2001/35/ESSMĚRNICE KOMISE 2001/35/ES ze dne 11. května 2001, kterou se mění přílohy směrnice Rady 90/642/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu (2001/35/ES)

Publikováno: Úř. věst. L 136, 18.5.2001, s. 42-48 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 11. května 2001 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 19. května 2001 Nabývá účinnosti: 1. července 2001
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Směrnice Komise 2001/35/ES

ze dne 11. května 2001,

kterou se mění přílohy směrnice Rady 90/642/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu [1], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2000/82/ES [2], a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1) Ve směrnici Komise 2000/42/ES [3] se stanoví maximální limity reziduí pro kombinace pesticidů a potravin, které byly ve směrnicích Rady 94/29/ES [4], 94/30/ES [5], 95/38/ES [6], 95/39/ES [7], 96/32/ES [8], 96/33/ES [9] a ve směrnici Komise 98/82/ES [10] ponechány otevřené. Výše uvedené položky v přílohách směrnic zůstaly "otevřené" nebo byly stanoveny na omezenou dobu, neboť v okamžiku jejich přijetí nebyly k dispozici dostatečné údaje, aby mohly být do 1. července 2000 stanoveny maximální limity reziduí na úrovni Společenství. Účelem stanovení výše uvedené lhůty bylo poskytnout zúčastněným stranám dostatek času k předložení nezbytných údajů, které by umožnily v odůvodněných případech přijmout na úrovni Společenství maximální limity reziduí vyšší, než je mez stanovitelnosti. V období před uplynutím lhůty byly dostupné údaje zhodnoceny a v některých případech nebyly shledány za dostatečné, aby odůvodnily stanovení maximálních limitů reziduí vyšších, než je mez stanovitelnosti.

(2) Po vyhlášení směrnice 2000/42/ES obdržela Komise žádosti, podložené dalšími údaji, o přezkoumání maximálních limitů reziduí, které byly pro určité kombinace pesticidu a potraviny stanoveny ve směrnici 2000/42/ES. Žádosti a údaje byly přezkoumány a pro některé kombinace byly údaje dostatečné, aby odůvodnily stanovení vyšších maximálních limitů reziduí, než je mez stanovitelnosti. Pro jiné kombinace zůstávají dostupné informace nedostatečné a je vhodné stanovit maximální limity reziduí na úrovni meze stanovitelnosti. Pro další kombinace jsou v současnosti dostupné informace dostatečné k tomu, aby prokázaly, že stanovení maximálních limitů reziduí vyšších, než je mez stanovitelnosti, může vést k nepřijatelné akutní nebo chronické expozici spotřebitelů. V těchto případech by maximální limity reziduí měly zůstat stanoveny na úrovni meze stanovitelnosti.

(3) Celoživotní expozice spotřebitelů těmto pesticidům z potravin, které mohou rezidua těchto pesticidů obsahovat v důsledku jejich použití jako přípravků na ochranu rostlin a popřípadě ve veterinární medicíně, byla odhadnuta a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými v Evropském společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací [11] a bylo vypočteno, že maximální limity reziduí stanovené v této směrnici nevedou k překročení přijatelného denního příjmu.

(4) Akutní expozice spotřebitelů těmto pesticidům prostřednictvím každé z potravin, které mohou rezidua těchto pesticidů obsahovat, byla odhadnuta a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými v Evropském společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací. Bylo vypočteno, že maximální limity reziduí stanovené pro otevřené položky v této směrnici nevedou k akutním toxickým účinkům.

(5) Prostřednictvím Světové obchodní organizace budou vedeny konzultace s obchodními partnery Společenství ohledně limitů stanovených v této směrnici a jejich připomínky k těmto limitům budou zohledněny.

(6) Bylo zohledněno stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny, zejména rady a doporučení týkající se ochrany spotřebitelů potravinářských produktů ošetřených pesticidy. Výše uvedená metodika popsaná Světovou zdravotnickou organizací, používaná členskými státy zpravodaji a ověřená a zhodnocená Komisí v rámci Stálého rostlinolékařského výboru, je v souladu s doporučeními Vědeckého výboru pro rostliny [12].

(7) Opatření této směrnice jsou v souladu se stanoviskem Stálého rostlinolékařského výboru,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

Maximálními limity reziduí pesticidů uvedenými v příloze této směrnice se nahrazují limity pro odpovídající pesticidy uvedené v příloze II směrnice 90/642/EHS.

Článek 2

Členské státy uvedou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí nejpozději do 30. června 2001. Neprodleně o nich uvědomí Komisi.

Budou tyto předpisy používat od 1. července 2001.

Článek 3

Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

Článek 4

Tato směrnice vstupuje v platnost prvním dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Článek 5

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 11. května 2001.

Za Komisi

David Byrne

člen Komise

[1] Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71.

[2] Úř. věst. L 3, 6.1.2001, s. 18.

[3] Úř. věst. L 158, 30.6.2000, s. 51.

[4] Úř. věst. L 189, 23.7.1994, s. 67.

[5] Úř. věst. L 189, 23.7.1994, s. 70.

[6] Úř. věst. L 197, 22.8.1995, s. 14.

[7] Úř. věst. L 197, 22.8.1995, s. 29.

[8] Úř. věst. L 144, 18.6.1996, s. 12.

[9] Úř. věst. L 144, 18.6.1996, s. 35.

[10] Úř. věst. L 290, 29.10.1998, s. 25.

[11] Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí – potravinového programu (GEMS/Food Programme) ve spolupráci s výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).

[12] SCP/RESI/021; SCP/RESI/024.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

Poznámka:

Pro lepší orientaci jsou tučným písmem vytištěny maximální limity reziduí, jež byly změněny oproti přílohám směrnic předcházejících směrnici 2000/42/ES. Normálním písmem jsou vytištěny maximální limity reziduí, které se nezměnily.

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí |

Chlorothalonil | Chlormekvat | Endosulfan,suma alfa- a beta-izomerł a endosulfanu-sulfįtu, vyjįdųenį jako endosulfan | Dikofol,suma p,p' a o,p' izomerł |

1.Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy

i)CITRUSOVÉ PLODY | 0,01 | 0,05 | 0,5 | 2 |

Grapefruity | | | | |

Citrony | | | | |

Kyselé lajmy | | | | |

Mandarinky (včetně klementin a podobných hybridů) | | | | |

Pomeranče | | | | |

Šedok (pomelo) | | | | |

Ostatní | | | | |

ii)OŘECHY (ve skořápce nebo jádra) | 0,01 | 0,1 | 0,1 | 0,05 |

Mandle | | | | |

Para ořechy | | | | |

Kešu ořechy | | | | |

Kaštany jedlé | | | | |

Kokosové ořechy | | | | |

Lískové ořechy | | | | |

Makadamie | | | | |

Pekanové ořechy | | | | |

Piniové oříšky | | | | |

Pistácie | | | | |

Vlašské ořechy | | | | |

Ostatní | | | | |

iii)JÁDROVÉ OVOCE | 1 | | 0,3 | 0,02 |

Jablka | | | | |

Hrušky | | 0,5 | | |

Kdoule | | | | |

Ostatní | | 0,05 | | |

iv)PECKOVÉ OVOCE | 1 | 0,05 | | 0,02 |

Meruňky | 1 | | | |

Třešně a višně | | | | |

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) | | | 0,5 | |

Švestky a slívy | | | | |

Ostatní | 0,01 | | 0,05 | |

v)BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE | | 0,05 | | |

a)Hrozny révy vinné stolní a moštové | | | 0,5 | 2 |

Hrozny stolní | 1 | | | |

Hrozny moštové | 3 | | | |

b)Jahody (kromě lesních) | 3 | | 0,05 | 0,02 |

c)Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích) | | | 0,05 | 0,02 |

Ostružiny | 10 | | | |

Ostružiny ostružiníku ježiníku | | | | |

Ostružinomaliny | | | | |

Maliny | 10 | | | |

Ostatní | 0,01 | | | |

d)Ostatní bobulové a drobné ovoce (kromě planě rostoucího) | | | 0,05 | 0,02 |

Borůvky | | | | |

Klikva | 2 | | | |

Rybíz (červený, bílý a černý) | 10 | | | |

Angrešt | 10 | | | |

Ostatní | 0,01 | | | |

e)Planě rostoucí bobulové ovoce | 0,01 | | 0,05 | 0,02 |

vi)RŮZNÉ OVOCE | | | 0,05 | 0,02 |

Avokádo | | | | |

Banány | 0,2 | | | |

Datle | | | | |

Fíky | | | | |

Kiwi | | | | |

Kumkvat | | | | |

Liči | | | | |

Mango | | | | |

Olivy | | 0,1 | | |

Mučenka | | | | |

Ananas | | | | |

Granátová jablka | | | | |

Ostatní | 0,01 | 0,05 | | |

2.Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená | | | | |

i)KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA | | 0,05 | 0,05 | 0,02 |

Řepa salátová | | | | |

Mrkev | 1 | | | |

Celer bulvový | 0,5 | | | |

Křen | | | | |

Topinambury | | | | |

Pastinák | | | | |

Petržel kořenová | | | | |

Ředkvička | | | | |

Černý kořen | | | | |

Batáty | | | | |

Tuřín | | | | |

Vodnice | | | | |

Jam | | | | |

Ostatní | 0,01 | | | |

ii)CIBULOVÁ ZELENINA | | 0,05 | 0,05 | 0,02 |

Česnek | 0,5 | | | |

Cibule kuchyňská | 0,5 | | | |

Šalotka | 0,5 | | | |

Cibule jarní | 5 | | | |

Ostatní | 0,01 | | | |

iii)PLODOVÁ ZELENINA | | 0,05 | | |

a)Lilkovité | 2 | | | |

Rajčata | | | 0,5 | 1 |

Paprika zeleninová | | | 1 | |

Lilek | | | | |

Ostatní | | | 0,05 | 0,02 |

b)Tykvovité – s jedlou slupkou | | | 0,05 | 0,2 |

Okurky salátové | 1 | | | |

Okurky nakládačky | 5 | | | |

Cukety | | | | |

Ostatní | 0,01 | | | |

c)Tykvovité – s nejedlou slupkou | 1 | | 0,3 | 0,5 |

Melouny cukrové | | | | |

Tykve | | | | |

Melouny vodní | | | | |

Ostatní | | | | |

d)Kukuřice cukrová | 0,01 | | 0,05 | 0,02 |

iv)KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA | | 0,05 | 0,05 | 0,02 |

a)Košťálová zelenina vytvářející růžice | 3 | | | |

Brokolice | | | | |

Květák | | | | |

Ostatní | | | | |

b)Košťálová zelenina vytvářející hlávky | | | | |

Kapusta růžičková | 0,5 | | | |

Kapusta hlávková a zelí hlávkové | 3 | | | |

Ostatní | 0,01 | | | |

c)Košťálová zelenina listová | 0,01 | | | |

Pekingské zelí | | | | |

Kadeřávek | | | | |

Ostatní | | | | |

d)Kedlubny | 0,01 | | | |

v)LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY | | 0,05 | 0,05 | 0,02 |

a)Salát a podobná zelenina | 0,01 | | | |

Řeřicha setá | | | | |

Polníček | | | | |

Salát hlávkový | | | | |

Endivie | | | | |

Ostatní | | | | |

b)Špenát a podobná zelenina | 0,01 | | | |

Špenát | | | | |

Mangold (řapíky) | | | | |

Ostatní | | | | |

c)Potočnice lékařská | 0,01 | | | |

d)Čekanka salátová | 0,01 | | | |

e)Čerstvé bylinky | 5 | | | |

Kerblík | | | | |

Pažitka | | | | |

Petrželová nať | | | | |

Celerová nať | | | | |

Ostatní | | | | |

vi)LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá) | | 0,05 | 0,05 | 0,02 |

Fazolové lusky | | | | |

Vyluštěná fazolová semena | 0,05 | | | |

Hrachové lusky | 2 | | | |

Vyluštěná hrachová zrna | 0,3 | | | |

Ostatní | 0,01 | | | |

vii)ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA (čerstvá) | | 0,05 | 0,05 | 0,02 |

Chřest | | | | |

Kardy | | | | |

Celer řapíkatý | 10 | | | |

Fenykl sladký | | | | |

Artyčoky | | | | |

Pór | 10 | | | |

Reveň | | | | |

Ostatní | 0,01 | | | |

viii)HOUBY | | | 0,05 | 0,02 |

a)Žampiony pěstované | 2 | 10 | | |

b)Žampiony volně rostoucí | 0,01 | 0,05 | | |

3.Luštěniny | 0,01 | 0,05 | 0,05 | 0,02 |

Fazole | | | | |

Čočka | | | | |

Hrách | | | | |

Ostatní | | | | |

4.Olejnatá semena | | 0,1 | | |

Lněná semena | | | | |

Jádra podzemnice olejné | 0,05 | | | |

Mák | | | | |

Sezamová semena | | | | |

Slunečnicová semena | | | | |

Semena řepky | | | | |

Sójové boby | | | 0,5 | |

Hořčičná semena | | | | |

Bavlníková semena | | | 0,3 | 0,1 |

Ostatní | 0,01 | | 0,1 | 0,05 |

5.Brambory | 0,01 | 0,05 | 0,05 | 0,02 |

Konzumní brambory rané | | | | |

Konzumní brambory pozdní | | | | |

6.Čaj (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis) | 0,1 | 0,1 | 30 | 20 |

7.Chmel (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu | 50 | 0,1 | 0,1 | 50 |

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU