2002/71/ESSMĚRNICE KOMISE 2002/71/ES ze dne 19. srpna 2002, kterou se mění přílohy směrnic Rady 76/895/EHS, 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů (formothionu, dimethoátu a oxydemeton­methylu) v obilovinách, v potravinách živočišného původu a v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu

Publikováno: Úř. věst. L 225, 22.8.2002, s. 21-28 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 19. srpna 2002 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 29. srpna 2002 Nabývá účinnosti: 29. srpna 2002
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Směrnice Komise 2002/71/ES

ze dne 19. srpna 2002,

kterou se mění přílohy směrnic Rady 76/895/EHS, 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů (formothionu, dimethoátu a oxydemetonmethylu) v obilovinách, v potravinách živočišného původu a v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 76/895/EHS ze dne 23. listopadu 1976 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v ovoci a zelenině a na jejich povrchu [1], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2002/66/ES [2], a zejména na článek 5 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 86/362/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách a na jejich povrchu [3], naposledy pozměněnou směrnicí 2002/66/ES, a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 86/363/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách živočišného původu a na jejich povrchu [4], naposledy pozměněnou směrnicí 2002/66/ES, a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu [5], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2002/66/ES, a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1) U obilovin a produktů rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, odrážejí maximální limity reziduí minimální použitá množství pesticidů potřebná pro dosažení účinné ochrany rostlin, aplikovaná takovým způsobem, aby bylo množství reziduí co nejmenší a toxikologicky přijatelné, zejména s ohledem na ochranu životního prostředí a ochranu spotřebitele z hlediska odhadu jejich přijatelného denního příjmu. U potravin živočišného původu odrážejí maximální limity reziduí spotřebu obilovin a produktů rostlinného původu ošetřených pesticidy u zvířat, přičemž se zohlední případné přímé důsledky použití veterinárních léčiv. Maximální limity reziduí (MLR) stanovené na úrovni Společenství představují nejvyšší množství, které se může v komoditách vyskytovat, pokud byly dodrženy zásady správné zemědělské praxe.

(2) Maximální limity reziduí pesticidů by měly být neustále přezkoumávány a s ohledem na nové informace a údaje mohou být změněny. Maximální limity reziduí jsou stanoveny na úrovni meze stanovitelnosti, pokud povolená použití přípravků na ochranu rostlin nevedou k detekovatelným množstvím reziduí pesticidů v potravinách nebo na jejich povrchu, nebo pokud nejsou povolena žádná použití, nebo pokud nebyly pro použití, která byla povolena členskými státy, předloženy nezbytné údaje, anebo pokud použití přípravků na ochranu rostlin ve třetích zemích vedoucí k přítomnosti reziduí pesticidů v potravinách nebo na potravinách, které mohou být uváděny do oběhu na trhu ve Společenství, nebyla podložena nezbytnými údaji.

(3) Některé členské státy informovaly Komisi o svém přání přezkoumat v souladu s článkem 8 směrnice 90/642/EHS vnitrostátní maximální limity dimethoátu a oxydemetonmethylu kvůli obavám z expozice spotřebitelů. Komisi byly předloženy návrhy na přezkoumání maximálních limitů reziduí stanovených na úrovni Společenství. Komise dospěla k závěru, že by měly být některé maximální limity reziduí změněny s ohledem na možná rizika pro spotřebitele. Je důležité, aby členské státy přijaly další opatření v rámci řízení rizik, a zajistily tak dostatečnou ochranu spotřebitele. Členské státy jsou povinny přezkoumat existující povolení pro dimethoát a oxydemetonmethyl v souladu s článkem 4 směrnice 91/414/EHS [6], naposledy pozměněné směrnicí Komise 2002/64/ES [7], aby povolená použití nevedla k překročení maximálních limitů reziduí.

(4) Celoživotní dietární expozice spotřebitelů pesticidům uvedeným v této směrnici byla znovu posouzena a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými ve Společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací [8]. Bylo vypočteno, že maximální limity reziduí stanovené v této směrnici nevedou k překročení přijatelných denních příjmů. ADI pro oxydemetonmethyl je 0,0003 mg/kg tělesné hmotnosti (JMPR 1989), akutní referenční dávka je 0,005 mg/kg tělesné hmotnosti; ADI pro dimethoát je 0,002 mg/kg tělesné hmotnosti (JMPR 1996) a akutní referenční dávka je 0,03 mg/kg tělesné hmotnosti.

(5) Případná akutní expozice spotřebitelů pesticidům prostřednictvím jednotlivých potravin, které mohou obsahovat rezidua těchto pesticidů, byla posouzena a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými v Evropské unii, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací. Byl učiněn závěr, že rezidua pesticidů v množství nepřevyšujícím maximální limity reziduí navržené v této směrnici nevyvolávají akutní toxické účinky.

(6) O použití formothionu neexistují v celosvětovém měřítku žádné zprávy. Vzhledem k tomu, že nejsou k dispozici dostatečné údaje o reziduích a toxicitě, je vhodné stanovit maximální limity reziduí pro formothion u všech produktů na úrovni meze stanovitelnosti.

(7) Prostřednictvím Světové obchodní organizace byly vedeny konzultace s obchodními partnery Společenství ohledně limitů pro formothion, dimethoát a oxydemeton-methyl stanovených v této směrnici a jejich připomínky k těmto limitům byly zohledněny.

(8) Byla zohledněna stanoviska Vědeckého výboru pro rostliny, a zejména jeho rady a doporučení týkající se ochrany spotřebitelů zemědělských produktů ošetřených pesticidy.

(9) Přílohy směrnic 76/895/EHS, 86/362/EHS, 86/363/EHS a 92/642/EHS by tedy měly být změněny.

(10) Opatření této směrnice jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

V příloze II směrnice 76/895/EHS se zrušují položky pro "dimethoát", "omethoát", "formothion", "oxydemeton-methyl", "demeton-S-methyl" a "demeton-S-methylsulfon".

Článek 2

Do tabulky v části A přílohy II směrnice 86/362/EHS se doplňují tyto řádky:

"Rezidua pesticidů | Maximální limity v mg/kg |

oxydemeton-methyl (suma oxydemetonmethylu a demeton-S-methylsulfonu, vyjádřeno jako oxydemeton-methyl) | 0,1 ječmen a oves 0,02 ostatní obiloviny |

dimethoát (suma dimethoátu a omethoátu, vyjádřeno jako dimethoát) | 0,3 pšenice, žito a tritikale 0,02 ostatní obiloviny |

formothion | 0,02 obiloviny |

Článek 3

Do tabulky v části B přílohy II směrnice 86/363/EHS se doplňují tyto řádky:

"Rezidua pesticidů | Maximální limity (mg/kg) |

v mase, včetně tuku, masných polotovarech, drobech a živočišných tucích uvedených v příloze I pod položkami KN 0201, 0202, 0203, 0204, 02050000, 0206, 0207, ex0208, 020900, 0210, 160100 a 1602 | v mléce a v mléčných výrobcích uvedených v příloze I pod položkami KN 0401, 0402, 040500 a 0406 | v čerstvých ptačích vejcích bez skořápek a žloutcích uvedených v příloze I pod položkami KN 040700 a 0408 |

oxydemeton-methyl (suma oxydemetonmethylu a demeton-S-methylsulfonu, vyjádřeno jako oxydemeton-methyl) | 0,02 | 0,02 | 0,02 |

Článek 4

Maximální limity reziduí uvedené v příloze této směrnice se doplňují do přílohy II směrnice 90/642/EHS nebo se jimi nahrazují limity uvedené pro příslušné pesticidy.

Článek 5

Členské státy uvedou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí nejpozději 31. prosince 2002. Neprodleně o nich uvědomí Komisi.

Budou tyto předpisy používat od 1. ledna 2003.

Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

Článek 6

Tato směrnice vstupuje v platnost sedmým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Článek 7

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 19. srpna 2002.

Za Komisi

David Byrne

člen Komise

[1] Úř. věst.L 340, 9.12.1976, s. 26.

[2] Úř. věst. L 192, 20.7.2002, s. 47.

[3] Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 37.

[4] Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 43.

[5] Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71.

[6] Úř. věst. L 230, 19.8.1991, s. 1.

[7] Úř. věst. L 189, 18.7.2002, s. 27.

[8] Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí – potravinového programu (GEMS/Food Programme) ve spolupráci s výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |

Formothion | Oxydemeton-methyl (suma oxydemetonmethylu a demeton-S-methylsulfonu, vyjádřeno jako oxydemeton-methyl) | Dimethoát (suma dimethoátu a omethoátu, vyjádřeno jako dimethoát) |

1.Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy | | 0,02 | |

i)CITRUSOVÉ PLODY | 0,02 | | 0,02 |

Grapefruity | | | |

Citrony | | | |

Kyselé lajmy | | | |

Mandarinky (včetně klementin a podobných hybridů) | | | |

Pomeranče | | | |

Šedok | | | |

Ostatní | | | |

ii)OŘECHY (ve skořápce nebo jádra) | 0,05 | | 0,05 |

Mandle | | | |

Para ořechy | | | |

Kešu ořechy | | | |

Kaštany jedlé | | | |

Kokosové ořechy | | | |

Lískové ořechy | | | |

Makadamie | | | |

Pekanové ořechy | | | |

Piniové oříšky | | | |

Pistácie | | | |

Vlašské ořechy | | | |

Ostatní | | | |

iii)JÁDROVÉ OVOCE | 0,02 | | 0,02 |

Jablka | | | |

Hrušky | | | |

Kdoule | | | |

Ostatní | | | |

iv)PECKOVÉ OVOCE | 0,02 | | |

Meruňky | | | |

Třešně a višně | | | 1 |

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) | | | |

Švestky a slívy | | | |

Ostatní | | | 0,02 |

v)BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE | 0,02 | | 0,02 |

a)Hrozny révy vinné stolní a moštové

Hrozny stolní | | | |

Hrozny moštové | | | |

b)Jahody (kromě lesních) | | | |

c)Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích)

Ostružiny | | | |

Ostružiny ostružiníku ježiníku | | | |

Ostružinomaliny | | | |

Maliny | | | |

Ostatní | | | |

d)Ostatní bobulové a drobné ovoce(kromě planě rostoucího)

Borůvky | | | |

Klikva | | | |

Rybíz (červený, bílý a černý) | | | |

Angrešt | | | |

Ostatní | | | |

e)Planě rostoucí bobulové ovoce | | | |

vi)RŮZNÉ | 0,02 | | |

Avokádo | | | |

Banány | | | |

Datle | | | |

Fíky | | | |

Kiwi | | | |

Kumkvat | | | |

Liči | | | |

Mango | | | |

Olivy | | | 2 |

Mučenka | | | |

Ananas | | | |

Granátová jablka | | | |

Ostatní | | | 0,02 |

2.Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená | 0,02 | | |

i)KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA | | 0,02 | 0,02 |

Řepa salátová | | | |

Mrkev | | | |

Celer bulvový | | | |

Křen | | | |

Topinambury | | | |

Pastinák | | | |

Petržel kořenová | | | |

Ředkvička | | | |

Černý kořen | | | |

Batáty | | | |

Tuřín | | | |

Vodnice | | | |

Jam | | | |

Ostatní | | | |

ii)CIBULOVÁ ZELENINA | | 0,02 | |

Česnek | | | |

Cibule kuchyňská | | | |

Šalotka | | | |

Cibule jarní | | | 2 |

Ostatní | | | 0,02 |

iii)PLODOVÁ ZELENINA | | 0,02 | 0,02 |

a)Lilkovité

Rajčata | | | |

Paprika zeleninová | | | |

Lilek | | | |

Ostatní | | | |

b)Tykvovité – s jedlou slupkou

Okurky salátové | | | |

Okurky nakládačky | | | |

Cukety | | | |

Ostatní | | | |

c)Tykvovité – s nejedlou slupkou

Melouny cukrové | | | |

Tykve | | | |

Melouny vodní | | | |

Ostatní | | | |

d)Kukuřice cukrová | | | |

iv)KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA

a)Košťálová zelenina vytvářející růžice | | 0,02 | |

Brokolice | | | |

Květák | | | 0,2 |

Ostatní | | | 0,02 |

b)Košťálová zelenina vytvářející hlávky

Kapusta růžičková | | 0,05 | 0,3 |

Kapusta hlávková a zelí hlávkové | | 0,05 | 1 |

Ostatní | | 0,02 | 0,02 |

c)Košťálová zelenina listová | | 0,02 | 0,02 |

Pekingské zelí | | | |

Kadeřávek | | | |

Ostatní | | | |

d)Kedlubny | | 0,05 | 0,02 |

v)LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY

a)Salát a podobná zelenina | | 0,05 | |

Řeřicha setá | | | |

Polníček | | | |

Salát hlávkový | | | 0,5 |

Endivie | | | |

Ostatní | | | 0,02 |

b)Špenát a podobná zelenina | | 0,02 | 0,02 |

Špenát | | | |

Mangold (řapíky) | | | |

Ostatní | | | |

c)Potočnice lékařská | | 0,02 | 0,02 |

d)Čekanka salátová | | 0,02 | 0,02 |

e)Čerstvé bylinky | | 0,02 | 0,02 |

Kerblík | | | |

Pažitka | | | |

Petrželová nať | | | |

Celerová nať | | | |

Ostatní | | | |

vi)LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá) | | 0,02 | |

Fazolové lusky | | | |

Vyluštěná fazolová semena | | | |

Hrachové lusky | | | 1 |

Vyluštěná hrachová zrna | | | |

Ostatní | | | 0,02 |

vii)ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA | | 0,02 | 0,02 |

Chřest | | | |

Kardy | | | |

Celer řapíkatý | | | |

Fenykl sladký | | | |

Artyčoky | | | |

Pór | | | |

Reveň | | | |

Ostatní | | | |

viii)HOUBY | | 0,02 | 0,02 |

Žampiony pěstované | | | |

Žampiony volně rostoucí | | | |

3.Luštěniny | 0,02 | 0,02 | 0,02 |

Fazole | | | |

Čočka | | | |

Hrách | | | |

Ostatní | | | |

4.Olejnatá semena | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

Lněná semena | | | |

Jádra podzemnice olejné | | | |

Mák | | | |

Sezamová semena | | | |

Slunečnicová semena | | | |

Semena řepky | | | |

Sojové boby | | | |

Hořčičná semena | | | |

Bavlníková semena | | | |

Ostatní | | | |

5.Brambory | 0,02 | 0,02 | 0,02 |

Konzumní brambory rané | | | |

Konzumní brambory pozdní | | | |

6.Čaj (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis) | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

7.Chmel (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU