(ES) č. 2244/2002NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2244/2002 ze dne 16. prosince 2002, kterým se mění nařízení (ES) č. 1622/2000, pokud jde o používání kyseliny vinné ve vinařských produktech

Publikováno: Úř. věst. L 341, 17.12.2002, s. 27-27 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 16. prosince 2002 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 6. ledna 2003 Nabývá účinnosti: 6. ledna 2003
Platnost předpisu: Zrušen předpisem (ES) č. 423/2008 Pozbývá platnosti: 4. června 2008
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Nařízení Komise (ES) č. 2244/2002

ze dne 16. prosince 2002,

kterým se mění nařízení (ES) č. 1622/2000, pokud jde o používání kyseliny vinné ve vinařských produktech

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Rady (ES) č. 1493/1999 ze dne 17. května 1999 o společné organizaci trhu s vínem [1], naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 2585/2001 [2], a zejména na článek 46 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1) Příloha IV nařízení (ES) č. 1493/1999 povoluje přidávání kyseliny vinné do příslušných vinařských produktů.

(2) Nařízením Komise (ES) č. 1622/2000 ze dne 24. července 2000, kterým se stanoví některá prováděcí pravidla k nařízení (ES) č. 1493/1999 o společné organizaci trhu s vínem a zavádí se kodex Společenství pro enologické postupy a ošetřování [3], naposledy pozměněným nařízením (ES) č. 2066/2001 [4], se stanoví mezní hodnoty a podmínky pro používání některých látek povolených nařízením (ES) č. 1493/1999.

(3) Kyselina vinná, také nazývaná kyselina L–vinná, a její soli jsou jedinými látkami povolenými pro účely přikyselování a odkyselování vinařských produktů, protože se vyskytují v přirozeném stavu v hroznech a ve víně.

(4) V červnu 2002 přijal Mezinárodní úřad pro révu a víno usnesení, kterým se v mezinárodním enologickém kodexu aktualizuje monografie o identifikačních vlastnostech a kritéria čistoty kyseliny L-vinné, používané při výrobě vína, která tuto kyselinu definuje jako "přírodní kyselinu získanou z hroznů". Tato kritéria čistoty jsou úplnější, ale přesto odpovídají kritériím stanoveným ve směrnici Komise 96/77/ES ze dne 2. prosince 1996, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotupotravinářských přídatných látek jiných než barviva a náhradní sladidla [5], naposledy pozměněné směrnicí 2002/82/ES [6].

(5) Pro zajištění vysokého stupně jakosti a zejména pro zachování autentičnosti a přirozeného charakteru vína v souladu s dobrou enologickou praxí je třeba do nařízení (ES) č. 1622/2000 zapracovat požadavek, aby se při výrobě vína mohla používat pouze kyselina vinná zemědělského původu, s přihlédnutím ke specifikacím mezinárodního enologického kodexu Mezinárodního úřadu pro révu a víno.

(6) Opatření tohoto nařízení jsou v souladu se stanoviskem Řídícího výboru pro víno,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

V článku 8 nařízení (ES) č. 1622/2000 se vkládá nový odstavec, který zní:

"Kyselina vinná, také nazývaná kyselina L-vinná, jejíž použití je stanoveno v příloze IV bodu 1 písm. l) a m) a příloze IV bodu. 3 písm. k) a l) nařízení (ES) č. 1493/1999, musí být zemědělského původu a získaná výhradně z vinařských produktů. Musí také splňovat kritéria čistoty stanovená ve směrnici Komise 96/77/ES [7]."

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 16. prosince 2002.

Za Komisi

Franz Fischler

člen Komise

[1] Úř. věst. L 179, 14.7.1999, s. 1.

[2] Úř. věst. L 345, 29.12.2001, s. 10.

[3] Úř. věst. L 194, 31.7.2000, s. 1.

[4] Úř. věst. L 278, 23.10.2001, s. 9.

[5] Úř. věst. L 339, 30.12.1996, s. 1.

[6] Úř. věst. L 292, 28.10.2002, s. 1.

[7] Úř. věst. L 339, 30.12.1996, s. 1.

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU