2002/97/ESSMĚRNICE KOMISE 2002/97/ES ze dne 16. prosince 2002, kterou se mění přílohy směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů (2,4-D, triasulfuronu a thifensulfuron-methylu) v obilovinách, v potravinách živočišného původu a v určitých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 343, 18.12.2002, s. 23-30 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 16. prosince 2002 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 7. ledna 2003 Nabývá účinnosti: 7. ledna 2003
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Směrnice Komise 2002/97/ES

ze dne 16. prosince 2002,

kterou se mění přílohy směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů (2,4-D, triasulfuronu a thifensulfuron-methylu) v obilovinách, v potravinách živočišného původu a v určitých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 86/362/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilninách a na jejich povrchu [1], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2002/79/ES [2], a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 86/363/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách živočišného původu a na jejich povrchu [3], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2002/79/ES, a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v určitých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu [4], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2002/79/ES, a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 91/414/EHS ze dne 15. července 1991 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh [5], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2002/81/ES [6], a zejména na čl. 4 odst. 1 písm. f) uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1) Existující účinné látky 2,4-D, triasulfuron a thifensulfuron-methyl byly směrnicemi Komise 2001/103/ES [7], 2000/66/ES [8] a 2001/99/ES [9] zařazeny do přílohy I směrnice 91/414/EHS pro použití jako herbicidy, aniž by však byly upřesněny zvláštní podmínky mající dopad na plodiny, které mohou být ošetřeny přípravky na ochranu rostlin obsahujícími tyto účinné látky.

(2) Zařazení těchto účinných látek do přílohy I směrnice 91/414/EHS bylo založeno na hodnocení předložených informací týkajících se navržených použití. Informace o tomto použití předložily určité členské státy v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS. Předložené informace byly přezkoumány a jsou dostatečné pro stanovení určitých maximálních limitů reziduí (MLR).

(3) Neexistuje-li MLR nebo dočasný MLR na úrovni Společenství, stanoví členské státy v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS dočasný vnitrostátní MLR předtím, než budou moci být povoleny přípravky na ochranu rostlin obsahující tuto účinnou látku.

(4) S ohledem na zařazení dotyčných účinných látek do přílohy I směrnice 91/414/EHS bylo jejich technické a vědecké hodnocení dokončeno formou zprávy Komise o přezkoumání. Zpráva byla dokončena dne 2. října 2001 pro 2,4-D, 13. července 2000 pro triasulfuron a 29. června 2001 pro thifensulfuron-methyl. Ve zprávách je stanoven přijatelný denní příjem (ADI) pro 2,4-D ve výši 0,05 mg/kg tělesné hmotnosti na den, pro triasulfuron ve výši 0,01 mg/kg tělesné hmotnosti na den a pro thifensulfuron-methyl ve výši 0,01 mg/kg tělesné hmotnosti na den. Celoživotní expozice spotřebitelů potravin ošetřených dotyčnými účinnými látkami byla odhadnuta a zhodnocena v souladu s postupy Společenství. Byly též zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací [10] a stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny [11] k použité metodice. Byl učiněn závěr, že navržené maximální limity reziduí nepovedou k překročení této hodnoty ADI. V průběhu hodnocení a diskusí předcházejících zařazení dotyčných účinných látek do přílohy I směrnice 91/414/EHS nebyly zjištěny akutní toxické účinky, které by vyžadovaly stanovení akutní referenční dávky.

(5) K zajištění náležité ochrany spotřebitelů proti expozici reziduím v produktech nebo na jejich povrchu, pro něž nebyla udělena povolení, je rozumné stanovit dočasné MLR na úrovni meze stanovitelnosti pro všechny tyto produkty spadající do působnosti směrnic 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS.

(6) Stanovení takových dočasných maximálních limitů reziduí na úrovni Společenství nebrání tomu, aby členské státy udělily dočasná povolení v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS a přílohou VI uvedené směrnice. Období čtyř let se považuje za dostatečné k tomu, aby byl umožněn vývoj dalších použití dotyčné účinné látky. Po uplynutí tohoto období by se dočasné MLR měly stát konečnými.

(7) Přílohy směrnic 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS by tedy měly být odpovídajícím způsobem změněny.

(8) Komise oznámila návrh této směrnice Světové obchodní organizaci a připomínky, které obdržela, byly zohledněny při přípravě konečného znění směrnice. Možnost stanovení přípustných odchylek od maximálních limitů reziduí pro dovoz u určitých kombinací pesticidu a plodiny bude Komise zkoumat na základě předložení přijatelných údajů.

(9) Tato směrnice je v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

V části A přílohy II směrnice 86/362/EHS se doplňují níže uvedené maximální limity reziduí pesticidů:

"Rezidua pesticidů | Maximální limity v mg/kg |

2,4-D (suma 2,4-D a jejích esterů, vyjádřeno jako 2,4-D) | 0,05 obiloviny |

Triasulfuron | 0,05 obiloviny |

Thifensulfuron methyl | 0,05 obiloviny |

Článek 2

V části B přílohy II směrnice 86/363/EHS se doplňují níže uvedené maximální limity reziduí pesticidů:

"Rezidua pesticidů | Maximální limity v mg/kg (ppm) |

V mase včetně tuku, masných polotovarech, drobech a živočišných tucích uvedených v příloze I pod kódy KN č. 0201, 0202, 0203, 0204, 02050000, 0206, 0207, ex0208, 020900, 0210, 160100 a 1602 | V mléce a mléčných výrobcích uvedených v příloze I pod kódy KN č. 0401, 0402, 040500 a 0406 | V čerstvých vejcích bez skořápek, pokud jde o ptačí vejce a žloutky uvedené v příloze I pod kódy KN č. 040700 a 0408 |

2,4-D | Ledviny (vyjma drůbeží) 1 Ostatní 0,05 | 0,01 | 0,01 |

Článek 3

Maximální limity reziduí dotyčných účinných látek, jak jsou uvedeny v příloze této směrnice, se doplňují do přílohy II směrnice 90/642/EHS.

Článek 4

Členské státy uvedou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí nejpozději do 30. června 2003. Neprodleně o nich uvědomí Komisi.

Budou tyto předpisy používat od 1. července 2003.

Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

Článek 5

Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Článek 6

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 16. prosince 2002.

Za Komisi

David Byrne

člen Komise

[1] Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 37.

[2] Úř. věst. L 291, 28.10.2002, s. 1.

[3] Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 43.

[4] Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71.

[5] Úř. věst. L 230, 19.8.1991, s. 1.

[6] Úř. věst. L 276, 12.10.2002, s. 28.

[7] Úř. věst. L 313, 30.11.2001, s. 37.

[8] Úř. věst. L 276, 28.10.2000, s. 35.

[9] Úř. věst. L 304, 21.11.2001, s. 14.

[10] Doporučení pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (Guidelines for predicting dietary intake of pesticide residues) (revidovaná verze); zpracováno v rámci programu GEMS/Food Programme ve spolupráci s Kodexovým výborem pro rezidua pesticidů (Codex Committee on Pesticide Residues), vydáno Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).

[11] Stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny k otázkám týkajícím se změn příloh směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS (stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny ze dne 14. července 1998) (http://europa.eu.int/comm/dg24/health/sc/scp/out21_en.html).

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

"Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují MLR | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |

Triasulfuron | Thifensulfuron- methyl | 2,4-D (suma 2,4-D a jejích esterů, vyjádřeno jako 2,4-D) |

1.Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

i)CITRUSOVÉ PLODY

Grapefruity | | | |

Citrony | | | |

Kyselé lajmy | | | |

Mandarinky (včetně klementin a podobných hybridů) | | | |

Pomeranče | | | |

Šedok (pomelo) | | | |

Ostatní | | | |

ii)OŘECHY(ve skořápce nebo jádra)

Mandle | | | |

Para ořechy | | | |

Kešu ořechy | | | |

Kaštany jedlé | | | |

Kokosové ořechy | | | |

Lískové ořechy | | | |

Makadamie | | | |

Pekanové ořechy | | | |

Piniové oříšky | | | |

Pistácie | | | |

Vlašské ořechy | | | |

Ostatní | | | |

iii)JÁDROVÉ OVOCE

Jablka | | | |

Hrušky | | | |

Kdoule | | | |

Ostatní | | | |

iv)PECKOVÉ OVOCE

Meruňky | | | |

Třešně a višně | | | |

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) | | | |

Švestky a slívy | | | |

Ostatní | | | |

v)BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE

a)Hrozny révy vinné, stolní a moštové

Hrozny stolní | | | |

Hrozny moštové | | | |

b)Jahody (kromě lesních) | | | |

c)Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích)

Ostružiny | | | |

Ostružiny ostružiníku ježiníku | | | |

Ostružinomaliny | | | |

Maliny | | | |

Ostatní | | | |

d)Ostatní bobulové a drobné ovoce (kromě planě rostoucích)

Borůvky | | | |

Klikva | | | |

Rybíz (červený, černý a bílý) | | | |

Angrešt | | | |

Ostatní | | | |

e)Planě rostoucí bobulové ovoce | | | |

vi)RŮZNÉ

Avokádo | | | |

Banány | | | |

Datle | | | |

Fíky | | | |

Kiwi | | | |

Kumkvat | | | |

Liči | | | |

Mango | | | |

Olivy | | | |

Mučenka | | | |

Ananas | | | |

Granátová jablka | | | |

Ostatní | | | |

2.Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

i)KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA

Řepa salátová | | | |

Mrkev | | | |

Celer bulvový | | | |

Křen | | | |

Topinambury | | | |

Pastinák | | | |

Petržel kořenová | | | |

Ředkvička | | | |

Černý kořen | | | |

Batáty | | | |

Tuřín | | | |

Vodnice | | | |

Jam | | | |

Ostatní | | | |

ii)CIBULOVÁ ZELENINA

Česnek | | | |

Cibule kuchyňská | | | |

Šalotka | | | |

Cibule jarní | | | |

Ostatní | | | |

iii)PLODOVÁ ZELENINA

a)Lilkovité

Rajčata | | | |

Paprika zeleninová | | | |

Lilek | | | |

Ostatní | | | |

b)Tykvovité – s jedlou slupkou

Okurky salátové | | | |

Okurky nakládačky | | | |

Cukety | | | |

Ostatní | | | |

c)Tykvovité – s nejedlou slupkou

Melouny cukrové | | | |

Tykve | | | |

Melouny vodní | | | |

Ostatní | | | |

d)Kukuřice cukrová | | | |

iv)KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA

a)Košťálová zelenina vytvářející růžice

Brokolice | | | |

Květák | | | |

Ostatní | | | |

b)Košťálová zelenina vytvářející hlávky

Kapusta růžičková | | | |

Kapusta hlávková a zelí hlávkové | | | |

Ostatní | | | |

c)Košťálová zelenina listová

Pekingské zelí | | | |

Kadeřávek | | | |

Ostatní | | | |

d)Kedlubny | | | |

v)LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY

a)Salát a podobná zelenina

Řeřicha | | | |

Polníček | | | |

Salát hlávkový | | | |

Eskariol | | | |

Ostatní | | | |

b)Špenát a podobná zelenina

Špenát | | | |

Mangold | | | |

Ostatní | | | |

c)Potočnice lékařská | | | |

d)Čekanka salátová | | | |

e)Čerstvé bylinky

Kerblík | | | |

Pažitka | | | |

Petrželová nať | | | |

Celerová nať | | | |

Ostatní | | | |

vi)LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

Fazolové lusky | | | |

Vyluštěná fazolová semena | | | |

Hrachové lusky | | | |

Vyluštěná hrachová zrna | | | |

Ostatní | | | |

vii)ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

Chřest | | | |

Kardy | | | |

Celer řapíkatý | | | |

Fenykl sladký | | | |

Artyčoky | | | |

Pór | | | |

Reveň | | | |

Ostatní | | | |

viii)HOUBY

a)Žampiony pěstované | | | |

b)Žampiony volně rostoucí | | | |

3.Luštěniny | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

Fazole | | | |

Čočka | | | |

Hrách | | | |

Ostatní | | | |

4.Olejnatá semena | 0,05 | 0,05 | 0,1 |

Lněná semena | | | |

Jádra podzemnice olejné | | | |

Mák | | | |

Sezamová semena | | | |

Slunečnicová semena | | | |

Řepková semena | | | |

Sójové boby | | | |

Hořčičná semena | | | |

Bavlníková semena | | | |

Ostatní | | | |

5.Brambory | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

Konzumní brambory rané | | | |

Konzumní brambory pozdní | | | |

6.Čaj (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis) | 0,1 | 0,1 | 0,1 |

7.Chmel (sušený),včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu | 0,1 | 0,1 | 0,1 |

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU