(ES) č. 563/2002Nařízení Komise (ES) č. 563/2002 ze dne 2. dubna 2002, kterým se mění nařízení (ES) č. 466/2001, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách

Publikováno: Úř. věst. L 86, 3.4.2002, s. 5-6 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 2. dubna 2002 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 23. dubna 2002 Nabývá účinnosti: 23. dubna 2002
Platnost předpisu: Ne Pozbývá platnosti: 28. února 2007
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Nařízení Komise (ES) č. 563/2002

ze dne 2. dubna 2002,

kterým se mění nařízení (ES) č. 466/2001, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 315/93 ze dne 8. února 1993, kterým se stanoví postupy Společenství pro kontrolu kontaminujících látek v potravinách [1], a zejména čl. 2 odst. 3 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1) Nařízení (EHS) č. 315/93 stanoví, že za účelem ochrany veřejného zdraví musí být stanoveny maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách.

(2) Nařízení Komise (ES) č. 466/2001 [2], naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 472/2002 [3], je použitelné ode dne 5. dubna 2002 a nahrazuje nařízení Komise (ES) č. 194/97 ze dne 31. ledna 1997, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách [4], ve znění zejména nařízení (ES) č. 864/1999 [5], kterým se stanoví maximální limity dusičnanů v hlávkovém salátu a špenátu.

(3) Členské státy mají sdělovat výsledky svého monitorování a předkládat zprávu o přijatých opatřeních a dosaženém pokroku při uplatňování a zlepšování kodexu zásad správné zemědělské praxe pro snižování obsahu dusičnanů. S použitím těchto informací Komise každé tři roky, a poprvé před 1. lednem 2002, přezkoumá maximální limity pro dusičnany v hlávkovém salátu a špenátu s celkovým cílem snížit tyto limity.

(4) Z ročních údajů z monitorování vyplývá, že se obsah dusičnanů v hlávkovém salátu snižuje. Správnou výrobní praxí lze u určitých kategorií hlávkového salátu za rozumných nákladů dosáhnout dodržení nižších maximálních limitů. Z některých regionů je často hlášen vyšší obsah dusičnanů než obsah stanovený v příloze nařízení (ES) č. 466/2001, přestože obecný trend směřuje ke snižování obsahu dusičnanů v hlávkovém salátu. Obsah dusičnanů ve špenátu nevykazuje žádnou snižující se tendenci. Některé členské státy potřebují zachovat stanovené přechodné období, aby mohly povolit uvádění hlávkového salátu nebo špenátu určeného pro spotřebu na jejich území na domácí trh. U hlávkového salátu by mělo být toto přechodné období časově omezeno, u špenátu se jeho ukončení dosud nepředpokládá.

(5) Nařízení (ES) č. 466/2001 by proto mělo být změněno.

(6) Opatření tohoto nařízení jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Nařízení (ES) č. 466/2001 se mění takto:

1. V článku 3 se odstavec 1 nahrazuje tímto:

"1. Členské státy mohou v odůvodněných případech na přechodnou dobu povolit uvádět na trh čerstvý hlávkový salát a čerstvý špenát, vypěstované a určené ke spotřebě na jejich území, obsahující množství dusičnanů vyšší než množství stanovené jako maximální limit v bodech 1.1, 1.3 a 1.4 přílohy, pokud je uplatňován kodex zásad správné zemědělské praxe s cílem postupně dosáhnout hodnot stanovených v tomto nařízení.

Přechodné období

a) pro hlávkový salát končí dnem 1. ledna 2005;

b) pro špenát bude přezkoumáno nejpozději do 1. ledna 2005.

Členské státy každoročně informují Komisi a ostatní členské státy o opatřeních přijatých k provedení prvního pododstavce."

2. Oddíl 1 přílohy I se nahrazuje přílohou tohoto rozhodnutí.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 2. dubna 2002.

Za Komisi

David Byrne

člen Komise

[1] Úř. věst. L 37, 13.2.1993, s. 1.

[2] Úř. věst. L 77, 16.3.2001, s. 1.

[3] Úř. věst. L 75, 16.3.2002, s. 18.

[4] Úř. věst. L 31, 1.2.1997, s. 48.

[5] Úř. věst. L 108, 27.4.1999, s. 16.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

Oddíl 1 přílohy I nařízení (ES) č. 466/2001 týkající se dusičnanů se nahrazuje tímto:

"Produkt | 3Maximální limit (mg NO na kg) | Metoda odběru vzorků | Referenční metoda analýzy |

|

1.1 Čerstvý špenát (Spinacia oleracea) | Sklizeň od 1. listopadu do 31. března | 3000 | Směrnice Komise 79/700/EHS |

Sklizeň od 1. dubna do 31. října | 2500 |

1.2Konzervovaný, hluboce zmražený nebo zmražený špenát | | 2000 | Směrnice 79/700/EHS |

1.3Čerstvý hlávkový salát (Latuca sativa L.) (skleníkový a polní salát), kromě salátu uvedeného v bodě 1.4. | Sklizeň od 1. října do 31. března: | | Směrnice 79/700/EHS. Minimální počet laboratorních vzorků je však 10 |

— hlávkový salát pěstovaný ve skleníku | 4500 |

— hlávkový salát pěstovaný polním způsobem | 4000 |

Sklizeň od 1. dubna do 30. září: | |

— hlávkový salát pěstovaný ve skleníku | 3500 |

— hlávkový salát pěstovaný polním způsobem | 2500 |

1.4 Ledový salát | Salát pěstovaný ve skleníku | 2500 | Směrnice 79/700/EHS. Minimální počet laboratorních vzorků je však 10 |

Salát pěstovaný polním způsobem | 2000 |

1.1 Čerstvý špenát (Spinacia oleracea) | Sklizeň od 1. listopadu do 31. března | 3000 | Směrnice Komise 79/700/EHS |

Sklizeň od 1. dubna do 31. října | 2500 |

1.2 Konzervovaný, hluboce zmražený nebo zmražený špenát

| | 2000 | Směrnice 79/700/EHS |

1.3 Čerstvý hlávkový salát (Latuca sativa L.) (skleníkový a polní salát), kromě salátu uvedeného v bodě 1.4.

| Sklizeň od 1. října do 31. března: | | Směrnice 79/700/EHS. Minimální počet laboratorních vzorků je však 10 |

— hlávkový salát pěstovaný ve skleníku | 4500 |

— hlávkový salát pěstovaný polním způsobem | 4000 |

Sklizeň od 1. dubna do 30. září: |

— hlávkový salát pěstovaný ve skleníku | 3500 |

— hlávkový salát pěstovaný polním způsobem | 2500 |

1.4 Ledový salát | Salát pěstovaný ve skleníku | 2500 | Směrnice 79/700/EHS. Minimální počet laboratorních vzorků je však 10 |

Salát pěstovaný polním způsobem | 2000" |

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU