(ES) č. 1215/2004Nařízení Komise (ES) č. 1215/2004 ze dne 30. června 2004, kterým se mění údaje uvedené ve specifikaci určitého názvu uvedeného v příloze nařízení (ES) č. 1107/96 o zápisu zeměpisných označení a označení původu (Scotch Beef)

Publikováno: Úř. věst. L 232, 1.7.2004, s. 21-24 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 30. června 2004 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 21. července 2004 Nabývá účinnosti: 21. července 2004
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1215/2004

ze dne 30. června 2004,

kterým se mění údaje uvedené ve specifikaci určitého názvu uvedeného v příloze nařízení (ES) č. 1107/96 o zápisu zeměpisných označení a označení původu (Scotch Beef)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 2081/92 ze dne 14. července 1992 o ochraně zeměpisných označení a označení původu zemědělských produktů a potravin (1), a zejména na čl. 9 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

V souladu s článkem 9 nařízení (EHS) č. 2081/92 (2), orgány Spojeného království požádaly pro název „Scotch Beef“ zapsaný jako chráněné zeměpisné označení nařízením Komise (ES) č. 1107/96 ze dne 12. června 1996 o zápisu zeměpisných označení a označení původu podle postupu stanoveného v článku 17 nařízení Rady (EHS) č. 2081/92, o změny v popisu a způsobu získávání produktu.

(2)

Po přezkoumání této žádosti o změny, bylo rozhodnuto, že se nejedná o nepodstatné změny.

(3)

V souladu s postupem stanoveném v čl. 9 nařízení (EHS) č. 2081/92 a v případě, že se nejedná o nepatrné změny, uplatní se postup stanovený v čl. 6 mutatis mutandis.

(4)

Bylo shledáno, že změny v tomto případě jsou v souladu s nařízením (EHS) č. 2081/92. Po zveřejnění uvedených změn v Úředním věstníku Evropské unie  (3) nebyla Komisi postoupena žádná námitka podle článku 7 uvedeného nařízení.

(5)

Tyto změny musí být následně zapsány a zveřejněny v Úředním věstníku Evropské unie,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Změny uvedené v příloze I tohoto nařízení jsou zapsány a zveřejněny v souladu s odst. 4 čl. 6 nařízení (EHS) č. 2081/92.

Konsolidovaný výkaz obsahující hlavní údaje specifikace je uveden v příloze II tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 30. června 2004.

Za Komisi

Franz FISCHLER

člen Komise


(1)  Úř. věst. L 208, 24.7.1992, s. 1. Nařízení naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 806/2003 (Úř. věst. L 122, 16.5.2003, s. 1).

(2)  Úř. věst. L 148, 21.6.1996, s. 1. Nařízení naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 526/2004 (Úř. věst. L 85, 23.3.2004, s. 3.)

(3)  Úř. věst. C 99, 25.4.2003, s. 2 (Scotch Beef).


PŘÍLOHA I

Nařízení Rady (EHS) č. 2081/92

ZMĚNA SPECIFIKACE CHRÁNĚNÉHO ZEMĚPISNÉHO OZNAČENÍ (Čl. 9)

Č. ES: UK/0274/25.1.1994

1.

    Zapsaný název: Scotch Beef C.H.Z.O.

2.

    Požadovaná/é změna/y Záhlaví specifikace:

Image Název

Image Popis

Image Zeměpisná oblast

Image Důkaz o původu

Image Způsob výroby

Image Odkaz

Image Označení etiketou

Image Národní požadavky

3.

    Změna/y:

Popis

Aby byla zohledněna současná praxe, při které je brán v potaz zájem spotřebitele o zvýšenou průhlednost značení produktů a o zlepšení jakosti Scotch Beef, současný popis:

„Produkt pochází z hovězího dobytka chovaného v poslední fázi – stanovené nejméně na tři měsíce – poraženého a zpracovaného ve vymezeném prostoru“.

se mění takto:

„Produkt pochází z hovězího dobytka narozeného, chovaného během celého života, poraženého a zpracovaného ve vymezené zeměpisné oblasti. Zvířata byla chována a poražena v souladu se systémy zajišťování jakosti odpovídajícími evropské normě EN 45011 (Guide ISO 65) jejichž normy, hodnocení a frekvence hodnocení odpovídají těm, které byly stanoveny žadatelem.“

Způsob výroby

Změna výše uvedeného popisu vyžaduje změnu údajů týkajících se způsobu výroby. Kromě toho v době podání první žádosti hovězí maso Scotch Beef nebylo téměř nikdy prodáváno ve zmrazeném stavu. I když tento jev není stále ještě rozšířen, žadatel si přeje zrušit výraz „Produkt se může prodávat pouze čerstvý nebo v chlazeném stavu“, aby umožnil prodej hovězího masa Scotch Beef i ve stavu zmraženém, pokud si to zpracovatel přeje.

Proto současný popis:

„Hovězí dobytek je v konečné fázi, jejíž minimální délka je stanovena na tři měsíce, chován ve Skotsku. Je poražený a zpracovaný v souladu se specifikací. Produkt se může prodávat pouze čerstvý nebo v chlazeném stavu“.

se mění takto:

„Hovězí dobytek je narozen a chován během celého života ve vymezené zeměpisné oblasti. Zvířata byla chována a poražena v souladu se systémy zajišťování jakosti odpovídajícími evropské normě EN 45011 (Guide ISO 65) jejichž normy, hodnocení a frekvence hodnocení odpovídají těm, které byly stanoveny žadatelem.“ Dobytek je poražený a zpracovaný v této oblasti v souladu se specifikací.“


PŘÍLOHA II

KONSOLIDOVANÝ VÝKAZ

Nařízení Rady (EHS) č. 2081/92

„SCOTCH BEEF“

Č. ES: UK/0274/25.1.1994

CHOP ( ) CHZO (X)

Tento stručný výkaz je vytvořen za účelem podání informací. Podrobné informace určené především pro výrobce produktů chráněných CHOP A CHZO, získáte v úplné verzi specifikace, a to buď na národní úrovni nebo od úřadů Evropské komise (1).

1.    Zodpovědný úřad v členském státu :

Název

:

Department of Environment, Food and Rural Affairs Food Chain Marketing and Competitiveness Division

Adresa

:

Místnost 338

Nobel House

17 Smith Square

London, SW1P 3JR

United Kingdom

Tel.

:

(44-207) 238 66 87

Fax

:

(44-207) 238 57 28

e-mail

:

[email protected]

2.    Skupina žadatelů :

2.1.

Název

:

Quality Meat Scotland

2.2.

Adresa

:

Rural Centre

West Mains

Ingliston

Newbridge

Midlothian, EH28 8NZ

United Kingdom

Tel.

:

(44-131) 472 40 40

Fax

:

(44-131) 472 40 38

e-mail

:

[email protected]

2.3.

Zastoupení : výrobc i (8 969), zpracovatelé (32), ostatní (310)

3.    Typ produktu : třída 1.1 – čerstvé maso

4.    Specifikace : (souhrn požadavků podle čl. 4 odst. 2)

4.1.    Název : „Scotch beef“

4.2.    Popis : Produkt pochází z hovězího dobytka narozeného, chovaného během celého života, poraženého a zpracovaného ve vymezené zeměpisné oblasti. Zvířata byla chována a poražena v souladu se systémy zjištění jakosti odpovídajícími evropské normě EN45011 (Guide ISO 65) jejichž normy, hodnocení a frekvence hodnocení odpovídají těm, které byly stanoveny žadatelem.

4.3.    Zeměpisná oblast : Vymezená oblast představuje oblast kontinentálního Skotska včetně ostrovů při západním pobřeží, Orkney a Shetlandu.

4.4.    Důkaz o původu : Již od 19. století je hovězí maso Scotch Beef známo svou vysokou jakostí díky používání tradičních výživných režimů. Ve Spojeném království stejně jako jinde se těší dobré pověsti.

4.5.    Způsob výroby : Hovězí dobytek je narozen a chován během celého života ve vymezené zeměpisné oblasti. Zvířata byla chována a poražena v souladu se systémy zjištění jakosti odpovídajícími evropské normě EN45011 (Guide ISO 65) jejichž normy, hodnocení a frekvence hodnocení odpovídají těm, které byly stanoveny žadatelem. Dobytek je poražený a zpracovaný v této oblasti v souladu se specifikací.

4.6.    Odkaz : Rozsáhlé pastviny a typické skotské lučiny dodávají hovězímu masu Scotch Beef jeho zvláštní ráz.

4.7.    Kontrolní orgán :

Název

:

Scottish Food Quality Certification

Adresa

:

Royal Highland Centre

10th Avenue

Ingliston

Edinburgh, EH28 8NF

United Kingdom

Tel.

:

(44-131) 335 66 15

Fax

:

(44-131) 335 66 01

e-mail

:

[email protected]

4.8.    Označení etiketou : CHZO

4.9.    Národní požadavky : –


(1)  Evropská komise – Generální ředitelství – zemědělství – Oddělení pro politiku jakosti zemědělských produktů – B-1049 Brusel


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU