2006/128/ESSměrnice Komise 2006/128/ES ze dne 8. prosince 2006 , kterou se mění a opravuje směrnice 95/31/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu náhradních sladidel pro použití v potravinách (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 346, 9.12.2006, s. 6-14 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 8. prosince 2006 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 29. prosince 2006 Nabývá účinnosti: 29. prosince 2006
Platnost předpisu: Zrušen předpisem 2008/60/ES Pozbývá platnosti: 8. července 2008
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



SMĚRNICE KOMISE 2006/128/ES

ze dne 8. prosince 2006,

kterou se mění a opravuje směrnice 95/31/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu náhradních sladidel pro použití v potravinách

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 89/107/EHS ze dne 21. prosince 1988 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se potravinářských přídatných látek povolených pro použití v potravinách určených k lidské spotřebě (1), a zejména na čl. 3 odst. 3 písm. a) uvedené směrnice,

po konzultaci s Vědeckým výborem pro potraviny a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA),

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/35/ES ze dne 30. června 1994 o náhradních sladidlech pro použití v potravinách (2) uvádí seznam látek, které mohou být použity jako náhradní sladidla v potravinách.

(2)

Směrnice Komise 95/31/ES ze dne 5. července 1995, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu náhradních sladidel pro použití v potravinách (3), stanoví kritéria pro čistotu náhradních sladidel uvedených ve směrnici 94/35/ES.

(3)

Je nutné přijmout specifická kritéria pro E 968 erytritol, novou potravinářskou přídatnou látku schválenou směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2006/52/ES ze dne 5. července 2006, kterou se mění směrnice 95/2/ES o potravinářských přídatných látkách jiných než barviva a náhradní sladidla a směrnice 94/35/ES o náhradních sladidlech pro použití v potravinách.

(4)

Řada jazykových verzí směrnice 95/31/ES obsahuje některé chyby týkající se těchto látek: E 954 sacharin a jeho sodná, draselná a vápenatá sůl, E 955 sukralosa, E 962 sůl aspartamu acesulfamu, E 965 (i) maltitol, E 966 laktitol. Tyto chyby musí být opraveny. Navíc je nezbytné vzít v úvahu specifikace a analytické techniky pro přídatné látky stanovené v Codex Alimentarius vypracované společným výborem odborníků FAO/WHO pro potravinářské přídatné látky (JECFA). Zejména v příslušných případech se specifická kritéria pro čistotu přizpůsobila tak, aby odrážela hodnoty pro jednotlivé dotyčné kovy. Z důvodu jasnosti by mělo být nahrazeno celé znění týkající se těchto látek.

(5)

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) došel ve svém vědeckém stanovisku ze dne 19. dubna 2006 k závěru, že složení maltitolového sirupu na základě nového výrobního postupu bude podobné složení stávajícího výrobku a bude v souladu se stávající specifikací. Proto je nutné změnit definici E 965 (ii) maltitol sirup – stanovenou ve směrnici 95/31/ES pro E 965 doplněním o nový výrobní postup.

(6)

Směrnice 95/31/ES by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna a opravena.

(7)

Opatření stanovená touto směrnicí jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

Příloha směrnice 95/31/ES se mění a opravuje v souladu s přílohou této směrnice.

Článek 2

1.   Členské státy uvedou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí nejpozději do 15. února 2008. Neprodleně sdělí Komisi jejich znění a srovnávací tabulku mezi těmito předpisy a touto směrnicí.

Tyto předpisy přijaté členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

2.   Členské státy sdělí Komisi znění hlavních ustanovení vnitrostátních právních předpisů, které přijmou v oblasti působnosti této směrnice.

Článek 3

Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Článek 4

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 8. prosince 2006.

Za Komisi

Markos KYPRIANOU

člen Komise


(1)  Úř. věst. L 40, 11.2.1989, s. 27. Směrnice naposledy pozměněná nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1882/2003 (Úř. věst. L 284, 31.10.2003, s. 1).

(2)  Úř. věst. L 237, 10.9.1994, s. 3. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí 2006/52/ES (Úř. věst. L 204, 26.7.2006, s. 10).

(3)  Úř. věst. L 178, 28.7.1995, s. 1. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí 2004/46/ES (Úř. věst. L 114, 21.4.2004, s. 15).


PŘÍLOHA

Příloha směrnice 95/31/ES se mění a opravuje takto:

1.

Znění týkající se E 968 erytritol se vkládá za E 967 xylitol:

„E 968 ERYTHRITOL

Synonyma

Meso-erythritol, tetrahydroxybutan, erytrit

Definice

Získává se kvašením sacharidů pomocí osmofilních kvasinek bezpečných a vhodných pro použití v potravinách, jako jsou např. Moniliella pollinis nebo Trichosporonoides megachilensis. Po kvašení následuje čištění a sušení.

Chemický název

1,2,3,4-butanetetrol

Einecs

205-737-3

Chemický vzorec

C4H10O4

Molekulová hmotnost

122,12

Obsah

Ne méně než 99 % po vysušení

Popis

Bílé, nehygroskopické, tepelně stabilní krystaly bez zápachu, se sladkostí přibližně 60–80 % sladkosti sacharosy

Identifikace

A.

Rozpustnost

Snadno rozpustný ve vodě, slabě rozpustný v ethanolu, nerozpustný v diethyletheru

B.

Rozmezí bodu tání

119–123 °C

Čistota

Ztráta sušením

Ne více než 0,2 % (70 oC, šest hodin, ve vakuovém exsikátoru)

Síranový popel

Ne více než 0,1 %

Redukující látky

Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako D-glukosa

Ribitol a glycerol

Ne více než 0,1 %

Olovo

Ne více než 0,5 mg/kg“

2.

Znění týkající se látky E 954 sacharin a jeho Na, K a Ca sůl se nahrazuje tímto:

„E 954 SACHARIN A JEHO Na, K A Ca SŮL

I.   

SACHARIN

Definice

Chemický název

3-oxo-2,3-dihydrobenzo(d)izothiazol-1,1-dioxid

Einecs

201-321-0

Chemický vzorec

C7H5NO3S

Relativní molekulová hmotnost

183,18

Obsah

Ne méně než 99 % a ne více než 101 % C7H5NO3S vztaženo na bezvodou bázi

Popis

Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek bez zápachu nebo se slabou aromatickou vůní mající sladkou chuť i ve velmi zředěných roztocích. Přibližně 300krát až 500krát sladší než sacharosa

Identifikace

Rozpustnost

Těžce rozpustný ve vodě, dobře rozpustný v zásaditých roztocích, mírně rozpustný v ethanolu

Čistota

Úbytek hmotnosti sušením

Ne více než 1 % (105 °C, dvě hodiny)

Rozpětí bodu tání

226 až 230 °C

Síranový popel

Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu

Kyselina benzoová a salicylová

K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému pěti kapkami kyseliny octové, se přidají tři kapky přibližně molárního roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná sraženina ani fialové zbarvení.

o-toluensulfonamid

Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-toluensulfonamid

Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-sulfonamid kyseliny benzoové

Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu

Snadno zuhelnitelné látky

Nesmí být přítomny.

Arzen

Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Selen

Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo

Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

II.   

SACHARIN SODNÝ

Synonyma

Sacharin, sodná sůl sacharinu

Definice

Chemický název

o-benzosulfimid sodný, sodná sůl 2,3-dihydro-3-oxobenzisosulfonazolu, oxobenzisosulfonazol, dihydrát sodné soli 1,2-benzisothiazolin-3-on-1,1-dioxidu

Einecs

204-886-1

Chemický vzorec

C7H4NNaO3S·2H2O

Relativní molekulová hmotnost

241,19

Obsah

Ne méně než 99 % a ne více než 101 % C7H4NNaO3S vztaženo na bezvodou bázi

Popis

Bílé krystaly nebo bílý krystalický rozpadavý prášek, bez zápachu nebo se slabým pachem, mající intenzívně sladkou chuť i ve velmi zředěných roztocích. Přibližně 300krát až 500krát sladší než sacharosa ve zředěných roztocích

Identifikace

Rozpustnost

Snadno rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu

Čistota

Úbytek hmotnosti sušením

Ne více než 15 % (120 °C, čtyři hodiny)

Kyselina benzoová a salicylová

K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému pěti kapkami kyseliny octové, se přidají tři kapky přibližně molárního roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná sraženina ani fialové zbarvení.

o-toluensulfonamid

Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-toluensulfonamid

Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-sulfonamid kyseliny benzoové

Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu

Snadno zuhelnitelné látky

Nesmí být přítomny

Arzen

Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Selen

Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo

Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

III.   

SACHARIN VÁPENATÝ

Synonyma

Sacharin, vápenatá sůl sacharinu

Definice

Chemický název

o-benzosulfimid vápenatý, vápenatá sůl 2,3-dihydro-3-oxobenzisosulfonazolu, hydrát (2:7) vápenaté soli 1,2-benzisothiazolin-3-on-1,1-dioxidu

Einecs

229-349-9

Chemický vzorec

C14H8CaN2O6S2·31/2H2O

Relativní molekulová hmotnost

467,48

Obsah

Ne méně než 95 % C14H8CaN2O6S2 vztaženo na bezvodou bázi

Popis

Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek, bez zápachu nebo se slabým pachem, mající intenzívně sladkou chuť i ve velmi zředěných roztocích. Přibližně 300krát až 500krát sladší než sacharosa ve zředěných roztocích

Identifikace

Rozpustnost

Snadno rozpustný ve vodě, dobře rozpustný v ethanolu

Čistota

Úbytek hmotnosti sušením

Ne více než 13,5 % (120 °C, čtyři hodiny)

Kyselina benzoová a salicylová

K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému pěti kapkami kyseliny octové, se přidají tři kapky přibližně molárního roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná sraženina ani fialové zbarvení.

o-toluensulfonamid

Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-toluensulfonamid

Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-sulfonamid kyseliny benzoové

Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu

Snadno zuhelnitelné látky

Nesmí být přítomny.

Arzen

Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Selen

Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo

Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

IV.   

SACHARIN DRASELNÝ

Synonyma

Sacharin, draselná sůl sacharinu

Definice

Chemický název

o-benzosulfimid draselný, draselná sůl 2,3-dihydro-3-oxobenzisosulfonazolu, monohydrát draselné soli 1,2-benzisothiazolin-3-on-1,1-dioxidu

Einecs

 

Chemický vzorec

C7H4KNO3S·H2O

Relativní molekulová hmotnost

239,77

Obsah

Ne méně než 99 % a ne více než 101 % C7H4KNO3S vztaženo na bezvodou bázi

Popis

Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek, bez zápachu nebo se slabým pachem, mající intenzívně sladkou chuť i ve velmi zředěných roztocích. Přibližně 300krát až 500krát sladší než sacharosa

Identifikace

Rozpustnost

Snadno rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu

Čistota

Úbytek hmotnosti sušením

Ne více než 8 % (120 °C, čtyři hodiny)

Kyselina benzoová a salicylová

K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému pěti kapkami kyseliny octové, se přidají tři kapky přibližně molárního roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná sraženina ani fialové zbarvení.

o-toluensulfonamid

Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-toluensulfonamid

Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-sulfonamid kyseliny benzoové

Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu

Snadno zuhelnitelné látky

Nesmí být přítomny

Arzen

Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Selen

Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo

Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu“

3.

Znění týkající se látky E 955 sukralosa se nahrazuje tímto:

„E 955 SUKRALOSA

Synonyma

4,1′,6′-trichlorgalaktosacharosa

Definice

Chemický název

(1,6-dichlor-1,6-dideoxy-β-D-fruktofuranosyl)-4-chlor-4-deoxy-α-D-galaktopyranosid

Einecs

259-952-2

Chemický vzorec

C12H19Cl3O8

Molekulová hmotnost

397,64

Obsah

Obsah nejméně 98 % a nejvýše 102 % C12H19Cl3O8, vztaženo na bezvodou bázi.

Popis

Bílý až téměř bílý krystalický prášek, prakticky bez zápachu.

Identifikace

A.

Rozpustnost

Snadno rozpustná ve vodě, methanolu a ethanolu

Mírně rozpustná v ethyl-acetátu

B.

Absorpce v infračervené oblasti spektra

Infračervené spektrum disperze vzorku v bromidu draselném vykazuje táž relativní maxima při podobných vlnočtech jako referenční spektrum získané za použití referenčního standardu sukralosy.

C.

Chromatografie na tenké vrstvě

Hlavní skvrna zkušebního roztoku vykazuje tutéž hodnotu Rf jako hlavní skvrna standardního roztoku A v testu na jiné chlorované disacharidy. Tento standardní roztok se získá rozpuštěním 1,0 g referenčního standardu sukralosy v 10 ml methanolu.

D.

Specifická optická otáčivost

[α]D 20 = + 84,0° až + 87,5° vztaženo na bezvodou bázi (10 % (m/V) roztok)

Čistota

Voda

Ne více než 2,0 % (Karl-Fischerova metoda)

Síranový popel

Ne více než 0,7 %

Jiné chlorované disacharidy

Ne více než 0,5 %

Chlorované monosacharidy

Ne více než 0,1 %

Trifenylfosfinoxid

Ne více než 150 mg/kg

Methanol

Ne více než 0,1 %

Olovo

Ne více než 1 mg/kg“

4.

Znění týkající se látky E 962 sůl aspartamu a acesulfamu se nahrazuje tímto:

„E 962 SŮL ASPARTAMU A ACESULFAMU

Synonyma

Aspartam-acesulfam, sůl aspartamu-acesulfamu

Definice

Sůl se připravuje zahříváním aspartamu a acesulfamu K v přibližném poměru 2:1 hmot., v roztoku s kyselým pH, který umožňuje krystalizaci. Draslík a vlhkost se odstraní. Produkt je stabilnější než samotný aspartam.

Chemický název

6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4(3H)-one-2,2-dioxid L-fenylalanyl-2-methyl-L-α-sůl kyseliny asparagové

Chemický vzorec

C18H23O9N3S

Molekulová hmotnost

457,46

Obsah

63,0 % až 66,0 % aspartamu (vztaženo na sušinu) a 34,0 % až 37 % acesulfamu (kyselá forma, vztaženo na sušinu)

Popis

Bílý krystalický prášek, bez zápachu

Identifikace

A.

Rozpustnost

Mírně rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v ethanolu

B.

Transmitance

Transmitance 1 % vodného roztoku stanovená v 1 cm kyvetě při 430 nm vhodným spektrofotometrem za použití vody jako referenčního roztoku, je nejméně 0,95, což odpovídá nejvýše absorbanci přibližně 0,022.

C.

Specifická optická otáčivost

[α]D 20 = + 14,5° to + 16,5°

Stanoví se při koncentraci 6,2 g v 100 ml kyseliny mravenčí (15N) do 30 min od přípravy roztoku. Poté se provede korekce hodnoty specifické optické otáčivosti na obsah aspartamu v soli aspartamu-acesulfamu vydělením číslem 0,646.

Čistota

Úbytek hmotnosti sušením

Ne více než 0,5 % (105 °C, čtyři hodiny)

5-benzyl-3,6-dioxopiperazin-2-octová kyselina

Ne více než 0,5 %

Olovo

Ne více než 1 mg/kg“

5.

Znění týkající se látky E 965 (i) maltitol se nahrazuje tímto:

„E 965 (i) MALTITOL

Synonyma

D-maltitol, hydrogenovaná maltosa

Definice

Chemický název

(α)-D-Glucopyranosyl-1,4-D-glucitol

Einecs

209-567-0

Chemický vzorec

C12H24O11

Relativní molekulová hmotnost

344,31

Obsah

Obsah ne méně než 98 % D-maltitolu

C12H24O11 vztaženo na bezvodou bázi

Popis

Sladce chutnající bílý krystalický prášek

Identifikace

A.

Rozpustnost

Velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v ethanolu

B.

Rozpětí bodu tání

148 až 151 °C

C.

Specifická optická otáčivost

[α]D 20 = + 105,5° až + 108,5° (5 % hmot./obj. roztok)

Čistota

Voda

Ne více než 1 % (Karl-Fischerova metoda)

Síranový popel

Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu

Redukující cukry

Ne více než 0,1 % vyjádřeno jako glukosa v sušině

Chloridy

Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu

Sírany

Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu

Nikl

Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu

Arzen

Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo

Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu“

6.

Znění týkající se látky E 965 (ii) maltitol sirup se nahrazuje tímto:

„E 965 (ii) MALTITOL SIRUP

Synonyma

Hydrogenovaný vysokomaltoso-glukosový sirup, hydrogenovaný glukosový sirup

Definice

Směs sestávající hlavně z maltitolu se sorbitolem a hydrogenovaných oligo- a polysacharidů. Je vyráběn katalytickou hydrogenací glukosového sirupu s vysokým obsahem maltosy nebo hydrogenací jeho jednotlivých složek a jejich následným smícháním. Jako obchodní zboží je dodáván ve formě sirupu i jako pevný produkt.

Obsah

Ne méně než 99 % celkových hydrogenovaných sacharidů vztaženo na bezvodou bázi a ne méně než 50 % maltitolu vztaženo na bezvodou bázi.

Popis

Čiré viskózní kapaliny bez barvy a bez zápachu nebo bílé krystalické hmoty

Identifikace

A.

Rozpustnost

Velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v ethanolu

B.

Chromatografie na tenké vrstvě

Vyhoví zkoušce

Čistota

Voda

Ne více než 31 % (Karl-Fischerova metoda)

Redukující cukry

Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa

Síranový popel

Ne více než 0,1 %

Chloridy

Ne více než 50 mg/kg

Sírany

Ne více než 100 mg/kg

Nikl

Ne více než 2 mg/kg

Olovo

Ne více než 1 mg/kg“

7.

Znění týkající se látky E 966 lactitol se nahrazuje tímto:

„E 966 LACTITOL

Synonyma

Laktit, laktositol, laktobiosit

Definice

Chemický název

4-O-β-D-Galaktopyranosyl-D-glucitol

Einecs

209-566-5

Chemický vzorec

C12H24O11

Relativní molekulová hmotnost

344,32

Obsah

Ne méně než 95 % na bezvodé bázi

Popis

Sladce chutnající krystalické prášky nebo bezbarvé roztoky. Krystalické produkty jsou v bezvodé, monohydrátové a dihydrátové formě.

Identifikace

A.

Rozpustnost

Velmi snadno rozpustný ve vodě

B.

Specifická optická otáčivost

[α]D 20 = + 13° až + 16° přepočteno na bezvodou bázi (10 % hmot./obj. vodný roztok)

Čistota

Voda

Krystalické produkty; ne více než 10,5 % (Karl-Fischerova metoda)

Ostatní polyoly

Ne více než 2,5 % vztaženo na bezvodou bázi

Redukující cukry

Ne více než 0,2 % vyjádřeno jako glukosa v sušině

Chloridy

Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu

Sírany

Ne více než 200 mg/kg vztaženo na sušinu

Síranový popel

Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu

Nikl

Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu

Arzen

Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo

Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU