2003/62/ESSMĚRNICE KOMISE 2003/62/ES ze dne 20. června 2003, kterou se mění směrnice Rady 86/362/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí pro hexakonazol, klofentezin, myklobutanil a prochloraz (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 154, 21.6.2003, s. 70-78 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 20. června 2003 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 22. června 2003 Nabývá účinnosti: 22. června 2003
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Směrnice Komise 2003/62/ES

ze dne 20. června 2003,

kterou se mění směrnice Rady 86/362/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí pro hexakonazol, klofentezin, myklobutanil a prochloraz

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu [1], naposledy pozměněnou nařízením (ES) č. 806/2003 [2], a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 86/362/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách a na jejich povrchu [3], naposledy pozměněnou nařízením č. (ES) 807/2003 [4], a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1) Ve směrnici Komise 2002/79/ES [5] byly stanoveny maximální limity reziduí (MLR) pro určité kombinace pesticidů a plodin.

(2) Po vyhlášení směrnice 2002/79/ES obdržela Komise žádosti podložené dalšími údaji, aby přezkoumala maximální limity reziduí stanovené pro určité kombinace pesticidů a plodin výše uvedenou směrnicí. Žádosti a údaje byly přezkoumány a pro určité kombinace byly údaje dostatečné k tomu, aby odůvodnily stanovení vyšších MLR, než je mez stanovitelnosti.

(3) Akutní celoživotní expozice spotřebitelů těmto pesticidům z potravin, které mohou rezidua těchto pesticidů obsahovat v důsledku jejich použití v přípravcích na ochranu rostlin a ve veterinární medicině, byla odhadnuta a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými v Evropském společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací [6], a bylo vypočteno, že maximální limity reziduí stanovené v této směrnici nevedou k překročení přijatelného denního příjmu ani akutní referenční dávky.

(4) Prostřednictvím Světové obchodní organizace budou vedeny konzultace s obchodními partnery Společenství ohledně limitů stanovených v této směrnici a jejich připomínky k těmto limitům budou zohledněny.

(5) Byla zohledněna stanoviska Vědeckého výboru pro rostliny, zejména jeho rady a doporučení týkající se ochrany spotřebitelů potravinářských produktů ošetřených pesticidy a použití výše uvedené metodiky členskými státy zpravodaji [7].

(6) Opatření této směrnice jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

Maximální limity reziduí uvedené v příloze II směrnice 90/642/EHS pro příslušné pesticidy se nahrazují maximálními limity reziduí uvedenými v příloze této směrnice.

Článek 2

V části A přílohy II směrnice 86/362/EHS se příslušné řádky nahrazují těmito:

"Rezidua pesticidů | Maximální limity v mg/kg |

hexakonazol | 0,1 ječmen a pšenice 0,02 ostatní obiloviny |

prochloraz (suma prochlorazu a jeho metabolitů obsahujících 2,4,6 trichlorfenolovou skupinu, vyjádřeno jako prochloraz) | 1 rýže, oves, ječmen 0,5 tritikale, pšenice, žito 0,05 ostatní obiloviny |

Článek 3

Členské státy uvedou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí nejpozději do 31. července 2003. Neprodleně o nich uvědomí Komisi.

Budou tyto předpisy používat nejpozději od 1. srpna 2003.

Článek 4

Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

Článek 5

Tato směrnice vstupuje v platnost prvním dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Článek 6

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 20. června 2003.

Za Komisi

David Byrne

člen Komise

[1] Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71.

[2] Úř. věst. L 122, 16.5.2003, s. 1.

[3] Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 37.

[4] Úř. věst. L 122, 16.5.2003, s. 36.

[5] Úř. věst. L 291, 28.10.2002, s. 1.

[6] Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí – potravinového programu (GEMS/Food Programme) ve spolupráci s výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).

[7] SCP/RESI/021; SCP/RESI/024.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují MLR | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |

hexakonazol | myklobutanil | klofentezin |

1.Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy

i)CITRUSOVÉ PLODY | 0,02 | 3 | 0,5 |

grapefruity | | | |

citrony | | | |

kyselé lajmy | | | |

mandarinky (včetně klementin a podobných hybridů) | | | |

pomeranče | | | |

šedok | | | |

ostatní | | | |

II)OŘECHY (VE SKOŘÁPCE NEBO JÁDRA) | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

mandle | | | |

para ořechy | | | |

kešu ořechy | | | |

kaštany jedlé | | | |

kokosové ořechy | | | |

lískové ořechy | | | |

makadamie | | | |

pekanové ořechy | | | |

piniové oříšky | | | |

pistácie | | | |

vlašské ořechy | | | |

ostatní | | | |

III)JÁDROVÉ OVOCE | | 0,5 | 0,5 |

jablka | 0,1 | | |

hrušky | 0,1 | | |

kdoule | | | |

ostatní | 0,02 | | |

IV)PECKOVÉ OVOCE | 0,02 | | |

meruňky | | 0,3 | |

třešně a višně | | 1 | |

broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) | | 0,5 | |

švestky a slívy | | 0,5 | 0,2 |

ostatní | | 0,02 | 0,02 |

V)BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE

a)hrozny révy vinné stolní a moštové | 0,1 | 1 | |

hrozny stolní | | | 0,02 |

hrozny moštové | | | 1 |

b)jahody (kromě lesních) | 0,2 | 1 | 2 |

c)ovoce z keřů (kromě planě rostoucích) | 0,02 | 0,02 | |

ostružiny | | | 3 |

ostružiny ostružiníku ježiníku | | | |

ostružinomaliny | | | |

maliny | | | 3 |

ostatní | | | 0,3 |

d)ostatní bobulové a drobné ovoce(kromě planě rostoucího) | 0,02 | | |

borůvky | | | |

klikva | | | |

rybíz (červený, bílý a černý) | | 1 | 0,5 |

angrešt | | 1 | |

ostatní | | 0,02 | 0,02 |

e)planě rostoucí bobulové ovoce | 0,02 | 0,02 | 0,02 |

VI)RŮZNÉ | | | 0,02 |

avokádo | | | |

banány | 0,1 | 2 | |

datle | | | |

fíky | | | |

kiwi | | | |

kumkvat | | | |

liči | | | |

mango | | | |

olivy | | | |

mučenka | | | |

ananas | | | |

granátová jablka | | | |

ostatní | 0,02 | 0,02 | |

2.Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

i)KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA | 0,02 | | 0,02 |

řepa salátová | | | |

mrkev | | 0,2 | |

celer bulvový | | | |

křen | | | |

topinambury | | | |

pastinák | | | |

petržel kořenová | | | |

ředkvička | | | |

černý kořen | | | |

batáty | | | |

tuřín | | | |

vodnice | | | |

jam | | | |

ostatní | | 0,02 | |

ii)CIBULOVÁ ZELENINA | 0,02 | 0,02 | 0,02 |

česnek | | | |

cibule kuchyňská | | | |

šalotka | | | |

cibule jarní | | | |

ostatní | | | |

iii)PLODOVÁ ZELENINA

a)lilkovité

rajčata | 0,1 | 0,3 | 0,3 |

paprika zeleninová | | 0,5 | |

lilek | | 0,3 | |

ostatní | 0,02 | 0,02 | 0,02 |

b)tykvovité – s jedlou slupkou | 0,02 | 0,1 | 0,02 |

okurky salátové | | | |

okurky nakládačky | | | |

cukety | | | |

ostatní | | | |

c)tykvovité – s nejedlou slupkou | 0,02 | 0,2 | |

melouny cukrové | | | 0,1 |

tykve | | | |

melouny vodní | | | |

ostatní | | | 0,02 |

d)kukuřice cukrová | 0,02 | 0,02 | 0,02 |

iv)Košťálová zelenina | 0,02 | 0,02 | 0,02 |

a)košťálová zelenina vytvářející růžice

brokolice | | | |

květák | | | |

ostatní | | | |

b)košťálová zelenina vytvářející hlávky

kapusta růžičková | | | |

kapusta hlávková a zelí hlávkové | | | |

ostatní | | | |

c)košťálová zelenina listová

pekingské zelí | | | |

kadeřávek | | | |

ostatní | | | |

d)kedlubny | | | |

v)LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY | 0,02 | 0,02 | 0,02 |

a)salát a podobná zelenina

řeřicha setá | | | |

polníček | | | |

salát hlávkový | | | |

endivie | | | |

ostatní | | | |

b)špenát a podobná zelenina

špenát | | | |

mangold (řapíky) | | | |

ostatní | | | |

c)potočnice lékařská | | | |

d)čekanka salátová | | | |

e)čerstvé bylinky

kerblík | | | |

pažitka | | | |

petrželová nať | | | |

celerová nať | | | |

ostatní | | | |

vi)LUSKOVÁ ZELENINA (ČERSTVÁ) | 0,02 | 0,02 | 0,02 |

fazolové lusky | | | |

vyluštěná fazolová semena | | | |

hrachové lusky | | | |

vyluštěná hrachová zrna | | | |

ostatní | | | |

vii)ŘAPÍKatá A STONKOVÁ ZELENINA (ČERSTVÁ) | 0,02 | | 0,02 |

chřest | | | |

kardy | | | |

celer řapíkatý | | | |

fenykl sladký | | | |

artyčoky | | 0,5 | |

pór | | | |

reveň | | | |

ostatní | | 0,02 | |

viii)HOUBY | 0,02 | 0,02 | 0,02 |

a)žampiony pěstované | | | |

b)žampiony volně rostoucí | | | |

3.Luštěniny | 0,02 | 0,02 | 0,02 |

fazole | | | |

čočka | | | |

hrách | | | |

ostatní | | | |

4.Olejnatá semena | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

lněná semena | | | |

jádra podzemnice olejné | | | |

mák | | | |

sezamová semena | | | |

slunečnicová semena | | | |

řepková semena | | | |

sójové boby | | | |

hořčičná semena | | | |

bavlníková semena | | | |

ostatní | | | |

5.Brambory | 0,02 | 0,02 | 0,02 |

konzumní brambory rané | | | |

konzumní brambory pozdní | | | |

6.Čaj (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníkuCamellia sinensis) | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

7.Chmel (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu | 0,05 | 2 | 0,05 |

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU