2003/113/ESSMĚRNICE KOMISE 2003/113/ES ze dne 3. prosince 2003, kterou se mění přílohy směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách, v potravinách živočišného původu a v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu

Publikováno: Úř. věst. L 324, 11.12.2003, s. 24-35 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 3. prosince 2003 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 31. prosince 2003 Nabývá účinnosti: 31. prosince 2003
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Směrnice Komise 2003/113/ES

ze dne 3. prosince 2003,

kterou se mění přílohy směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách, v potravinách živočišného původu a v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 86/362/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách a na jejich povrchu [1], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2003/62/ES [2], a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 86/363/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách živočišného původu a na jejich povrchu [3], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2003/60/ES [4], a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu [5], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2003/69/ES [6], a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 91/414/EHS ze dne 15. července 1991 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh [7], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2003/84/ES [8], a zejména na čl. 4 odst. 1 písm. f) uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1) Účinné látky 2,4-DB, linuron a pendimethalin byly zařazeny do přílohy I směrnice Rady 91/414/EHS směrnicí Komise 2003/31/ES [9].

(2) Nové účinné látky imazamox, oxasulfuron, ethoxysulfuron, foramsulfuron, oxadiargyl a kyazofamid byly zařazeny do přílohy I směrnice Rady 91/414/EHS směrnicí Komise 2003/23/ES [10].

(3) K zařazení dotyčných účinných látek do přílohy I směrnice 91/414/EHS došlo na základě posouzení předložených informací týkajících se navrhovaných použití. Informace o těchto použitích byly předloženy některými členskými státy podle čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS. Předložené informace byly posouzeny a jsou dostatečné pro stanovení určitých maximálních limitů reziduí (MLR).

(4) Neexistují-li žádné maximální limity reziduí na úrovni Společenství ani dočasné maximální limity, stanoví členské státy podle čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS před tím, než budou moci vydat povolení pro přípravky obsahující tyto účinné látky, dočasné vnitrostátní MLR.

(5) Technické a vědecké hodnocení dotyčných účinných látek pro účely jejich zařazení do přílohy I směrnice 91/414/EHS bylo ukončeno formou hodnotící zprávy Komise. Datum dokončení jednotlivých hodnotících zpráv je uvedeno ve směrnicích Komise, které jsou citovány v 1. a 2. bodě odůvodnění. V těchto zprávách jsou stanoveny přijatelné denní příjmy (ADI), případně i akutní referenční dávky (ARfD) pro dotyčné látky. Expozice spotřebitelů potravinám ošetřeným dotyčnými účinnými látkami byla odhadnuta a zhodnocena v souladu s postupy a praxí Společenství, přičemž byly zohledněny pokyny Světové zdravotnické organizace [11] a stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny [12] k použité metodice. Bylo vypočteno, že navržené maximální limity reziduí nevedou k překročení přijatelného denního příjmu nebo akutní referenční dávky.

(6) Pro zajištění náležité ochrany spotřebitele před expozicí reziduím v důsledku nepovolených použití přípravků na ochranu rostlin je důležité stanovit pro příslušné kombinace produktu a pesticidu dočasné MLR na úrovni meze stanovitelnosti.

(7) Stanovení těchto dočasných MLR na úrovni Společenství nebrání tomu, aby členské státy stanovily dočasné MLR pro látky v této směrnici podle čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS a její přílohy VI. Doba čtyř let je považována za dostatečnou pro povolení dalších použití dotyčných účinných látek. Po uplynutí této doby se dočasné MLR stanou konečnými.

(8) Je tedy nezbytné doplnit rezidua všech pesticidů, která jsou důsledkem použití těchto přípravků na ochranu rostlin, do příloh směrnic 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS, aby byl umožněn řádný dozor a kontrola nad zákazem jejich použití a aby byla zabezpečena ochrana spotřebitele. Přílohy směrnic 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS musejí být tedy změněny.

(9) Tato směrnice je v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

V části A přílohy II směrnice 86/362/EHS se doplňují maximální limity reziduí pesticidů pro účinné látky 2,4-DB, linuron, pendimethalin, imazamox, oxasulfuron, ethoxysulfuron, foramsulfuron, oxadiargyl a kyazofamid uvedené v příloze I této směrnice.

Článek 2

V části A přílohy II směrnice 86/363/EHS se doplňují maximální limity reziduí pesticidů pro účinnou látku pendimethalin uvedenou v příloze II této směrnice. V části B přílohy II směrnice 86/363/EHS se doplňují maximální limity reziduí pesticidů pro účinné látky 2,4DB a oxasulfuron uvedené v příloze III této směrnice.

Článek 3

V příloze II směrnice 90/642/EHS se doplňují maximální limity reziduí pesticidů pro účinné látky 2,4-DB, linuron, pendimethalin, imazamox, oxasulfuron, ethoxysulfuron, foramsulfuron, oxadiargyl a kyazofamid uvedené v příloze IV této směrnice.

Článek 4

Členské státy uvedou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí nejpozději do šesti měsíců od vyhlášení této směrnice v Úředním věstníku Evropské unie. Neprodleně o nich uvědomí Komisi.

Budou tyto předpisy používat od 4. června 2005.

Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

Článek 5

Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Článek 6

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 3. prosince 2003.

Za Komisi

David Byrne

člen Komise

[1] Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 37.

[2] Úř. věst. L 154, 21.6.2003, s. 70.

[3] Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 43.

[4] Úř. věst. L 155, 24.6.2003, s. 15.

[5] Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71.

[6] Úř. věst. č. 175, 15.7.2003, s. 37.

[7] Úř. věst. L 230, 19.8.1991, s. 1.

[8] Úř. věst. L 247, 30.9.2003, s. 20.

[9] Úř. věst. L 101, 23.4.2003, s. 3.

[10] Úř. věst. L 81, 28.3.2003, s. 39.

[11] Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí – potravinového programu (GEMS/Food Programme) ve spolupráci s výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).

[12] Stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny k otázkám týkajícím se změn příloh směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS (stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny ze dne 14. července 1998) (http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/index_en.html).

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA I

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují MLR | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |

2,4-DB | linuron | imazamox | pendimethalin | oxasulfuron | ethoxysulfuron | foramsulfuron | oxadiargyl | kyazofamid |

OBILOVINY | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,01 | 0,01 | 0,02 |

Ječmen | | | | | | | | | |

Pohanka | | | | | | | | | |

Kukuřice | | | | | | | | | |

Proso | | | | | | | | | |

Oves | | | | | | | | | |

Rýže | | | | | | | | | |

Žito | | | | | | | | | |

Čirok | | | | | | | | | |

Tritikale | | | | | | | | | |

Pšenice | | | | | | | | | |

Ostatní obiloviny | | | | | | | | | |

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA II

Maximální limity v mg/kg (ppm) | Rezidua pesticidů |

v tuku obsaženém v mase, masných polotovarech, drobech a živočišných tucích uvedených v příloze I pod položkami ex. 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 a 1602 | v syrovém kravském mléce a v plnotučném kravském mléce uvedeném v příloze I pod položkou 0401; pro ostatní potraviny položek 0401, 0402, 0405 00 a 0406 podle | v čerstvých ptačích vejcích bez skořápek a ve vaječných žloutcích uvedených v příloze I pod položkami 0407 00 a 0408 |

pendimethalin | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA III

Rezidua pesticidů | Maximální limity v mg/kg (ppm) |

v mase, včetně tuku, masných polotovarech, drobech a živočišných tucích uvedených v příloze I pod položkami ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 a 1602 | v mléce a v mléčných výrobcích uvedených v příloze I pod položkami 0401, 0402, 0405 00 a 0406 | v čerstvých ptačích vejcích bez skořápek a ve vaječných žloutcích uvedených v příloze I pod položkami 0407 00 a 0408 |

2,4-DB | 0,05 maso0,1 játra, ledviny | 0,01 | 0,05 |

oxasulfuron | 0,05 | | |

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA IV

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují MLR | 2,4-DB | linuron | pendimethalin | imazamox | oxasulfuron | ethoxysulfuron | foramsulfuron | oxadiargyl | kyazofamid |

1.Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy | | 0,05 | | | | | | | 0,01 |

i)CITRUSOVÉ PLODY

Grapefruity | | | | | | | | | |

Citrony | | | | | | | | | |

Kyselé lajmy | | | | | | | | | |

Mandarinky (včetně klementin a podobných hybridů) | | | | | | | | | |

Pomeranče | | | | | | | | | |

Šedok | | | | | | | | | |

Ostatní | | 0,05 | | | | | | | 0,01 |

II)OŘECHY (VE SKOŘÁPCE NEBO JÁDRA)

Mandle | | | | | | | | | |

Para ořechy | | | | | | | | | |

Kešu ořechy | | | | | | | | | |

Kaštany jedlé | | | | | | | | | |

Kokosové ořechy | | | | | | | | | |

Lískové ořechy | | | | | | | | | |

Makadamie | | | | | | | | | |

Pekanové ořechy | | | | | | | | | |

Piniové oříšky | | | | | | | | | |

Pistácie | | | | | | | | | |

Vlašské ořechy | | | | | | | | | |

Ostatní | | 0,05 | | | | | | | 0,01 |

III)JÁDROVÉ OVOCE

Jablka | | | | | | | | | |

Hrušky | | | | | | | | | |

Kdoule | | | | | | | | | |

Ostatní | | 0,05 | | | | | | | 0,01 |

IV)PECKOVÉ OVOCE

Meruňky | | | | | | | | | |

Třešně a višně | | | | | | | | | |

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) | | | | | | | | | |

Švestky a slívy | | | | | | | | | |

Ostatní | | 0,05 | | | | | | | |

V)BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE | | | | | | | | | 0,5 |

a)Hrozny révy vinné stolní a moštové

Hrozny stolní | | | | | | | | | |

Hrozny moštové | | | | | | | | | 0,01 |

b)Jahody (kromě lesních) | | | | | | | | | 0,01 |

c)Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích)

Ostružiny | | | | | | | | | |

Ostružiny ostružiníku ježiníku | | | | | | | | | |

Ostružinomaliny | | | | | | | | | |

Maliny | | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | | 0,01 |

d) Ostatní bobulové a drobné ovoce(kromě planě rostoucího)

Borůvky | | | | | | | | | |

Klikva | | | | | | | | | |

Rybíz (červený, černý a bílý) | | | | | | | | | |

Angrešt | | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | | 0,01 |

e)Planě rostoucí bobulové ovoce | | 0,05 | | | | | | | 0,01 |

VI)RŮZNÉ

Avokádo | | | | | | | | | |

Banány | | | | | | | | | |

Datle | | | | | | | | | |

Fíky | | | | | | | | | |

Kiwi | | | | | | | | | |

Kumkvat | | | | | | | | | |

Liči | | | | | | | | | |

Mango | | | | | | | | | |

Olivy | | | | | | | | | |

Mučenka | | | | | | | | | |

Ananas | | | | | | | | | |

Papája | | | | | | | | | |

Ostatní | 0,05 | | | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,01 | 0,01 | |

2.Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená | | | | | | | | | 0,01 |

I)KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA

Řepa salátová | | 0,2 | 0,2 | | | | | | |

Mrkev | | 0,2 | | | | | | | |

Celer bulvový | | | 0,2 | | | | | | |

Křen | | | | | | | | | |

Topinambury | | 0,2 | 0,2 | | | | | | |

Pastinák | | 0,2 | 0,2 | | | | | | |

Petržel kořenová | | | | | | | | | |

Ředkvička | | | | | | | | | |

Černý kořen | | | | | | | | | |

Batáty | | | | | | | | | |

Tuřín | | | | | | | | | |

Vodnice | | | | | | | | | |

Jam | | 0,05 | 0,05 | | | | | | |

Ostatní | | 0,05 | 0,05 | | | | | | 0,01 |

II)CIBULOVÁ ZELENINA

Česnek | | | | | | | | | |

Cibule kuchyňská | | | | | | | | | |

Šalotka | | | | | | | | | |

Cibule jarní | | | | | | | | | |

Ostatní | | 0,05 | 0,05 | | | | | | |

III)PLODOVÁ ZELENINA

a)Lilkovité | | | | | | | | | 0,2 |

Rajčata | | | | | | | | | |

Paprika zeleninová | | | | | | | | | |

Lilek | | | | | | | | | 0,01 |

Ostatní | | | | | | | | | |

b)Tykvovité – s jedlou slupkou | | | | | | | | | 0,1 |

Okurky salátové | | | | | | | | | |

Okurky nakládačky | | | | | | | | | |

Cukety | | | | | | | | | 0,01 |

Ostatní | | | | | | | | | 0,1 |

c)Tykvovité – s nejedlou slupkou

Melouny cukrové | | | | | | | | | |

Tykve | | | | | | | | | |

Melouny vodní | | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | | 0,01 |

d)Kukuřice cukrová | | 0,05 | 0,05 | | | | | | 0,01 |

IV)Košťálová zelenina

a)Košťálová zelenina vytvářející růžice

Brokolice | | | | | | | | | |

Květák | | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | | |

b)Košťálová zelenina vytvářející hlávky

Kapusta růžičková | | | | | | | | | |

Kapusta hlávková a zelí hlávkové | | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | | |

c)Košťálová zelenina listová

Pekingské zelí | | | | | | | | | |

Kadeřávek | | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | | |

d)Kedlubny | | | 0,05 | | | | | | 0,01 |

V)LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ bylinky | | 0,05 | | | | | | | |

a)Salát a podobná zelenina

Řeřicha setá | | | | | | | | | |

Polníček | | | | | | | | | |

Salát hlávkový | | | | | | | | | |

Endivie | | | | | | | | | |

Ostatní | | 0,05 | | | | | | | |

b)Špenát a podobná zelenina

Špenát | | | | | | | | | |

Mangold (řapíky) | | | | | | | | | |

Ostatní | | 0,05 | | | | | | | |

c)Potočnice lékařská | | 0,05 | | | | | | | |

d)Čekanka salátová | | | | | | | | | |

e)Bylinky

Kerblík | | | | | | | | | |

Pažitka | | 0,1 | | | | | | | |

Petrželová nať | | 0,1 | | | | | | | |

Celerová nať | | 0,05 | | | | | | | |

Ostatní | | | 0,2 | | | | | | 0,01 |

VI)LUSKOVÁ ZELENINA (ČERSTVÁ)

Fazolové lusky | | 0,1 | | | | | | | |

Vyluštěná fazolová semena | | | | | | | | | |

Hrachové lusky | | 0,1 | | | | | | | |

Vyluštěná hrachová zrna | | 0,05 | | | | | | | |

Ostatní | | | 0,05 | | | | | | 0,01 |

VII)ŘAPÍKatá A STONKOVÁ ZELENINA (ČERSTVÁ)

Chřest | | | | | | | | | |

Kardy | | 0,1 | | | | | | | |

Celer řapíkatý | | | | | | | | | |

Fenykl sladký | | | | | | | | | |

Artyčoky | | | | | | | | | |

Pór | | | | | | | | | |

Reveň | | 0,05 | | | | | | | |

Ostatní | | 0,05 | 0,05 | | | | | | 0,01 |

VIII)HOUBY

a)Žampiony pěstované | | | | | | | | | |

b)Žampiony volně rostoucí | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,01 | 0,01 | 0,01 |

3.LUŠTĚNINY

Fazole | | | | | | | | | |

Čočka | | | | | | | | | |

Hrách | | | | | | | | | |

Ostatní | 0,05 | 0,1 | 0,1 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,01 | 0,01 | 0,02 |

4.OLEJNATÁ SEMENA

Lněná semena | | | | | | | | | |

Jádra podzemnice olejné | | | | | | | | | |

Mák | | | | | | | | | |

Sezamová semena | | | | | | | | | |

Slunečnicová semena | | | | | | | | | |

Řepková semena | | | | | | | | | |

Sójové boby | | | | | | | | | |

Hořčičná semena | | | | | | | | | |

Bavlníková semena | | | | | | | | | |

Ostatní | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,01 | 0,01 | 0,01 |

5.BRAMBORY

Konzumní brambory rané | | | | | | | | | |

Konzumní brambory pozdní | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,05 | 0,05 | 0,02 |

6.ČAJ (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis) | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,05 | 0,05 | 0,02 |

7.CHMEL (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,05 | 0,05 | 0,02 |

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU