(ES) č. 623/98NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 623/98 ze dne 19. března 1998, kterým se mění nařízení (ES) č. 577/97, kterým se stanovují některá prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 2991/94, kterým se stanovují normy pro roztíratelné tuky, a nařízení Rady (EHS) č. 1898/87 o ochraně označení používaných při uvádění mléka a mléčných výrobků na trh

Publikováno: Úř. věst. L 85, 20.3.1998, s. 3-4 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 19. března 1998 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 23. března 1998 Nabývá účinnosti: 23. března 1998
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Nařízení Komise (ES) č. 623/98

ze dne 19. března 1998,

kterým se mění nařízení (ES) č. 577/97, kterým se stanovují některá prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 2991/94, kterým se stanovují normy pro roztíratelné tuky, a nařízení Rady (EHS) č. 1898/87 o ochraně označení používaných při uvádění mléka a mléčných výrobků na trh

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 1898/87 ze dne 2. července 1987 o ochraně označení používaných při uvádění mléka a mléčných výrobků na trh [1], naposledy pozměněné aktem o přistoupení Rakouska, Finska a Švédska, a zejména na čl. 4 odst. 2 uvedeného nařízení,

vzhledem k tomu, že článek 3 nařízení Komise (ES) č. 577/97 ze dne 1. dubna 1997, kterým se provádí nařízení Rady (ES) č. 2991/94, kterým se stanovují normy pro roztíratelné tuky, a nařízení Rady (EHS) č. 1898/87 o ochraně označení používaných při uvádění mléka a mléčných výrobků na trh [2], naposledy pozměněného nařízením (ES) č. 2181/973 [3], stanoví pravidla pro používání označení "máslo" pro složené výrobky, definované v čl. 2 odst. 3 nařízení (EHS) č. 1898/87; že uvedený článek stanoví, že minimální obsah mléčného tuku ve složených výrobcích s označením "máslo" je 75 %;

vzhledem k tomu, že článek 4 nařízení (ES) č. 577/97 stanoví postup za účelem získání povolení k používání označení "máslo" u složeného výrobku, jehož podstatnou součástí je máslo a jehož obsah mléčného tuku však neodpovídá z technických a/nebo organoleptických důvodů požadavku na minimální obsah 75 % mléčného tuku;

vzhledem k tomu, že zkušenosti ukazují, že by bylo obtížné v jednotlivých případech zajistit rovné a jednotné používání uvedeného postupu; že pro označení složených výrobků obsahujících máslo je třeba použít jednoduchá pravidla, jež je možné snadno pochopit; že tato pravidla by měla vzít v úvahu vývoj na trhu složených výrobků;

vzhledem k tomu, že je možné vydat obecný předpis povolující používání označení "máslo" pro složené výrobky, jejichž podstatnou součástí je máslo a jehož obsah mléčného tuku je nejvýše 75 %, avšak nejméně 62 %, pokud označení obsahuje text, který zabraňuje uvádění spotřebitele v omyl;

vzhledem k tomu, že výrobky obsahující máslo, cukr a alkoholické nápoje tvoří jasně definovanou skupinu složených výrobků s charakteristickými vlastnostmi; že je třeba přijmout zvláštní ustanovení pro používání označení "máslo" pro tyto výrobky;

vzhledem k tomu, že v zájmu zabezpečení úplného dosažení cílů nařízení (EHS) č. 1898/97 a s ohledem na velké rozpětí obsahu mléčného tuku ve složených výrobcích, u kterých se bude moci použít označení "máslo", je nezbytné použití tohoto označení podmínit splněním podmínky uvedení obsahu mléčného tuku na etiketě výrobku;

vzhledem k tomu že Řídící výbor pro mléko a mléčné výrobky nezaujal stanovisko ve lhůtě stanovené jeho předsedou,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Nařízení (ES) č. 577/97 se mění takto:

1. Článek 3 se nahrazuje tímto:

"Článek 3

1. Označení "máslo" je možné používat pouze pro složené výrobky, jejichž podstatnou součástí ve smyslu čl. 2 odst. 3 nařízení (EHS) č. 1898/87 je máslo, pokud konečný produkt obsahuje nejméně 75 % mléčného tuku a byl vyroben výhradně z másla ve smyslu části A bodu 1 přílohy nařízení (ES) č. 2991/94 a z jiných přidaných složek uvedených v popisu.

2. Označení "máslo" je možné používat pro složené výrobky obsahující méně než 75 % mléčného tuku, pokud jsou splněny ostatní podmínky uvedené v odstavci 1 a pokud označení výrobku obsahuje text "máselný přípravek".

3. Odchylně od odstavců 1 a 2 je možné používat označení "máslo" ve spojení se slovem nebo slovy označujícími výrobky uvedenými v příloze III obsahujícími nejméně 34 % mléčného tuku.

4. Používání označení "máslo" podle odstavců 1, 2 a 3 je podmíněno splněním podmínky uvedení obsahu mléčného tuku na etiketě a na obchodní úpravě výrobků, jakož i celkového obsahu tuku, pokud ostatní přidané složky obsahují tuk.

5. Údaj "máselný přípravek" podle odstavce 2 a údaje podle odstavce 4 musí být umístěn na snadno viditelném místě a být dobře čitelný."

2. Článek 4 se zrušuje.

3. Dosavadní příloha k tomuto nařízení se označuje jako příloha III.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost třetím dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Použije se ode dne 1. září 1998.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 19. března 1998.

Za Komisi

Franz Fischler

člen Komise

[1] Úř. věst. L 182, 3.7.1987, s. 36.

[2] Úř. věst. L 87, 2.4.1997, s. 3.

[3] Úř. věst. L 299, 4.11.1997, s. 1.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

"

PŘÍLOHA III

Výrobky, na které odkazuje čl. 3 odst. 3

Kategorie výrobku | Složení výrobku | Minimální obsah mléčného tuku |

Alkoholické máslo (máslo obsahující alkoholické nápoje) | Máslo, alkoholické nápoje, cukr | 34 % |

"

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU