalil, pro který je přijmou a zveřejní do 14. září 2008. Neprodleně sdělí Komisi znění těchto předpisů a srovnávací tabulku mezi těmito předpisy a touto směrnicí.

Budou tyto předpisy používat od 15. června 2008, kromě pro deltamethrin a atrazin, pro které budou tyto předpisy používat od 19. prosince 2007 a imazalil, pro který budou tyto předpisy používat od 15. září 2008.

Tyto předpisy přijaté členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

Článek 4

Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Článek 5

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 13. prosince 2007.

Za Komisi

Markos KYPRIANOU

člen Komise


(1)  Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 37. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2007/62/ES (Úř. věst. L 260, 5.10.2007, s. 4).

(2)  Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2007/62/ES.

(3)  Úř. věst. L 230, 19.8.1991, s. 1. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2007/52/ES (Úř. věst. L 214, 17.8.2007, s. 3).

(4)  Úř. věst. L 43, 15.2.2007, s. 19.

(5)  Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (přepracované vydání) (Guidelines for predicting dietary intake of pesticide residues (revised)), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí – potravinového programu (GEMS/Food Programme) ve spolupráci s Výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).

(6)  Stanovisko týkající se otázek spojených se změnou příloh směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS (stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny ze dne 14. července 1998); stanovisko týkající se různých reziduí pesticidů v ovoci a zelenině (stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny ze dne 14. července 1998); http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scp/outcome_ppp_en.html


PŘÍLOHA I

V části A přílohy II směrnice 86/362/EHS se řádek pro atrazin nahrazuje tímto:

Rezidua pesticidů

Maximální limity v mg/kg

„atrazin

0,1 (1) OBILOVINY


(1)  Do doby, než žadatel předloží patřičné údaje, byl do 1. června 2009 přechodně stanoven maximální limit reziduí.“


PŘÍLOHA II

V části A přílohy II směrnice 90/642/EHS se sloupce pro acetamiprid, deltamethrin, imazalil, indoxakarb, pendimethalin, pymetrozin, pyraklostrobin, thiacloprid a trifloxystrobin nahrazují tímto:

 

Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg)

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí

„Acetamiprid

Deltamethrin

(cis-deltamethrin) (2)

Imazalil

Indoxakarb vyjádřený jako suma S- a R-izomerů

Pendimethalin

Pymetrozin

Pyraklostrobin

Thiacloprid

Trifloxystrobin

1.

Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy

 

 

 

 

0,05 (1)

 

 

 

 

i)

CITRUSOVÉ PLODY

1 (3)

0,05 (1)

5

0,02 (1)  (3)

 

0,3

1 (3)

0,02 (1)  (3)

0,3 (3)

Grapefruity

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citrony

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kyselé lajmy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandarinky (včetně klementinek a ostatních hybridů)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pomeranče

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šedok (pomelo)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ii)

OŘECHY (ve skořápce nebo jádra)

0,01 (1)  (3)

0,05 (1)

0,05 (1)

0,05 (3)

 

0,02 (1)

 

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

Mandle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Para ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kešú ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaštany jedlé

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokosové ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lískové ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Makadamie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pekanové ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piniové oříšky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pistácie

 

 

 

 

 

 

1 (3)

 

 

Vlašské ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

0,02 (1)  (3)

 

 

iii)

JÁDROVÉ OVOCE

1 (3)

 

2

 

 

0,02 (1)

0,3 (3)

0,3 (3)

0,5 (3)

Jablka

 

0,2

 

0,5 (3)

 

 

 

 

 

Hrušky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kdoule

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

0,1

 

0,3 (3)

 

 

 

 

 

iv)

PECKOVÉ OVOCE

 

 

0,05 (1)

 

 

 

 

 

 

Meruňky

0,1 (3)

 

 

0,3 (3)

 

0,05

0,2 (3)

0,3 (3)

1 (3)

Třešně a višně

0,2 (3)

0,2

 

 

 

 

0,3 (3)

0,3  (3)

1 (3)

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů)

0,1 (3)

 

 

0,3 (3)

 

0,05

0,2 (3)

0,3 (3)

1 (3)

Švestky a slívy

0,02 (3)

 

 

 

 

 

0,1 (3)

0,1 (3)

0,2 (3)

Ostatní

0,01 (1)  (3)

0,1

 

0,02 (1)  (3)

 

0,02 (1)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

v)

BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE

0,01 (1)  (3)

 

0,05 (1)

 

 

 

 

 

 

a)

Hrozny révy vinné stolní a moštové

 

0,2

 

2 (3)

 

0,02 (1)

 

0,02 (1)  (3)

5 (3)

Hrozny stolní

 

 

 

 

 

 

1 (3)

 

 

Hrozny moštové

 

 

 

 

 

 

2 (3)

 

 

b)

Jahody (kromě lesních)

 

0,2

 

0,02 (1)  (3)

 

0,5

0,5 (3)

0,5 (3)

0,5 (3)

c)

Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích)

 

 

 

0,02 (1)  (3)

 

 

 

1 (3)

0,02 (1)  (3)

Ostružiny

 

0,5

 

 

 

3

1  (3)

 

 

Ostružiny ostružiníku ježiníku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostružinomaliny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maliny

 

0,5

 

 

 

3

1  (3)

 

 

Ostatní

 

0,05 (1)

 

 

 

0,02 (1)

0,02 (1)  (3)

 

 

d)

Ostatní bobulové a drobné ovoce (kromě planě rostoucího)

 

 

 

 

 

 

 

1 (3)

 

Borůvky (plody druhu Vaccinium myrtillus)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klikva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rybíz (červený, bílý a černý)

 

0,5

 

1 (3)

 

0,5

2  (3)

 

1 (3)

Angrešt

 

0,2

 

1 (3)

 

0,5

 

 

1 (3)

Ostatní

 

0,05 (1)

 

0,02 (1)  (3)

 

0,02 (1)

0,5  (3)

 

0,02 (1)  (3)

e)

Planě rostoucí bobulové ovoce a plody

 

0,05 (1)

 

0,02 (1)  (3)

 

0,02 (1)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

vi)

RŮZNÉ OVOCE

0,01 (1)  (3)

 

 

 

 

0,02 (1)

 

 

 

Avokádo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banány

 

 

2

0,2  (3)

 

 

 

 

0,05 (3)

Datle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fíky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiwi

 

0,2

 

 

 

 

 

 

 

Kumkvat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liči

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mango

 

 

 

 

 

 

0,05 (3)

 

0,5  (3)

Olivy (pro přímou spotřebu)

 

1

 

 

 

 

 

 

 

Olivy (pro lisování oleje)

 

1

 

 

 

 

 

 

 

Papája

 

 

 

 

 

 

0,05 (3)

0,5  (3)

1 (3)

Mučenka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ananas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Granátová jablka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

0,05 (1)

0,05 (1)

0,02 (1)  (3)

 

 

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

2.   

Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

i)

KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA

0,01 (1)  (3)

0,05 (1)

0,05 (1)

 

 

0,02 (1)

 

0,02 (1)  (3)

 

Řepa salátová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mrkev

 

 

 

 

0,2

 

0,1 (3)

 

0,05 (3)

Kasava

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celer bulvový

 

 

 

 

0,1

 

 

 

 

Křen

 

 

 

 

0,2

 

0,3 (3)

 

 

Topinambury

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pastinák

 

 

 

 

0,2

 

0,3 (3)

 

 

Petržel kořenová

 

 

 

 

0,2

 

0,1  (3)

 

 

Ředkvička

 

 

 

0,2  (3)

 

 

 

 

 

Černý kořen

 

 

 

 

 

 

0,1  (3)

 

 

Batáty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuřín

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vodnice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)

 

0,02 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

ii)

CIBULOVÁ ZELENINA

0,01 (1)  (3)

 

0,05 (1)

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)

0,02 (1)

 

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

Česnek

 

0,1

 

 

 

 

0,2 (3)

 

 

Cibule kuchyňská

 

0,1

 

 

 

 

0,2 (3)

 

 

Šalotka

 

0,1

 

 

 

 

0,2 (3)

 

 

Cibule jarní

 

0,1

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

0,05 (1)

 

 

 

 

0,02 (1)  (3)

 

 

iii)

PLODOVÁ ZELENINA

 

 

 

 

0,05 (1)

 

 

 

 

a)

Lilkovité

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rajčata

0,1 (3)

0,3

0,5

0,5 (3)

 

0,5

0,2 (3)

0,5 (3)

0,5 (3)

Paprika zeleninová

0,3 (3)

 

 

0,3 (3)

 

1

0,5 (3)

1 (3)

0,3  (3)

Lilek

0,1 (3)

0,3

 

0,5 (3)

 

0,5

0,2 (3)

0,5 (3)

 

Okra

 

0,3

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

0,01 (1)  (3)

0,2

0,05 (1)

0,02 (1)  (3)

 

0,02 (1)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

b)

Tykvovité – s jedlou slupkou

0,3 (3)

0,2

0,2

0,2 (3)

 

0,5

0,02 (1)  (3)

0,3 (3)

0,2 (3)

Okurky salátové

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Okurky nakládačky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cukety

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

c)

Tykvovité – s nejedlou slupkou

0,01 (1)  (3)

0,2

 

0,1 (3)

 

0,2

0,02 (1)  (3)

 

 

Melouny cukrové

 

 

2

 

 

 

 

0,2 (3)

0,3 (3)

Tykve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Melouny vodní

 

 

 

 

 

 

 

0,2 (3)

0,2

Ostatní

 

 

0,05 (1)

 

 

 

 

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

d)

Kukuřice cukrová

0,01 (1)  (3)

0,05 (1)

0,05 (1)

0,02 (1)  (3)

 

0,02 (1)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

iv)

KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA

0,01 (1)  (3)

 

0,05 (1)

 

0,05 (1)

 

 

 

 

a)

Košťálová zelenina vytvářející růžice

 

0,1

 

0,3 (3)

 

0,02 (1)

0,1 (3)

0,02 (1)  (3)

 

Brokolice

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05  (3)

Květák

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05  (3)

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (1)  (3)

b)

Košťálová zelenina vytvářející hlávky

 

0,1

 

 

 

 

 

0,02 (1)  (3)

0,2  (3)

Kapusta růžičková

 

 

 

 

 

 

0,2 (3)

 

 

Kapusta hlávková a zelí hlávkové

 

 

 

3 (3)

 

0,05

0,2 (3)

 

 

Ostatní

 

 

 

0,02 (1)  (3)

 

0,02 (1)

0,02 (1)  (3)

 

 

c)

Košťálová zelenina listová

 

0,5

 

 

 

0,2

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)

0,02 (1)  (3)

Pekingské zelí

 

 

 

0,2 (3)

 

 

 

 

 

Kadeřávek

 

 

 

0,2 (3)

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

0,02 (1)  (3)

 

 

 

 

 

d)

Kedlubny

 

0,05 (1)

 

0,02 (1)  (3)

 

0,02 (1)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

v)

LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY

 

 

0,05 (1)

 

0,05 (1)

 

 

 

0,02 (1)  (3)

a)

Salát a podobná zelenina

 

0,5

 

 

 

2

 

2 (3)

 

Řeřicha setá

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polníček

5 (3)

 

 

1  (3)

 

 

10  (3)

 

 

Salát hlávkový

5 (3)

 

 

2 (3)

 

 

 

 

 

Endivie

5  (3)

 

 

2 (3)

 

 

 

 

 

Večernice (ruccola)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Listy a řapíky brukve včetně listů vodnice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

0,01 (1)  (3)

 

 

0,02 (1)  (3)

 

 

2 (3)

 

 

b)

Špenát a podobná zelenina

0,01 (1)  (3)

0,5

 

 

 

0,02 (1)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

 

Špenát

 

 

 

2

 

 

 

 

 

Mangold (řapíky)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

0,02 (1)  (3)

 

 

 

 

 

c)

Potočnice lékařská

0,01 (1)  (3)

0,05 (1)

 

0,02 (1)  (3)

 

0,02 (1)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

 

d)

Čekanka salátová

0,01 (1)  (3)

0,05 (1)

 

0,02 (1)  (3)

 

0,02 (1)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

 

e)

Čerstvé bylinky

 

0,5

 

2 (3)

 

1

2 (3)

3 (3)

 

Kerblík

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pažitka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petrželová nať

5  (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

Celerová nať

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

0,01 (1)  (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

vi)

LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

0,01 (1)  (3)

0,2

0,05 (1)

0,02 (1)  (3)

0,2

1

0,02 (1)  (3)

 

 

Fazolové lusky

 

 

 

 

 

 

 

1 (3)

0,5 (3)

Vyluštěná fazolová semena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrachové lusky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyluštěná hrachová zrna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

vii)

ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

0,01 (1)  (3)

 

0,05 (1)

 

 

0,02 (1)

 

0,02 (1)  (3)

 

Chřest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kardy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celer řapíkatý

 

 

 

 

0,1

 

 

 

 

Fenykl sladký

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artyčoky

 

0,1

 

0,1 (3)

 

 

 

 

 

Pór

 

0,2

 

 

 

 

0,5 (3)

 

0,2  (3)

Reveň

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

0,05 (1)

 

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)

 

0,02 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

viii)

HOUBY

0,01 (1)  (3)

0,05

0,05 (1)

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)

0,02 (1)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

a)

Houby pěstované

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b)

Houby volně rostoucí

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Luštěniny

0,01 (1)  (3)

1

0,05 (1)

0,02 (1)  (3)

0,2

0,02 (1)

0,3 (3)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

Fazole

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čočka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrách

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlčí bob

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Olejnatá semena

 

 

0,05 (1)

 

0,1 (1)

 

0,02 (1)  (3)

 

0,05 (1)  (3)

Lněná semena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jádra podzemnice olejné

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mák

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sezamová semena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slunečnicová semena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Semena řepky

 

0,1

 

 

 

 

 

0,3 (3)

 

Sójové boby

 

 

 

0,5 (3)

 

 

 

 

 

Hořčičná semena

 

0,1

 

 

 

 

 

0,2  (3)

 

Bavlníková semena

0,02 (3)

 

 

 

 

0,05

 

 

 

Semena konopí

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dýňová semena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

0,01 (1)  (3)

0,05 (1)

 

0,05 (1)  (3)

 

0,02 (1)

 

0,05 (1)  (3)

 

5.

Brambory

0,01 (1)  (3)

0,05 (1)

3

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)

0,02 (1)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

Konzumní brambory rané

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konzumní brambory pozdní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

Čaj (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis)

0,1 (1)  (3)

5

0,1 (1)

0,05 (1)  (3)

0,1 (1)

0,1 (1)

0,05 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

7.

Chmel (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu

0,1 (1)  (3)

5

0,1 (1)

0,05 (1)  (3)

0,1 (1)

15

10 (3)

0,05 (1)  (3)

30 (3)


(1)  Označuje mez stanovitelnosti.

(2)  Dočasné maximální limity reziduí platné do 1. listopadu 2008, až do přezkoumání dokumentace v příloze III podle směrnice 91/414/EHS a opětovné registrace formulací deltamethrinu na úrovni členského státu.

(3)  Označuje skutečnost, že maximální limity reziduí byly stanoveny jako prozatímní podle čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS.“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU