1999/420/ESROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 18. června 1999, kterým se mění rozhodnutí 91/516/EHS, kterým se stanoví seznam komponentů, jejichž použití v krmných směsích je zakázáno (oznámeno pod číslem K (1999) 1601) (Text s významem pro EHP) (1999/420/ES)
Publikováno: | Úř. věst. L 162, 26.6.1999, s. 69-70 | Druh předpisu: | Rozhodnutí |
Přijato: | 19. června 1999 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 21. června 1999 | Nabývá účinnosti: | 21. června 1999 |
Platnost předpisu: | Ne | Pozbývá platnosti: | 24. března 2004 |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 18. června 1999, kterým se mění rozhodnutí 91/516/EHS, kterým se stanoví seznam komponentů, jejichž použití v krmných směsích je zakázáno (oznámeno pod číslem K(1999) 1601) (Text s významem pro EHP) (1999/420/ES) KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství, s ohledem na směrnici Rady 79/373/EHS ze dne 2. dubna 1979 o uvádění krmných směsí na trh1, naposledy pozměněnou směrnicí 98/87/ES2, a zejména na čl. 10 písm. e) této směrnice, (1) vzhledem k tomu, že rozhodnutí Komise 94/381/ES ze dne 27. června 1994 o některých ochranných opatřeních týkajících se bovinní spongiformní encefalopatie a zkrmování proteinu získaného ze savčí tkáně3, naposledy pozměněné rozhodnutím Komise 1999/129/ES4 zakazuje zkrmování proteinu získaného ze savčí tkáně přežvýkavcům a zároveň stanoví, že na některé produkty se tento zákaz nevztahuje, protože nepředstavují žádné zdravotní riziko; (2) vzhledem k tomu, že rozhodnutí 99/129/ES, kterým se mění rozhodnutí 94/381/ES, rozšiřuje tento seznam vyjmutých produktů o "hydrolyzované proteiny s molekulovou hmotností nižší než 10 000 daltonů získané z usní a kůží zvířat", které byly vyrobené za určitých podmínek; (3) vzhledem k tomu, že rozhodnutí Komise 91/516/EHS ze dne 9. září 1991, kterým se stanoví seznam komponentů, jejichž použití v krmných směsích je zakázáno5, naposledy pozměněné rozhodnutím 97/582/ES6, z praktických důvodů a v zájmu právní jednotnosti s veterinárními právními předpisy zakazuje používání určitých proteinů získaných ze savčích tkání v krmivech pro přežvýkavce a musí být proto odpovídajícím způsobem změněno; (4) vzhledem k tomu, že uvedená ustanovení se použijí, aniž jsou tím dotčena přísnější ustanovení, která některé členské státy přijaly zejména na základě čl. 1 odst. 2 směrnice Rady 90/667/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o veterinárních pravidlech pro zneškodňování a zpracování živočišného odpadu, jeho uvádění na trh a pro ochranu před patogenními původci v krmivech živočišného původu, též z ryb, a o změně směrnice 90/425/EHS7; (5) vzhledem k tomu, že opatření tohoto rozhodnutí jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro krmiva, PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ: Článek 1 Příloha rozhodnutí 91/516/EHS se mění v souladu s přílohou tohoto rozhodnutí. Článek 2 Použitím příloh není dotčeno rozhodnutí 94/381/ES a ustanovení případně přijatá členskými státy na základě čl. 1 odst. 2 směrnice 90/667/EHS. Článek 3 Toto rozhodnutí se použije ode dne 1. listopadu 1999. Článek 4 Toto rozhodnutí je určeno členským státům. V Bruselu dne 18. června 1999. Za Komisi Franz FISCHLER člen Komise PŘÍLOHA V bodu 9 se třetí odrážka nahrazuje tímto: "- hydrolyzované proteiny s molekulovou hmotností nižší než 10 000 daltonů: i) získané z usní a kůží zvířat, která byla poražena na jatkách a před porážkou podrobena úřední veterinární kontrole v souladu s kapitolou VI přílohy I směrnice 64/433/EHS, na jejímž základě byla schválena a určena jako vhodná pro porážku pro účely uvedené směrnice a ii) vyrobené postupem, který zahrnuje příslušná opatření k minimalizaci kontaminace usní a kůží, úpravu usní a kůží v solném láku, vápnění a důkladné praní, následné vystavení materiálu pH vyššímu než 11 po dobu delší než tři hodiny při teplotě vyšší než 80 °C a dále tepelné zpracování při teplotě vyšší než 140 °C po dobu 30 minut a při tlaku vyšším než 3,6 barů nebo rovnocenným výrobním postupem schváleným Komisí po konzultaci s příslušným vědeckým výborem a iii) pocházející z provozovny, která provádí vlastní kontrolní program kontrol (HACCP)." 1 Úř. věst. L 86, 6.4.1979, s. 30. 2 Úř. věst. L 318, 27.11.1998, s. 43. 3 Úř. věst. L 172, 7.7.1994, s. 23. 4 Úř. věst. L 41, 16.2.1999, s. 14. 5 Úř. věst. L 281, 9.10.1991, s. 23. 6 Úř. věst. L 237, 28.8.1997, s. 39. 7 Úř. věst. L 363, 27.12.1990, s. 51.