(ES) č. 982/2002NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 982/2002 ze dne 7. června 2002, kterým se stanoví obchodní normy pro pěstované žampiony

Publikováno: Úř. věst. L 150, 8.6.2002, s. 45-49 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 7. června 2002 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 28. června 2002 Nabývá účinnosti: 1. ledna 2003
Platnost předpisu: Zrušen předpisem (ES) č. 1863/2004 Pozbývá platnosti: 17. listopadu 2004
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Nařízení Komise (ES) č. 982/2002

ze dne 7. června 2002,

kterým se stanoví obchodní normy pro pěstované žampiony

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Rady (ES) č. 2200/96 ze 28. října 1996 o společné organizaci trhu s ovocem a zeleninou [1], naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 545/2002 [2], a zejména na čl. 2 odst. 2 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1) Pěstované žampiony patří mezi produkty uvedené v příloze I nařízení (ES) č. 2200/96, pro něž musí být přijaty obchodní normy. Za tímto účelem a v zájmu zachování průhlednosti na světovém trhu by se měla vzít v úvahu norma pro pěstované žampiony, kterou doporučila pracovní skupina pro stanovení norem pro zemědělské produkty podléhající rychlé zkáze a pro rozvoj jakosti při Evropské hospodářské komisi OSN.

(2) Účelem uplatňování těchto norem je vyloučit z trhu produkty neodpovídající jakosti, zaměřit produkci na uspokojování požadavků spotřebitelů a usnadnit obchod založený na poctivé hospodářské soutěži, a přispět tak zvyšování rentability produkce.

(3) Normy jsou platné ve všech stadiích obchodu. Dálková přeprava, skladování po delší dobu a různé manipulace, které jsou produkty podrobeny, mohou způsobit určitý stupeň poškození vyplývající z biologického vývoje produktu nebo jeho menší či větší náchylnosti ke zkáze. Tato poškození je třeba vzít v úvahu při používání norem ve stadiích obchodu následujících po odeslání.

(4) Ve třídě "Extra" je nutno produkty třídit a balit zvlášť pečlivě a v jejich případě se bere v úvahu pouze nedostatek čerstvosti a turgidity.

(5) Opatření tohoto nařízení jsou v souladu se stanoviskem Řídícího výboru pro čerstvé ovoce a zeleninu,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Obchodní normy pro pěstované žampiony rodu Agaricus spadající pod kód KN 07095100 jsou uvedeny v příloze.

Norma se uplatňuje ve všech stadiích obchodu podle podmínek stanovených v nařízení (ES) č. 2200/96.

Ve fázích po odeslání však mohou produkty oproti požadavkům normy vykazovat lehký nedostatek čerstvosti a turgidity; produkty roztříděné do jiných tříd, než je třída "extra", mohou kromě toho vykazovat malá poškození vyplývající z jejich vývoje a náchylnosti ke zkáze.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Použije se ode dne 1. ledna 2003.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 7. června 2002.

Za Komisi

Franz Fischler

člen Komise

[1] Úř. věst. L 297, 21.11.1996, s. 1.

[2] Úř. věst. L 84, 28.3.2002, s. 1.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

NORMA PRO PĚSTOVANÉ ŽAMPIONY (AGARICUS)

1. DEFINICE PRODUKTU

Tato norma platí pro plodnice kmenů vypěstovaných z rodu Agaricus (syn. Psalliota), které se spotřebiteli dodávají čerstvé s výjimkou žampionů určených pro průmyslové zpracování.

Žampiony se třídí do následujících obchodních druhů, přičemž se tyto druhu nejprve dělí do dvou skupin:

- nekrájené žampiony, které nemají uřezanou spodní část třeně,

- krájené žampiony, které mají uřezanou spodní část třeně. Řez musí být čistý a přibližně kolmý na osu vedenou v podélném průřezu;

v obou skupinách se činí rozdíl mezi po sobě jdoucími fázemi vývoje:

- uzavřené žampiony (nebo rovnocenné kategorie), tj. žampiony s hlavičkou úplně uzavřenou,

- žampiony s obojkem, tj. žampiony, jejichž hlavička je spojena s tření obojkem,

- otevřené žampiony, tj. žampiony s otevřenou hlavičkou (otevřená nebo plochá hlavička; vyžaduje se malé zakřivení okrajů hlavičky),

- ploché žampiony, tj. žampiony, které jsou úplně otevřené (ale okraje hlavičky nejsou příliš baňaté ani převrácené);

žampiony se dále dělí na dvě skupiny barev:

- "bílé"

- "hnědé" nebo "kaštanové".

2. USTANOVENÍ O JAKOSTI

Norma stanoví vlastnosti, které musí žampiony vykazovat po obalové úpravě a zabalení.

A. Minimální požadavky

Žampiony všech tříd jakosti, s přihlédnutím ke zvláštním ustanovením pro jednotlivé třídy a k dovoleným odchylkám, musí být:

- neporušené; přičemž se krájené žampiony ve shodě s definicí považují za neporušené,

- zdravé; plodiny poškozené hnitím, silným zhnědnutím třeně nebo takovým narušením, které je činí nevhodnými k lidské spotřebě, se nepřipouští,

- čisté, téměř prosté jakékoli viditelné cizorodé látky kromě záhonového materiálu,

- čerstvé ve vnějším vzhledu, měla by se brát v úvahu typická barva lupenů kmene a/nebo obchodní druh,

- téměř prosté škodlivého hmyzu,

- téměř prosté poškození způsobeného škodlivým hmyzem,

- prosté abnormální vnější vlhkosti,

- prosté jakékoli cizí vůně a/nebo chuti;

Žampiony musí být v takovém stadiu vývoje a stavu, aby:

- snesly přepravu a manipulaci, a

- mohly být do místa určení dopraveny v odpovídající jakosti.

B. Zařazení do tříd

Žampiony se řadí do třech tříd jakosti definovaných níže:

i) Třída "Extra"

Žampiony v této třídě musí být vynikající jakosti. Ve tvaru, vnějším vzhledu, vývoji a zabarvení musí být typické pro daný obchodní druh. Musí mít správný tvar.

Musí být bez poškození s výjimkou velmi lehkých povrchových nedostatků za předpokladu, že nemají nepříznivý vliv na celkový vnější vzhled produktu, na jakost, trvanlivost a na obchodní úpravu v balení.

Žampiony musí být téměř bez záhonového materiálu; nekrájené žampiony mohou mít vespod stopy po záhonovém materiálu.

ii) I. třída

Žampiony v této třídě musí být dobré jakosti. Ve tvaru, vnějším vzhledu, vývoji a zabarvení musí být typické pro daný obchodní druh.

Povoluje se však, že žampiony mohou mít následující malé nedostatky za předpokladu, že nebudou mít nepříznivý vliv na celkový vnější vzhled produktu, na jakost, trvanlivost a na obchodní úpravu v balení:

- malé nedostatky ve tvaru,

- malé nedostatky ve zbarvení,

- malé povrchové skvrny, pokud nejsou progresivní,

- malé povrchové mechanické poškození,

- malé stopy po záhonovém materiálu; nekrájené žampiony také mohou mít vespod stopy po záhonovém materiálu.

iii) II. třída

Tato třída zahrnuje žampiony, které nejsou způsobilé k zahrnutí do vyšších tříd, ale vyhovují minimálním požadavkům uvedeným výše.

Za předpokladu, že si žampiony uchovávají své základná vlastnosti, pokud jde o jakost, trvanlivost a obchodní úpravu, se povolují tyto nedostatky:

- nedostatky ve tvaru,

- nedostatky ve zbarvení,

- malé povrchové skvrny,

- malé mechanické poškození,

- duté třeně,

- stopy po záhonovém materiálu; nekrájené žampiony také mohou mít vespod stopy po záhonovém materiálu.

3. USTANOVENÍ O TŘÍDĚNÍ PODLE VELIKOSTI

Velikost se určuje na základě maximálního průměru klobouku a délky třeně, a to podle těchto ustanovení.

Minimální velikost

Minimální průměr klobouku musí být nejméně 15 mm u žampionů s uzavřeným kloboukem, s obojkem nebo u otevřených žampionů a 20 mm u plochých žampionů.

Délka třeně

Délka třeně se měří:

- od lupenů pod kloboukem u otevřených a plochých žampionů,

- od obojku u uzavřených žampionů a žampionů s obojkem.

Třídění podle velikosti je povinné u žampionů ve třídě "extra" podle níže uvedené tabulky, přičemž jsou v ní uvedeny žampiony třídy I a II, které musí vyhovovat určeným velikostním rozmezím, pokud jsou uvedena označení "malý", "střední" nebo "velký":

Žampiony uzavřené, s obojkem a otevřené |

Průměr klobouku | Maximální délka třeně |

Velikost | Odchylky velikosti | Krájené žampiony | Nekrájené žampiony |

malý | 15-45 mm | 1/2 průměru klobouku | 2/3 průměru klobouku |

střední | 30-65 mm |

velký | 50 mm a více |

Ploché žampiony |

Průměr klobouku | Maximální délka třeně |

Velikost | Maximální odchylka | Krájené žampiony | Nekrájené žampiony |

malý | 20-55 mm | 2/3 průměru klobouku |

velký | 50 mm a více |

4. USTANOVENÍ O DOVOLENÝCH ODCHYLKCH

Pro produkty neodpovídající požadavkům dané třídy jakosti se povolují odchylky jakosti a velikosti v každém balení.

A. Dovolené odchylky jakosti

i) Třída "Extra"

5 % podle počtu nebo hmotnosti žampionů, které nesplňují požadavky třídy, ale splňují požadavky třídy I, nebo výjimečně dovoleným odchylkám I. třídy jakosti.

ii) I. třída

10 % podle počtu nebo hmotnosti žampionů, které nesplňují požadavky této třídy, ale splňují požadavky pro II. jakost, nebo výjimečně dovoleným odchylkám II. třídy jakosti.

iii) II. třída

10 % podle počtu nebo hmotnosti žampionů s chybějící tření a 10 % podle počtu nebo hmotnosti žampionů, které nesplňují ani požadavky třídy, ani minimální požadavky z jiných důvodů s výjimkou produktů poškozených hnitím nebo jakýmkoli jiným zhoršením, které je činí nevhodnými k lidské spotřebě.

B. Zvláštní odchylky pro fázi vývoje

i) Třída "Extra"

Povoluje se celkem 5 % žampionů podle jejich počtu nebo hmotnosti, a to z předchozí fáze vývoje a žampionů z následující fáze vývoje.

ii) I. třída

Povoluje se celkem 10 % žampionů podle jejich počtu nebo hmotnosti, a to z předchozí fáze vývoje a žampionů z následující fáze vývoje.

iii) II. třída

Žampiony různých fází vývoje lze smíchat v každém balení. Pokud je však fáze vývoje uvedena, povoluje se maximum 25 % celkem podle jejich počtu nebo hmotnosti, a to z předchozí fáze vývoje a žampionů z následující fáze vývoje

C. Odchylky velikosti

Pro všechny třídy: 10 % (podle počtu nebo objemu) žampionů, které nevyhovují uvedeným velikostem.

5. USTANOVENÍ O OBCHODNÍ ÚPRAVĚ

A. Jednotnost

Obsah každého balení musí být jednotný a musí obsahovat pouze žampiony stejného původu, obchodního druhu, fáze vývoje (podléhající ustanovením podle kapitoly IV oddílu B výše), jakosti a velikost (pokud se velikost třídí).

Prodejní obaly čisté hmotnosti nepřesahující 1 kilogram mohou obsahovat směsy žampionů různých barev, pokud jsou jednotné v jakosti, fázi vývoje a velikosti (pokud se velikost třídí) a - u každé dotyčné barvy – v původu.

Viditelné části obsahů balení musí být reprezentativní vzhledem k celému obsahu.

B. Balení

Žampiony musí být zabaleny takovým způsobem, aby byl produkt řádně chráněn.

Materiály použité uvnitř musí být nové, čisté a takové jakosti, aby se zabránilo vzniku jakýchkoli vnějších či vnitřních změn na produktu. Použití materiálů, zejména papíru nebo známek nesoucích obchodní údaje se povoluje, pokud se tisk a označování provádí netoxickým inkoustem nebo lepidlem.

Balení musí být prosté všech cizorodých látek včetně nadměrného záhonového materiálu.

6. USTANOVENÍ O OZNAČOVÁNÍ

Každé balení musí uvádět následující údaje, a to písmem, které je seskupeno na stejné straně, je čitelné a nesmazatelné a viditelné z vnějšku:

A. Identifikace

Ten, kdo balí a/nebo odesílá: jméno a adresa nebo úředně vydané nebo schválené kódové označení. V případě, kdy se však používá kódové označení, odkaz na toho, kdo "balí a/nebo odesílá" (nebo rovnocenné zkratky) se musí uvést v úzkém spojení s kódovým označením.

B. Vlastnosti produktů

- Jestliže obsah není viditelný zvnějšku:

- pěstované žampiony,

- "krájené" nebo "nekrájené",

- barva, pokud není "bílá",

- fáze vývoje (nepovinné),

- v případě prodejních obalů obsahujících směs žampionů různých barev, názvy různých barev.

C. Původ produktů

- země původu a – nepovinně - distrikt, kde byly žampiony vypěstovány, případně národní, regionální či místní název místa,

- v případě prodejních obalů obsahujících směs žampionů různých barev a různých původů by se uvedení země původu mělo objevit v blízkosti názvu dotyčné barvy.

D. Obchodní údaje

- třída,

- velikost (pokud se třídí) vyjádřená jako minimální a maximální průměry klobouku nebo termínem "malý", "střední" nebo "velký",

- čistá hmotnost.

E. Úřední kontrolní označení (nepovinné)

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU