2004/95/ESSměrnice Komise 2004/95/ES ze dne 24. srpna 2004, kterou se mění směrnice Rady 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí bifentrinu a famoxadonu stanovené v uvedené směrnici (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 301, 28.9.2004, s. 42-50 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 24. září 2004 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 18. října 2004 Nabývá účinnosti: 18. října 2004
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



SMĚRNICE KOMISE 2004/95/ES

ze dne 24. srpna 2004,

kterou se mění směrnice Rady 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí bifentrinu a famoxadonu stanovené v uvedené směrnici

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu (1), a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 91/414/EHS ze dne 15. července 1991 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh (2), a zejména na čl. 4 odst. 1 písm. f) uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

V souladu se směrnicí 91/414/EHS přísluší povolování přípravků na ochranu rostlin určených k použití na určité plodiny členským státům. Tato povolení se musejí zakládat na hodnocení účinků na zdraví lidí a zvířat a na hodnocení vlivu na životní prostředí. Při těchto hodnoceních se přihlíží k expozici obsluhy a ostatních přítomných osob, vlivu na půdní, vodní a vzdušný ekosystém a vlivu na lidi a zvířata v důsledku dietárního příjmu ošetřených plodin.

(2)

Maximální limity reziduí (MLR) jsou odrazem minimálních použitých množství pesticidů potřebných pro dosažení účinné ochrany rostlin, aplikovaných takovým způsobem, že množství reziduí je co nejmenší a toxikologicky přijatelné, zejména pokud jde o dietární příjem.

(3)

Maximální limity reziduí pesticidů by měly být neustále přezkoumávány. Limity mohou být změněny, aby byla zohledněna nová použití, nové informace a údaje.

(4)

Maximální limity reziduí jsou stanoveny na spodní úrovni meze stanovitelnosti, jestliže povolená použití přípravků na ochranu rostlin nevedou k přítomnosti detekovatelných množství reziduí pesticidů v potravinách nebo na jejich povrchu, nebo jestliže nejsou povolena žádná použití, nebo jestliže použití povolená členskými státy nebyla podložena nezbytnými údaji, anebo jestliže použití ve třetích zemích vedoucí k přítomnosti reziduí v potravinách nebo na potravinách, které mohou být uvedeny do oběhu na trhu Společenství, nebyla podložena těmito nezbytnými údaji.

(5)

Komisi byly sděleny informace o nových použitích nebo o změnách v použití pesticidů spadajících do působnosti směrnice 90/642/EHS. To se týká bifentrinu, pro nějž byly maximální limity reziduí stanoveny směrnicí Komise 2002/79/ES (3), a famoxadonu, pro nějž byly maximální limity reziduí stanoveny směrnicí Komise 2003/60/ES (4).

(6)

Celoživotní expozice spotřebitelů těmto pesticidům z potravin, které mohou rezidua těchto pesticidů obsahovat, byla odhadnuta a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými v Evropském společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací (5). Bylo vypočteno, že maximální limity reziduí stanovené v této směrnici nevedou k překročení přijatelného denního příjmu.

(7)

U famoxadonu, pro který existuje akutní referenční dávka (ARfD), bylo akutní ohrožení spotřebitelů prostřednictvím potravin, které mohou obsahovat rezidua těchto pesticidů, posouzeno a vyhodnoceno v souladu s postupy a metodami, které jsou v současné době v Evropském společenství používány, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací. Byla zohledněna stanoviska Vědeckého výboru pro rostliny, zejména rady a doporučení ohledně ochrany spotřebitelů potravin ošetřených pesticidy. Vyhodnocení příjmu famoxadonu ukazuje, že stanovením příslušných maximálních limitů reziduí nebude akutní referenční dávka překročena. U bifentrinu vyhodnocení dostupných informací ukazuje, že není akutní referenční dávka nezbytná a proto není krátkodobé vyhodnocení potřeba.

(8)

Z těchto důvodů by měly být stanoveny nové maximální limity reziduí těchto pesticidů.

(9)

Směrnice 90/642/EHS by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna.

(10)

Stanovení nebo úprava prozatímních maximálních limitů reziduí na úrovni Společenství nebrání členským státům v zavedení prozatímních maximálních limitů reziduí pro famoxadon v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS a s přílohou VI uvedené směrnice. Má se za to, že dostatečná doba pro povolení dalšího užívání uvedených účinných látek jsou 4 roky. Prozatímní maximální limity reziduí by poté měly být definitivní.

(11)

Opatření této směrnice jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

Maximální limity reziduí pesticidů pro bifentrin a famoxadon v příloze II směrnice 90/642/EHS se nahrazují limity uvedenými v příloze této směrnice.

Článek 2

1.   Členské státy přijmou a zveřejní nejpozději do 25. března 2005 zákony, nařízení a správní ustanovení nezbytné pro dosažení shody s touto směrnicí. Neprodleně sdělí Komisi znění těchto ustanovení a srovnávací tabulku mezi těmito ustanoveními a touto směrnicí.

Tato ustanovení budou použitelná počínaje 26. březnem 2005.

Tato ustanovení přijatá členskými státy musejí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich oficiálním vyhlášení. Způsob odkazu si určí členské státy.

2.   Členské státy sdělí Komisi znění hlavních ustanovení vnitrostátních právních předpisů, které přijmou v oblasti působnosti této směrnice.

Článek 3

Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Článek 4

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 24. září 2004.

Za Komisi

David BYRNE

člen Komise


(1)  Úř. věst L 350, 14.12.1990, s. 71. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2004/61/ES (Úř. věst L 127, 29.4.2004, s. 81).

(2)  Úř. věst L 230, 19.8.1991, s. 1. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2004/71/ES (Úř. věst L 127, 29.4.2004, s. 104).

(3)  Úř. věst L 291, 28.10.2002, s. 1.

(4)  Úř. věst L 155, 24.6.2003, s. 15.

(5)  Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí – potravinového programu (GEMS/Food Programme) ve spolupráci s Výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).


PŘÍLOHA

„Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí

Residua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg)

Bifentrin

Famoxadon

1.   

Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, neobsahující přidaný cukr; ořechy

i)

CITRUSOVÉ PLODY

0,1

0,02 (1)  (2)

Grapefruity

 

 

Citrony

 

 

Kyselé lajmy

 

 

Mandarinky (včetně klementinek a podobných hybridů)

 

 

Pomeranče

 

 

Šedok (pomelo)

 

 

Ostatní

 

 

ii)

OŘECHY (ve skořápce nebo jádra)

0,05 (1)

0,02 (1)  (2)

Mandle

 

 

Para ořechy

 

 

Kešu ořechy

 

 

Kaštany jedlé

 

 

Kokosové ořechy

 

 

Lískové ořechy

 

 

Makadamie

 

 

Pekanové ořechy

 

 

Piniové oříšky

 

 

Pistácie

 

 

Vlašské ořechy

 

 

Ostatní

 

 

iii)

JÁDROVÉ OVOCE

0,3

0,02 (1)  (2)

Jablka

 

 

Hrušky

 

 

Kdoule

 

 

Ostatní

 

 

iv)

PECKOVÉ OVOCE

0,2

0,02 (1)  (2)

Meruňky

 

 

Třešně/višně

 

 

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů)

 

 

Švestky a slívy

 

 

Ostatní

 

 

v)

BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE

 

 

a)

Hrozny révy vinné stolní a moštové

0,2

2 (2)

Hrozny stolní

 

 

Hrozny moštové

 

 

b)

Jahody (kromě lesních)

0,5

0,02 (1)  (2)

c)

Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích)

 

0,02 (1)  (2)

Ostružiny

0,3

 

Ostružiny ostružiníku ježiníku

 

 

Ostružinomaliny

 

 

Maliny

0,3

 

Ostatní

0,05 (1)

 

d)

Ostatní bobulové a drobné ovoce (kromě planě rostoucího)

0,05 (1)

0,02 (1)  (2)

Borůvky (plody druhu Vaccinium myrtillus)

 

 

Klikva

 

 

Rybíz (červený, bílý a černý)

 

 

Angrešt

 

 

Ostatní

 

 

e)

Planě rostoucí bobulové ovoce

0,05 (1)

0,02 (1)  (2)

vi)

RŮZNÉ OVOCE

 

0,02 (1)  (2)

Avokádo

 

 

Banány

0,1

 

Datle

 

 

Fíky

 

 

Kiwi

 

 

Kumkvat

 

 

Liči

 

 

Mango

 

 

Olivy

 

 

Mučenka

 

 

Ananas

 

 

Granátová jablka

 

 

Ostatní

0,05 (1)

 

2.   

Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

i)

KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA

0,05 (1)

0,02 (1)  (2)

Řepa salátová

 

 

Mrkev

 

 

Celer bulvový

 

 

Křen

 

 

Topinambury

 

 

Pastinák

 

 

Petržel kořenová

 

 

Ředkvička

 

 

Černý kořen

 

 

Batáty

 

 

Tuřín

 

 

Vodnice

 

 

Jam

 

 

Ostatní

 

 

ii)

CIBULOVÁ ZELENINA

0,05 (1)

0,02 (1)  (2)

Česnek

 

 

Cibule kuchyňská

 

 

Šalotka

 

 

Cibule jarní

 

 

Ostatní

 

 

iii)

PLODOVÁ ZELENINA

 

 

a)

Lilkovité

0,2

 

Rajčata

 

1 (2)

Paprika zeleninová

 

 

Lilek

 

0,2 (2)

Ostatní

 

0,02 (1)  (2)

b)

Tykvovité – s jedlou slupkou

0,1

0,2 (2)

Okurky salátové

 

 

Okurky nakládačky

 

 

Cukety

 

 

Ostatní

 

 

c)

Tykvovité – s nejedlou slupkou

0,05 (1)

 

Melouny cukrové

 

0,3 (2)

Tykve

 

 

Melouny vodní

 

 

Ostatní

 

0,02 (1)  (2)

d)

Kukuřice cukrová

0,05 (1)

0,02 (1)  (2)

iv)

KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA

 

0,02 (1)  (2)

a)

Košťálová zelenina vytvářející růžice

0,2

 

Brokolice (včetně druhu Calabrese)

 

 

Květák

 

 

Ostatní

 

 

b)

Košťálová zelenina vytvářející hlávky

1

 

Kapusta růžičková

 

 

Kapusta hlávková a zelí hlávkové

 

 

Ostatní

 

 

c)

Košťálová zelenina listová

0,05 (1)

 

Pekingské zelí

 

 

Kadeřávek

 

 

Ostatní

 

 

d)

Kedlubny

0,05 (1)

 

v)

LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY

 

0,02 (1)  (2)

a)

Salát a podobná zelenina

2

 

Řeřicha setá

 

 

Polníček

 

 

Salát hlávkový

 

 

Endivie

 

 

Ostatní

 

 

b)

Špenát a podobná zelenina

0,05 (1)

 

Špenát

 

 

Mangold (řapíky)

 

 

Ostatní

 

 

c)

Potočnice lékařská

0,05 (1)

 

d)

Čekanka salátová

0,05 (1)

 

e)

Čerstvé bylinky

0,05 (1)

 

Kerblík

 

 

Pažitka

 

 

Petrželová nať

 

 

Celerová nať

 

 

Ostatní

 

 

vi)

LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

 

0,02 (1)  (2)

Fazolové lusky

0,5

 

Vyluštěná fazolová semena

 

 

Hrachové lusky

0,1

 

Vyluštěná hrachová zrna

 

 

Ostatní

0,05 (1)

 

vii)

ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA

0,05 (1)

0,02 (1)  (2)

Chřest

 

 

Kardy

 

 

Celer řapíkatý

 

 

Fenykl sladký

 

 

Artyčoky

 

 

Pór

 

 

Reveň

 

 

Ostatní

 

 

viii)

HOUBY

0,05 (1)

0,02 (1)  (2)

a)

Žampiony pěstované

 

 

b)

Žampiony volně rostoucí

 

 

3.

Luštěniny

0,05 (1)

0,02 (1)  (2)

Fazole

 

 

Čočka

 

 

Hrách

 

 

Ostatní

 

 

4.

Olejnatá semena

0,1 (1)

0,05 (1)  (2)

Lněná semena

 

 

Jádra podzemnice olejné

 

 

Mák

 

 

Sezamová semena

 

 

Slunečnicová semena

 

 

Semena řepky

 

 

Sojové boby

 

 

Hořčičná semena

 

 

Bavlníková semena

 

 

Ostatní

 

 

5.

Brambory

0,05 (1)

0,02 (1)  (2)

Konzumní brambory rané

 

 

Konzumní brambory pozdní

 

 

6.

Čaj (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis)

5

0,05 (1)  (2)

7.

Chmel (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu

10

0,05 (1)  (2)


(1)  Uvádí úroveň meze stanovení.

(2)  Uvádí, že maximální limit reziduí byl stanoven na přechodnou dobu v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS.“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU