(ES) č. 1029/2006Nařízení Rady (ES) č. 1029/2006 ze dne 19. června 2006 , kterým se mění nařízení (EHS) č. 1906/90 o některých obchodních normách pro drůbeží maso

Publikováno: Úř. věst. L 186, 7.7.2006, s. 6-8 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 19. června 2006 Autor předpisu: Rada Evropské unie
Platnost od: 14. července 2006 Nabývá účinnosti: 14. července 2006
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 1029/2006

ze dne 19. června 2006,

kterým se mění nařízení (EHS) č. 1906/90 o některých obchodních normách pro drůbeží maso

RADA EVROPSKÉ UNIE,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 2777/75 ze dne 29. října 1975 o společné organizaci trhu s drůbežím masem (1), a zejména na čl. 2 odst. 2 uvedeného nařízení,

s ohledem na návrh Komise,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

S účinkem od 1. ledna 2006 byla směrnice Rady 71/118/EHS ze dne 15. února 1971 o hygienických otázkách produkce čerstvého drůbežího masa a jeho uvádění na trh (2) zrušena směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2004/41/ES (3) a nahrazena nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (4) a nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu (5).

(2)

Směrnice Rady 79/112/EHS ze dne 18. prosince 1978 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se označování potravin určených k prodeji konečnému spotřebiteli, jejich obchodní úpravy a související reklamy (6) byla zrušena a nahrazena směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES ze dne 20. března 2000 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se označování potravin, jejich obchodní úpravy a související reklamy (7).

(3)

Nařízení Rady (EHS) č. 1906/90 (8) obsahuje několik odkazů na směrnice 71/118/EHS a 79/112/EHS. Z důvodů jasnosti je vhodné tyto odkazy upravit. Definice pojmu „jatečně upravené tělo“ by měla být obdobně přizpůsobena oddílu II kapitole IV bodu 7 písm. c) přílohy III nařízení (ES) č. 853/2004.

(4)

Ustanovení čl. 1 odst. 3 druhé odrážky nařízení (EHS) č. 1906/90 vyjímá z oblasti působnosti uvedeného nařízení způsoby prodeje uvedené v kapitole II čl. 3 bodě II směrnice 71/118/EHS. Uvedené ustanovení směrnice upravovalo možnost členských států přijmout odchylnou úpravu pro malou produkci nižší než 10 000 kusů drůbeže. Nařízení (ES) č. 852/2004 a (ES) č. 853/2004 sice umožňují odchylnou úpravu, ale bez možnosti volby a bez početního omezení drůbeže, a taková volitelná odchylná úprava, jaká je uvedena v kapitole II čl. 3 bodě II směrnice 71/118/EHS, omezená na určitý počet drůbeže by měla být v nařízení (EHS) č. 1906/90 zachována.

(5)

Článek 6 nařízení (EHS) č. 1906/90 obsahuje odkaz na směrnici Komise 80/879/EHS ze dne 3. září 1980 o značení prováděném veterinární inspekcí na velká balení drůbežího masa (9). Uvedená směrnice byla zrušena směrnicí Rady 92/116/EHS ze dne 17. prosince 1992, kterou se mění a aktualizuje směrnice 71/118/EHS o hygienických otázkách obchodu s čerstvým drůbežím masem (10). Zmíněný odkaz je nadbytečný, a proto by měl být zrušen.

(6)

Nařízení (EHS) č. 1906/90 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Nařízení (EHS) č. 1906/90 se mění takto:

1.

Článek 1 se mění takto:

a)

odstavec 3 se nahrazuje tímto:

„3.   Toto nařízení se nevztahuje na

a)

drůbeží maso určené k vývozu ze Společenství,

b)

drůbež určenou k pozdějšímu vykuchání ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu (11).

b)

vkládá se nový odstavec, který zní:

„3a.   Členské státy se mohou odchýlit od požadavků tohoto nařízení v případech, kdy výrobce s roční produkcí nižší než 10 000 kusů drůbeže přímo dodává malá množství drůbežího masa podle čl. 1 odst. 3 písm. d) nařízení (ES) č. 853/2004.“

2.

Článek 2 se mění takto:

a)

bod 2 se nahrazuje tímto:

„2.

‚jatečně upraveným tělem‘ celé tělo ptáka živočišného druhu podle čl. 1 odst. 1 po vykrvení, oškubání a vykuchání; avšak vyjmutí ledvin není povinné; vykuchané tělo lze prodávat s droby nebo bez nich, přičemž droby se rozumí srdce, játra, žaludek a krk vložené do dutiny břišní;“

b)

bod 4 se nahrazuje tímto:

„4.

‚hotově baleným drůbežím‘ masem drůbeží maso v obchodní úpravě podle podmínek stanovených v čl. 1 odst. 3 písm. b) směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES ze dne 20. března 2000 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se označování potravin, jejich obchodní úpravy a související reklamy (12).

3.

V článku 4 se návětí nahrazuje tímto:

„Kromě náležitostí, které závazně stanoví vnitrostátní právní předpisy přijaté v souladu se směrnicí 2000/13/ES, musí obchodní dokumentace ve smyslu čl. 13 odst. 1 písm. b) uvedené směrnice obsahovat tyto dodatečné údaje:“

4.

Článek 5 se mění takto:

a)

v odstavci 1 se slova „ze směrnice 79/112/EHS“ nahrazují slovy „ze směrnice 2000/13/ES“;

b)

odstavec 2 se nahrazuje tímto.

„2.   U čerstvého drůbežího masa se datum minimální trvanlivosti nahrazuje datem ‚spotřebujte do‘ v souladu s článkem 10 směrnice 2000/13/ES.“

c)

v odstavci 3 se písmeno d) nahrazuje tímto:

„d)

registrační číslo jatek nebo závodu na porcování drůbeže přidělené podle článku 4 nařízení (ES) č. 853/2004, s výjimkou případů, kdy se drůbež porcuje a vykosťuje v místě prodeje, jak stanoví čl. 4 odst. 2 písm. d) uvedeného nařízení;“

d)

odstavce 4 a 5 se nahrazují tímto:

„4.   Pokud se drůbeží maso prodává bez hotového balení, s výjimkou případů, kdy k porcování a vykosťování dochází v místě prodeje v souladu s čl. 4 odst. 2 písm. d) nařízení (ES) č. 853/2004 a za předpokladu, že toto porcování a vykosťování se provádí na žádost spotřebitele a v jeho přítomnosti, použije se na údaje uvedené v odstavci 3 tohoto článku článek 14 směrnice 2000/13/EHS.

5.   Podrobná pravidla pro uvádění názvu, pod nímž je výrobek prodáván, ve smyslu čl. 3 odst. 1 bodu 1 směrnice 2000/13/ES mohou být stanovena postupem podle článku 17 nařízení (EHS) č. 2777/75.“

5.

Článek 6 se nahrazuje tímto:

„Článek 6

Odchylně od článků 3, 4 a 5 není nezbytné třídit drůbeží maso ani uvádět další údaje uvedené ve zmíněných článcích v případě dodávek do závodů na porcování a zpracování drůbeže.“

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost sedmým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Lucemburku dne 19. června 2006.

Za Radu

předseda

J. PRÖLL


(1)  Úř. věst. L 282, 1.11.1975, s. 77. Nařízení naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 679/2006 (Úř. věst. L 119, 4.5.2006, s. 1).

(2)  Úř. věst. L 55, 8.3.1971, s. 23.

(3)  Úř. věst. L 157, 30.4.2004, s. 33.

(4)  Úř. věst. L 139, 30.4.2004, s. 1.

(5)  Úř. věst. L 139, 30.4.2004, s. 55. Nařízení naposledy pozměněné nařízením Komise (ES) č. 2076/2005 (Úř. věst. L 338, 22.12.2005, s. 83).

(6)  Úř. věst. L 33, 8.2.1979, s. 1. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí 97/4/ES (Úř. věst. L 43, 14.2.1997, s. 21).

(7)  Úř. věst. L 109, 6.5.2000, s. 29. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí 2003/89/ES (Úř. věst. L 308, 25.11.2003, s. 15).

(8)  Úř. věst. L 173, 6.7.1990, s. 1. Nařízení naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 1101/98 (Úř. věst. L 157, 30.5.1998, s. 12).

(9)  Úř. věst. L 251, 24.9.1980, s. 10.

(10)  Úř. věst. L 62, 15.3.1993, s. 1. Směrnice ve znění aktu o přistoupení z roku 1994.

(11)  Úř. věst. L 139, 30.4.2004, s. 55. Nařízení naposledy pozměněné nařízením Komise (ES) č. 2076/2005 (Úř. věst. L 338, 22.12.2005, s. 83).“

(12)  Úř. věst. L 109, 6.5.2000, s. 29. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí 2003/89/ES (Úř. věst. L 308, 25.11.2003, s. 15).“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU