2007/39/ESSměrnice Komise 2007/39/ES ze dne 26. června 2007 , kterou se mění příloha II směrnice Rady 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí pro diazinon (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 165, 27.6.2007, s. 25-32 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 26. června 2007 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 17. července 2007 Nabývá účinnosti: 17. července 2007
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



SMĚRNICE KOMISE 2007/39/ES

ze dne 26. června 2007,

kterou se mění příloha II směrnice Rady 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí pro diazinon

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu (1), a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Členský stát zpravodaj informoval Komisi, že bude zřejmě nezbytné přezkoumat maximální limity reziduí pro diazinon ve směrnici 90/642/EHS kvůli obavám z expozice spotřebitelů. Komisi byly předloženy návrhy na přezkoumání maximálních limitů reziduí stanovených na úrovni Společenství.

(2)

Maximální limity reziduí na úrovni Společenství a limity, které doporučuje Codex Alimentarius, jsou stanoveny a hodnoceny na základě podobných postupů. Kodex stanoví pro diazinon řadu maximálních limitů reziduí. Maximální limity reziduí na úrovni Společenství založené na maximálních limitech reziduí uvedených v Codexu byly také vyhodnoceny členským státem zpravodajem na základě nových informací o riziku pro spotřebitele.

(3)

Celoživotní a krátkodobá expozice spotřebitelů diazinonu prostřednictvím potravin byla znovu posouzena a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými ve Společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací (2). Na tomto základě je vhodné stanovit nové maximální limity reziduí, které zajistí, aby nedošlo k nepřijatelné expozici spotřebitelů.

(4)

Případná akutní expozice spotřebitelů diazinonu prostřednictvím jednotlivých potravin, které mohou obsahovat rezidua, byla posouzena a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými ve Společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací. Byl učiněn závěr, že přítomnost reziduí pesticidů v množství nepřevyšujícím tyto nové maximální limity reziduí nevyvolá akutní toxické účinky.

(5)

Je tedy nezbytné změnit maximální limity reziduí stanovené v příloze II směrnice 90/642/EHS, aby byl umožněn řádný dozor a kontrola zákazu jeho použití a aby byla zabezpečena ochrana spotřebitele.

(6)

Prostřednictvím Světové obchodní organizace byly o těchto nových maximálních limitech reziduí vedeny konzultace s obchodními partnery Společenství a jejich připomínky k těmto limitům byly zohledněny.

(7)

Příloha II směrnice 90/642/EHS by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna.

(8)

Opatření stanovená touto směrnicí jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

Směrnice 90/642/EHS se mění v souladu s přílohou této směrnice.

Článek 2

Členské státy přijmou a zveřejní právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí do 27. prosince 2007. Neprodleně sdělí Komisi jejich znění a srovnávací tabulku mezi těmito předpisy a touto směrnicí.

Budou tyto předpisy používat od 28. prosince 2007.

Tyto předpisy přijaté členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

Článek 3

Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Článek 4

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 26. června 2007.

Za Komisi

Markos KYPRIANOU

člen Komise


(1)  Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2007/28/ES (Úř. věst. L 135, 26.5.2007, s. 6).

(2)  Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (Guidelines for predicting dietary intake of pesticide residues) (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí – potravinového programu (GEMS/Food Programme) ve spolupráci s Výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).


PŘÍLOHA

V části A přílohy II směrnice 90/642/EHS se řádky pro diazinon nahrazují tímto:

Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg)

„Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí

Diazinon

1.   

Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy

i)

CITRUSOVÉ PLODY

0,01 (1)

Grapefruity

 

Citrony

 

Kyselé lajmy

 

Mandarinky (včetně klementinek a ostatních hybridů)

 

Pomeranče

 

Šedok (pomelo)

 

Ostatní

 

ii)

OŘECHY (ve skořápce nebo jádra)

 

Mandle

0,05

Para ořechy

 

Kešú ořechy

 

Kaštany jedlé

 

Kokosové ořechy

 

Lískové ořechy

 

Makadamie

 

Pekanové ořechy

 

Piniové oříšky

 

Pistácie

 

Vlašské ořechy

 

Ostatní

0,01 (1)

iii)

JÁDROVÉ OVOCE

0,01 (1)

Jablka

 

Hrušky

 

Kdoule

 

Ostatní

 

iv)

PECKOVÉ OVOCE

0,01 (1)

Meruňky

 

Třešně a višně

 

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů)

 

Švestky a slívy

 

Ostatní

 

v)

BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE

 

a)

Hrozny révy vinné stolní a moštové

0,01 (1)

Hrozny stolní

 

Hrozny moštové

 

b)

Jahody (kromě lesních)

0,01 (1)

c)

Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích)

0,01 (1)

Ostružiny

 

Ostružiny ostružiníku ježiníku

 

Ostružinomaliny

 

Maliny

 

Ostatní

 

d)

Ostatní bobulové a drobné ovoce (kromě planě rostoucího)

 

Borůvky (plody druhu Vaccinium myrtillus)

 

Klikva

0,2

Rybíz (červený, bílý a černý)

 

Angrešt

 

Ostatní

0,01 (1)

e)

Planě rostoucí bobulové ovoce a plody

0,01 (1)

vi)

RŮZNÉ

 

Avokádo

 

Banány

 

Datle

 

Fíky

 

Kiwi

 

Kumkvat

 

Liči

 

Mango

 

Olivy (pro přímou spotřebu)

 

Olivy (pro lisování oleje)

 

Papája

 

Mučenka

 

Ananas

0,3

Granátová jablka

 

Ostatní

0,01 (1)

2.   

Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

i)

KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA

 

Řepa salátová

 

Mrkev

 

Kasava

 

Celer bulvový

 

Křen

 

Topinambury

 

Pastinák

 

Petržel kořenová

 

Ředkvička

0,1

Kozí brada

 

Batáty

 

Tuřín

 

Vodnice

 

Jam

 

Ostatní

0,01 (1)

ii)

CIBULOVÁ ZELENINA

 

Česnek

 

Cibule kuchyňská

0,05

Šalotka

 

Cibule jarní

 

Ostatní

0,01 (1)

iii)

PLODOVÁ ZELENINA

 

a)

Lilkovité

 

Rajčata

 

Paprika zeleninová

0,05

Lilek

 

Okra

 

Ostatní

0,01 (1)

b)

Tykvovité – s jedlou slupkou

0,01 (1)

Okurky salátové

 

Okurky nakládačky

 

Cukety

 

Ostatní

 

c)

Tykvovité – s nejedlou slupkou

0,01 (1)

Melouny cukrové

 

Tykve

 

Melouny vodní

 

Ostatní

 

d)

Kukuřice cukrová

0,02

iv)

KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA

 

a)

Košťálová zelenina vytvářející růžice

0,01 (1)

Brokolice

 

Květák

 

Ostatní

 

b)

Košťálová zelenina vytvářející hlávky

 

Kapusta růžičková

 

Kapusta hlávková a zelí hlávkové

0,5

Ostatní

0,01 (1)

c)

Košťálová zelenina listová

 

Pekingské zelí

0,05

Kadeřávek

 

Ostatní

0,01 (1)

d)

Kedlubny

0,2

v)

LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY

0,01 (1)

a)

Salát a podobná zelenina

 

Řeřicha setá

 

Polníček

 

Salát hlávkový

 

Endivie

 

Večernice (ruccola)

 

Listy a řapíky brukve

 

Ostatní

 

b)

Špenát a podobná zelenina

 

Špenát

 

Mangold (řapíky)

 

Ostatní

 

c)

Potočnice lékařská

 

d)

Čekanka salátová

 

e)

Čerstvé bylinky

 

Kerblík

 

Pažitka

 

Petrželová nať

 

Celerová nať

 

Ostatní

 

vi)

LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

0,01 (1)

Fazolové lusky

 

Vyluštěná fazolová semena

 

Hrachové lusky

 

Vyluštěná hrachová zrna

 

Ostatní

 

vii)

ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

0,01 (1)

Chřest

 

Kardy

 

Celer řapíkatý

 

Fenykl sladký

 

Artyčoky

 

Pór

 

Reveň

 

Ostatní

 

viii)

HOUBY

0,01 (1)

a)

Houby pěstované

 

b)

Houby volně rostoucí

 

3.

Luštěniny

0,01 (1)

Fazole

 

Čočka

 

Hrách

 

Vlčí bob

 

Ostatní

 

4.

Olejnatá semena

0,02 (1)

Lněná semena

 

Jádra podzemnice olejné

 

Mák

 

Sezamová semena

 

Slunečnicová semena

 

Semena řepky

 

Sójové boby

 

Hořčičná semena

 

Bavlníková semena

 

Semena konopí

 

Ostatní

 

5.

Brambory

0,01 (1)

Konzumní brambory rané

 

Konzumní brambory pozdní

 

6.

Čaj (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis)

0,02 (1)

7.

Chmel (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu

0,5


(1)  Označuje mez stanovitelnosti.“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU