2005/70/ESSměrnice Komise 2005/70/ES ze dne 20. října 2005, kterou se mění směrnice Rady 76/895/EHS, 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o stanovení maximálních limitů reziduí pro některé pesticidy v obilovinách a některých produktech živočišného a rostlinného původu a na jejich povrchu (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 276, 21.10.2005, s. 35-53 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 20. října 2005 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 10. listopadu 2005 Nabývá účinnosti: 10. listopadu 2005
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



SMĚRNICE KOMISE 2005/70/ES

ze dne 20. října 2005,

kterou se mění směrnice Rady 76/895/EHS, 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o stanovení maximálních limitů reziduí pro některé pesticidy v obilovinách a některých produktech živočišného a rostlinného původu a na jejich povrchu

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 76/895/EHS ze dne 23. listopadu 1976 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v ovoci a zelenině a na jejich povrchu (1), a zejména na článek 5 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 86/362/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách a na jejich povrchu (2), a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 86/363/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách živočišného původu a na jejich povrchu (3), a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu (4), a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 91/414/EHS ze dne 15. července 1991 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh (5), a zejména na čl. 4 odst. 1 písm. f) uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Do přílohy I směrnice 91/414/EHS byly zařazeny následující existující účinné látky: glyfosát směrnicí Komise 2001/99/ES (6), chlorprofam směrnicí Komise 2004/20/ES (7) a bromoxynil a ioxynil směrnicí Komise 2004/58/ES (8).

(2)

Do přílohy I směrnice 91/414/EHS byly zařazeny následující nové účinné látky: dimethenamid-P a flurtamon směrnicí Komise 2003/84/ES (9), propoxykarbazon a zoxamid směrnicí Komise 2003/119/ES (10), flazasulfuron a pyraklostrobin směrnicí Komise 2004/30/ES (11), chinoxyfen směrnicí Komise 2004/60/ES (12), mepanipyrim směrnicí Komise 2004/62/ES (13).

(3)

K zařazení dotyčných účinných látek do přílohy I směrnice 91/414/EHS došlo na základě posouzení předložených informací týkajících se jejich navrhovaného použití. Informace o těchto použitích byly předloženy některými členskými státy podle čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS. Předložené informace byly posouzeny a jsou dostatečné pro stanovení určitých maximálních limitů reziduí (MLR).

(4)

Maximální limity reziduí ve Společenství a limity, které doporučuje Codex Alimentarius, jsou stanoveny a hodnoceny na základě podobných postupů. Pro chlorprofam a glyfosát existuje v Codexu velký počet MLR. Maximální limity reziduí ve Společenství jsou již stanoveny ve směrnici 76/895/EHS pro chlorprofam (směrnice Rady 82/528/EHS) (14) a ve směrnicích 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS pro glyfosát (směrnice Rady 1998/82/ES) (15). Přihlédlo se k nim při stanovení maximálních limitů reziduí, kterých se týkají úpravy provedené touto směrnicí. K těm maximálním limitům reziduí v Codexu, jejichž zrušení bude doporučeno v blízké budoucnosti, nebylo přihlédnuto. Maximální limity reziduí založené na MLR v Codexu byly hodnoceny s ohledem na rizika pro spotřebitele. Na základě toxikologických ukazatelů vyplývajících ze studií, které měla Komise k dispozici, nebylo zjištěno žádné riziko.

(5)

Hodnotící zprávy Komise, které byly zpracovány za účelem zařazení dotyčných účinných látek do přílohy I směrnice 91/414/EHS, stanovily pro tyto látky přijatelné denní příjmy (ADI), případně i akutní referenční dávky (ARfD). Expozice spotřebitelů potravin ošetřených dotyčnými účinnými látkami byla posouzena v souladu s postupy Společenství. Byly rovněž zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací (16) a stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny (17) k použité metodice. Byl učiněn závěr, že navržené maximální limity reziduí nevedou k překročení přijatelného denního příjmu nebo akutní referenční dávky.

(6)

Pro zajištění náležité ochrany spotřebitele před expozicí reziduím v důsledku nepovolených použití přípravků na ochranu rostlin je důležité stanovit pro příslušné kombinace produktu a pesticidu dočasné MLR na úrovni meze stanovitelnosti.

(7)

Stanovení těchto dočasných maximálních limitů reziduí na úrovni Společenství nebrání členským státům v zavedení dočasných maximálních limitů reziduí pro dotyčné látky v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS a s přílohou VI uvedené směrnice. Má se za to, že dostatečná doba pro povolení dalšího užívání uvedených účinných látek jsou čtyři roky. Po uplynutí této doby se dočasné MLR stanou konečnými.

(8)

Je tedy nezbytné všechny maximální limity reziduí, která jsou důsledkem použití těchto přípravků na ochranu rostlin, do příloh směrnic 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS doplnit nebo je v nich nahradit, aby byl umožněn řádný dohled a kontrola zákazu jejich použití a aby byla zabezpečena ochrana spotřebitele. Je třeba změnit maximální limity reziduí v přílohách těch směrnic, ve kterých již byly definovány. V případech, kdy tyto limity ještě definovány nebyly, je vhodné je stanovit.

(9)

Glyfosát se používá ve formě esteru nebo soli. V případě trimethylsulfoniové soli (glyfosát-trimesium) je reziduální trimethylsulfoniový kation rovněž toxikologicky významný. Je tedy třeba stanovit MLR také pro tento kation.

(10)

Ustanovení směrnice 76/895/EHS, která stanoví maximální limity reziduí pro chlorprofam, by tedy měla být zrušena.

(11)

Směrnice 76/895/EHS, 86/362/EHS, 86/363/EHS a 92/642/EHS by proto měly být odpovídajícím způsobem změněny.

(12)

Opatření této směrnice jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

V příloze II směrnice 76/895/EHS se zrušuje řádek týkající se chlorprofamu.

Článek 2

Směrnice 86/362/EHS se mění takto:

1.

v příloze II části A se doplňují řádky pro bromoxynil, chlorprofam, dimethenamid-P, flazasulfuron, flurtamon, ioxynil, mepanipyrim, propoxykarbazon, pyraklostrobin, chinoxyfen, trimethylsulfoniový kation a zoxamid podle přílohy I této směrnice;

2.

v příloze II části A se řádek pro glyfosát nahrazuje textem podle přílohy II této směrnice.

Článek 3

Směrnice 86/363/EHS se mění takto:

1.

v příloze II části A se doplňují řádky pro bromoxynil, chlorprofam, ioxynil, pyraklostrobin, chinoxyfen a trimethylsulfoniový kation podle přílohy III této směrnice;

2.

v části B přílohy II se řádek pro glyfosát nahrazuje textem podle přílohy IV této směrnice.

Článek 4

Směrnice 90/642/EHS se mění takto:

1.

v příloze II se doplňují řádky pro bromoxynil, chlorprofam, dimethenamid-P, flazasulfuron, flurtamon, ioxynil, mepanipyrim, propoxykarbazon, pyraklostrobin, chinoxyfen, trimethylsulfoniový kation a zoxamid podle přílohy V této směrnice;

2.

v příloze II se řádek pro glyfosát nahrazuje textem podle přílohy VI této směrnice.

Článek 5

1.   Členské státy přijmou a zveřejní nejpozději do 21. dubna 2006 právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí. Neprodleně sdělí Komisi znění těchto předpisů a srovnávací tabulku mezi ustanoveními těchto předpisů a této směrnice.

Budou tyto předpisy používat od 21. dubna 2007.

Tyto předpisy přijaté členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

2.   Členské státy sdělí Komisi znění hlavních ustanovení vnitrostátních právních předpisů, které přijmou v oblasti působnosti této směrnice.

Článek 6

Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Článek 7

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 20. října 2005.

Za Komisi

Markos KYPRIANOU

člen Komise


(1)  Úř. věst. L 340, 9.12.1976, s. 26. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2003/118/ES (Úř. věst. L 327, 16.12.2003, s. 25).

(2)  Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 37. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2005/48/ES (Úř. věst. L 219, 24.8.2005, s. 29).

(3)  Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 43. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí 2005/48/ES.

(4)  Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí 2005/48/ES.

(5)  Úř. věst. L 230, 19.8.1991, s. 1. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí 2005/34/ES (Úř. věst. L 125, 18.5.2005, s. 5).

(6)  Úř. věst. L 304, 21.11.2001, s. 14.

(7)  Úř. věst. L 70, 9.3.2004, s. 32.

(8)  Úř. věst. L 120, 24.4.2004, s. 26.

(9)  Úř. věst. L 247, 30.9.2003, s. 20. Směrnice ve znění směrnice 2004/64/ES (Úř. věst. L 125, 28.4.2004, s. 42).

(10)  Úř. věst. L 325, 12.12.2003, s. 41.

(11)  Úř. věst. L 77, 13.3.2004, s. 50.

(12)  Úř. věst. L 120, 24.4.2004, s. 39. Směrnice ve znění směrnice 2004/97/ES (Úř. věst. L 301, 28.9.2004, s. 53).

(13)  Úř. věst. L 125, 28.4.2004, s. 38.

(14)  Úř. věst. L 234, 9.8.1982, s. 1.

(15)  Úř. věst. L 290, 29.10.1998, s. 25.

(16)  Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí – potravinového programu (GEMS/Food Programme) ve spolupráci s výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).

(17)  Stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny k otázkám týkajícím se změn příloh směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS (stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny ze dne 14. července 1998) (http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/index_en.html).


PŘÍLOHA I

Rezidua pesticidů

Maximální limity v mg/kg (ppm)

Bromoxynil, včetně jeho esterů vyjádřených jako bromoxynil

0,10 (2) Kukuřice

0,05 (1)  (2) Jiné obiloviny

Chlorprofam (chlorprofam a 3-chloranilin vyjádřený jako chlorprofam)

0,02 (1)  (2)

OBILOVINY

Dimethenamid-P, včetně jiných směsí izomerů (suma izomerů)

0,01 (1)  (2)

OBILOVINY

Flazasulfuron

0,02 (1)  (2)

OBILOVINY

Flurtamon

0,02 (1)  (2)

OBILOVINY

Ioxynil, včetně jeho esterů vyjádřených jako ioxynil

0,05 (1)  (2)

OBILOVINY

Mepanipyrim a jeho metabolit (2-anilino-4-(2-hydroxypropyl)-6-methylpyrimidin) vyjádřený jako mepanipyrim

0,01 (1)  (2)

OBILOVINY

Propoxykarbazon, jeho soli a 2-hydroxypropoxy-propoxykarbazon, vypočteno jako propoxykarbazon

0,02 (1)  (2)

OBILOVINY

Pyraklostrobin

0,1 (2) Pšenice

0,3 (2) Ječmen

0,1 (2) Žito

0,3 (2) Oves

0,1 (2) Žitovec (tritikale)

0,02 (1)  (2) Jiné obiloviny

Chinoxyfen

0,02 (1)  (2) Pšenice

0,2 (2) Ječmen

0,02 (1)  (2) Žito

0,2 (2) Oves

0,02 (1)  (2) Žitovec (tritikale)

0,02 (1)  (2) Jiné obiloviny

Trimethylsulfoniový kation, důsledek použití glyfosátu

5 (2) Pšenice

10 (2) Ječmen

5 (2) Žito

10 (2) Oves

5 (2) Žitovec (tritikale)

0,05 (1)  (2) Jiné obiloviny

Zoxamid

0,02 (1)  (2)

OBILOVINY


(1)  Označuje mez analytické stanovitelnosti.

(2)  Označuje dočasný maximální limit reziduí v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS: nedojde-li ke změně, bude tento limit konečný s účinností od 10. listopadu 2009.


PŘÍLOHA II

Rezidua pesticidů

Maximální limity v mg/kg (ppm)

Glyfosát

10 (2) Pšenice

20 (2) Ječmen

1 (2) Kukuřice

10 (2) Žito

20 (2) Oves

20 (2) Čirok

10 (2) Tritikale (žitovec)

0,1 (1)  (2) Jiné obiloviny


(1)  Označuje mez analytické stanovitelnosti.

(2)  Označuje dočasný maximální limit reziduí v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS: nedojde-li ke změně, bude tento limit konečný s účinností od 10. listopadu 2009.


PŘÍLOHA III

Maximální limity v mg/kg (ppm)

Rezidua pesticidů

masa, včetně tuku, masných polotovarů, drobů a živočišných tuků uvedených v příloze I v rámci položek č. ex02 01, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex02 08, 0209 00, 0210, 1601 00 a 1602

mléka a mléčných výrobků uvedených v příloze I v rámci položek č. 0401, 0402, 0405 00 a 0406

čerstvých vajec bez skořápek, ptačích vajec a vaječných žloutků uvedených v příloze I v rámci položek č. 0407 00 a 0408

Bromoxynil, včetně jeho esterů vyjádřených jako bromoxynil

maso 0,05 (2); droby 0,20 (2)

0,01 (1)  (2)

 

Chlorprofam a 4’-hydroxychlorprofam-O-sulfonová kyselina (4-HSA) vyjádřená jako chlorprofam

maso 0,05 (1)  (2); játra 0,05 (1)  (2); ledviny 0,2 (2)

0,2 (2)

Ioxynil, včetně jeho esterů vyjádřených jako ioxynil

maso 0,05 (2); droby 0,20 (2)

0,01 (1)  (2)

 

Pyraklostrobin

0,05 (1)  (2)

0,01 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

Chinoxyfen

0,2 (2)

0,05 (2)

0,02 (1)  (2)

Trimethylsulfoniový kation, důsledek použití glyfosátu

0,2 (2) ledviny skotu

0,5 (2) játra skotu

0,2 (2) maso skotu

0,1 (2) ledviny drůbeže

0,05 (1)  (2) ostatní

0,1 (2)

0,01 (1)  (2)


(1)  Označuje mez analytické stanovitelnosti.

(2)  Označuje dočasný maximální limit reziduí v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS: nedojde-li ke změně, bude tento limit konečný s účinností od 10. listopadu 2009.


PŘÍLOHA IV

Maximální limity v mg/kg (ppm)

Rezidua pesticidů

masa, včetně tuku, masných polotovarů, drobů a živočišných tuků uvedených v příloze I v rámci položek ex02 01, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex02 08, 0209 00, 0210, 1601 00 a 1602

mléka a mléčných výrobků uvedených v příloze I v rámci položek č. 0401, 0402, 0405 00 a 0406

čerstvých vajec bez skořápek, ptačích vajec a vaječných žloutků uvedených v příloze I v rámci položek č. 0407 00 a 0408

Glyfosát

2 (2) ledviny skotu

0,2 (2) játra skotu

0,5 (2) ledviny prasat

0,1 (2) ledviny drůbeže

0,05 (1)  (2) ostatní

0,01 (1)  (2)

0,01 (1)  (2)


(1)  Označuje mez analytické stanovitelnosti.

(2)  Označuje dočasný maximální limit reziduí v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS: nedojde-li ke změně, bude tento limit konečný s účinností od 10. listopadu 2009.


PŘÍLOHA V

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí

Bromoxynil, včetně jeho esterů vyjádřených jako bromoxynil

Chlorprofam (chlorprofam a 3-chloranilin vyjádřený jako chlorprofam) (2)

Dimethenamid-P, včetně jiných směsí izomerů (suma izomerů)

Flazasulfuron

Flurtamon

Ioxynil, včetně jeho esterů vyjádřených jako ioxynil

Mepanipyrim a jeho metabolit (2-anilino-4-(2-hydroxypropyl)-6-methylpyrimidin vyjádřený jako mepanipyrim)

Propoxykarbazon, jeho soli a 2-hydroxypropoxy-propoxykarbazon, vypočteno jako propoxykarbazon

Pyraklostrobin

Chinoxyfen

Trimethylsulfoniový kation, důsledek použití glyfosátu

Zoxamid

1.

Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy

0,05 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,01 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

 

 

 

 

i)

CITRUSOVÉ PLODY

 

 

 

0,02 (3)

 

 

0,01 (1)  (3)

 

1 (3)

0,02 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

Grapefruity

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citrony

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Limety

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandarinky (včetně klementinek a jiných hybridů)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05 (1)  (3)

 

Pomeranče

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,5 (3)

 

Šedok (pomelo)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05 (1)  (3)

 

ii)

OŘECHY ZE STROMŮ (vyloupané nebo nevyloupané)

 

 

 

0,01 (1)  (3)

 

 

0,01 (1)  (3)

 

 

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

Mandle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Para ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kešu ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedlé kaštany

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokosové ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lískové ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Makadamie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pekanové ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piniové ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pistácie

 

 

 

 

 

 

 

 

1 (3)

 

 

 

Vlašské ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (1)  (3)

 

 

 

iii)

JÁDROVINY

 

 

 

0,01 (1)  (3)

 

 

0,01 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

Jablka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrušky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kdoule

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

iv)

PECKOVINY

 

 

 

0,01 (1)  (3)

 

 

0,01 (1)  (3)

 

 

 

0,05 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

Meruňky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Třešně/višně

 

 

 

 

 

 

 

 

0,2 (3)

0,3 (3)

 

 

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Švestky/slívy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

 

 

v)

BOBULOVINY A DROBNÉ OVOCE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05 (1)  (3)

 

a)

Hrozny stolní a moštové

 

 

 

0,02 (3)

 

 

3 (3)

 

 

1 (3)

 

5 (3)

Hrozny stolní

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (1)  (3)

 

 

 

Hrozny moštové

 

 

 

 

 

 

 

 

2 (3)

 

 

 

b)

Jahody (kromě volně rostoucích)

 

 

 

0,01 (1)  (3)

 

 

2 (3)

 

0,5 (3)

0,3 (3)

 

0,02 (1)  (3)

c)

Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích)

 

 

 

0,01 (1)  (3)

 

 

0,01 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

Ostružiny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostružiny ostružiníku ježiníku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostružinomaliny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maliny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

d)

Ostatní drobné ovoce a bobuloviny (kromě volně rostoucích)

 

 

 

0,01 (1)  (3)

 

 

0,01 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

1 (3)

 

0,02 (1)  (3)

Borůvky (plody druhu Vaccinium myrtillus)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klikvy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rybíz (červený, černý a bílý)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Angrešt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e)

Volně rostoucí bobuloviny a plody

 

 

 

0,01 (1)  (3)

 

 

0,01 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

vi)

RŮZNÉ

 

 

 

 

 

 

0,01 (1)  (3)

 

 

0,02 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

Avokádo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banány

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Datle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fíky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiwi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kumkvaty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liči

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mango

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05 (3)

 

 

 

Olivy

 

 

 

0,02 (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

olivy (stolní)

olivy (extrakce oleje)

1 (3)

Mučenka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ananas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Papája

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05 (3)

 

 

 

Ostatní

 

 

 

0,01 (1)  (3)

 

 

 

 

0,02 (1)  (3)

 

0,05 (1)  (3)

 

2.

Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

0,05 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,01 (1)  (3)

0,01 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

 

 

0,02 (1)  (3)

 

 

 

 

i)

KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA

 

 

 

 

 

 

0,01 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

Červená řepa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mrkev

 

 

 

 

 

0,2 (3)

 

 

 

 

 

 

Celer bulvový

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Křen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Topinambury

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pastinák

 

 

 

 

 

0,2 (3)

 

 

 

 

 

 

Kořenová petržel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ředkve, ředkvičky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kozí brada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Batáty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuřín

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vodnice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

0,05 (1)  (3)

 

 

 

 

 

 

ii)

CIBULOVÁ ZELENINA

 

 

 

 

 

 

0,01 (1)  (3)

 

 

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

Česnek

 

 

 

 

 

 

 

 

0,2 (3)

 

 

 

Cibule

 

 

 

 

 

0,2 (3)

 

 

0,2 (3)

 

 

 

Šalotka

 

 

 

 

 

 

 

 

0,2 (3)

 

 

 

Jarní cibule

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

0,05 (1)  (3)

 

 

0,02 (1)  (3)

 

 

 

iii)

PLODOVÁ ZELENINA

 

 

 

 

 

0,05 (1)  (3)

 

 

0,02 (1)  (3)

 

0,05 (1)  (3)

 

a)

Lilkovité

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (1)  (3)

 

 

Rajčata

 

 

 

 

 

 

1 (3)

 

 

 

 

0,5 (3)

Papriky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lilky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

0,01 (1)  (3)

 

 

 

 

0,02 (1)  (3)

b)

Tykvovité – s jedlou slupkou

 

 

 

 

 

 

0,01 (1)  (3)

 

 

0,02 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

Salátové okurky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Okurky nakládačky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cukety

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

c)

Tykvovité – s nejedlou slupkou

 

 

 

 

 

 

0,01 (1)  (3)

 

 

0,05 (3)

 

0,02 (1)  (3)

Melouny cukrové

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tykve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Melouny vodní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

d)

Cukrová kukuřice

 

 

 

 

 

 

0,01 (1)  (3)

 

 

0,02 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

iv)

BRUKVOVITÁ ZELENINA

 

 

 

 

 

0,05 (1)  (3)

0,01 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

a)

Květáková brukvovitá zelenina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brokolice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Květák

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b)

Hlávková brukvovitá zelenina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Růžičková kapusta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapusta hlávková a zelí hlávkové

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

c)

Listová brukvová zelenina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pekingské zelí

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kadeřávek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

d)

Kedlubny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

v)

LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY

 

 

 

 

 

0,05 (1)  (3)

0,01 (1)  (3)

 

 

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

a)

Salát a podobná zelenina

 

 

 

 

 

 

 

 

2 (3)

 

 

 

Řeřicha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kadeřavý salát

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlávkový salát

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Endivie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b)

Špenát a podobná zelenina

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (1)  (3)

 

 

 

Špenát

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mangold (kardy)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

c)

Řeřišnice potoční

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (1)  (3)

 

 

 

d)

Čekanka salátová

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (1)  (3)

 

 

 

e)

Čerstvé bylinky

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (1)  (3)

 

 

 

Kerblík

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pažitka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petrželová nať

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celerová nať

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vi)

LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

 

 

 

 

 

0,05 (1)  (3)

0,01 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

Fazolové lusky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyluštěná fazolová semena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrachové lusky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyluštěná hrachová zrna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vii)

ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

 

 

 

 

 

0,05 (1)  (3)

0,01 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

Chřest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kardony

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Řapíkatý celer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fenykl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artyčoky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pór

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reveň rebarbora

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

viii)

HOUBY

 

 

 

 

 

0,05 (1)  (3)

0,01 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

 

0,02 (1)  (3)

a)

Pěstované houby

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05 (1)  (3)

 

b)

Volně rostoucí houby

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 (3)

 

3.

Luštěniny

0,05 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,01 (1)  (3)

0,01 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,01 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,3 (3)

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

Fazole

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čočka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrách

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Olejnatá semena

0,1 (1)  (3)

0,1 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,1 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

 

0,05 (1)  (3)

Lněná semena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podzemnicová jádra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mák

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sezamová semena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slunečnicová semena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Semena řepky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sojové boby

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 (3)

 

Hořčičná semena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bavlníková semena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05 (1)  (3)

 

5.

Brambory

0,05 (1)  (3)

10 (2)  (3)

0,01 (1)  (3)

0,01 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,01 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

Rané brambory

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozdní brambory

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

Čaj (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis)

0,1 (1)  (3)

0,1 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,1 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

7.

Chmel (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu

0,1 (1)  (3)

0,1 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,1 (1)  (3)

0,02 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,5 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)

0,05 (1)  (3)


(1)  Označuje mez analytické stanovitelnosti.

(2)  Definice rezidua v bramborách zahrnuje pouze chlorprofam.

(3)  Označuje dočasný maximální limit reziduí v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS: nedojde-li ke změně, bude tento limit konečný s účinností od 10. listopadu 2009.


PŘÍLOHA VI

Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg)

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí

Glyfosát

1.   

Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy

i)

CITRUSOVÉ PLODY

 

Grapefruity

0,1 (2)

Citrony

0,1 (2)

Limety

 

Mandarinky (včetně klementinek a jiných hybridů)

0,1 (2)

Pomeranče

0,5 (2)

Šedok (pomelo)

 

Ostatní

0,1 (1)  (2)

ii)

OŘECHY ZE STROMŮ (vyloupané nebo nevyloupané)

0,1 (1)  (2)

Mandle

 

Para ořechy

 

Kešu ořechy

 

Jedlé kaštany

 

Kokosové ořechy

 

Lískové ořechy

 

Makadamie

 

Pekanové ořechy

 

Piniové ořechy

 

Pistácie

 

Vlašské ořechy

 

Ostatní

 

iii)

JÁDROVINY

0,1 (1)  (2)

Jablka

 

Hrušky

 

Kdoule

 

Ostatní

 

iv)

PECKOVINY

0,1 (1)  (2)

Meruňky

 

Třešně/višně

 

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů)

 

Švestky/slívy

 

Ostatní

 

v)

BOBULOVINY A DROBNÉ OVOCE

 

a)

Hrozny stolní a moštové

0,5 (2)

Hrozny stolní

 

Hrozny moštové

 

b)

Jahody (kromě volně rostoucích)

0,1 (1)  (2)

c)

Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích)

0,1 (1)  (2)

Ostružiny

 

Ostružiny ostružiníku ježiníku

 

Ostružinomaliny

 

Maliny

 

Ostatní

 

d)

Ostatní drobné ovoce a bobuloviny (kromě volně rostoucích)

0,1 (1)  (2)

Borůvky (plody druhu Vaccinium myrtillus)

 

Klikvy

 

Rybíz (červený, černý a bílý)

 

Angrešt

 

Ostatní

 

e)

Volně rostoucí bobuloviny a plody

0,1 (1)  (2)

vi)

RŮZNÉ

 

Avokádo

 

Banány

 

Datle

 

Fíky

 

Kiwi

 

Kumkvaty

 

Liči

 

Mango

 

Olivy

 

Olivy stolní

 

Olivy (extrakce oleje)

1 (2)

Mučenka

 

Ananas

 

Papája

 

Ostatní

0,05 (1)  (2)

2.   

Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

i)

KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA

0,1 (1)  (2)

Červená řepa

 

Mrkev

 

Celer bulvový

 

Křen

 

Topinambury

 

Pastinák

 

Kořenová petržel

 

Ředkve, ředkvičky

 

Kozí brada

 

Batáty

 

Tuřín

 

Vodnice

 

Jam

 

Ostatní

 

ii)

CIBULOVÁ ZELENINA

0,1 (1)  (2)

Česnek

 

Cibule

 

Šalotka

 

Jarní cibule

 

Ostatní

 

iii)

PLODOVÁ ZELENINA

0,1 (1)  (2)

a)

Lilkovité

 

Rajčata

 

Papriky

 

Lilky

 

Ostatní

 

b)

Tykvovité – s jedlou slupkou

 

Salátové okurky

 

Okurky nakládačky

 

Cukety

 

Ostatní

 

c)

Tykvovité – s nejedlou slupkou

 

Melouny cukrové

 

Tykve

 

Melouny vodní

 

Ostatní

 

d)

Cukrová kukuřice

 

iv)

BRUKVOVITÁ ZELENINA

0,1 (1)  (2)

a)

Květáková brukvovitá zelenina

 

Brokolice

 

Květák

 

Ostatní

 

b)

Hlávková brukvovitá zelenina

 

Růžičková kapusta

 

Kapusta hlávková a zelí hlávkové

 

Ostatní

 

c)

Listová brukvová zelenina

 

Pekingské zelí

 

Kadeřávek

 

Ostatní

 

d)

Kedlubny

 

v)

LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY

0,1 (1)  (2)

a)

Salát a podobná zelenina

 

Řeřicha

 

Kadeřavý salát

 

Hlávkový salát

 

Endivie

 

Ostatní

 

b)

Špenát a podobná zelenina

 

Špenát

 

Mangold (kardy)

 

Ostatní

 

c)

Řeřišnice potoční

 

d)

Čekanka salátová

 

e)

Čerstvé bylinky

 

Kerblík

 

Pažitka

 

Petrželová nať

 

Celerová nať

 

Ostatní

 

vi)

LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

0,1 (1)  (2)

Fazolové lusky

 

Vyluštěná fazolová semena

 

Hrachové lusky

 

Vyluštěná hrachová zrna

 

Ostatní

 

vii)

ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

0,1 (1)  (2)

Chřest

 

Kardony

 

Řapíkatý celer

 

Fenykl

 

Artyčoky

 

Pór

 

Reveň rebarbora

 

Ostatní

 

viii)

HOUBY

 

a)

Pěstované houby

0,1 (1)  (2)

b)

Volně rostoucí houby

50 (2)

3.   

Luštěniny

Fazole

2 (2)

Čočka

 

Hrách

10 (2)

Ostatní

0,1 (1)  (2)

4.   

Olejnatá semena

Lněná semena

10 (2)

Podzemnicová jádra

 

Mák

 

Sezamová semena

 

Slunečnicová semena

20 (2)

Semena řepky

10 (2)

Sojové boby

20 (2)

Hořčičná semena

10 (2)

Bavlníková semena

10 (2)

Ostatní

0,1 (1)  (2)

5.

Brambory

0,5 (2)

Rané brambory

 

Pozdní brambory

 

6.

Čaj (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis)

2 (2)

7.

Chmel (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu

0,1 (1)  (2)


(1)  Označuje mez analytické stanovitelnosti.

(2)  Označuje dočasný maximální limit reziduí v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS: nedojde-li ke změně, bude tento limit konečný s účinností od 10. listopadu 2009.


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU