2001/35/ESSMĚRNICE KOMISE 2001/35/ES ze dne 11. května 2001, kterou se mění přílohy směrnice Rady 90/642/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu (2001/35/ES)
Publikováno: | Úř. věst. L 136, 18.5.2001, s. 42-48 | Druh předpisu: | Směrnice |
Přijato: | 11. května 2001 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 19. května 2001 | Nabývá účinnosti: | 1. července 2001 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Směrnice Komise 2001/35/ES ze dne 11. května 2001, kterou se mění přílohy směrnice Rady 90/642/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství, s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu [1], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2000/82/ES [2], a zejména na článek 7 uvedené směrnice, vzhledem k těmto důvodům: (1) Ve směrnici Komise 2000/42/ES [3] se stanoví maximální limity reziduí pro kombinace pesticidů a potravin, které byly ve směrnicích Rady 94/29/ES [4], 94/30/ES [5], 95/38/ES [6], 95/39/ES [7], 96/32/ES [8], 96/33/ES [9] a ve směrnici Komise 98/82/ES [10] ponechány otevřené. Výše uvedené položky v přílohách směrnic zůstaly "otevřené" nebo byly stanoveny na omezenou dobu, neboť v okamžiku jejich přijetí nebyly k dispozici dostatečné údaje, aby mohly být do 1. července 2000 stanoveny maximální limity reziduí na úrovni Společenství. Účelem stanovení výše uvedené lhůty bylo poskytnout zúčastněným stranám dostatek času k předložení nezbytných údajů, které by umožnily v odůvodněných případech přijmout na úrovni Společenství maximální limity reziduí vyšší, než je mez stanovitelnosti. V období před uplynutím lhůty byly dostupné údaje zhodnoceny a v některých případech nebyly shledány za dostatečné, aby odůvodnily stanovení maximálních limitů reziduí vyšších, než je mez stanovitelnosti. (2) Po vyhlášení směrnice 2000/42/ES obdržela Komise žádosti, podložené dalšími údaji, o přezkoumání maximálních limitů reziduí, které byly pro určité kombinace pesticidu a potraviny stanoveny ve směrnici 2000/42/ES. Žádosti a údaje byly přezkoumány a pro některé kombinace byly údaje dostatečné, aby odůvodnily stanovení vyšších maximálních limitů reziduí, než je mez stanovitelnosti. Pro jiné kombinace zůstávají dostupné informace nedostatečné a je vhodné stanovit maximální limity reziduí na úrovni meze stanovitelnosti. Pro další kombinace jsou v současnosti dostupné informace dostatečné k tomu, aby prokázaly, že stanovení maximálních limitů reziduí vyšších, než je mez stanovitelnosti, může vést k nepřijatelné akutní nebo chronické expozici spotřebitelů. V těchto případech by maximální limity reziduí měly zůstat stanoveny na úrovni meze stanovitelnosti. (3) Celoživotní expozice spotřebitelů těmto pesticidům z potravin, které mohou rezidua těchto pesticidů obsahovat v důsledku jejich použití jako přípravků na ochranu rostlin a popřípadě ve veterinární medicíně, byla odhadnuta a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými v Evropském společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací [11] a bylo vypočteno, že maximální limity reziduí stanovené v této směrnici nevedou k překročení přijatelného denního příjmu. (4) Akutní expozice spotřebitelů těmto pesticidům prostřednictvím každé z potravin, které mohou rezidua těchto pesticidů obsahovat, byla odhadnuta a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými v Evropském společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací. Bylo vypočteno, že maximální limity reziduí stanovené pro otevřené položky v této směrnici nevedou k akutním toxickým účinkům. (5) Prostřednictvím Světové obchodní organizace budou vedeny konzultace s obchodními partnery Společenství ohledně limitů stanovených v této směrnici a jejich připomínky k těmto limitům budou zohledněny. (6) Bylo zohledněno stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny, zejména rady a doporučení týkající se ochrany spotřebitelů potravinářských produktů ošetřených pesticidy. Výše uvedená metodika popsaná Světovou zdravotnickou organizací, používaná členskými státy zpravodaji a ověřená a zhodnocená Komisí v rámci Stálého rostlinolékařského výboru, je v souladu s doporučeními Vědeckého výboru pro rostliny [12]. (7) Opatření této směrnice jsou v souladu se stanoviskem Stálého rostlinolékařského výboru, PŘIJALA TUTO SMĚRNICI: Článek 1 Maximálními limity reziduí pesticidů uvedenými v příloze této směrnice se nahrazují limity pro odpovídající pesticidy uvedené v příloze II směrnice 90/642/EHS. Článek 2 Členské státy uvedou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí nejpozději do 30. června 2001. Neprodleně o nich uvědomí Komisi. Budou tyto předpisy používat od 1. července 2001. Článek 3 Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy. Článek 4 Tato směrnice vstupuje v platnost prvním dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství. Článek 5 Tato směrnice je určena členským státům. V Bruselu dne 11. května 2001. Za Komisi David Byrne člen Komise [1] Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71. [2] Úř. věst. L 3, 6.1.2001, s. 18. [3] Úř. věst. L 158, 30.6.2000, s. 51. [4] Úř. věst. L 189, 23.7.1994, s. 67. [5] Úř. věst. L 189, 23.7.1994, s. 70. [6] Úř. věst. L 197, 22.8.1995, s. 14. [7] Úř. věst. L 197, 22.8.1995, s. 29. [8] Úř. věst. L 144, 18.6.1996, s. 12. [9] Úř. věst. L 144, 18.6.1996, s. 35. [10] Úř. věst. L 290, 29.10.1998, s. 25. [11] Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí – potravinového programu (GEMS/Food Programme) ve spolupráci s výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7). [12] SCP/RESI/021; SCP/RESI/024. -------------------------------------------------- PŘÍLOHA Poznámka: Pro lepší orientaci jsou tučným písmem vytištěny maximální limity reziduí, jež byly změněny oproti přílohám směrnic předcházejících směrnici 2000/42/ES. Normálním písmem jsou vytištěny maximální limity reziduí, které se nezměnily. Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí | Chlorothalonil | Chlormekvat | Endosulfan,suma alfa- a beta-izomerł a endosulfanu-sulfįtu, vyjįdųenį jako endosulfan | Dikofol,suma p,p' a o,p' izomerł | 1.Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy i)CITRUSOVÉ PLODY | 0,01 | 0,05 | 0,5 | 2 | Grapefruity | | | | | Citrony | | | | | Kyselé lajmy | | | | | Mandarinky (včetně klementin a podobných hybridů) | | | | | Pomeranče | | | | | Šedok (pomelo) | | | | | Ostatní | | | | | ii)OŘECHY (ve skořápce nebo jádra) | 0,01 | 0,1 | 0,1 | 0,05 | Mandle | | | | | Para ořechy | | | | | Kešu ořechy | | | | | Kaštany jedlé | | | | | Kokosové ořechy | | | | | Lískové ořechy | | | | | Makadamie | | | | | Pekanové ořechy | | | | | Piniové oříšky | | | | | Pistácie | | | | | Vlašské ořechy | | | | | Ostatní | | | | | iii)JÁDROVÉ OVOCE | 1 | | 0,3 | 0,02 | Jablka | | | | | Hrušky | | 0,5 | | | Kdoule | | | | | Ostatní | | 0,05 | | | iv)PECKOVÉ OVOCE | 1 | 0,05 | | 0,02 | Meruňky | 1 | | | | Třešně a višně | | | | | Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) | | | 0,5 | | Švestky a slívy | | | | | Ostatní | 0,01 | | 0,05 | | v)BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE | | 0,05 | | | a)Hrozny révy vinné stolní a moštové | | | 0,5 | 2 | Hrozny stolní | 1 | | | | Hrozny moštové | 3 | | | | b)Jahody (kromě lesních) | 3 | | 0,05 | 0,02 | c)Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích) | | | 0,05 | 0,02 | Ostružiny | 10 | | | | Ostružiny ostružiníku ježiníku | | | | | Ostružinomaliny | | | | | Maliny | 10 | | | | Ostatní | 0,01 | | | | d)Ostatní bobulové a drobné ovoce (kromě planě rostoucího) | | | 0,05 | 0,02 | Borůvky | | | | | Klikva | 2 | | | | Rybíz (červený, bílý a černý) | 10 | | | | Angrešt | 10 | | | | Ostatní | 0,01 | | | | e)Planě rostoucí bobulové ovoce | 0,01 | | 0,05 | 0,02 | vi)RŮZNÉ OVOCE | | | 0,05 | 0,02 | Avokádo | | | | | Banány | 0,2 | | | | Datle | | | | | Fíky | | | | | Kiwi | | | | | Kumkvat | | | | | Liči | | | | | Mango | | | | | Olivy | | 0,1 | | | Mučenka | | | | | Ananas | | | | | Granátová jablka | | | | | Ostatní | 0,01 | 0,05 | | | 2.Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená | | | | | i)KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA | | 0,05 | 0,05 | 0,02 | Řepa salátová | | | | | Mrkev | 1 | | | | Celer bulvový | 0,5 | | | | Křen | | | | | Topinambury | | | | | Pastinák | | | | | Petržel kořenová | | | | | Ředkvička | | | | | Černý kořen | | | | | Batáty | | | | | Tuřín | | | | | Vodnice | | | | | Jam | | | | | Ostatní | 0,01 | | | | ii)CIBULOVÁ ZELENINA | | 0,05 | 0,05 | 0,02 | Česnek | 0,5 | | | | Cibule kuchyňská | 0,5 | | | | Šalotka | 0,5 | | | | Cibule jarní | 5 | | | | Ostatní | 0,01 | | | | iii)PLODOVÁ ZELENINA | | 0,05 | | | a)Lilkovité | 2 | | | | Rajčata | | | 0,5 | 1 | Paprika zeleninová | | | 1 | | Lilek | | | | | Ostatní | | | 0,05 | 0,02 | b)Tykvovité – s jedlou slupkou | | | 0,05 | 0,2 | Okurky salátové | 1 | | | | Okurky nakládačky | 5 | | | | Cukety | | | | | Ostatní | 0,01 | | | | c)Tykvovité – s nejedlou slupkou | 1 | | 0,3 | 0,5 | Melouny cukrové | | | | | Tykve | | | | | Melouny vodní | | | | | Ostatní | | | | | d)Kukuřice cukrová | 0,01 | | 0,05 | 0,02 | iv)KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA | | 0,05 | 0,05 | 0,02 | a)Košťálová zelenina vytvářející růžice | 3 | | | | Brokolice | | | | | Květák | | | | | Ostatní | | | | | b)Košťálová zelenina vytvářející hlávky | | | | | Kapusta růžičková | 0,5 | | | | Kapusta hlávková a zelí hlávkové | 3 | | | | Ostatní | 0,01 | | | | c)Košťálová zelenina listová | 0,01 | | | | Pekingské zelí | | | | | Kadeřávek | | | | | Ostatní | | | | | d)Kedlubny | 0,01 | | | | v)LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY | | 0,05 | 0,05 | 0,02 | a)Salát a podobná zelenina | 0,01 | | | | Řeřicha setá | | | | | Polníček | | | | | Salát hlávkový | | | | | Endivie | | | | | Ostatní | | | | | b)Špenát a podobná zelenina | 0,01 | | | | Špenát | | | | | Mangold (řapíky) | | | | | Ostatní | | | | | c)Potočnice lékařská | 0,01 | | | | d)Čekanka salátová | 0,01 | | | | e)Čerstvé bylinky | 5 | | | | Kerblík | | | | | Pažitka | | | | | Petrželová nať | | | | | Celerová nať | | | | | Ostatní | | | | | vi)LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá) | | 0,05 | 0,05 | 0,02 | Fazolové lusky | | | | | Vyluštěná fazolová semena | 0,05 | | | | Hrachové lusky | 2 | | | | Vyluštěná hrachová zrna | 0,3 | | | | Ostatní | 0,01 | | | | vii)ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA (čerstvá) | | 0,05 | 0,05 | 0,02 | Chřest | | | | | Kardy | | | | | Celer řapíkatý | 10 | | | | Fenykl sladký | | | | | Artyčoky | | | | | Pór | 10 | | | | Reveň | | | | | Ostatní | 0,01 | | | | viii)HOUBY | | | 0,05 | 0,02 | a)Žampiony pěstované | 2 | 10 | | | b)Žampiony volně rostoucí | 0,01 | 0,05 | | | 3.Luštěniny | 0,01 | 0,05 | 0,05 | 0,02 | Fazole | | | | | Čočka | | | | | Hrách | | | | | Ostatní | | | | | 4.Olejnatá semena | | 0,1 | | | Lněná semena | | | | | Jádra podzemnice olejné | 0,05 | | | | Mák | | | | | Sezamová semena | | | | | Slunečnicová semena | | | | | Semena řepky | | | | | Sójové boby | | | 0,5 | | Hořčičná semena | | | | | Bavlníková semena | | | 0,3 | 0,1 | Ostatní | 0,01 | | 0,1 | 0,05 | 5.Brambory | 0,01 | 0,05 | 0,05 | 0,02 | Konzumní brambory rané | | | | | Konzumní brambory pozdní | | | | | 6.Čaj (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis) | 0,1 | 0,1 | 30 | 20 | 7.Chmel (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu | 50 | 0,1 | 0,1 | 50 | --------------------------------------------------