2001/39/ESSMĚRNICE KOMISE 2001/39/ES ze dne 23. května 2001, kterou se mění přílohy směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách, v potravinách živočišného původu a v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu

Publikováno: Úř. věst. L 148, 1.6.2001, s. 70-77 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 23. května 2001 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 21. června 2001 Nabývá účinnosti: 21. června 2001
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Směrnice Komise 2001/39/ES

ze dne 23. května 2001,

kterou se mění přílohy směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách, v potravinách živočišného původu a v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 86/362/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách a na jejich povrchu [1], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2000/82/ES [2], a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 86/363/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách živočišného původu a na jejich povrchu [3], naposledy pozměněnou směrnicí 2000/82/ES, a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu [4], naposledy pozměněnou směrnicí 2000/82/ES, a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 91/414/EHS ze dne 15. července 1991 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh [5], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2001/21/ES [6], a zejména na čl. 4 odst. 1 písm. f) uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1) Směrnicemi Komise 1999/80/ES [7] a 2000/50/ES [8] byly do přílohy I směrnice 91/414/EHS zařazeny nové účinné látky azimsulfuron pro použití jako preemergentní herbicid v rýži a kalcium-prohexadion pro použití jako regulátor růstu rostlin.

(2) Látky byly zařazeny do přílohy I směrnice 91/414/EHS na základě posouzení předložených informací týkajících se navrhovaných použití.

(3) Před zařazením látek do přílohy I směrnice 91/414/EHS bylo jejich použití dočasně povoleno v některých členských státech v souladu s čl. 8 odst. 1 směrnice. Po zařazení látek do přílohy I tyto členské státy podle článku 4 směrnice povolily řadu přípravků na ochranu rostlin, které tyto látky obsahovaly a stanovily dočasné maximální limity reziduí, jak to požaduje čl. 4 odst. 1 písm. f). Tyto limity a informace, na nichž se zakládají, byly dle požadavků směrnice oznámeny Komisi. Tyto informace, společně s dostupnými údaji z jiných zdrojů, byly přezkoumány a jsou dostatečné pro stanovení určitých maximálních limitů reziduí. Jestliže neexistuje žádný maximální limit reziduí na úrovni Společenství ani dočasný maximální limit, stanoví členské státy podle čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice do doby, než bude možno udělit povolení, dočasný vnitrostátní maximální limit reziduí. S ohledem na článek 5 směrnice 86/363/EHS to také platí pro dočasné maximální limity reziduí v živočišných produktech, pokud lze předpokládat použití komodit obsahujících rezidua účinné látky jako krmivo pro zvířata.

(4) Technické a vědecké zhodnocení látek azimsulfuron a kalcium-prohexadion pro účely jejich zařazení do přílohy I směrnice 91/414/EHS bylo uzavřeno dne 2. července 1999 a 16. června 2000 formou hodnotících zpráv Komise o azimsulfuronu a kalcium-prohexadionu. V těchto zprávách byl přijatelný denní příjem (ADI) pro azimsulfuron stanoven na 0,1 mg/kg tělesné hmotnosti na den a pro kalciumprohexadion na 0,2 mg/kg tělesné hmotnosti na den. Celoživotní expozice spotřebitelů potravin ošetřených látkami azimsulfuron a kalcium-prohexadion byla odhadnuta a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými ve Společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací [9] a stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny [10]. Bylo vypočteno, že maximální limity reziduí stanovené v této směrnici nevedou k překročení těchto přijatelných denních příjmů.

(5) V průběhu hodnocení a diskuse, které předcházely zařazení látek azimsulfuron kalcium-prohexadion do přílohy I směrnice 91/414/EHS, nebyly zaznamenány žádné akutní toxické účinky vyžadující stanovení akutní referenční dávky.

(6) K zajištění náležité ochrany spotřebitelů před expozicí reziduím v produktech nebo na produktech, pro něž nebylo uděleno žádné povolení, je vhodné stanovit dočasné maximální limity reziduí na úrovni meze stanovitelnosti pro všechny produkty, na něž se vztahují směrnice 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS. Stanovení těchto dočasných maximálních limitů reziduí na úrovni Společenství nebrání tomu, aby členské státy stanovily dočasné maximální limity reziduí pro azimsulfuron a kalcium-prohexadion podle čl. 4 odst. 1 písm. f) směrnice 91/414/EHS a její přílohy VI. Doba čtyř let je považována za dostatečnou pro stanovení většiny dalších použití látek azimsulfuron a kalcium-prohexadion. Po uplynutí této doby se dočasné maximální limity reziduí stanou konečnými.

(7) Světová obchodní organizace byla informována o opatřeních obsažených v této směrnici a byly zohledněny obdržené připomínky. Možnost stanovení přípustných odchylek od maximálních limitů reziduí pro dovoz u určitých kombinací pesticidu a plodiny bude Komise zkoumat na základě předložení přijatelných údajů.

(8) Byla zohledněna stanoviska Vědeckého výboru pro rostliny, zejména rady a doporučení týkající se ochrany spotřebitelů potravin ošetřených pesticidy.

(9) Opatření této směrnice jsou v souladu se stanoviskem Stálého fytosanitárního výboru,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

V části A přílohy II směrnice 86/362/EHS se doplňují tato rezidua pesticidů:

Rezidua pesticidů | Maximální limity(mg/kg) |

| |

Azimsulfuron | 0,02 | obiloviny |

Prohexadion (prohexadion a jeho soli vyjádřené jako prohexadion) | 0,2 | pšenice a ječmen |

0,05 | ostatní obiloviny |

Článek 2

V části B přílohy II směrnice 86/363/EHS se doplňují tato rezidua pesticidů:

Rezidua pesticidů | Maximální limity(mg/kg) |

V mase, včetně tuku, masných polotovarech, drobech a živočišných tucích uvedených v příloze I pod položkami KN 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 a 1602 | V mléce a v mléčných výrobcích uvedených v příloze I pod položkami KN 0401, 0402, 0405 00 a 0406 | V čerstvých vejcích bez skořápek, pokud jde o ptačí vejce a žloutky uvedené v příloze I pod položkami KN 0407 00 a 0408 |

Prohexadion (prohexadion a jeho soli vyjádřené jako prohexadion) | 0,05 | 0,01 | 0,05 |

Článek 3

V příloze II směrnice 90/642/EHS se doplňují sloupce nadepsané "azimsulfuron" a "prohexadion (prohexadion a jeho soli vyjádřené jako prohexadion)" uvedené v příloze této směrnice.

Článek 4

Členské státy přijmou a zveřejní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí nejpozději 31. prosince 2001. Neprodleně o nich uvědomí Komisi.

Budou tyto předpisy používat od 1. ledna 2002.

Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

Článek 5

Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Článek 6

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 23. května 2001.

Za Komisi

David Byrne

člen Komise

[1] Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 37.

[2] Úř. věst. L 3, 6.1.2001, s. 18.

[3] Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 43.

[4] Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71.

[5] Úř. věst. L 230, 19.8.1991, s. 1.

[6] Úř. věst. L 69, 10.3.2001, s. 17.

[7] Úř. věst. L 210, 10.8.1999, s. 13.

[8] Úř. věst. L 198, 4.8.2000, s. 39.

[9] Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí – potravinového programu GEMS/Food Programme ve spolupráci s výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).

[10] Stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny k otázkám týkajícím se změny příloh ke směrnicím Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS (stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny ze dne 14. července 1998) (http://europa.eu.int/comm/dg24/health/sc/scp/out21_en.html).

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |

Azimsulfuron | Prohexadion (prohexadion a jeho soli vyjádřené jako prohexadion) |

1.Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy | 0,02 | 0,05 |

i)CITRUSOVÉ PLODY

Grapefruity | | |

Citrony | | |

Kyselé lajmy | | |

Mandarinky (včetně klementin a podobných hybridů) | | |

Pomeranče | | |

Šedok | | |

Ostatní | | |

ii)OŘECHY(ve skořápce nebo jádra)

Mandle | | |

Para ořechy | | |

Kešu ořechy | | |

Kaštany jedlé | | |

Kokosové ořechy | | |

Lískové ořechy | | |

Makadamie | | |

Pekanové ořechy | | |

Piniové oříšky | | |

Pistácie | | |

Vlašské ořechy | | |

Ostatní | | |

iii)JÁDROVÉ OVOCE

Jablka | | |

Hrušky | | |

Kdoule | | |

Ostatní | | |

iv)PECKOVÉ OVOCE

Meruňky | | |

Třešně a višně | | |

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) | | |

Švestky a slívy | | |

Ostatní | | |

v)BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE

a)Hrozny révy vinné stolní a moštové

Hrozny stolní | | |

Hrozny moštové | | |

b)Jahody (kromě lesních) | | |

c)Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích)

Ostružiny | | |

Ostružiny ostružiníku ježiníku | | |

Ostružinomaliny | | |

Maliny | | |

Ostatní | | |

d)Ostatní bobulové a drobné ovoce (krome plane rostoucího)

Borůvky | | |

Klikva | | |

Rybíz (červený, bílý a černý) | | |

Angrešt | | |

Ostatní | | |

e)Planě rostoucí bobulové ovoce | | |

vi)RŮZNÉ

Avokádo | | |

Banány | | |

Datle | | |

Fíky | | |

Kiwi | | |

Kumkvat | | |

Liči | | |

Mango | | |

Olivy | | |

Mučenka | | |

Ananas | | |

Granátová jablka | | |

Ostatní | | |

2.Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená | 0,02 | 0,05 |

i)KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA

Řepa salátová | | |

Mrkev | | |

Celer bulvový | | |

Křen | | |

Topinambury | | |

Pastinák | | |

Petržel kořenová | | |

Ředkvička | | |

Černý kořen | | |

Batáty | | |

Tuřín | | |

Vodnice | | |

Jam | | |

Ostatní | | |

ii)CIBULOVÁ ZELENINA

Česnek | | |

Cibule kuchyňská | | |

Šalotka | | |

Cibule jarní | | |

Ostatní | | |

iii)PLODOVÁ ZELENINA

a)Lilkovité

Rajčata | | |

Paprika zeleninová | | |

Lilek | | |

Ostatní | | |

b)Tykvovité – s jedlou slupkou

Okurky salátové | | |

Okurky nakládačky | | |

Cukety | | |

Ostatní | | |

c)Tykvovité – s nejedlou slupkou

Melouny cukrové | | |

Tykve | | |

Melouny vodní | | |

Ostatní | | |

d)Kukuřice cukrová | | |

iv)KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA

a)Košťálová zelenina vytvářející růžice

Brokolice | | |

Květák | | |

Ostatní | | |

b)Košťálová zelenina vytvářející hlávky

Kapusta růžičková | | |

Kapusta hlávková a zelí hlávkové | | |

Ostatní | | |

c)Košťálová zelenina listová

Pekingské zelí | | |

Kadeřávek | | |

Ostatní | | |

d)Kedlubny | | |

v)LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY

a)Salát a podobná zelenina

Řeřicha setá | | |

Polníček | | |

Salát hlávkový | | |

Endivie | | |

Ostatní | | |

b)Špenát a podobná zelenina

Špenát | | |

Mangold (řapíky) | | |

Ostatní | | |

c)Potočnice lékařská | | |

d)Čekanka salátová | | |

e)Čerstvé bylinky

Kerblík | | |

Pažitka | | |

Petrželová nať | | |

Celerová nať | | |

Ostatní | | |

vi)LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

Fazolové lusky | | |

Vyluštěná fazolová semena | | |

Hrachové lusky | | |

Vyluštěná hrachová zrna | | |

Ostatní | | |

vii)ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

Chřest | | |

Kardy | | |

Celer řapíkatý | | |

Fenykl sladký | | |

Artyčoky | | |

Pór | | |

Reveň | | |

Ostatní | | |

viii)HOUBY

a)Žampiony pěstované | | |

b)Žampiony volně rostoucí | | |

3.Luštěniny | 0,02 | 0,05 |

Fazole | | |

Čočka | | |

Hrách | | |

Ostatní | | |

4.Olejnatá semena | 0,1 | 0,1 |

Lněná semena | | |

Jádra podzemnice olejné | | |

Mák | | |

Sezamová semena | | |

Slunečnicová semena | | |

Semena řepky | | |

Sojové boby | | |

Hořčičná semena | | |

Bavlníková semena | | |

Ostatní | | |

5.Brambory | 0,02 | 0,05 |

Konzumní brambory rané | | |

Konzumní brambory pozdní | | |

6.Čaj (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis) | 0,1 | 0,1 |

7.Chmel (sušený), včetne chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu | 0,1 | 0,1 |

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU