2005/48/ESSměrnice Komise 2005/48/ES ze dne 23. srpna 2005, kterou se mění směrnice Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o stanovení maximálních limitů reziduí pro některé pesticidy v obilovinách a některých produktech živočišného a rostlinného původu a na jejich povrchu (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 219, 24.8.2005, s. 29-42 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 23. srpna 2005 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 13. září 2005 Nabývá účinnosti: 13. září 2005
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



SMĚRNICE KOMISE 2005/48/ES

ze dne 23. srpna 2005,

kterou se mění směrnice Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o stanovení maximálních limitů reziduí pro některé pesticidy v obilovinách a některých produktech živočišného a rostlinného původu a na jejich povrchu

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 86/362/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách a na jejich povrchu (1), a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 86/363/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách živočišného původu a na jejich povrchu (2), a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu (3), a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 91/414/EHS ze dne 15. července 1991 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh (4), a zejména na čl. 4 odst. 1 písm. f) uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Do přílohy I směrnice 91/414/EHS byly zahrnuty následující existující účinné látky: iprodion směrnicí Komise 2003/31/ES (5); propikonazol směrnicí Komise 2003/70/ES (6) a molinát směrnicí Komise 2003/81/ES (7).

(2)

Do přílohy I směrnice 91/414/EHS byly zahrnuty následující nové účinné látky: mesotrion směrnicí Komise 2003/68/ES (8); a silthiofam, pikoxystrobin, flufenacet, jodosulfuron-methyl-natrium, a fosthiazát směrnicí Komise 2003/84/ES (9).

(3)

K zařazení dotyčných účinných látek do přílohy I směrnice 91/414/EHS došlo na základě posouzení předložených informací týkajících se navrhovaného použití. Informace o těchto použitích byly předloženy některými členskými státy podle čl. 4 odst. 1 písm. f) uvedené směrnice. Předložené informace byly posouzeny a jsou dostatečné pro stanovení některých maximálních limitů reziduí (MLR).

(4)

Neexistují-li žádné maximální limity reziduí na úrovni Společenství ani dočasné maximální limity, stanoví členské státy podle čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS před tím, než budou moci vydat povolení pro přípravky obsahující tyto účinné látky, dočasné vnitrostátní MLR.

(5)

Maximální limity reziduí ve Společenství a limity doporučené Kodexem Alimentarius jsou stanoveny a hodnoceny na základě podobných postupů. Pro iprodion a propikonazol existuje omezený počet MLR podle kodexu. Maximální limity reziduí ve Společenství jsou již stanoveny ve směrnicích 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS pro iprodion (směrnice Rady 93/58/EHS) (10) a propikonazol (směrnice Rady 94/30/ES) (11). Tyto limity byly zohledněny v této směrnici. K maximálním limitům reziduí z kodexu, které budou v blízké budoucnosti doporučeny pro zrušení, se nepřihlíželo. MLR založené na MLR z kodexu byly hodnoceny s ohledem na rizika pro spotřebitele. Na základě toxikologických závěrů vyplývajících ze studií, které měla Komise k dispozici, nebylo zjištěno žádné riziko.

(6)

Technické a vědecké hodnocení dotyčných účinných látek pro účely jejich zařazení do přílohy I směrnice 91/414/EHS bylo ukončeno formou hodnotících zpráv Komise, které byly hotovy ve dnech zmíněných ve směrnicích Komise citovaných v 1. a 2. bodě odůvodnění. V těchto zprávách jsou stanoveny přípustné denní dávky (ADI), případně i akutní referenční dávky (ARfD) pro dotyčné látky. Vystavení spotřebitelů potravinám ošetřeným dotyčnými účinnými látkami byla zhodnocena v souladu s postupy a praxí Společenství, přičemž byly zohledněny pokyny Světové zdravotnické organizace (12) a stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny (13) k použité metodice. Bylo vypočteno, že navržené maximální limity reziduí nevedou k překročení přípustné denní dávky nebo akutní referenční dávky.

(7)

Aby se zajistila odpovídající ochrana spotřebitelů před vystavením reziduím, která jsou výsledkem nepovoleného použití přípravků na ochranu rostlin, je třeba stanovit prozatímní MLR pro příslušné kombinace přípravků/pesticidů na úrovni meze stanovitelnosti.

(8)

Stanovení nebo úprava těchto prozatímních maximálních limitů reziduí na úrovni Společenství nebrání členským státům v zavedení prozatímních maximálních limitů reziduí pro dotyčné látky v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS a s přílohou VI uvedené směrnice. Má se za to, že dostatečná doba pro povolení dalšího rozvoje užívání uvedených účinných látek jsou čtyři roky. Prozatímní maximální limity reziduí by poté měly být definitivní.

(9)

V přílohách směrnic 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS je proto třeba změnit některé maximální limity reziduí, aby se umožnil řádný dohled a kontrola zákazu jejich použití a aby byl chráněn spotřebitel. Je třeba změnit maximální limity reziduí v přílohách těch směrnic, ve kterých již byly definovány. Tam, kde tyto limity ještě definovány nebyly, je vhodné je stanovit.

(10)

Směrnice 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS by proto měly být odpovídajícím způsobem změněny.

(11)

Opatření této směrnice jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek1

Směrnice 86/362/EHS se mění takto:

1.

V části A přílohy II se doplňují maximální limity reziduí pro mesotrion, silthiofam, pikoxystrobin, flufenacet, jodosulfuron-methyl-natrium, fosthiazát a molinát, jak je stanoveno v příloze I této směrnice.

2.

V části A přílohy II se maximální limity reziduí pro propikonazol a iprodion nahrazují limity uvedenými v příloze II této směrnice.

Článek 2

Směrnice 86/363/EHS se mění takto:

1.

V části A přílohy II se vkládají maximální limity reziduí pro pikoxystrobin podle přílohy III této směrnice.

2.

V části B přílohy II se maximální limity reziduí pro propikonazol nahrazují limity uvedenými v příloze IV této směrnice.

Článek 3

Směrnice 90/642/EHS se mění takto:

1.

V příloze II se doplňují maximální limity reziduí pro mesotrion, silthiofam, pikoxystrobin, flufenacet, jodosulfuron-methyl-natrium, fosthiazát a molinát, jak je stanoveno v příloze V této směrnice.

2.

V příloze II se maximální limity reziduí pro propikonazol a iprodion nahrazují limity uvedenými v příloze VI této směrnice.

Článek 4

1.   Členské státy přijmou a zveřejní nejpozději do 24. února 2006 právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí. Neprodleně sdělí Komisi znění ustanovení těchto předpisů a srovnávací tabulky mezi těmito ustanoveními a touto směrnicí.

Budou tyto předpisy používat od 24. února 2007.

Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

2.   Členské státy sdělí Komisi znění hlavních ustanovení vnitrostátních právních předpisů, které přijmou v oblasti působnosti této směrnice.

Článek 5

Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Článek 6

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 23. srpna 2005.

Za Komisi

Markos KYPRIANOU

člen Komise


(1)  Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 37. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2005/46/ES (Úř. věst. L 177, 9.7.2005, s. 35).

(2)  Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 43. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2005/46/ES.

(3)  Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2005/46/ES.

(4)  Úř. věst. L 230, 19.8.1991, s. 1. Směrnice naposledy pozměněná nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 (Úř. věst. L 70, 16.3.2005, s. 1).

(5)  Úř. věst. L 101, 23.4.2003, s. 3.

(6)  Úř. věst. L 184, 23.7.2003, s. 9.

(7)  Úř. věst. L 224, 6.9.2003, s. 29.

(8)  Úř. věst. L 177, 16.7.2003, s. 12.

(9)  Úř. věst. L 247, 30.9.2003, s. 20.

(10)  Úř. věst. L 211, 23.8.1993, s. 6.

(11)  Úř. věst. L 189, 23.7.1994, s. 70.

(12)  Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí – potravinového programu (GEMS/Food Programme) ve spolupráci s výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).

(13)  Stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny k otázkám týkajícím se změn příloh směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS (stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny ze dne 14. července 1998) (http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/index_en.html).


PŘÍLOHA I

Maximální limity v mg/kg (ppm)

Rezidua pesticidů

Jednotlivé produkty, na které se uplatňují MLR

Mesotrion „souhrn mesotrionu a MNBA (kyselina 4-metylsulfonyl-2-nitrobenzoová), vyjádřené jako mesotrion“

0,05 (1)  (2)

OBILOVINY

Silthiofam

0,05 (1)  (2)

OBILOVINY

Pikoxystrobin

0,2 (2) Ječmen

0,2 (2) Oves

0,05 (1)  (2) Jiné obiloviny

Flufenacet (souhrn všech složek obsahujících složku N fluorophenyl-N-isopropyl vyjádřenou jako ekvivalent flufenacetu)

0,05 (1)  (2)

OBILOVINY

Iodosulfuron-methyl sodný (iodosulfuron-methyl s obsahem solí, vyjádřený jako iodosulfuron-methyl)

0,02 (1)  (2)

OBILOVINY

Fosthiazát

0,02 (1)  (2)

OBILOVINY

Molinát

0,05 (1)  (2)

OBILOVINY


(1)  Označuje mez analytické stanovitelnosti.

(2)  Označuje dočasný maximální limit reziduí v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS: nedojde-li ke změně, bude tento limit konečný s účinností od 13. září 2009.


PŘÍLOHA II

Maximální limity v mg/kg

Rezidua pesticidů

Jednotlivé produkty, na které se uplatňují MLR

Propikonazol

0,2 (2) Ječmen

0,2 (2) Oves

0,05 (1)  (2) Jiné obiloviny

Iprodion

3 (2) Rýže

0,5 (2) Oves, ječmen a pšenice

0,02 (1)  (2) Jiné obiloviny


(1)  Označuje mez analytické stanovitelnosti.

(2)  Označuje dočasný maximální limit reziduí v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS: nedojde-li ke změně, bude tento limit konečný s účinností od 13. září 2009.


PŘÍLOHA III

Maximální limity v mg/kg (ppm)

Rezidua pesticidů

v tuku obsaženém v mase, masných polotovarech, drobech a živočišných tucích uvedených v příloze I v rámci položek č. ex02 01, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206,0207, ex02 08, 0209 00, 0210, 1601 00 a 1602 (3)  (6)

v syrovém kravském mléce a plnotučném kravském mléce uvedeném v příloze I v rámci položky č. 0401; pro ostatní potraviny v rámci položek č. 0401, 0402, 0405 00 a 0406 v souladu s (4)  (6)

nebo v čerstvých vejcích bez skořápky, v ptačích vejcích a vaječných žloutcích uvedených v příoze I v rámci položek č. 0407 00 a 0408 (5)  (6)

Picoxystrobin

0,05 (1)  (2)

0,02 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)


(1)  Označuje mez analytické stanovitelnosti.

(2)  Označuje dočasný maximální limit reziduí v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS: nedojde-li ke změně, bude tento limit konečný s účinností od 13. září 2009.

(3)  V případě potravin s obsahem tuku maximálně 10 % hmotnosti se reziduum týká celkové hmotnosti potraviny bez kosti. V takových případech je maximální limit jedna desetina hodnoty vztahující se na obsah tuku, nesmí však být nižší než 0,01mg/kg.

(4)  Při určování reziduí v syrovém kravském mléce a v plnotučném kravském mléce by se měl za základ brát obsah tuku 4 % hmotnostních. Pro syrové mléko a plnotučné mléko jiného živočišného původu jsou rezidua vyjádřena na základě tuku.

Pro jiné potraviny uvedené v příloze I v rámci položek č. 0401, 0402, 0405 00, a 0406:

s obsahem tuku nižším než 2 % hmotnosti se za maximální limit bere polovina hodnoty stanovená pro syrové mléko a plnotučné mléko,

s obsahem tuku 2 % a více je maximální limit vyjádřen v mg/kg tuku.

V takových případech je maximální limit 25krát vyšší než pro syrové mléko a plnotučné mléko.

(5)  Pro vejce a produkty z vajec s obsahem tuku vyšším než 10 % je maximální limit vyjádřen v mg/kg tuku. V tomto případě jsou maximální limity 10krát vyšší než maximální limit u čerstvých vajec.

(6)  Poznámky pod čarou (1), (2) a (3) se netýkají případů, kdy je označena mez analytické stanovitelnosti.


PŘÍLOHA IV

Maximální limity v mg/kg (ppm)

Rezidua pesticidů

masa včetně tuku, masných polotovarů, drobů a živočišných tuků uvedených v příloze I v rámci položek č. ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex02 08, 0209 00, 0210, 1601 00 a 1602

mléka a mléčných produktů uvedených v příloze I v rámci položek č. 0401, 0402, 0405 00 a 0406

čerstvých vajec bez skořápek, ptačích vajec a vaječných žloutků uvedených v příloze I v rámci položek č. 0407 00 a 0408

Propikonazol

játra přežvýkavců 0,1 (2)

jiné produkty živočišného původu 0,01 (1)  (2)

0,01 (1)  (2)

0,01 (1)  (2)


(1)  Označuje mez analytické stanovitelnosti.

(2)  Označuje prozatímní maximální limit reziduí podle čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS: nebude-li pozměněn, stane se tento limit konečným s účinkem od 13. září 2009.


PŘÍLOHA V

Skupiny a příklady jednotlivých produktů na které se vztahují MLR

Mesotrion (souhrn mesotrionu a MNBA (kyselina 4-methylsulfonyl-2-nitrobenzoová), vyjádřené jako mesotrion)

Silthiofam

Pikoxystrobin

Flufenacet (souhrn všech složek obsahujících složku N fluorophenyl-N-isopropyl vyjádřenou jako flufenacet)

Ilodosulfuron-methyl sodný (iodosulfuron-methyl s obsahem solí, vyjádřený jako iodosulfuron-methyl)

Fosthiazát

Molinát

1.

Ovoce čerstvé, sušené nebo nevařené, konzervované mražením, bez obsahu přidaného cukru; ořechy

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,02 (1)  (2)

 

0,05 (1)  (2)

i)

CITRUSOVÉ OVOCE

 

 

 

 

 

0,02 (1)  (2)

 

Grapefruit

 

 

 

 

 

 

 

Citróny

 

 

 

 

 

 

 

Limety

 

 

 

 

 

 

 

Mandarinky (včetně klementýnek a dalších hybridů)

 

 

 

 

 

 

 

Pomeranče

 

 

 

 

 

 

 

Pomela

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

ii)

OŘECHY (vyloupané nebo nevyloupané)

 

 

 

 

 

0,02 (1)  (2)

 

Mandle

 

 

 

 

 

 

 

Para ořechy

 

 

 

 

 

 

 

Kešu ořechy

 

 

 

 

 

 

 

Kaštany

 

 

 

 

 

 

 

Kokosové ořechy

 

 

 

 

 

 

 

Lískové ořechy

 

 

 

 

 

 

 

Makadamové ořechy

 

 

 

 

 

 

 

Pekanové ořechy

 

 

 

 

 

 

 

Piniové oříšky

 

 

 

 

 

 

 

Pistáciové oříšky

 

 

 

 

 

 

 

Vlašské ořechy

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

iii)

JÁDROVÉ OVOCE

 

 

 

 

 

0,02 (1)  (2)

 

Jablka

 

 

 

 

 

 

 

Hrušky

 

 

 

 

 

 

 

Kdoule

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

iv)

PECKOVÉ OVOCE

 

 

 

 

 

0,02 (1)  (2)

 

Meruňky

 

 

 

 

 

 

 

Třešně

 

 

 

 

 

 

 

Broskve (včetně nektarínek a dalších hybridů)

 

 

 

 

 

 

 

Švestky

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

v)

BOBULOVINY A DROBNÉ OVOCE

 

 

 

 

 

0,02 (1)  (2)

 

a)

Stolní a moštové odrůdy hroznů

 

 

 

 

 

 

 

Stolní odrůdy hroznů

 

 

 

 

 

 

 

Moštové odrůdy hroznů

 

 

 

 

 

 

 

b)

Jahody (kromě planě rostoucích)

 

 

 

 

 

 

 

c)

Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích)

 

 

 

 

 

 

 

Ostružiny

 

 

 

 

 

 

 

Malinoostružiny

 

 

 

 

 

 

 

Loganovy ostružiny

 

 

 

 

 

 

 

Maliny

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

d)

Ostatní drobné ovoce a bobuloviny (kromě planě rostoucích)

 

 

 

 

 

 

 

Borůvky

 

 

 

 

 

 

 

Brusinky

 

 

 

 

 

 

 

Rybízy (červený, černý a bílý)

 

 

 

 

 

 

 

Angrešt

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

e)

Divoce rostoucí bobuloviny a ovoce

 

 

 

 

 

 

 

vi)

RŮZNÉ

 

 

 

 

 

 

 

Avokádo

 

 

 

 

 

 

 

Banány

 

 

 

 

 

0,05 (2)

 

Datle

 

 

 

 

 

 

 

Fíky

 

 

 

 

 

 

 

Kiwi

 

 

 

 

 

 

 

Kumquat

 

 

 

 

 

 

 

Litchi

 

 

 

 

 

 

 

Mango

 

 

 

 

 

 

 

Olivy

 

 

 

 

 

 

 

Granadilla

 

 

 

 

 

 

 

Ananas

 

 

 

 

 

 

 

Papája

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

0,02 (1)  (2)

 

2.

Zelenina, čerstvá nebo nevařená, mražená nebo sušená

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,02 (1)  (2)

0,02 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

i)

KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA

 

 

 

 

 

 

 

Červená řepa

 

 

 

 

 

 

 

Mrkev

 

 

 

 

 

 

 

Celer

 

 

 

 

 

 

 

Křen

 

 

 

 

 

 

 

Topinambur

 

 

 

 

 

 

 

Pastinák

 

 

 

 

 

 

 

Petržel

 

 

 

 

 

 

 

Ředkvička

 

 

 

 

 

 

 

Kozí brada fialová

 

 

 

 

 

 

 

Batáta

 

 

 

 

 

 

 

Tuřín

 

 

 

 

 

 

 

Vodnice

 

 

 

 

 

 

 

Yam

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

ii)

CIBULOVÁ ZELENINA

 

 

 

 

 

 

 

Česnek

 

 

 

 

 

 

 

Cibule

 

 

 

 

 

 

 

Šalotka

 

 

 

 

 

 

 

Cibule jarní

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

iii)

PLODOVÁ ZELENINA

 

 

 

 

 

 

 

a)

Lilkovité

 

 

 

 

 

 

 

Rajčata

 

 

 

 

 

 

 

Papriky

 

 

 

 

 

 

 

Baklažán

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

b)

Tykvovité – s jedlou slupkou

 

 

 

 

 

 

 

Okurky

 

 

 

 

 

 

 

Nakládačky

 

 

 

 

 

 

 

Cukety

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

c)

Tykvovité – s nejedlou slupkou

 

 

 

 

 

 

 

Melouny

 

 

 

 

 

 

 

Tykve

 

 

 

 

 

 

 

Vodní melouny

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

d)

Kukuřice cukrová

 

 

 

 

 

 

 

iv)

KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA

 

 

 

 

 

 

 

a)

Košťálová zelenina vytvářející růžice

 

 

 

 

 

 

 

Brokolice

 

 

 

 

 

 

 

Květák

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

b)

Košťálová zelenina vytvářející hlávky

 

 

 

 

 

 

 

Kapusta růžičková

 

 

 

 

 

 

 

Kapusta hlávková a zelí hlávkové

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

c)

Košťálová zelenina listová

 

 

 

 

 

 

 

Čínské zelí

 

 

 

 

 

 

 

Kadeřávek

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

d)

Kedlubny

 

 

 

 

 

 

 

v)

LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY

 

 

 

 

 

 

 

a)

Salát a podobná zelenina

 

 

 

 

 

 

 

Řeřicha

 

 

 

 

 

 

 

Polníček

 

 

 

 

 

 

 

Salát

 

 

 

 

 

 

 

Endivie

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

b)

Špenát a podobná zelenina

 

 

 

 

 

 

 

Špenát

 

 

 

 

 

 

 

Mangold (řapíky)

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

c)

Potočnice lékařská

 

 

 

 

 

 

 

d)

Čekanka salátová

 

 

 

 

 

 

 

e)

Bylinky

 

 

 

 

 

 

 

Kerblík

 

 

 

 

 

 

 

Pažitka

 

 

 

 

 

 

 

Petržel

 

 

 

 

 

 

 

Celerová nať

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

vi)

LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

 

 

 

 

 

 

 

Fazolové lusky

 

 

 

 

 

 

 

Vyluštěná fazolová semena

 

 

 

 

 

 

 

Hrachové lusky

 

 

 

 

 

 

 

Vyluštěná hrachová zrna

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

vii)

ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

 

 

 

 

 

 

 

Chřest

 

 

 

 

 

 

 

Kardony

 

 

 

 

 

 

 

Celer řapíkatý

 

 

 

 

 

 

 

Fenykl sladký

 

 

 

 

 

 

 

Artyčoky

 

 

 

 

 

 

 

Pór

 

 

 

 

 

 

 

Reveň

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

viii)

HOUBY

 

 

 

 

 

 

 

a)

Pěstované houby

 

 

 

 

 

 

 

b)

Volně rostoucí houby

 

 

 

 

 

 

 

3.

Luštěniny

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,02 (1)  (2)

0,02 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

Fazole

 

 

 

 

 

 

 

Čočka

 

 

 

 

 

 

 

Hrách

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

4.

Olejnatá semena

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,02 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

Lněná semena

 

 

 

 

 

 

 

Jádra podzemnice olejné

 

 

 

 

 

 

 

Maková semena

 

 

 

 

 

 

 

Sezamová semena

 

 

 

 

 

 

 

Slunečnicová semena

 

 

 

 

 

 

 

Semena řepky

 

 

 

 

 

 

 

Sojové boby

 

 

 

 

 

 

 

Hořčičná semena

 

 

 

 

 

 

 

Bavlníková semena

 

 

 

 

 

 

 

Ostatní

 

 

 

 

 

 

 

5.

Brambory

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,1 (2)

0,02 (1)  (2)

0,02 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

Brambory rané

 

 

 

 

 

 

 

Brambory pozdní

 

 

 

 

 

 

 

6.

Čaj (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis)

0,1 (1)  (2)

0,1 (1)  (2)

0,1 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,1 (1)  (2)

7.

Chmel (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu

0,1 (1)  (2)

0,1 (1)  (2)

0,1 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,05 (1)  (2)

0,1 (1)  (2)


(1)  Označuje mez analytické stanovitelnosti.

(2)  Označuje dočasný maximální limit reziduí v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS: nedojde-li ke změně, bude tento limit konečný s účinností od 13. září 2009.


PŘÍLOHA VI

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na které se vztahují maximální limity rezituí

Propikonazol

Iprodion

1.   

Ovoce čerstvé, sušené nebo nevařené, konzervované mrazením, bez přidaného cukru; ořechy

i)

CITRUSOVÉ PLODY

0,05 (1)  (2)

 

Grapefruity

 

 

Citrony

 

5 (2)

Limety

 

 

Mandarinky (včetně klementinek a dalších hybridů)

 

1 (2)

Pomeranče

 

 

Šedok (Pomelo)

 

 

Ostatní

 

0,02 (1)  (2)

ii)

OŘECHY ZE STROMŮ (vyloupané nebo nevyloupané)

0,05 (1)  (2)

 

Mandle

 

 

Para ořechy

 

 

Kešu ořechy

 

 

Kaštany

 

 

Kokosové ořechy

 

 

Lískové ořechy

 

0,2 (2)

Makadamové ořechy

 

 

Pekanové ořechy

 

 

Piniové oříšky

 

 

Pistácie

 

 

Vlašské ořechy

 

 

Ostatní

 

0,02 (1)  (2)

iii)

JÁDROVÉ OVOCE

0,05 (1)  (2)

5 (2)

Jablka

 

 

Hrušky

 

 

Kdoule

 

 

Ostatní

 

 

iv)

PECKOVÉ OVOCE

 

3 (2)

Meruňky

0,2 (2)

 

Třešně

 

 

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů)

0,2 (2)

 

Švestky

 

 

Ostatní

0,05 (1)  (2)

 

v)

BOBULOVINY A DROBNÉ OVOCE

0,05 (1)  (2)

 

a)

Stolní a moštové odrůdy hroznů

 

10 (2)

Stolní odrůdy hroznů

 

 

Moštové odrůdy hroznů

 

 

b)

Jahody (kromě planě rostoucích)

 

15 (2)

c)

Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích)

 

10 (2)

Ostružiny

 

 

Malinoostružiny

 

 

Loganovy ostružiny

 

 

Maliny

 

 

Ostatní

 

 

d)

Ostatní drobné ovoce a bobuloviny (kromě planě rostoucích)

 

10 (2)

Borůvky

 

 

Brusinky

 

 

Rybízy (červený, černý a bílý)

 

 

Angrešt

 

 

Ostatní

 

 

e)

Planě rostoucí obiloviny a ovoce

 

0,02 (1)  (2)

vi)

RŮZNÉ

 

 

Avokádo

 

 

Banány

0,1 (2)

 

Datle

 

 

Fíky

 

 

Kiwi

 

5 (2)

Kumquat

 

 

Liči

 

 

Mango

 

 

Olivy

 

 

Granadilla

 

 

Ananas

 

 

Papája

 

 

Ostatní

0,05 (1)  (2)

0,02 (1)  (2)

2.   

Zelenina, čerstvá nebo nevařená, mražená nebo sušená

i)

KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA

0,05 (1)  (2)

 

Červená řepa

 

 

Mrkev

 

0,3 (2)

Celer bulvový

 

0,3 (2)

Křen

 

0,1 (2)

Topinambur

 

 

Pastinák

 

0,3 (2)

Kořenová petržel

 

 

Ředkvičky

 

0,3 (2)

Kozí brada fialová

 

 

Batáta

 

 

Tuřín

 

 

Vodnice

 

 

Jam

 

 

Ostatní

 

0,02 (1)  (2)

ii)

CIBULOVÁ ZELENINA

0,05 (1)  (2)

 

Česnek

 

0,2 (2)

Cibule

 

0,2 (2)

Šalotka

 

0,2 (2)

Cibule jarní

 

3 (2)

Ostatní

 

0,02 (1)  (2)

iii)

PLODOVÁ ZELENINA

0,05 (1)  (2)

 

a)

Lilkovité

 

5 (2)

Rajčata

 

 

Papriky

 

 

Lilek

 

 

Ostatní

 

 

b)

Tykvovité – s jedlou slupkou

 

2 (2)

Okurky

 

 

Nakládačky

 

 

Cukety

 

 

Ostatní

 

 

c)

Tykvovité – s nejedlou slupkou

 

1 (2)

Melouny

 

 

Tykve

 

 

Vodní melouny

 

 

Ostatní

 

 

d)

Kukuřice cukrová

 

0,02 (1)  (2)

iv)

KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA

0,05 (1)  (2)

 

a)

Košťálová zelenina vytvářející růžice

 

0,1 (2)

Brokolice

 

 

Květák

 

 

Ostatní

 

 

b)

Košťálová zelenina vytvářející hlávky

 

 

Kapusta růžičková

 

0,5 (2)

Kapusta hlávková a zelí hlávkové

 

5 (2)

Ostatní

 

0,02 (1)  (2)

c)

Košťálová zelenina listová

 

 

Čínské zelí

 

5 (2)

Kadeřávek

 

 

Ostatní

 

0,02 (1)  (2)

d)

Kedlubny

 

0,02 (1)  (2)

v)

LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY

0,05 (1)  (2)

 

a)

Salát a podobná zelenina

 

10 (2)

Řeřicha

 

 

Polníček

 

 

Salát

 

 

Endivie

 

 

Ostatní

 

 

b)

Špenát a podobná zelenina

 

0,02 (1)  (2)

Špenát

 

 

Mangold (řapíky)

 

 

Ostatní

 

 

c)

Potočnice lékařská

 

0,02 (1)  (2)

d)

Čekanka salátová

 

0,2 (2)

e)

Bylinky

 

10 (2)

Kerblík

 

 

Pažitka

 

 

Petržel

 

 

Celerová nať

 

 

Ostatní

 

 

vi)

LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

0,05 (1)  (2)

 

Fazolové lusky

 

5 (2)

Vyluštěná fazolová semena

 

 

Hrachové lusky

 

2 (2)

Vyluštěná hrachová zrna

 

0,3 (2)

Ostatní

 

0,02 (1)  (2)

vii)

ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

 

 

Chřest

 

 

Kardony

 

 

Celer řapíkatý

 

 

Fenykl sladký

 

 

Artyčoky

 

 

Pór

0,1 (2)

 

Reveň

 

0,2 (2)

Ostatní

0,05 (1)  (2)

0,02 (1)  (2)

viii)

HOUBY

0,05 (1)  (2)

0,02 (1)  (2)

a)

Pěstované houby

 

 

b)

Pěstované houby

 

 

3.

Luštěniny

0,05 (1)  (2)

0,2 (2)

Fazole

 

 

Čočka

 

 

Hrách

 

 

Ostatní

 

 

4.   

Olejnatá semena

Lněná semena

 

0,5 (2)

Jádra podzemnice olejné

0,2 (2)

 

Maková semena

 

 

Sezamová semena

 

 

Slunečnicová semena

 

0,5 (2)

Semena řepky

 

0,5 (2)

Sojové boby

 

 

Hořčičná semena

 

 

Bavlníková semena

 

 

Ostatní

0,1 (1)  (2)

0,02 (1)  (2)

5.

Brambory

0,05 (1)  (2)

0,02 (1)  (2)

Brambory rané

 

 

Brambory pozdní

 

 

6.

Čaj (listy a lodyhy, sušené, fermentované nebo jiné, z listů Camellia sinensis)

0,1 (1)  (2)

0,1 (1)  (2)

7.

Chmel (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prášku

0,1 (1)  (2)

0,1 (1)  (2)


(1)  Označuje mez analytické stanovitelnosti.

(2)  Označuje dočasné maximální limity reziduí podle čl. 4 odst. 1 písm. (f) směrnice 91/414/EHS: nebude-li pozměněn, stane se tento limit konečným s účinností od 13. září 2009.


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU