(ES) č. 1425/2003Nařízení Komise (ES) č. 1425/2003 ze dne 11. srpna 2003, kterým se mění nařízení (ES) č. 466/2001, pokud jde o patulin (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 203, 12.8.2003, s. 1-3 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 11. srpna 2003 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 1. září 2003 Nabývá účinnosti: 1. listopadu 2003
Platnost předpisu: Ne Pozbývá platnosti: 28. února 2007
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Nařízení Komise (ES) č. 1425/2003

ze dne 11. srpna 2003,

kterým se mění nařízení (ES) č. 466/2001, pokud jde o patulin

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 315/93 ze dne 8. února 1993, kterým se stanoví postupy Společenství pro kontrolu kontaminujících látek v potravinách [1], a zejména čl. 2 odst. 3 uvedeného nařízení,

po konzultaci s Vědeckým výborem pro potraviny (SCF),

vzhledem k těmto důvodům:

(1) Nařízení Komise (ES) č. 466/2001 [2] naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 563/2002 [3], stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách. Maximální limity byly stanoveny pro dusičnany, aflatoxiny, ochratoxin A, olovo, kadmium, rtuť, 3chlorpropan1,2diol (3MCPD) a dioxiny.

(2) Některé členské státy přijaly nebo mají v úmyslu přijmout maximální limity pro patulin v ovocných šťávách, zejména v jablečné šťávě, pevných výrobcích z jablek, například kompotech a jablečné dřeni, a ve výrobcích tohoto druhu určených pro kojence a malé děti. Vzhledem k rozdílům mezi členskými státy a k následnému riziku narušení hospodářské soutěže jsou opatření Společenství nezbytná k zajištění jednoty trhu při zachování zásady proporcionality.

(3) Patulin je mykotoxin, který produkují houby různých rodů včetně rodů Penicillium, Aspergillus a Byssochlamys. Přestože se může patulin vyskytovat v řadě plodů, obilovin a jiných potravin napadených plísní, jsou hlavním zdrojem kontaminace patulinem výrobky z jablek.

(4) Vědecký výbor pro potraviny stanovil na svém zasedání dne 8. března 2000 prozatímní maximální přijatelný denní příjem (PMTDI) patulinu na 0,4 μg na kg tělesné hmotnosti.

(5) V roce 2001 byl v rámci směrnice Rady 1993/5/EHS ze dne 25. února 1993 o pomoci členských států Komisi a o jejich spolupráci při vědeckém zkoumání otázek týkajících se potravin [4] (SCOOP) řešen zvláštní úkol "Posouzení dietárního příjmu patulinu v členských státech EU". Z tohoto posouzení vyplynulo, že průměrná expozice je zřejmě zřetelně nižší než PMTDI 0,4 μg na kg tělesné hmotnosti. U specifických skupin spotřebitelů, zejména u malých dětí, je však za nejnepříznivějších podmínek expozice patulinu významnější, třebaže stále nižší než PMTDI.

(6) Nařízení (ES) č. 466/2001 by proto mělo být změněno.

(7) Opatření tohoto nařízení jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravní řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Nařízení (ES) č. 466/2001 se mění takto:

1. V článku 5 se doplňuje nový odstavec, který zní:

"4. Komise přezkoumá maximální limity pro patulin stanovené v příloze I oddílu 2 bodech 2.3.1 a 2.3.2 nejpozději do 30. června 2005 s cílem snížit je s ohledem na pokrok vědeckých a technologických znalostí a s ohledem na uplatňování "Zásad prevence a omezování kontaminace patulinem u jablečných šťáv a jablečných šťáv používaných jako doplňky jiných nápojů"."

2. Příloha I se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Použije se ode dne 1. listopadu 2003.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 11. srpna 2003.

Za Komisi

David Byrne

člen Komise

[1] Úř. věst. L 37, 13.2.1993, s. 1.

[2] Úř. věst. L 77, 16.3.2001, s. 1.

[3] Úř. věst. L 86, 3.4.2002, s. 5.

[4] Úř. věst. L 52, 4.3.1993, s. 18.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

V příloze I oddílu 2 (Mykotoxiny) se vkládá bod 2.3:

"Produkty | Patulin: maximální limity (μg/kg nebo ppb) | Metoda odběru vzorků | Referenční metoda analýzy |

2.3.Patulin

2.3.1Ovocné šťávy a ovocný nektar, zejména jablečná šťáva a ovocná šťáva používaná jako doplněk jiných nápojůKoncentrovaná ovocná šťávapo obnovení podle pokynů výrobce | 50,0 | směrnice 2003/78/ES | směrnice 2003/78/ES |

2.3.2Lihoviny, cidr a jiné kvašené nápoje z jablek nebo nápoje obsahující jablečnou šťávu | 50,0 | směrnice 2003/78/ES | směrnice 2003/78/ES |

2.3.3Tužší výrobky z jablek, včetně jablečných kompotů a jablečné dřeně, určené k přímé spotřebě | 25,0 | směrnice 2003/78/ES | směrnice 2003/78/ES |

2.3.4Jablečná šťáva a tužší výrobky z jablek pro kojence a malé děti, včetně jablečných kompotů a jablečné dřeně,které jsou označené a prodávané jako výrobky určené pro kojence a malé dětiostatní příkrmy pro malé děti | 10,0 | směrnice 2003/78/ES | směrnice 2003/78/ES |

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU