2000/82/ESSMĚRNICE KOMISE 2000/82/ES ze dne 20. prosince 2000, kterou se mění přílohy směrnic Rady 76/895/EHS, 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v ovoci a zelenině, v obilovinách, v potravinách živočišného původu a v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 3, 6.1.2001, s. 18-26 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 20. prosince 2000 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 26. ledna 2001 Nabývá účinnosti: 26. ledna 2001
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Směrnice Komise 2000/82/ES

ze dne 20. prosince 2000,

kterou se mění přílohy směrnic Rady 76/895/EHS, 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v ovoci a zelenině, v obilovinách, v potravinách živočišného původu a v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 76/895/EHS ze dne 23. listopadu 1976 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v ovoci a zelenině a na jejich povrchu [1], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2000/57/ES [2], a zejména na článek 5 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 86/362/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách a na jejich povrchu [3], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2000/81/ES [4], a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 86/363/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách živočišného původu a na jejich povrchu [5], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2000/81/ES, a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu [6], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 2000/81/ES, a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1) U obilovin a produktů rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, musí maximální limity reziduí odrážet minimální použitá množství pesticidů potřebná pro dosažení účinné ochrany rostlin, aplikovaná takovým způsobem, aby bylo množství reziduí co nejmenší a toxikologicky přijatelné, zejména s ohledem na ochranu životního prostředí a odhad přijatelného denního příjmu u spotřebitelů. U potravin živočišného původu musí maximální limity reziduí odrážet spotřebu obilovin a produktů rostlinného původu ošetřených pesticidy u zvířat, přičemž se zohlední případné přímé důsledky použití veterinárních léčiv.

(2) Maximální limity reziduí pesticidů by měly být neustále přezkoumávány a s ohledem na nové informace a údaje mohou být změněny. Maximální limity reziduí (MLR) musí být stanoveny na úrovni meze stanovitelnosti, jestliže povolená použití přípravků na ochranu rostlin nevedou k detekovatelným množstvím reziduí pesticidů v potravinách nebo na jejich povrchu, nebo jestliže nejsou povolena žádná použití, nebo jestliže pro použití povolená členskými státy nebyly předloženy nezbytné údaje, anebo jestliže použití ve třetích zemích vedoucí k přítomnosti reziduí v potravinách nebo na potravinách, které mohou být uvedeny do oběhu na trhu Společenství, nebyla podložena těmito nezbytnými údaji.

(3) Rozhodnutími Komise nebyly zařazeny do přílohy I směrnice Rady 91/414/EHS ze dne 15. července 1991 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh [7], naposledy pozměněné směrnicí Komise 2000/80/ES [8], účinné látky azinfos-ethyl (rozhodnutí Komise 95/276/ES [9]), profam (rozhodnutí Komise 96/586/ES [10]), dinoterb (rozhodnutí Komise 98/269/ES [11]), DNOC (rozhodnutí Komise 1999/164/ES [12]), pyrazofos (rozhodnutí Komise 2000/233/ES [13]), monolinuron (rozhodnutí Komise 2000/234/ES [14]), chlozolinát (rozhodnutí Komise 2000/626/ES [15]) a teknazen (rozhodnutí Komise 2000/725/ES [16]). V těchto rozhodnutích se stanoví, že přípravky na ochranu rostlin obsahující tyto účinné látky již nesmí být používány ve Společenství. Je tedy nezbytné doplnit všechna rezidua pesticidů, která jsou důsledkem použití těchto přípravků na ochranu rostlin, do příloh směrnic 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS, aby byl umožněn řádný dozor a kontrola nad jejich použitím a aby byla zajištěna ochrana spotřebitele. Z důvodů naplnění oprávněných očekávání, že bude možné využít existující zásoby pesticidů, jsou v rozhodnutích Komise o nezařazení některých účinných látek stanoveny lhůty pro postupný zákaz jejich používání a je vhodné, aby zásada, podle níž použití dotyčné látky není ve Společenství povoleno, ze které používání maximálních limitů reziduí vychází, nebyla uplatněna před uplynutím této lhůty stanovené pro dotyčnou látku.

(4) V příloze II směrnice 76/895/EHS, ve znění směrnice Komise 82/528/EHS [17], jsou stanoveny maximální limity reziduí látky azinfos-ethyl pro některé komodity, avšak členské státy byly zmocněny ke stanovení vyšší maximálních limitů reziduí. Za účelem stanovení harmonizovaných maximálních limitů reziduí pesticidů na úrovni Společenství pro azinfos-ethyl v ovoci a zelenině a na jejich povrchu je nezbytné zařadit tyto maximální limity do směrnice 90/642/EHS. Kromě toho by měly být změněny v důsledku odnětí povolení na úrovni Společenství.

(5) Maximální limity reziduí ve Společenství a limity doporučené Codexem Alimentarius jsou stanoveny a hodnoceny na základě podobných postupů. Pro azinfos-ethyl, dinoterb, DNOC, monolinuron, profam a chlozolinát nebyly stanoveny v Codexu žádné maximální limity reziduí. Omezený počet maximálních limitů reziduí stanoví Codex pro pyrazofos a teknazen; tyto limity byly zohledněny při stanovení maximálních limitů reziduí uvedených v této směrnici. Společenství oznámilo návrh směrnice Komise Světové obchodní organizaci a obdržené připomínky byly zohledněny při přípravě konečného znění směrnice. Možnost stanovení přípustných odchylek od maximálních limitů reziduí pro dovoz u určitých kombinací pesticidu a plodiny bude Evropské společenství zkoumat na základě předložení přijatelných údajů a přijatelného hodnocení příjmu spotřebiteli [18].

(6) Opatření této směrnice jsou v souladu se stanoviskem Stálého rostlinolékařského výboru,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

V příloze II směrnice 76/895/EHS se zrušují položky týkající se látky azinfos-ethyl.

Článek 2

Do tabulky v části A přílohy II směrnice 86/362/EHS se doplňují rezidua těchto pesticidů:

Rezidua pesticidů | Maximální limity (mg/kg) |

Azinfos-ethyl | 0,05 |

Chlozolinát | 0,05 |

Dinoterb | 0,05 |

DNOC | 0,05 |

Monolinuron | 0,05 |

Profam | 0,05 |

Pyrazofos | 0,05 |

Teknazen | 0,05 |

Článek 3

Příloha II směrnice 86/363/EHS se mění takto:

1. Do tabulky v části A se doplňují položky pro rezidua těchto pesticidů:

Rezidua pesticidů | Maximální limity (mg/kg) |

v tuku obsaženém v mase, masných polotovarech, drobech a živočišných tucích uvedených v příloze I pod položkami KN č. 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00 0210, 1601 00 a 1602(1)(4) | v syrovém kravském mléce a v plnotučném kravském mléce uvedeném v příloze I pod položkami KN č. 0401; pro ostatní potraviny č. 0401, 0402, 0405 00, 0406 podle(2)(4) | v čerstvých vejcích bez skořápek, pokud jde o ptačí vejce a žloutky uvedené v příloze I pod položkami KN č. 0407 00 a 0408(3)(4) |

Azinfos-ethyl | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

Pyrazofos | 0,02 | 0,02 | 0,1 |

Teknazen | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

2. Do tabulky v části B se doplňují rezidua těchto pesticidů:

Rezidua pesticidů | Maximální limity (mg/kg) |

v tuku obsaženém v mase, masných polotovarech, drobech a živočišných tucích uvedených v příloze I pod položkami KN č. 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 a 1602 | v mléce a v mléčných výrobcích uvedených v příloze I pod položkami KN č. 0401, 0402, 0405 00, 0406 | v čerstvých vejcích bez skořápek, pokud jde o ptačí vejce a žloutky uvedené v příloze I pod položkami KN č. 0407 00 a 0408 |

Dinoterb | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

DNOC | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

Profam | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

Monolinuron | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

Článek 4

Do tabulky v příloze II směrnice 90/642/EHS se doplňují položky pro rezidua pesticidů uvedené v příloze této směrnice.

Článek 5

1. Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení.

2. Členské státy přijmou a zveřejní právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí nejpozději do 1. července 2001. Neprodleně o nich uvědomí Komisi.

3. Budou tyto předpisy používat od 1. července 2001 pro azinfos-ethyl, profam a dinoterb.

4. Budou tyto předpisy používat od 1. července 2002 pro DNOC, pyrazofos a monolinuron.

5. Budou tyto předpisy používat od 1. ledna 2003 pro chlozolinát a teknazen.

6. Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

Článek 6

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 20. prosince 2000.

Za Komisi

David Byrne

člen Komise

[1] Úř. věst. L 340, 9.12.1976, s. 26.

[2] Úř. věst. L 244, 29.9.2000, s. 76.

[3] Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 37.

[4] Úř. věst. L 326, 22.12.2000, s. 56.

[5] Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 43.

[6] Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71.

[7] Úř. věst. L 230, 19.8.1991, s. 1.

[8] Úř. věst. L 309, 9.12.2000, s. 14.

[9] Úř. věst. L 170, 20.7.1995, s. 22.

[10] Úř. věst. L 257, 10.10.1996, s. 41.

[11] Úř. věst. L 117, 21.4.1998, s. 13.

[12] Úř. věst. L 54, 2.3.1999, s. 21.

[13] Úř. věst. L 73, 22.3.2000, s. 16.

[14] Úř. věst. L 73, 22.3.2000, s. 18.

[15] Úř. věst. L 263, 13.10.2000, s. 32.

[16] Úř. věst. L 292, 21.11.2000, s. 30.

[17] Úř. věst. L 234, 9.8.1982, s. 1.

[18] Guidance notes on import tolerances – dokument 7169/VI/99, rev. 1. (Doporučení pro stanovení odchylek pro dovoz).

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí |

Azinfosethyl | Chlozolinát | Dinoterb | DNOC | Monolinuron | Profam | Pyrazofos | Teknazen |

1.Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

I)CITRUSOVÉ PLODY

Grapefruity | | | | | | | | |

Citrony | | | | | | | | |

Kyselé lajmy | | | | | | | | |

Mandarinky (včetně klementin a podobných hybridů) | | | | | | | | |

Pomeranče | | | | | | | | |

Šedok (pomelo) | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

II)OŘECHY(ve skořápce nebo jádra)

Mandle | | | | | | | | |

Para ořechy | | | | | | | | |

Kešu ořechy | | | | | | | | |

Kaštany jedlé | | | | | | | | |

Kokosové ořechy | | | | | | | | |

Lískové ořechy | | | | | | | | |

Makadamie | | | | | | | | |

Pekanové ořechy | | | | | | | | |

Piniové oříšky | | | | | | | | |

Pistácie | | | | | | | | |

Vlašské ořechy | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

III)JÁDROVÉ OVOCE

Jablka | | | | | | | | |

Hrušky | | | | | | | | |

Kdoule | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

IV)PECKOVÉ OVOCE

Meruňky | | | | | | | | |

Třešně a višně | | | | | | | | |

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) | | | | | | | | |

Švestky a slívy | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

V)BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE

a) Hrozny révy vinné stolní a moštové | | | | | | | | |

Hrozny stolní | | | | | | | | |

Hrozny moštové | | | | | | | | |

b)Jahody (kromě lesních) | | | | | | | | |

c)Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích) | | | | | | | | |

Ostružiny | | | | | | | | |

Ostružiny ostružiníku ježiníku | | | | | | | | |

Ostružinomaliny | | | | | | | | |

Maliny | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

d)Ostatní bobulové a drobné ovoce (kromě planě rostoucího) | | | | | | | | |

Borůvky | | | | | | | | |

Klikva | | | | | | | | |

Rybíz (červený, bílý a černý) | | | | | | | | |

Angrešt | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

e)Planě rostoucí bobulové ovoce | | | | | | | | |

VI)RŮZNÉ

Avokádo | | | | | | | | |

Banány | | | | | | | | |

Datle | | | | | | | | |

Fíky | | | | | | | | |

Kiwi | | | | | | | | |

Kumkvat | | | | | | | | |

Liči | | | | | | | | |

Mango | | | | | | | | |

Olivy | | | | | | | | |

Mučenka | | | | | | | | |

Ananas | | | | | | | | |

Granátová jablka | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

2.Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

I)KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA

Řepa salátová | | | | | | | | |

Mrkev | | | | | | | | |

Celer bulvový | | | | | | | | |

Křen | | | | | | | | |

Topinambury | | | | | | | | |

Pastinák | | | | | | | | |

Petržel kořenová | | | | | | | | |

Ředkvička | | | | | | | | |

Černý kořen | | | | | | | | |

Batáty (sladké brambory) | | | | | | | | |

Tuřín | | | | | | | | |

Vodnice | | | | | | | | |

Jam | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

II)CIBULOVÁ ZELENINA

Česnek | | | | | | | | |

Cibule kuchyňská | | | | | | | | |

Šalotka | | | | | | | | |

Cibule jarní | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

III)PLODOVÁ ZELENINA

a)Lilkovité | | | | | | | | |

Rajčata | | | | | | | | |

Paprika zeleninová | | | | | | | | |

Lilek | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

b)Tykvovité – s jedlou slupkou | | | | | | | | |

Okurky salátové | | | | | | | | |

Okurky nakládačky | | | | | | | | |

Cukety | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

c)Tykvovité – s nejedlou slupkou | | | | | | | | |

Melouny cukrové | | | | | | | | |

Tykve | | | | | | | | |

Melouny vodní | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

d)Kukuřice cukrová | | | | | | | | |

IV)KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA

a)Košťálová zelenina vytvářející růžice | | | | | | | | |

Brokolice | | | | | | | | |

Květák | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

b)Košťálová zelenina vytvářející hlávky | | | | | | | | |

Kapusta růžičková | | | | | | | | |

Kapusta hlávková a zelí hlávkové | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

c)Košťálová zelenina listová | | | | | | | | |

Pekingské zelí | | | | | | | | |

Kadeřávek | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

d)Kedlubny | | | | | | | | |

V)LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY

a)Salát a podobná zelenina | | | | | | | | |

Řeřicha setá | | | | | | | | |

Polníček | | | | | | | | |

Salát hlávkový | | | | | | | | |

Endivie | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

b)Špenát a podobná zelenina | | | | | | | | |

Špenát | | | | | | | | |

Mangold (řapíky) | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

c)Potočnice lékařská | | | | | | | | |

d)Čekanka salátová | | | | | | | | |

e)Čerstvé bylinky | | | | | | | | |

Kerblík | | | | | | | | |

Pažitka | | | | | | | | |

Petrželová nať | | | | | | | | |

Celerová nať | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

VI)LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

Fazolové lusky | | | | | | | | |

Vyluštěná fazolová semena | | | | | | | | |

Hrachové lusky | | | | | | | | |

Vyluštěná hrachová zrna | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

VII)ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA (ČERSTVÁ)

Chřest | | | | | | | | |

Kardy | | | | | | | | |

Celer řapíkatý | | | | | | | | |

Fenykl sladký | | | | | | | | |

Artyčoky | | | | | | | | |

Pór | | | | | | | | |

Reveň | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

VIII)HOUBY

a)Žampiony pěstované | | | | | | | | |

b)Žampiony volně rostoucí | | | | | | | | |

3.Luštěniny | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

Fazole | | | | | | | | |

Čočka | | | | | | | | |

Hrách | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

4.Olejnatá semena | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

Lněná semena | | | | | | | | |

Jádra podzemnice olejné | | | | | | | | |

Mák | | | | | | | | |

Sezamová semena | | | | | | | | |

Slunečnicová semena | | | | | | | | |

Semena řepky | | | | | | | | |

Sojové boby | | | | | | | | |

Hořčičná semena | | | | | | | | |

Bavlníková semena | | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | | |

5.Brambory | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

Konzumní brambory rané | | | | | | | | |

Konzumní brambory pozdní | | | | | | | | |

6.Čaj (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis) | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 |

7.Chmel (sušený), | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 |

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU