(ES) č. 532/2001NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 532/2001 ze dne 16. března 2001, kterým se mění nařízení (ES) č. 2561/1999, kterým se stanoví obchodní norma pro hrachové lusky

Publikováno: Úř. věst. L 79, 17.3.2001, s. 21-24 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 16. března 2001 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 6. dubna 2001 Nabývá účinnosti: 1. června 2001
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Nařízení Komise (ES) č. 532/2001

ze dne 16. března 2001,

kterým se mění nařízení (ES) č. 2561/1999, kterým se stanoví obchodní norma pro hrachové lusky

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Rady (ES) č. 2200/96 ze dne 28. října 1996 o společné organizaci trhu s ovocem a zeleninou [1], naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 2826/2000 [2], a zejména na čl. 2 odst. 2 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1) Příloha nařízení Komise (ES) č. 2561/1999 ze dne 3. prosince 1999, kterým se stanoví obchodní norma pro hrachové lusky [3], zahrnuje ustanovení týkající se definice, třídění, obchodní úpravy a označení hrachových lusků.

(2) Za účelem zajištění průhlednosti světového trhu je třeba tato ustanovení pozměnit tak, aby se jasně rozlišilo mezi hrachovými lusky k vylupování a hrachovými lusky, které jsou určeny ke spotřebě včetně lusků. Také norma doporučená pro hrachové lusky Evropskou hospodářskou komisí OSN stanoví takové rozlišení a upravuje kritéria třídění a pravidla označování vlastností každé z těchto dvou skupin hrachových lusků. Mimo to jsou hrachové lusky určené ke spotřebě včetně lusků uváděny na trh s odstraněnými konci a norma musí být této obchodní praxi přizpůsobena.

(3) Opatření tohoto nařízení jsou v souladu se stanoviskem Řídícího výboru pro čerstvé ovoce a zeleninu,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Příloha nařízení (ES) č. 2561/1999 se nahrazuje přílohou tohoto nařízení.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Použije se od prvního dne druhého měsíce následujícího po jeho vstupu v platnost.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 16. března 2001.

Za Komisi

Franz Fischler

člen Komise

[1] Úř. věst. L 297, 21.11.1996, s. 1.

[2] Úř. věst. L 328, 23.12.2000, s. 2.

[3] Úř. věst. L 310, 4.12.1999, s. 7.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

NORMA PRO HRACHOVÉ LUSKY

I. DEFINICE PRODUKTU

Tato norma se vztahuje na hrachové lusky odrůd (kultivarů) Pisum sativum L., dodané spotřebiteli v čerstvém stavu, s výjimkou hrachových lusků určených k průmyslovému zpracování.

Podle druhu spotřeby se hrachové lusky zařazují do dvou skupin:

- hrachové lusky k vylupování (zrna kulovitá, zrna vrásčitá) určené ke spotřebě bez lusků,

- hrachové lusky určené ke spotřebě včetně lusků a hrachové lusky cukrové určené ke spotřebě včetně lusků.

II. ZNAKY JAKOSTI

Norma stanoví vlastnosti, které musí hrachové lusky vykazovat po obalové úpravě a zabalení.

A. Minimální požadavky

Ve všech třídách jakosti s přihlédnutím ke zvláštním ustanovením uvedeným pro jednotlivé třídy jakosti a k dovoleným odchylkám:

i) lusky musí být:

- celé; hrachové lusky určené ke spotřebě včetně lusků a hrachové lusky cukrové však smějí mít odstraněné konce,

- zdravé; nedovolují se produkty napadené hnilobou nebo s takovými vadami, které je činí nevhodnými pro spotřebu,

- čisté, v podstatě bez viditelných cizích látek (včetně částí květenství),

- u hrachových lusků určených ke spotřebě včetně lusků a hrachových lusků cukrových bez tuhých vláken nebo pergamenové membrány,

- v podstatě bez škůdců,

- v podstatě nepoškozené škůdci,

- bez nadměrné povrchové vlhkosti,

- bez cizího pachu a/nebo chuti;

ii) zrna musí být:

- čerstvá,

- zdravá; nedovolují se produkty napadené hnilobou nebo s takovými vadami, které je činí nevhodnými pro spotřebu,

- v podstatě bez škůdců,

- v podstatě nepoškozené škůdci,

- bez cizího pachu a/nebo chuti,

- u hrachových lusků k vylupování normálně vyvinutá.

Hrachové lusky musí být v takovém stadiu vývoje a v takovém stavu, aby:

- snesly přepravu a manipulaci a

- mohly být do místa určení doručeny v odpovídající jakosti.

B. Třídy jakosti

Hrachové lusky se zařazují do dvou tříd jakosti uvedených dále:

i) I. jakost

Hrachové lusky zařazené do této třídy musí být dobré jakosti. Musí vykazovat znaky typické pro odrůdu a/nebo tržní druh.

Lusky musí být:

- čerstvé, nezavadlé,

- nepoškozené kroupami,

- nepoškozené zapařením.

U hrachových lusků k vylupování:

- lusky musí být:

- se stopkou,

- dobře vyplněné a musí obsahovat nejméně pět zrn,

- zrna:

- musí být dobře tvarovaná,

- musí být křehká,

- musí být šťavnatá a dostatečně pevná; při stlačení mezi dvěma prsty se musí rozmáčknout, aniž by se rozdělila,

- musí dosáhnout alespoň z poloviny plného vývinu, nesmějí však být zcela vyvinuta,

- nesmí být moučnatá,

- musí být nepoškozená, bez prasklin na povrchu zrn,

- dovolují se však, pokud není dotčen vnější vzhled produktu, jakost, uchovatelnost a obchodní úprava v obalu, tyto lehké vady lusku:

- lehké povrchové vady, poškození a otlaky,

- lehké vady tvaru,

- lehké vady vybarvení.

U hrachových lusků určených ke spotřebě včetně lusků a u hrachových lusků cukrových:

- zrna, pokud jsou vytvořena, musí být malá a málo vyvinutá,

- dovolují se však, pokud není dotčen vnější vzhled produktu, jakost a uchovatelnost a obchodní úprava v obalu, tyto velmi lehké vady lusku:

- velmi lehké povrchové vady, poškození a otlaky,

- velmi lehké vady tvaru,

- velmi lehké vady vybarvení.

ii) II. jakost

Do této třídy se zařazují hrachové lusky, které nemohou být zařazeny do I. jakosti, ale které odpovídají minimálním požadavkům uvedeným výše.

U hrachových lusků určených k vylupování:

- lusky musí obsahovat nejméně tři zrna,

- hrachové lusky smějí být vyzrálejší než v I. jakosti, ale příliš zralé se nedovolují,

- dovolují se však, pokud zůstanou zachovány základní znaky jakosti, uchovatelnosti a obchodní úpravy produktu, tyto vady:

- vady lusků:

- povrchové vady, poškození a otlaky dále se nerozvíjející a neohrožující jakost zrn,

- vady tvaru,

- vady vybarvení,

- mírná ztráta čerstvosti, zvadlé lusky se však nedovolují,

- vady zrn:

- lehká vada tvaru,

- lehká vada vybarvení,

- tužší zrna,

- lehce poškozená zrna.

U hrachových lusků určených ke spotřebě včetně lusků a u hrachových lusků cukrových:

- zrna, pokud jsou přítomna, smějí být vyvinutější než v I. jakosti,

- dovolují se, pokud zůstanou zachovány základní znaky jakosti, uchovatelnosti a obchodní úpravy tyto vady lusků:

- lehké povrchové vady, poškození a otlaky,

- lehké vady tvaru včetně vad vzniklých vývinem zrn,

- lehké vady vybarvení,

- mírná ztráta čerstvosti, lusky zvadlé a se změněným vybarvením se však nedovolují.

III. TŘÍDĚNÍ PODLE VELIKOSTI

Třídění hrachových lusků podle velikosti se nepožaduje.

IV. DOVOLENÉ ODCHYLKY

Pro produkty neodpovídající požadavkům dané třídy jakosti jsou v každém obalu dovoleny odchylky jakosti.

i) I. jakost

10 % hmotnosti hrachových lusků neodpovídajících požadavkům této třídy jakosti, ale odpovídajících požadavkům stanoveným pro II. jakost nebo výjimečně dovoleným odchylkám II. jakosti.

ii) II. jakost

10 % hmotnosti hrachových lusků neodpovídajících požadavkům této třídy jakosti ani minimálním požadavkům, s výjimkou produktů napadených hnilobou, dále se rozvíjejícími chorobami nebo s jiným poškozením, které je činí nevhodnými pro lidskou spotřebu.

V. OBCHODNÍ ÚPRAVA

A. Stejnorodost

Obsah každého obalu musí být stejnorodý a obal musí obsahovat jen hrachové lusky téhož původu, téže odrůdy nebo tržního druhu a téže třídy jakosti.

Viditelná část obsahu obalu musí odpovídat zbývající části obsahu obalu.

B. Obalová úprava

Hrachové lusky musí být baleny způsobem zajišťujícím náležitou ochranu produktu.

Materiály použité uvnitř obalů musí být nové, čisté a nesmějí způsobovat vnější ani vnitřní poškození produktů. Použití materiálů, především papíru nebo nálepek s obchodními údaji, se dovoluje, pokud je tisk nebo označení štítkem provedeno barvou nebo lepidlem zdravotně nezávadnými.

V obalech se nesmějí vyskytovat cizí příměsi.

VI. OZNAČOVÁNÍ

Každý obal musí nést níže uvedené údaje vyznačené písmem na jedné jeho straně, čitelně, nesmazatelně a tak, aby byly viditelné zvenku:

A. Identifikace

Balírna a/nebo odesílatel: jméno a adresa nebo identifikační symbol úředně vydaný nebo uznaný. Pokud je použit identifikační symbol, musí být údaj "balírna a/nebo odesílatel" (nebo odpovídající zkratka) uveden v blízkosti tohoto identifikačního symbolu.

B. Druh produktu

- "hrachové lusky k vylupování", "hrachové lusky ke spotřebě včetně lusků", "hrachové lusky cukrové" nebo jiné rovnocenné označení, není-li obsah obalu zvenku viditelný,

- "seříznuté", "s odstraněnými konci" nebo v případě potřeby jiné označení, mají-li hrachové lusky určené ke spotřebě včetně lusků a hrachové lusky cukrové stopky a/nebo opačný konec odstraněn.

C. Původ produktu

- Země původu a popř. pěstitelská oblast nebo celostátní, regionální nebo místní označení původu.

D. Obchodní údaje

- Třída jakosti.

E. Úřední kontrolní značka (není povinná)

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU