2002/23/ESSMĚRNICE KOMISE 2002/23/ES ze dne 26. února 2002, kterou se mění přílohy směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách, v potravinách živočišného původu a v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu

Publikováno: Úř. věst. L 64, 7.3.2002, s. 13-19 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 26. února 2002 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 27. března 2002 Nabývá účinnosti: 27. března 2002
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Směrnice Komise 2002/23/ES

ze dne 26. února 2002,

kterou se mění přílohy směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách, v potravinách živočišného původu a v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 86/362/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách a na jejich povrchu [1], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2001/57/ES [2], a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 86/363/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách živočišného původu a na jejich povrchu [3], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2001/57/ES, a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu [4], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2002/5/ES [5], a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 91/414/EHS ze dne 15. července 1991 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh [6], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2001/103/ES [7], a zejména na čl. 4 odst. 1 písm. f) uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1) Směrnicemi Komise 2001/49/ES [8], 2001/87/ES [9], 98/47/ES [10] a 1999/1/ES [11] byly do přílohy I směrnice 91/414/EHS zařazeny nové účinné látky flupyrsulfuron-methyl jako herbicid v obilovinách, pymetrozin jako insekticid na obiloviny, ovoce, zeleninu, luštěniny, olejnatá semena a chmel, azoxystrobin jako fungicid bez specifikovaného použití a kresoxim-methyl (dále jen "dotyčné účinné látky") jako fungicid na obiloviny, jádrové ovoce a vinnou révu.

(2) Dotyčné účinné látky byly zařazeny do přílohy I na základě posouzení předložených informací týkajících se navržených použití. Informace o těchto použitích byly předloženy některými členskými státy podle čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS. Předložené informace byly posouzeny a jsou dostatečné pro stanovení určitých maximálních limitů reziduí (MLR).

(3) Neexistují-li žádné maximální limity na úrovni Společenství ani dočasné maximální limity, stanoví členské státy podle čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS před tím, než budou moci vydat povolení pro přípravky na ochranu rostlin obsahující tyto účinné látky, dočasné vnitrostátní maximální limity reziduí.

(4) Technické a vědecké hodnocení dotyčných účinných látek pro účely jejich zařazení do přílohy I směrnice 91/414/EHS bylo uzavřeno formou hodnotící zprávy Komise, a to dne 16. října 1998 ohledně kresoxim-methylu, dne 27. dubna 2001 ohledně flupyrsulfuron-methylu, dne 22. dubna 1998 ohledně azoxystrobinu a dne 27. července 2001 ohledně pymetrozinu. V těchto zprávách byl přijatelný denní příjem (ADI) stanoven pro kresoxim-methyl na 0,4 mg/kg tělesné hmotnosti na den, pro flupyrsulfuron-methyl na 0,035 mg/kg tělesné hmotnosti na den, pro azoxystrobin na 0,1 mg/kg tělesné hmotnosti na den a pro pymetrozin na 0,03 mg/kg tělesné hmotnosti na den. Celoživotní expozice spotřebitelů potravin ošetřených dotyčnými účinnými látkami byla odhadnuta a zhodnocena v souladu s postupy a praxí Společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací [12] a stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny [13] k použité metodologii a bylo vypočteno, že takto navržené maximální limity reziduí nevedou k překročení hodnot přijatelného denního příjmu.

(5) V průběhu hodnocení a diskuse, které předcházely zařazení látek flupyrsulfuron-methyl, azoxystrobin a kresoxim-methyl do přílohy I směrnice 91/414/EHS nebyly zjištěny žádné akutní toxické účinky vyžadující stanovení akutní referenční dávky. Akutní referenční dávka pro pymetrozin byla stanovena na 0,1 mg/kg tělesné hmotnosti na den. Podle vyhodnocení expozice nepovedou navržené maximální limity reziduí k nepřijatelné akutní expozici spotřebitelů.

(6) K zajištění náležité ochrany spotřebitelů před expozicí reziduím v produktech nebo na produktech, pro něž nebylo uděleno povolení, je vhodné stanovit pro všechny tyto produkty, na něž se vztahují směrnice 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS, dočasné maximální limity reziduí na úrovni meze stanovitelnosti. Stanovení těchto dočasných maximálních limitů reziduí na úrovni Společenství nebrání členským státům, aby stanovily dočasné maximální limity reziduí pro flupyrsulfuron-methyl, pymetrozin, azoxystrobin a kresoxim-methyl podle čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS a její přílohy VI. Doba čtyř let je považována za dostatečnou pro stanovení většiny dalších použití dotyčných účinných látek. Po uplynutí této doby by se dočasné maximální limity reziduí měly stát konečnými.

(7) Společenství oznámilo návrh směrnice Komise Světové obchodní organizaci a obdržené připomínky byly zohledněny při přípravě konečného znění směrnice. Maximální limity reziduí pro určité kombinace pesticidu a plodiny, které se používají ve třetích zemích, by mohla Komise zkoumat na základě předložení přijatelných údajů.

(8) Byla zohledněna stanoviska Vědeckého výboru pro rostliny, zejména rady a doporučení týkající se ochrany spotřebitelů potravin ošetřených pesticidy.

(9) Opatření této směrnice jsou v souladu se stanoviskem Stálého fytosanitárního výboru,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

V části A přílohy II směrnice 86/362/EHS se doplňují tyto maximální limity reziduí pesticidů:

Rezidua pesticidů | Maximální limity (mg/kg) |

| |

Flupyrsulfuronmethyl | 0,02 | obiloviny |

Pymetrozin | 0,02 | obiloviny |

Dnem 1. prosince 2005 přestanou být dočasné maximální limity reziduí pro flupyrsulfuron-methyl a pymetrozin dočasnými a stanou se konečnými ve smyslu čl. 4 odst. 1 směrnice 86/362/EHS.

Článek 2

V části B přílohy II směrnice 86/363/EHS se doplňují tato rezidua pesticidů:

Rezidua pesticidů | Maximální limity (mg/kg) |

v mase, včetně tuku, masných polotovarech, drobech a živočiných tucích uvedených v příloze I pod položkami KN 0201, 0202, 0203, 0204, 02050000, 0206, 0207, ex0208, 020900, 0210, 160100 a 1602 | v mléce a v mléčných výrobcích uvedených v příloze I pod položkami KN 0401, 0402, 040500 a 0406 | v čerstvých vejcích bez skořápek, pokud jde o ptačí vejce a žloutky uvedené v příloze I pod položkami KN 040700 a 0408 |

Pymetrozin | 0,01 | 0,01 | 0,01 |

Dnem 1. prosince 2005 přestanou být dočasné maximální limity reziduí pro pymetrozin dočasnými a stanou se konečnými ve smyslu čl. 4 odst. 1 směrnice 86/363/EHS.

Článek 3

V příloze II směrnice 90/642/EHS se doplňují maximální limity reziduí pro flupyrsulfuron-methyl a pymetrozin uvedené v příloze této směrnice. V příloze II směrnice 90/642/EHS se maximální limity reziduí pro azoxystrobin nahrazují maximálními limity uvedenými v příloze této směrnice.

Článek 4

Dočasné maximální limity reziduí pesticidu kresoxim-methyl uvedené v příloze II směrnice 90/642/EHS pro jahody se mění na 0,2 mg/kg (p. Index (p označuje dočasný maximální limit.

Dočasné maximální limity reziduí pro kresoxim-methyl se dnem 19. října 2004 stanou konečnými.

Článek 5

1. Členské státy uvedou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí nejpozději 31. srpna 2002. Neprodleně o nich uvědomí Komisi.

2. Budou tyto předpisy používat od 1. září 2002.

3. Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

Článek 6

Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 26. února 2002.

Za Komisi

David Byrne

člen Komise

[1] Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 37.

[2] Úř. věst. L 208, 1.8.2001, s. 36.

[3] Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 43.

[4] Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71.

[5] Úř. věst. L 34, 5.2.2002, s. 7.

[6] Úř. věst. L 230, 19.8.1991, s. 1.

[7] Úř. věst. L 304, 21.11.2001, s. 14.

[8] Úř. věst. L 176, 29.6.2001, s. 61.

[9] Úř. věst. L 276, 19.10.2001, s. 17.

[10] Úř. věst. L 191, 7.7.1998, s. 50.

[11] Úř. věst. L 21, 28.1.1999, s. 21.

[12] Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí – potravinového programu GEMS/Food Programme ve spolupráci s výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).

[13] Stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny k otázkám týkajícím se změny příloh ke směrnicím Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/462/EHS (stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny ze dne 14. července 1998) (http://europa.eu.int/comm/dg24/health/sc/scp/out21_en.html).

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |

Flupyrsulfuron-methyl | Azoxystrobin | Pymetrozin |

1.Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy | 0,02 | | |

i)CITRUSOVÉ PLODY | | 1 | 0,3 |

Grapefruity | | | |

Citrony | | | |

Kyselé lajmy | | | |

Mandarinky (včetně klementin a podobných hybridů) | | | |

Pomeranče | | | |

Šedok | | | |

Ostatní | | | |

ii)OŘECHY (ve skořápce nebo jádra) | | 0,1 | 0,02 |

Mandle | | | |

Para ořechy | | | |

Kešu ořechy | | | |

Kaštany jedlé | | | |

Kokosové ořechy | | | |

Lískové ořechy | | | |

Makadamie | | | |

Pekanové ořechy | | | |

Piniové oříšky | | | |

Pistácie | | | |

Vlašské ořechy | | | |

Ostatní | | | |

iii)JÁDROVÉ OVOCE | | 0,05 | 0,02 |

Jablka | | | |

Hrušky | | | |

Kdoule | | | |

Ostatní | | | |

iv)PECKOVÉ OVOCE | | 0,05 | |

Meruňky | | | 0,05 |

Třešně a višně | | | |

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) | | | 0,05 |

Švestky a slívy | | | |

Ostatní | | | 0,02 |

v)BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE | | | 0,02 |

a)Hrozny révy vinné stolní a moštové | | 2 | |

Hrozny stolní | | | |

Hrozny moštové | | | |

b)Jahody (kromě lesních) | | 2 | |

c)Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích) | | 0,05 | |

Ostružiny | | | |

Ostružiny ostružiníku ježiníku | | | |

Ostružinomaliny | | | |

Maliny | | | |

Ostatní | | | |

d)Ostatní bobulové a drobné ovoce(kromě planě rostoucího) | | 0,05 | |

Borůvky | | | |

Klikva | | | |

Rybíz (červený, bílý a černý) | | | |

Angrešt | | | |

Ostatní | | | |

e)Planě rostoucí bobulové ovoce | | 0,05 | |

vi)RŮZNÉ | | | 0,02 |

Avokádo | | | |

Banány | | 2 | |

Datle | | | |

Fíky | | | |

Kiwi | | | |

Kumkvat | | | |

Liči | | | |

Mango | | | |

Olivy | | | |

Mučenka | | | |

Ananas | | | |

Granátová jablka | | | |

Ostatní | | 0,05 | |

2.Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená | 0,02 | | |

i)KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA | | | 0,02 |

Řepa salátová | | | |

Mrkev | | 0,2 | |

Celer bulvový | | | |

Křen | | 0,2 | |

Topinambury | | | |

Pastinák | | 0,2 | |

Petržel kořenová | | 0,2 | |

Ředkvička | | | |

Černý kořen | | 0,2 | |

Batáty | | | |

Tuřín | | | |

Vodnice | | | |

Jam | | | |

Ostatní | | 0,05 | |

ii)CIBULOVÁ ZELENINA | | 0,05 | 0,02 |

Česnek | | | |

Cibule kuchyňská | | | |

Šalotka | | | |

Cibule jarní | | | |

Ostatní | | | |

iii)PLODOVÁ ZELENINA

a)Lilkovité

Rajčata | | 2 | 0,5 |

Paprika zeleninová | | 2 | 1 |

Lilek | | 2 | 0,5 |

Ostatní | | 0,05 | 0,02 |

b)Tykvovité – s jedlou slupkou | | 1 | 0,5 |

Okurky salátové | | | |

Okurky nakládačky | | | |

Cukety | | | |

Ostatní | | | |

c)Tykvovité – s nejedlou slupkou | | 0,5 | 0,2 |

Melouny cukrové | | | |

Tykve | | | |

Melouny vodní | | | |

Ostatní | | | |

d)Kukuřice cukrová | | 0,05 | 0,02 |

iv)KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA | | 0,05 | |

a)Košťálová zelenina vytvářející růžice | | | 0,02 |

Brokolice | | | |

Květák | | | |

Ostatní | | | |

b)Košťálová zelenina vytvářející hlávky | | | |

Kapusta růžičková | | | |

Kapusta hlávková a zelí hlávkové | | | 0,05 |

Ostatní | | | 0,02 |

c)Košťálová zelenina listová | | | 0,02 |

Pekingské zelí | | | |

Kadeřávek | | | |

Ostatní | | | |

d)Kedlubny | | | 0,02 |

v)LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY

a)Salát a podobná zelenina | | 3 | 1 |

Řeřicha setá | | | |

Polníček | | | |

Salát hlávkový | | | |

Endivie | | | |

Ostatní | | | |

b)Špenát a podobná zelenina | | 0,05 | 0,02 |

Špenát | | | |

Mangold (řapíky) | | | |

Ostatní | | | |

c)Potočnice lékařská | | 0,05 | 0,02 |

d)Čekanka salátová | | 0,2 | 0,02 |

e)Čerstvé bylinky | | 0,05 | 1 |

Kerblík | | | |

Pažitka | | | |

Petrželová nať | | | |

Celerová nať | | | |

Ostatní | | | |

vi)LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá) | | | 0,02 |

Fazolové lusky | | 1 | |

Vyluštěná fazolová semena | | | |

Hrachové lusky | | 0,5 | |

Vyluštěná hrachová zrna | | 0,2 | |

Ostatní | | 0,05 | |

vii)ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA (čerstvá) | | | 0,02 |

Chřest | | | |

Kardy | | | |

Celer řapíkatý | | 5 | |

Fenykl sladký | | | |

Artyčoky | | 1 | |

Pór | | 0,1 | |

Reveň | | | |

Ostatní | | 0,05 | |

viii)HOUBY | | 0,05 | 0,02 |

a)Žampiony pěstované | | | |

b)Žampiony volně rostoucí | | | |

3.Luštěniny | 0,02 | 0,1 | 0,02 |

Fazole | | | |

Čočka | | | |

Hrách | | | |

Ostatní | | | |

4.Olejnatá semena | 0,05 | 0,05 | |

Lněná semena | | | |

Jádra podzemnice olejné | | | |

Mák | | | |

Sezamová semena | | | |

Slunečnicová semena | | | |

Semena řepky | | | |

Sójové boby | | | |

Hořčičná semena | | | |

Bavlníková semena | | | 0,05 |

Ostatní | | | 0,02 |

5.Brambory | 0,02 | 0,05 | 0,02 |

Konzumní brambory rané | | | |

Konzumní brambory pozdní | | | |

6.Čaj (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis) | 0,05 | 0,1 | 0,1 |

7.Chmel (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu | 0,05 | 20 | 5 |

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU