(ES) č. 1425/2003Nařízení Komise (ES) č. 1425/2003 ze dne 11. srpna 2003, kterým se mění nařízení (ES) č. 466/2001, pokud jde o patulin (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 203, 12.8.2003, s. 1-3 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 11. srpna 2003 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 1. září 2003 | Nabývá účinnosti: | 1. listopadu 2003 |
Platnost předpisu: | Ne | Pozbývá platnosti: | 28. února 2007 |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Nařízení Komise (ES) č. 1425/2003 ze dne 11. srpna 2003, kterým se mění nařízení (ES) č. 466/2001, pokud jde o patulin (Text s významem pro EHP) KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství, s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 315/93 ze dne 8. února 1993, kterým se stanoví postupy Společenství pro kontrolu kontaminujících látek v potravinách [1], a zejména čl. 2 odst. 3 uvedeného nařízení, po konzultaci s Vědeckým výborem pro potraviny (SCF), vzhledem k těmto důvodům: (1) Nařízení Komise (ES) č. 466/2001 [2] naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 563/2002 [3], stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách. Maximální limity byly stanoveny pro dusičnany, aflatoxiny, ochratoxin A, olovo, kadmium, rtuť, 3chlorpropan1,2diol (3MCPD) a dioxiny. (2) Některé členské státy přijaly nebo mají v úmyslu přijmout maximální limity pro patulin v ovocných šťávách, zejména v jablečné šťávě, pevných výrobcích z jablek, například kompotech a jablečné dřeni, a ve výrobcích tohoto druhu určených pro kojence a malé děti. Vzhledem k rozdílům mezi členskými státy a k následnému riziku narušení hospodářské soutěže jsou opatření Společenství nezbytná k zajištění jednoty trhu při zachování zásady proporcionality. (3) Patulin je mykotoxin, který produkují houby různých rodů včetně rodů Penicillium, Aspergillus a Byssochlamys. Přestože se může patulin vyskytovat v řadě plodů, obilovin a jiných potravin napadených plísní, jsou hlavním zdrojem kontaminace patulinem výrobky z jablek. (4) Vědecký výbor pro potraviny stanovil na svém zasedání dne 8. března 2000 prozatímní maximální přijatelný denní příjem (PMTDI) patulinu na 0,4 μg na kg tělesné hmotnosti. (5) V roce 2001 byl v rámci směrnice Rady 1993/5/EHS ze dne 25. února 1993 o pomoci členských států Komisi a o jejich spolupráci při vědeckém zkoumání otázek týkajících se potravin [4] (SCOOP) řešen zvláštní úkol "Posouzení dietárního příjmu patulinu v členských státech EU". Z tohoto posouzení vyplynulo, že průměrná expozice je zřejmě zřetelně nižší než PMTDI 0,4 μg na kg tělesné hmotnosti. U specifických skupin spotřebitelů, zejména u malých dětí, je však za nejnepříznivějších podmínek expozice patulinu významnější, třebaže stále nižší než PMTDI. (6) Nařízení (ES) č. 466/2001 by proto mělo být změněno. (7) Opatření tohoto nařízení jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravní řetězec a zdraví zvířat, PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ: Článek 1 Nařízení (ES) č. 466/2001 se mění takto: 1. V článku 5 se doplňuje nový odstavec, který zní: "4. Komise přezkoumá maximální limity pro patulin stanovené v příloze I oddílu 2 bodech 2.3.1 a 2.3.2 nejpozději do 30. června 2005 s cílem snížit je s ohledem na pokrok vědeckých a technologických znalostí a s ohledem na uplatňování "Zásad prevence a omezování kontaminace patulinem u jablečných šťáv a jablečných šťáv používaných jako doplňky jiných nápojů"." 2. Příloha I se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení. Článek 2 Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie. Použije se ode dne 1. listopadu 2003. Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech. V Bruselu dne 11. srpna 2003. Za Komisi David Byrne člen Komise [1] Úř. věst. L 37, 13.2.1993, s. 1. [2] Úř. věst. L 77, 16.3.2001, s. 1. [3] Úř. věst. L 86, 3.4.2002, s. 5. [4] Úř. věst. L 52, 4.3.1993, s. 18. -------------------------------------------------- PŘÍLOHA V příloze I oddílu 2 (Mykotoxiny) se vkládá bod 2.3: "Produkty | Patulin: maximální limity (μg/kg nebo ppb) | Metoda odběru vzorků | Referenční metoda analýzy | 2.3.Patulin 2.3.1Ovocné šťávy a ovocný nektar, zejména jablečná šťáva a ovocná šťáva používaná jako doplněk jiných nápojůKoncentrovaná ovocná šťávapo obnovení podle pokynů výrobce | 50,0 | směrnice 2003/78/ES | směrnice 2003/78/ES | 2.3.2Lihoviny, cidr a jiné kvašené nápoje z jablek nebo nápoje obsahující jablečnou šťávu | 50,0 | směrnice 2003/78/ES | směrnice 2003/78/ES | 2.3.3Tužší výrobky z jablek, včetně jablečných kompotů a jablečné dřeně, určené k přímé spotřebě | 25,0 | směrnice 2003/78/ES | směrnice 2003/78/ES | 2.3.4Jablečná šťáva a tužší výrobky z jablek pro kojence a malé děti, včetně jablečných kompotů a jablečné dřeně,které jsou označené a prodávané jako výrobky určené pro kojence a malé dětiostatní příkrmy pro malé děti | 10,0 | směrnice 2003/78/ES | směrnice 2003/78/ES | --------------------------------------------------