2001/48/ESSMĚRNICE KOMISE 2001/48/ES ze dne 28. června 2001, kterou se mění přílohy směrnic Rady 86/362/EHS a 90/642/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách a v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu

Publikováno: Úř. věst. L 180, 3.7.2001, s. 26-33 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 28. června 2001 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 4. července 2001 Nabývá účinnosti: 4. července 2001
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Směrnice Komise 2001/48/ES

ze dne 28. června 2001,

kterou se mění přílohy směrnic Rady 86/362/EHS a 90/642/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách a v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 86/362/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách a na jejich povrchu [1], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2001/39/ES [2], a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu [3], naposledy pozměněnou směrnicí 2001/39/ES, a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 91/414/EHS ze dne 15. července 1991 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh [4], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2001/47/ES [5], a zejména na čl. 4 odst. 1 písm. f) uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1) Směrnicemi Komise 98/47/ES [6] a 1999/1/ES [7] byly do přílohy I směrnice 91/414/EHS zařazeny nové účinné látky, azoxystrobin a kresoxim-methyl, pouze pro použití jako fungicidy, aniž však byly upřesněny zvláštní podmínky, které mohou mít vliv na plodiny ošetřené přípravky na ochranu rostlin obsahujícími tyto účinné látky.

(2) Maximální limity reziduí ve všech komoditách spadajících do působnosti směrnic 86/362/EHS a 90/642/EHS a na jejich povrchu byly stanoveny pro rezidua azoxystrobinu ve směrnicích Komise 1999/71/ES [8] a 2000/48/ES [9] a pro rezidua kresoxim-methylu ve směrnici Komise 2000/58/ES [10].

(3) Při stanovení těchto maximálních limitů bylo konstatováno, že s ohledem na nové informace a údaje by tyto limity měly být přehodnocovány a měněny. Podle směrnic 1999/71/ES, 2000/48/ES a 2000/58/ES by členské státy měly stanovit dočasné vnitrostátní maximální limity reziduí pro jiné obiloviny, ovoce a zeleninu v rámci povolování přípravků na ochranu rostlin obsahujících azoxystrobin a kresoxim-methyl a tyto limity by v souladu s čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS měly oznámit Komisi. Pro usnadnění této možnosti byly některé z limitů uvedených ve směrnicích 1999/71/ES a 2000/48/ES a všechny limity uvedené ve směrnici 2000/58/ES stanoveny dočasně, čímž bylo členským státům umožněno udělit další povolení pro nová použití a uvědomit o tom Komisi postupem podle výše uvedeného článku. V uvedeném článku se stanoví, že existuje-li dočasný maximální limit Společenství a vede-li nové povolené použití k vyšším limitům, stanoví členský stát, který uděluje povolení, dočasný vnitrostátní maximální limit podle čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS před udělením tohoto povolení.

(4) Pro zajištění náležité ochrany spotřebitelů před expozicí reziduím v produktech a na produktech, pro něž nebylo uděleno povolení, bylo považováno za vhodné stanovit při přijímání směrnic 1999/71/ES, 2000/48/ES a 2000/58/ES dočasné maximální limity na úrovni meze stanovitelnosti pro tyto produkty. Stanovení těchto dočasných maximálních limitů reziduí na úrovni Společenství nebrání členským státům, aby udělily dočasná povolení pro použití azoxystrobinu a/nebo kresoxim-methylu pro tyto produkty podle čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS.

(5) Při povolování přípravku na ochranu rostlin musí členské státy uplatňovat jednotné zásady stanovené v příloze VI směrnice 91/414/EHS, a to zejména při posuzování souladu dokumentace předložené žadatelem o povolení s požadavky přílohy III směrnice 91/414/EHS. V části A oddílu 8 přílohy III směrnice 91/414/EHS se požaduje, aby žadatelé předložili určité informace zejména navržené maximální limity reziduí včetně jejich celkového odůvodnění a odhadu možné a skutečné dietární expozice a expozice jinými cestami. Podle části B bodu 2.4.2 a části C bodu 2.5 přílohy VI směrnice 91/414/EHS jsou členské státy povinny zhodnotit předložené informace týkající se účinků reziduí na zdraví lidí nebo zvířat a na životní prostředí a při vydání rozhodnutí o povolení zajistit, aby rezidua pocházela z minimálních množství přípravku na ochranu rostlin, která jsou nezbytná pro náležité ošetření v souladu se správnou zemědělskou praxí a která jsou aplikována tak, aby množství reziduí při sklizni, při porážce nebo při skladování bylo co nejmenší.

(6) Byly předloženy nové údaje o použití azoxystrobinu na lilku, paprice, ovsu, chmelu, hrachu (čerstvém nebo sušeném) a o použití kresoxim-methylu na chřestu, jahodách a jiném bobulovém a drobném ovoci. Po zhodnocení těchto údajů se považuje za vhodné změnit dočasné maximální limity reziduí stanovené pro tyto produkty ve směrnicích 1999/71/ES, 2000/48/ES a 2000/58/ES.

(7) Technické a vědecké zhodnocení látky azoxystrobin pro účely jejího zařazení do přílohy I směrnice 91/414/EHS bylo uzavřeno dne 22. dubna 1998 formou hodnotící zprávy Komise o azoxystrobinu. V této zprávě byl přijatelný denní příjem (ADI) azoxystrobinu stanoven na 0,1 mg/kg tělesné hmotnosti na den. Technické a vědecké zhodnocení látky kresoxim-methyl pro účely jejího zařazení do přílohy I směrnice 91/414/EHS bylo uzavřeno dne 16. října 1998 formou hodnotící zprávy Komise o kresoxim-methylu. V této zprávě byl přijatelný denní příjem (ADI) kresoxim-methylu stanoven na 0,4 mg/kg tělesné hmotnosti na den. Celoživotní expozice spotřebitelů potravin ošetřených látkami azoxystrobin a kresoxim-methyl byla odhadnuta a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými v Evropském společenství, přičemž byly zohledněny pokyny publikované Světovou zdravotnickou organizací [11] a bylo vypočteno, že maximální limity reziduí stanovené v této směrnici nevedou k překročení tohoto přijatelného denního příjmu.

(8) V průběhu hodnocení a diskuse, které předcházely zařazení látek azoxystrobin a kresoxim-methyl do přílohy I směrnice 91/414/EHS, nebyly zaznamenány žádné akutní toxické účinky vyžadující stanovení akutní referenční dávky.

(9) Prostřednictvím Světové obchodní organizace byly vedeny s obchodními partnery Společenství konzultace o limitech stanovených v této směrnici a jejich připomínky k těmto limitům byly zohledněny. Komise prozkoumá na základě předložení přijatelných údajů možnost stanovení přípustné odchylky od maximálních limitů reziduí u určitých kombinací pesticidu a plodiny pro dovoz.

(10) Byly zohledněny rady a doporučení Vědeckého výboru pro rostliny, týkající se zejména ochrany spotřebitelů potravin ošetřených pesticidy.

(11) Opatření této směrnice jsou v souladu se stanoviskem Stálého fytosanitárního výboru,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

V části A přílohy II směrnice 86/362/EHS se položka týkající se azoxystrobinu doplňuje takto:

"Rezidua pesticidů | Maximální limity v mg/kg |

Azoxystrobin | 0,3 Oves |

Článek 2

V příloze II směrnice 90/642/EHS se sloupce označené "azoxystrobin" a "kresoxim-methyl" nahrazují sloupci uvedenými v příloze této směrnice.

Článek 3

Ustanovení čl. 3 odst. 2 směrnice 2000/42/ES, které zní "Maximální limit reziduí pro acefát na broskvích se stanoví na 0,02 (*) mg/kg", je použitelné pro členské státy od 1. prosince 2001.

Článek 4

1. Tato směrnice vstupuje v platnost prvním dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

2. Členské státy přijmou a zveřejní právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí nejpozději 28. února 2002. Neprodleně o nich uvědomí Komisi.

3. Budou tyto předpisy používat od 1. března 2002.

4. Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

Článek 5

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 28. června 2001.

Za Komisi

David Byrne

člen Komise

[1] Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 37.

[2] Úř. věst. L 148, 1.6.2001, s. 70.

[3] Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71.

[4] Úř. věst. L 230, 19.8.1991, s. 1.

[5] Úř. věst. L 175, 28.6.2001, s. 21.

[6] Úř. věst. L 191, 7.7.1998, s. 50.

[7] Úř. věst. L 21, 28.1.1999, s. 21.

[8] Úř. věst. L 194, 27.7.1999, s. 36.

[9] Úř. věst. L 197, 3.8.2000, s. 26.

[10] Úř. věst. L 244, 29.9.2000, s. 78.

[11] Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového programu monitorování životního prostředí – potravinového programu (GEMS/Food Programme) ve spolupráci s výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |

Azoxystrobin | Kresoxim-methyl |

1.Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy

i)CITRUSOVÉ PLODY | 0,05 | 0,05 |

Grapefruity | | |

Citrony | | |

Kyselé lajmy | | |

Mandarinky (včetně klementin a podobných hybridů) | | |

Pomeranče | | |

Šedok | | |

Ostatní | | |

ii)OŘECHY (ve skořápce nebo jádra) | 0,1 | 0,1 |

Mandle | | |

Para ořechy | | |

Kešu ořechy | | |

Kaštany jedlé | | |

Kokosové ořechy | | |

Lískové ořechy | | |

Makadamie | | |

Pekanové ořechy | | |

Piniové oříšky | | |

Pistácie | | |

Vlašské ořechy | | |

Ostatní | | |

iii)JÁDROVÉ OVOCE | 0,05 | 0,2 |

Jablka | | |

Hrušky | | |

Kdoule | | |

Ostatní | | |

iv)PECKOVÉ OVOCE | 0,05 | 0,05 |

Meruňky | | |

Třešně a višně | | |

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) | | |

Švestky a slívy | | |

Ostatní | | |

v)BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE

a)Hrozny révy vinné stolní a moštové | 2 | 1 |

Hrozny stolní | | |

Hrozny moštové | | |

b)Jahody (kromě lesních) | 0,05 | 0,05 |

c)Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích) | 0,05 | 0,05 |

Ostružiny | | |

Ostružiny ostružiníku ježiníku | | |

Ostružinomaliny | | |

Maliny | | |

Ostatní | | |

d)Ostatní bobulové a drobné ovoce (kromě planě rostoucího) | 0,05 | |

Borůvky | | |

Klikva | | |

Rybíz (červený, bílý a černý) | | 1 |

Angrešt | | 1 |

Ostatní | | 0,05 |

e)Planě rostoucí bobulové ovoce | 0,05 | 0,05 |

vi)RŮZNÉ

Avokádo | | |

Banány | 2 | |

Datle | | |

Fíky | | |

Kiwi | | |

Kumkvat | | |

Liči | | |

Mango | | |

Olivy | | 0,2 |

Mučenka | | |

Ananas | | |

Granátová jablka | | |

Ostatní | 0,05 | 0,05 |

2.Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

i)KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA | 0,05 | 0,05 |

Řepa salátová | | |

Mrkev | | |

Celer bulvový | | |

Křen | | |

Topinambury | | |

Pastinák | | |

Petržel kořenová | | |

Ředkvička | | |

Černý kořen | | |

Batáty | | |

Tuřín | | |

Vodnice | | |

Jam | | |

Ostatní | | |

ii)CIBULOVÁ ZELENINA | 0,05 | 0,05 |

Česnek | | |

Cibule kuchyňská | | |

Šalotka | | |

Cibule jarní | | |

Ostatní | | |

iii)PLODOVÁ ZELENINA

a)Lilkovité

Rajčata | 2 | 0,5 |

Paprika zeleninová | 2 | 1 |

Lilek | 2 | 0,5 |

Ostatní | 0,05 | 0,05 |

b)Tykvovité – s jedlou slupkou | 1 | 0,05 |

Okurky salátové | | |

Okurky nakládačky | | |

Cukety | | |

Ostatní | | |

c)Tykvovité – s nejedlou slupkou | 0,5 | 0,2 |

Melouny cukrové | | |

Tykve | | |

Melouny vodní | | |

Ostatní | | |

d)Kukuřice cukrová | 0,05 | 0,05 |

iv)KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA | 0,05 | 0,05 |

a)Košťálová zelenina vytvářející růžice

Brokolice | | |

Květák | | |

Ostatní | | |

b)Košťálová zelenina vytvářející hlávky

Kapusta růžičková | | |

Kapusta hlávková a zelí hlávkové | | |

Ostatní | | |

c)Košťálová zelenina listová

Pekingské zelí | | |

Kadeřávek | | |

Ostatní | | |

d)Kedlubny | | |

v)LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY | 0,05 | 0,05 |

a)Salát a podobná zelenina

Řeřicha setá | | |

Polníček | | |

Salát hlávkový | | |

Endivie | | |

Ostatní | | |

b)Špenát a podobná zelenina

Špenát | | |

Mangold (řapíky) | | |

Ostatní | | |

c)Potočnice lékařská | | |

d)Čekanka salátová | | |

e)Čerstvé bylinky

Kerblík | | |

Pažitka | | |

Petrželová nať | | |

Celerová nať | | |

Ostatní | | |

vi)LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá) | | 0,05 |

Fazolové lusky | | |

Vyluštěná fazolová semena | | |

Hrachové lusky | 0,5 | |

Vyluštěná hrachová zrna | 0,2 | |

Ostatní | 0,05 | |

vii)ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA (čerstvá) | 0,05 | 0,05 |

Chřest | | |

Kardy | | |

Celer řapíkatý | | |

Fenykl sladký | | |

Artyčoky | | |

Pór | | |

Reveň | | |

Ostatní | | |

viii)HOUBY | 0,05 | 0,05 |

a)Žampiony pěstované | | |

b)Žampiony volně rostoucí | | |

3.Luštěniny | | 0,05 |

Fazole | | |

Čočka | | |

Hrách | 0,1 | |

Ostatní | 0,05 | |

4.Olejnatá semena | 0,05 | 0,1 |

Lněná semena | | |

Jádra podzemnice olejné | | |

Mák | | |

Sezamová semena | | |

Slunečnicová semena | | |

Semena řepky | | |

Sojové boby | | |

Hořčičná semena | | |

Bavlníková semena | | |

Ostatní | | |

5.Brambory | 0,05 | 0,05 |

Konzumní brambory rané | | |

Konzumní brambory pozdní | | |

6.Čaj (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis) | 0,1 | 0,1 |

7.Chmel (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu | 20 | 0,1 |

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU