1999/3/ESSměrnice Evropského parlamentu a Rady 1999/3/ES ze dne 22. února 1999 o stanovení seznamu Společenství potravin a složek potravin ošetřovaných ionizujícím zářením

Publikováno: Úř. věst. L 66, 13.3.1999, s. 24-25 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 22. února 1999 Autor předpisu: Evropský parlament; Rada Evropské unie
Platnost od: 20. března 1999 Nabývá účinnosti: 20. března 1999
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Směrnice Evropského parlamentu a Rady 1999/3/ES

ze dne 22. února 1999

o stanovení seznamu Společenství potravin a složek potravin ošetřovaných ionizujícím zářením

EVROPSKÝ PARLAMENT A RADA EVROPSKÉ UNIE,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství, a zejména na článek 100a této smlouvy,

s ohledem na návrh Komise [1],

s ohledem na stanovisko Hospodářského a sociálního výboru [2],

v souladu s postupem stanoveným v článku 189b Smlouvy [3], s ohledem na společný návrh schválený dohodovacím výborem dne 9. prosince 1998,

vzhledem k tomu, že čl. 4 odst. 1 a 2 směrnice Evropského parlamentu a Rady 1999/2/ES ze dne 22. února 1999 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se potravin a složek potravin ošetřovaných ionizujícím zářením [4] (dále jen "rámcová směrnice") stanoví přijetí seznamu potravin, v němž se s vyloučením všech ostatních stanoví potraviny, které mohou být ošetřovány ionizujícím zářením; že se tento seznam vytvoří po etapách;

vzhledem k tomu, že sušené aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky jsou často kontaminovány nebo nakaženy organismy a jejich metabolity, které jsou lidskému zdraví škodlivé;

vzhledem k tomu, že proti takové kontaminaci nebo nákaze již nelze použít fumiganty, například ethylen-oxid, kvůli možné toxicitě jejich reziduí;

vzhledem k tomu, že ionizující záření je účinným prostředkem nahrazujícím tyto látky;

vzhledem k tomu, že s tímto způsobem ošetření souhlasí Vědecký výbor pro potraviny;

vzhledem k tomu, že takové ošetření je tedy v zájmu ochrany veřejného zdraví,

PŘIJALY TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

1. Aniž je dotčen pozitivní seznam Společenství, který má být stanoven podle čl. 4 odst. 3 druhého pododstavce rámcové směrnice, stanoví tato směrnice první pozitivní seznam Společenství obsahující potraviny a složky potravin (dále jen "potraviny"), které mohou být ošetřovány ionizujícím zářením, a rovněž nejvyšší dávky povolené pro tento účel.

2. Ošetřování těchto výrobků ionizujícím zářením může být prováděno pouze v souladu s rámcovou směrnicí. Zejména použití zkušebních metod musí být v souladu s čl. 7 odst. 3 rámcové směrnice.

3. Potraviny, které mohou být ošetřovány ionizujícím zářením, a nejvyšší povolená celková průměrná dávka jsou uvedeny v příloze.

Článek 2

Členské státy nezakáží ani neomezí uvádění potravin ozářených v souladu s obecnými ustanoveními rámcové směrnice a. s. touto směrnicí, ani mu nebudou bránit z důvodu tohoto způsobu ošetření.

Článek 3

Případné změny této směrnice se přijímají postupem stanoveným v článku 100a Smlouvy.

Článek 4

Členské státy uvedou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí tak, aby povolily uvádění ozářených potravin, které jsou v souladu s touto směrnicí, na trh a jejich používání do 20. září 2000.

Uvědomí o nich Komisi.

Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

Článek 5

Tato směrnice vstupuje v platnost sedmým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Článek 6

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 22. února 1999.

Za Evropský parlament

předseda

J. M. Gil-robles

Za Radu

předseda

K.-H. Funke

[1] Úř. věst. C 336, 30.12.1988, s. 7 a Úř. věst. C 303, 2.12.1989, s. 15.

[2] Úř. věst. C 194, 31.7.1989, s. 14.

[3] Stanovisko Evropského parlamentu ze dne 11. října 1989 (Úř. věst. C 291, 20.11.1989, s. 58), společný postoj Rady ze dne 27. října 1997 (Úř. věst. C 389, 22.12.1997, s. 47) a rozhodnutí Evropského parlamentu ze dne 18. února 1998 (Úř. věst. C 80, 16.3.1998, s. 133). Rozhodnutí Rady ze dne 25. ledna 1999. Rozhodnutí Evropského parlamentu ze dne 28. ledna 1999.

[4] Úř. věst. L 66, 13.3.1999, s. 16.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

POTRAVINY, KTERÉ JE POVOLENO OŠETŘOVAT OZÁŘENÍM IONIZUJÍCÍM ZÁŘENÍM, A NEJVYŠŠÍ DÁVKY ZÁŘENÍ

Kategorie potravin | Maximální celková průměrná absorbovaná dávka (kGy) |

Sušené aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky | 10 |

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU