98/82/ESSMĚRNICE KOMISE 98/82/ES ze dne 27. října 1998, kterou se mění přílohy směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách, v potravinách živočišného původu a v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu

Publikováno: Úř. věst. L 290, 29.10.1998, s. 25-54 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 27. října 1998 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 1. listopadu 1998 Nabývá účinnosti: 1. listopadu 1998
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Směrnice Komise 98/82/ES

ze dne 27. října 1998,

kterou se mění přílohy směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách, v potravinách živočišného původu a v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 86/362/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách a na jejich povrchu [1], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 97/71/ES [2], a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 86/363/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách živočišného původu a na jejich povrchu [3], naposledy pozměněnou směrnicí 97/71/ES, a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu [4], naposledy pozměněnou směrnicí 97/71/ES, a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 91/414/EHS ze dne 15. července 1991 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh [5], naposledy pozměněnou směrnicí Komise 98/47/ES [6],

vzhledem k tomu, že směrnicemi Rady 93/57/EHS [7] a 93/58/EHS [8] byly změněny přílohy II ke směrnicím 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS za účelem stanovení maximálních limitů reziduí pro první seznam pesticidů používaných pro obiloviny, produkty živočišného původu a některé produkty rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny; že určité položky však zůstaly otevřené, protože dostupné údaje nebyly dostatečné pro stanovení maximálních limitů a zúčastněným stranám bylo v rámci určené lhůty umožněno získat chybějící údaje; že nebudouli maximální limity přijaty do 31. října 1998, použije se odpovídající mez stanovitelnosti;

vzhledem k tomu, že v souladu s ustanoveními směrnice 91/414/EHS je povolování přípravků na ochranu rostlin určených k použití pro určité plodiny v pravomoci členských států; že tato povolení se musí zakládat na hodnocení účinků na zdraví lidí a zvířat a vlivu na životní prostředí; že k činitelům, ke kterým se přihlíží při těchto hodnoceních, patří expozice obsluhy a ostatních přítomných osob, vliv na půdní, vodní a vzdušný ekosystém a vliv na lidi a zvířata v důsledku dietárního příjmu ošetřených plodin;

vzhledem k tomu, že u obilovin a produktů rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, odrážejí maximální limity reziduí použití minimálních množství pesticidů potřebných pro dosažení účinné ochrany rostlin, aplikovaných takovým způsobem, aby množství reziduí bylo co nejmenší a toxikologicky přijatelné, zejména pokud jde o ochranu životního prostředí a odhad přijatelné denní dávky; že u potravin živočišného původu maximální limity reziduí odrážejí spotřebu obilovin a produktů rostlinného původu ošetřených pesticidy, která vede k přítomnosti reziduí ve zvířatech a v živočišných produktech, přičemž se zohlední případné přímé důsledky použití veterinárních léčiv;

vzhledem k tomu, že maximální limity reziduí jsou stanoveny na úrovni meze stanovitelnosti, jestliže povolená použití přípravků na ochranu rostlin nevedou k přítomnosti detekovatelných množství reziduí pesticidů v potravinách nebo na jejich povrchu, nebo jestliže nejsou povolena žádná použití, nebo jestliže použití povolená členskými státy nebyla podložena nezbytnými údaji anebo jestliže použití ve třetích zemích vedoucí k přítomnosti reziduí v potravinářských výrobcích nebo na nich, které mohou být uvedeny do oběhu na trhu Společenství, nebyla podložena těmito nezbytnými údaji;

vzhledem k tomu, že celoživotní expozice spotřebitelů potravinám ošetřeným pesticidy, na něž se vztahuje tato směrnice, byla odhadnuta a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými v Evropském společenství, přičemž byly zohledněny pokyny Světové zdravotnické organizace [9];

vzhledem k tomu, že vědecký přístup a postupy pro výpočet akutních referenčních dávek (ARfD) a pro odhad krátkodobé akutní dietární expozice dosud nebyly schváleny na úrovni Evropského společenství; že Vědecký výbor pro rostliny, který považoval vědecký přístup a postupy vyvinuté v průběhu konzultací mezi FAO a WHO v roce 1997 [10] za vhodné až do přijetí dohody na úrovni Společenství, vypočítal maximální toxikologicky přijatelné limity reziduí látky methamidofos pro jádrové ovoce, broskve, meruňky a papriky [11]; že na základě informací o správné zemědělské praxi a kontrolních zkoušek v terénu mohou být maximální limity reziduí (MLR) látky methamidofos pro broskve a meruňky stanoveny na úrovních označených jako toxikologicky přijatelné; že pro nedostatek takových informací u jádrovin by měly být maximální limity reziduí látky methamidofos rovněž stanoveny na toxikologicky přijatelné úrovni, aby byla zohledněna rezidua látky methamidofos vzniklá použitím látky acefát; že členské státy musí přezkoumat existující zásady správné zemědělské praxe, zejména pokud jde o výše uvedené zemědělské produkty, aby bylo zajištěno dodržení maximálních limitů reziduí stanovených pro acefát a methamidofos;

vzhledem k tomu, že maximální limity reziduí pesticidů by měly být neustále přezkoumávány; že limity mohou být změněny, aby byly zohledněny nové informace a údaje; že by měly být neodkladně přezkoumány za účelem jejich snížení zvláště v případě, kdy je Komise, zejména podle článku 9 směrnice 86/362/EHS, článku 9 směrnice 86/363/EHS nebo článku 8 směrnice 90/642/EHS, na základě nových nebo přehodnocených informací upozorněna na obavy týkající se dietární expozice spotřebitelů; že by měly být neodkladně přehodnoceny zejména maximální limity reziduí stanovené v této směrnici pro acefát, metamidofos a vinklozolin společně s maximálními limity reziduí stanovenými pro tyto pesticidy ve směrnicích 93/57/EHS a 93/58/EHS, a to na základě hodnocení těchto účinných látek podle ustanovení čl. 8 odst. 2 směrnice 91/414/EHS;

vzhledem k tomu, že maximální limity reziduí ve Společenství a limity doporučené Codexem Alimentarius jsou stanoveny a hodnoceny na základě podobných postupů; že informace v příslušných hodnoceních smíšeného výboru FAO/WHO pro rezidua pesticidů týkající se pesticidů upravených v této směrnici byly předloženy způsobem, který příliš zestručňuje povolená použití, správnou zemědělskou praxi a kontrolní zkoušky v terénu a neuvádí přesná pravidla pro doporučený maximální limit; že v povoleních přípravků na ochranu rostlin ve třetích zemích může být vyžadováno použití vyšší dávky pesticidů nebo kratší ochranné lhůty před sklizní, než je povoleno ve Společenství, a v důsledku toho mohou být třetími zeměmi požadovány i vyšší limity reziduí; že prostřednictvím Světové obchodní organizace byly vedeny konzultace s obchodními partnery Společenství, pokud jde o limity stanovené v této směrnici, a jejich připomínky k těmto limitům byly zohledněny a projednány Stálým fytosanitárním výborem; že Evropské společenství bude na základě předložení přijatelných údajů zkoumat možnost stanovení přípustné odchylky od maximálních limitů reziduí u určitých kombinací pesticidu a plodiny pro dovoz;

vzhledem k tomu, že maximální limity reziduí stanovené v této směrnici budou muset být přezkoumány v rámci přehodnocení účinných látek podle pracovního programu ve smyslu čl. 8 odst. 2 směrnice 91/414/EHS;

vzhledem k tomu, že bylo zohledněno stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny, zejména pokud jde o ochranu spotřebitelů potravin ošetřených pesticidy;

vzhledem k tomu, že tato směrnice je v souladu se stanoviskem Stálého fytosanitárního výboru,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

V příloze II směrnice 86/362/EHS se seznamy maximálních limitů reziduí pro látky chlorothalonil, chlorpyrifos, chlorpyrifosmethyl, cypermethrin, deltamethrin, fenvalerát, glyfosát, imazalil, iprodion, permethrin, skupinu látky benomyl (benomyl, karbendazim, thiofanátmethyl), skupinu látky maneb (maneb, mankozeb, metiram, propineb, zineb) a procymidon nahrazují seznamy uvedenými v příloze A této směrnice.

Článek 2

V příloze II směrnice 86/363/EHS se seznamy maximálních limitů reziduí pro látky chlorothalonil, chlorpyrifos, chlorpyrifosmethyl, cypermethrin, deltamethrin, fenvalerát, glyfosát, imazalil, iprodion, permethrin, skupinu látky benomyl (benomyl, karbendazim, thiofanátmethyl), skupinu látky maneb (maneb, mankozeb, metiram, propineb, zineb) a procymidon nahrazují seznamy uvedenými v příloze B této směrnice.

Článek 3

V příloze II směrnice 90/642/EHS se seznamy maximálních limitů reziduí pro látky chlorothalonil, chlorpyrifos, chlorpyrifosmethyl, cypermethrin, deltamethrin, fenvalerát, glyfosát, imazalil, iprodion, permethrin, skupinu látky benomyl (benomyl, karbendazim, thiofanátmethyl), skupinu látky maneb (maneb, mankozeb, metiram, propineb, zineb) a procymidon nahrazují seznamy uvedenými v příloze C této směrnice.

Článek 4

Maximální limity reziduí látek acefát, methamidofos a vinklozolin uvedené v příloze D této směrnice jsou stanoveny dočasně, až do přezkoumání maximálních limitů reziduí těchto tří látek pro veškeré zemědělské produkty, k němuž dojde na základě hodnocení těchto účinných látek podle čl. 8 odst. 2 směrnice 91/414/EHS, a to nejpozději do 30. dubna 2001 pokud jde o acefát a methamidofos a nejpozději do 31. prosince 1999 pokud jde o vinklozolin.

Článek 5

1. Tato směrnice vstupuje v platnost dnem 1. listopadu 1998.

2. Členské státy nejpozději 30. dubna 1999 přijmou a zveřejní právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí. Neprodleně o nich uvědomí Komisi.

Budou tyto předpisy používat od 1. srpna 1999.

Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

Článek 6

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 27. října 1998.

Za Komisi

Franz Fischler

člen Komise

[1] Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 37.

[2] Úř. věst. L 347, 18.12.1997, s. 42.

[3] Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 43.

[4] Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71.

[5] Úř. věst. L 230, 10.8.1991, s. 1.

[6] Úř. věst. L 191, 7.7.1998, s. 50.

[7] Úř. věst. L 211, 23.8.1993, s. 1.

[8] Úř. věst. L 211, 23.8.1993, s. 6.

[9] Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí – potravinového programu (GEMS/Food Programme) ve spolupráci s výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997.

[10] Konzultace o spotřebě potravin a hodnocení příjmu chemikálií, Ženeva, Švýcarsko, 10.-14. února 1997: Food Safety Unit, Program potravinové bezpečnosti a potravinové pomoci, Světová zdravotnická organizace, 1997; WHO/FSF/FOS.97.5.

[11] 11 Stanovisko Vědeckého výboru pro rostliny o otázkách týkajících se změny příloh ke směrnicím Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS: SCP/RESI/024. Konečná verze ze dne 4. srpna 1998.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA A

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |

Benomyl/karbendazim | Chlorothalonil | Chlorpyrifos | Chlorpyrifosmethyl | Cypermethrin, včetně jiných směsí izomerů | Deltamethrin | Fenvalerát, včetně jiných směsí izomerů |

OBILOVINY | 0,1 | | | 3 | | 1 | |

Ječmen | | 0,1 | 0,2 | | 0,2 | | 0,2 |

Pohanka | | | | | | | |

Kukuřice | | | | | | | |

Proso | | | | | | | |

Oves | | 0,1 | 0,05 | | 0,2 | | 0,2 |

Rýže | | | | | | | |

Žito | | 0,1 | 0,05 | | | | |

Čirok | | | | | | | |

Tritikale | | 0,1 | | | | | |

Pšenice | | 0,1 | | | | | |

Ostatní obiloviny | | 0,01 | 0,05 | | 0,05 | | 0,05 |

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |

Glyfosát | Imazalil | Iprodion | Maneb, mankozeb, metiram, propineb, zineb | Permethrin | Procymidon |

OBILOVINY | | 0,02 | | | | 0,02 |

Ječmen | 20 | | 1 | 2 | | |

Pohanka | | | | | | |

Kukuřice | | | | | 0,2 | |

Proso | | | | | | |

Oves | 20 | | | 2 | | |

Rýže | | | 3 | | | |

Žito | 5 | | | 1 | | |

Čirok | 20 | | | | | |

Tritikale | 5 | | | | | |

Pšenice | 5 | | 0,5 | 1 | | |

Ostatní obiloviny | 0,1 | | 0,02 | 0,05 | 2 | |

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA B

(část A)

Maximální limity v mg/kg (ppm) |

Rezidua pesticidů | V tuku obsaženém v mase, masných polotovarech, drobech a živočišných tucích uvedených v příloze I pod kódem KN č. ex0201, 0202, 0203, 0204, 02050000, 0206, 0207, ex0208, 020900, 0210, 160100 a 1602 | V syrovém kravském mléce a v plnotučném kravském mléce uvedeném v příloze I pod kódem KN č. 0401; pro ostatní potraviny pod kódem KN č. 0401, 0402, 040500, 0406 podle | V čerstvých vejcích bez skořápek, pokud jde o ptačí vejce a žloutky uvedené v příloze I pod kódem KN č. 040700 a 0408 |

Chlorpyrifos | 0,05 | 0,01 | 0,01 |

ex0207 drůbeží maso |

Chlorpyrifosmethyl | 0,05 | 0,01 | 0,01 |

Cypermethrin, včetně jiných směsí izomerů | 0,05- | 0,02 | 0,05 |

ex0207 drůbeží maso 0,2 ostaní |

produkty |

Deltamethrin | 0,05 | | 0,05 |

ex0207 drůbeží maso | |

Fenvalerát, včetně jiných směsí izomerů (suma izomerů) | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

ex0207 drůbeží maso |

0,5 ostatní produkty |

Permethrin (suma izomerů) | 0,5 | 0,05 | 0,05 |

Maximální limity v mg/kg (ppm) |

Rezidua pesticidů | V mase, masných polotovarech, drobech a živočišných tucích uvedených v příloze I pod kódem KN č. ex0201,0202,0203, 0204,02050000,0206,0207, ex0208, 020900,0210, 160100 a 1602 | V mléce a v mléčných výrobcích uvedených v příloze I pod kódem KN č. 0401, 0402, 040500 a 0406 | V čerstvých vejcích bez skořápek, pokud jde o ptačí vejce a žloutky uvedené v příloze I pod kódem KN č. 040700 a 0408 |

Benomyl/karbendazim (suma vyjádřená jako karbendazim) | 0,1 | 0,1 | 0,1 |

Chlorothalonil | 0,01 | 0,01 | 0,01 |

Glyfosát | 0,5 ex0206 vepřové ledvinky | 0,1 | 0,1 |

2 ex0206 hovězí, kozí a skopové ledvinky |

0,1 ostatní produkty |

Imazalil | 0,02 | 0,02 | 0,02 |

Maneb, mankozeb, metiram, propineb, zineb (suma vyjádřená jako CS2) | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

Vinklozolin, iprodion, procymidon (suma sloučenin a veškerých metabolitů obsahujících 3,5 dichloranilinovou skupinu, vyjádřeno jako 3,5 dichloranilin) | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA C

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |

Benomyl/karbendazim thiofanátmethyl (suma vyjádřená jako karbendazim) | Chlorothalonil | Chlorpyrifos | Chlorpyrifosmethyl | Cypermethrin, včetně jiných směsí izomerů (suma izomerů) | Deltamethrin | Fenvalerát, včetně jiných směsí izomerů (suma izomerů) |

1.Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy

i)CITRUSOVÉ PLODY | 5 | 0,01 | | | 2 | 0,05 | 0,05 |

Grapefruity | | | 0,3 | | | | |

Citróny | | | 0,2 | 0,3 | | | |

Kyselé lajmy | | | 0,3 | | | | |

Mandarinky (včetně klementin a podobných hybridů) | | | 2 | 1 | | | |

Pomeranče | | | 0,3 | 0,5 | | | |

Šedok | | | 0,3 | | | | |

Ostatní | | | 0,3 | 0,05 | | | |

ii)OŘECHY(ve skořápce nebo jádra) | 0,1 | 0,01 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

Mandle | | | | | | | |

Para ořechy | | | | | | | |

Kešu ořechy | | | | | | | |

Kaštany jedlé | | | | | | | |

Kokosové ořechy | | | | | | | |

Lískové ořechy | | | | | | | |

Makadamie | | | | | | | |

Pekanové ořechy | | | | | | | |

Piniové oříšky | | | | | | | |

Pistácie | | | | | | | |

Vlašské ořechy | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | |

iii)JÁDROVÉ OVOCE | 2 | 1 | 0,5 | 0,5 | 1 | 0,1 | 12 |

Jablka | | | | | | | |

Hrušky | | | | | | | |

Kdoule | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | |

iv)PECKOVÉ OVOCE | | | | | | 0,1 | 0,05 |

Meruňky | 1 | 1 | | | 2 | | |

Třešně a višně | | | 0,3 | | 1 | | |

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) | 1 | 1 | 0,2 | 0,5 | 2 | | |

Švestky a slívy | 0,5 | | 0,2 | | 1 | | |

Ostatní | 0,1 | 0,01 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | | |

v)BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE

a)Hrozny révy vinné stolní a moštové | 2 | | 0,5 | 0,2 | 0,5 | 0,1 | 1 |

Hrozny stolní | | 1 | | | | | |

Hrozny moštové | | 3 | | | | | |

b)Jahody(kromě lesních) | | 3 | 0,2 | 0,5 | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

c)Ovoce z keřů(kromě planě rostoucích) | 0,1 | 10× | | 0,05 | 0,5 | | 0,05 |

Ostružiny | | | 0,5 | | | 0,5 | |

Ostružiny ostružiníku ježiníku | | | | | | | |

Ostružinomaliny | | | | | | | |

Maliny | | | 0,5 | | | 0,5 | |

Ostatní | | | 0,05 | | | 0,05 | |

d)Ostatní bobulové a drobné ovoce (kromě planě rostoucího) | 0,1 | | | 0,05 | 0,05 | | 0,05 |

Borůvky (plody druhu Vaccinium myrtillus) | | | | | | | |

Klikva | | 2 | | | | | |

Rybíz (červený, bílý a černý) | | 10 | 1 | | | 0,2 | |

Angrešt | | 10 | 1 | | | 0,2 | |

Ostatní | | 0,01 | 0,05 | | | 0,05 | |

e)Planě rostoucí bobulové ovoce | 0,1 | 0,01 | 0,05 | 0,05 | 2 | 0,05 | 0,05 |

vi)RŮZNÉ | | | | 0,05 | 0,05 | | 0,05 |

Avokádo | | | | | | | |

Banány | 1 | 0,2 | 3 | | | | |

Datle | | | | | | | |

Fíky | | | | | | | |

Kiwi | | | 2 | | | | |

Kumkvat | | | | | | | |

Liči | | | | | | | |

Mango | | | | | | | |

Olivy | | | | | | 0,1 | |

Mučenka | | | | | | | |

Ananas | | | | | | | |

Granátová jablka | | | | | | | |

Ostatní | 0,1 | 0,01 | 0,05 | | | 0,05 | |

2.Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

i)KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA | 0,1 | | | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

Řepa salátová | | | | | | | |

Mrkev | | 1 | 0,1 | | | | |

Celer bulvový | | 0,5 | | | | | |

Křen | | | | | | | |

Topinambury | | | | | | | |

Pastinák | | | | | | | |

Petržel kořenová | | | | | | | |

Ředkvička | | | 0,2 | | | | |

Černý kořen | | | | | | | |

Batáty | | | | | | | |

Tuřín | | | | | | | |

Vodnice | | | | | | | |

Jam | | | | | | | |

Ostatní | | 0,01 | 0,05 | | | | |

ii)CIBULOVÁ ZELENINA | 0,1 | | | 0,05 | | | 0,05 |

Česnek | | 0,5 | | | 0,1 | 0,1 | |

Cibule kuchyňská | | 0,5 | 0,2 | | 0,1 | 0,1 | |

Šalotka | | 0,5 | | | 0,1 | 0,1 | |

Cibule jarní | | 5 | | | | 0,1 | |

Ostatní | | 0,01 | 0,05 | | 0,05 | 0,05 | |

iii)PLODOVÁ ZELENINA

a)Lilkovité | | 2 | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,2 | |

Rajčata | 0,5 | | | | | | 1 |

Paprika zeleninová | | | | | | | 0,2 |

Lilek | 0,5 | | | | | | |

Ostatní | 0,1 | | | | | | 0,05 |

b)Tykvovité — s jedlou slupkou | | | 0,05 | 0,05 | 0,2 | 0,1 | |

Okurky salátové | 0,5 | 1 | | | | | 0,2 |

Okurky nakládačky | | 5 | | | | | |

Cukety | 0,3 | | | | | | |

Ostatní | 0,1 | 0,01 | | | | | 0,05 |

c)Tykvovité — s nejedlou slupkou | | 1 | 0,05 | 0,05 | 0,2 | 0,05 | |

Melouny cukrové | 0,5 | | | | | | 0,2 |

Tykve | 0,5 | | | | | | 0,5 |

Melouny vodní | | | | | | | 0,5 |

Ostatní | 0,1 | | | | | | 0,05 |

d)Kukuřice cukrová | 0,1 | 0,01 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

iv)KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA

a)Košťálová zelenina vytvářející růžice | 0,1 | 3 | 0,05 | 0,05 | 0,5 | 0,1 | 1 |

Brokolice | | | | | | | |

Květák | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | |

b)Košťálová zelenina vytvářející hlávky | | | | 0,05 | 0,5 | 0,1 | 0,05 |

Kapusta růžičková | 0,5 | 0,5 | | | | | |

Kapusta hlávková a zelí hlávkové | | 3 | 1 | | | | |

Ostatní | 3 | 0,01 | 0,05 | | | | |

c)Košťálová zelenina listová | 0,1 | 0,01 | | 0,05 | 1 | 0,5 | |

Pekingské zelí | | | 0,5 | | | | 1× |

Kadeřávek | | | | | | | |

Ostatní | | | 0,05 | | | | 0,05 |

d)Kedlubny | 0,1 | 0,01 | 0,05 | 0,05 | 0,2 | 0,05 | 0,05 |

v)LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY

a)Salát a podobná zelenina | | 0,01 | 0,05 | 0,05 | 2 | 0,5 | 0,05 |

Řeřicha setá | | | | | | | |

Polníček | | | | | | | |

Salát hlávkový | 5 | | | | | | |

Endivie | | | | | | | |

Ostatní | 0,1 | | | | | | |

b)Špenát a podobná zelenina | 0,1 | 0,01 | 0,05 | 0,05 | 0,5 | 0,5 | 0,05 |

Špenát | | | | | | | |

Mangold (řapíky) | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | |

c)Potočnice lékařská | 0,1 | 0,01 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

d)Čekanka salátová | 0,1 | 0,01 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

e)Čerstvé bylinky | 0,1 | 5 | 0,05 | 0,05 | 2 | 0,5 | 0,05 |

Kerblík | | | | | | | |

Pažitka | | | | | | | |

Petrželová nať | | | | | | | |

Celerová nať | | | | | | | |

Ostatní | | | | | | | |

vi)LUSKOVÁ ZELENINA(čerstvá) | 0,1 | | 0,05 | 0,05 | | | 0,05 |

Fazolové lusky | | | | | 0,5 | 0,2 | |

Vyluštěná fazolová semena | | 0,05 | | | | | |

Hrachové lusky | | 2 | | | 0,5 | 0,1 | |

Vyluštěná hrachová zrna | | | | | | | |

Ostatní | | 0,01 | | | 0,05 | 0,05 | |

vii)ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA | | | | 0,05 | | | 0,05 |

Chřest | | | | | | | |

Kardy | | | | | | | |

Celer řapíkatý | 2 | 10 | | | | | |

Fenykl sladký | | | | | | | |

Artyčoky | | | 1 | | 2 | 0,1 | |

Pór | | 10 | | | 0,5 | 0,2 | |

Reveň | 2 | | | | | | |

Ostatní | 0,1 | 0,01 | 0,05 | | 0,05 | 0,05 | |

viii)HOUBY | | | 0,05 | 0,05 | | 0,05 | 0,05 |

a)Žampiony pěstované | 1 | 2 | | | 0,05 | | |

b)Žampiony volně rostoucí | 0,1 | 0,01 | | | 1 | | |

3.Luštěniny | | 0,01 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 1 | 0,05 |

Fazole | 2 | | | | | | |

Čočka | | | | | | | |

Hrách | | | | | | | |

Ostatní | 0,1 | | | | | | |

4.Olejnatá semena | | | 0,05 | 0,05 | | | 0,1 |

Lněná semena | | | | | 0,2 | | |

Jádra podzemnice olejné | | 0,05 | | | | | |

Mák | | | | | 0,2 | | |

Sezamová semena | | | | | 0,2 | | |

Slunečnicová semena | | | | | 0,2 | | |

Semena řepky | | | | | 0,2 | 0,1 | |

Sojové boby | 0,2 | | | | | | |

Hořčičná semena | | | | | | | |

Bavlníková semena | | | | | 0,2 | | |

Ostatní | 0,1 | 0,01 | | | 0,05 | 0,05 | |

5.Brambory | 3 | 0,01 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | | 0,05 |

Konzumní brambory rané | | | | | | 0,05 | |

Konzumní brambory pozdní | | | | | | 0,5 | |

6.Čaj(sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované čajovníku Camellia sinensis) | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,5 | 5 | 10 |

7.Chmel (sušený),včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu | 0,1 | 50 | 0,1 | 0,1 | 30 | 5 | 5 |

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |

Glyfosát | Imazalil | Iprodion | Maneb, mankozeb, metiram, propineb, zineb (suma vyjádřená jako CS2) | Permethrin (suma izomerů) | Procymidon |

1.Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy

i)CITRUSOVÉ PLODY | 0,1 | 5 | | 5 | 0,5 | 0,02 |

Grapefruity | | | | | | |

Citróny | | | 5 | | | |

Kyselé lajmy | | | | | | |

Mandarinky (včetně klementin a podobných hybridů) | | | 2 | | | |

Pomeranče | | | | | | |

Šedok | | | | | | |

Ostatní | | | 0,02 | | | |

ii)OŘECHY(ve skořápce nebo jádra) | 0,1 | 0,02 | | 0,1 | | 0,05 |

Mandle | | | | | 0,1 | |

Para ořechy | | | | | | |

Kešu ořechy | | | | | | |

Kaštany jedlé | | | | | | |

Kokosové ořechy | | | | | | |

Lískové ořechy | | | 0,2 | | | |

Makadamie | | | | | | |

Pekanové ořechy | | | | | | |

Piniové oříšky | | | | | | |

Pistácie | | | | | | |

Vlašské ořechy | | | | | | |

Ostatní | | | 0,02 | | 0,05 | |

iii)JÁDROVÉ OVOCE | 0,1 | 5 | 10 | 3 | 1 | |

Jablka | | | | | | |

Hrušky | | | | | | 1 |

Kdoule | | | | | | |

Ostatní | | | | | | 0,02 |

iv)PECKOVÉ OVOCE | 0,1 | 0,02 | 5 | | 1 | |

Meruňky | | | | 2 | | |

Třešně a višně | | | | 1 | | 0,02 |

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) | | | | 2 | | |

Švestky a slívy | | | | 1 | | |

Ostatní | | | | 0,05 | | 2 |

v)BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE

a)Hrozny révy vinné stolní a moštové | 0,1 | 0,02 | 10 | 2 | 1 | 5 |

Hrozny stolní | | | | | | |

Hrozny moštové | | | | | | |

b)Jahody(kromě lesních) | 0,1 | 0,02 | 10 | 2 | 1 | 5 |

c)Ovoce z keřů(kromě planě rostoucích) | 0,1 | 0,02 | 5 | 0,05 | 0,05 | |

Ostružiny | | | | | | |

Ostružiny ostružiníku ježiníku | | | | | | |

Ostružinomaliny | | | | | | |

Maliny | | | | | | 10 |

Ostatní | | | | | | 0,02 |

d)Ostatní bobulové a drobné ovoce (kromě planě rostoucího) | 0,1 | 0,02 | | | 0,05 | 0,02 |

Borůvky (plody druhu Vaccinium myrtillus) | | | 10 | | | |

Klikva | | | | | | |

Rybíz (červený, bílý a černý) | | | 10 | 5 | | |

Angrešt | | | 10 | 5 | | |

Ostatní | | | 0,02 | 0,05 | | |

e)Planě rostoucí bobulové ovoce | 0,1 | 0,02 | 0,02 | 0,05 | 0,05 | 0,02 |

vi)RŮZNÉ | | | | 0,05 | | |

Avokádo | | | | | | |

Banány | | 2 | 3 | | | |

Datle | | | | | | |

Fíky | | | | | | |

Kiwi | | | 5 | | 1 | 5 |

Kumkvat | | | | | | |

Liči | | | | | | |

Mango | | | | | | |

Olivy | | | | | | |

Olivy (pro přímou spotřebu) | 0,1 | | | | | |

Olivy (pro lisování oleje) | 2 | | | | | |

Mučenka | | | | | | |

Ananas | | | | | | |

Granátová jablka | | | | | | |

Ostatní | 0,1 | 0,02 | 0,02 | | 0,05 | 0,02 |

2.Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

i)KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA | 0,1 | 0,02 | | | | 0,02 |

Řepa salátová | | | 0,5 | | | |

Mrkev | | | 0,3 | 0,2 | | |

Celer bulvový | | | | 0,2 | 0,1 | |

Křen | | | 0,1 | | | |

Topinambury | | | | | | |

Pastinák | | | 0,1 | | | |

Petržel kořenová | | | | | | |

Ředkvička | | | 0,3 | 0,2 | 0,1 | |

Černý kořen | | | | 0,2 | | |

Batáty | | | | | | |

Tuřín | | | | | | |

Vodnice | | | | | | |

Jam | | | | | | |

Ostatní | | | 0,02 | 0,05 | 0,05 | |

ii)CIBULOVÁ ZELENINA | 0,1 | 0,02 | | | 0,05 | |

Česnek | | | 5 | 0,5 | | 0,2 |

Cibule kuchyňská | | | 5 | 0,5 | | 0,2 |

Šalotka | | | 5 | 0,5 | | 0,2 |

Cibule jarní | | | 3 | | | |

Ostatní | | | 0,02 | 0,05 | | 0,02 |

iii)PLODOVÁ ZELENINA

a)Lilkovité | 0,1 | | 5 | | 0,5 | 2 |

Rajčata | | 0,5 | | 3 | | |

Paprika zeleninová | | | | | | |

Lilek | | | | | | |

Ostatní | | 0,02 | | 2 | | |

b)Tykvovité — s jedlou slupkou | 0,1 | 0,2 | 2 | | 0,1 | 1 |

Okurky salátové | | | | 0,5 | | |

Okurky nakládačky | | | | 2 | | |

Cukety | | | | 2 | | |

Ostatní | | | | 0,05 | | |

c)Tykvovité — s nejedlou slupkou | 0,1 | | | 0,5 | 0,1 | 1 |

Melouny cukrové | | 2 | 0,3 | | | |

Tykve | | | | | | |

Melouny vodní | | | | | | |

Ostatní | | 0,02 | 0,02 | | | |

d)Kukuřice cukrová | 0,1 | 0,02 | 0,02 | 0,05 | 0,1 | 0,02 |

iv)KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA

a)Košťálová zelenina vytvářející růžice | 0,1 | 0,02 | 0,05 | 1 | | 0,02 |

Brokolice | | | | | | |

Květák | | | | | 0,1 | |

Ostatní | | | | | 0,05 | |

b)Košťálová zelenina vytvářející hlávky | 0,1 | 0,02 | | 1 | | 0,02 |

Kapusta růžičková | | | 0,5 | | | |

Kapusta hlávková a zelí hlávkové | | | 5 | | 1 | |

Ostatní | | | 0,02 | | 0,05 | |

c)Košťálová zelenina listová | 0,1 | 0,02 | | 0,5 | 1 | 0,02 |

Pekingské zelí | | | 5 | | | |

Kadeřávek | | | | | | |

Ostatní | | | 0,02 | | | |

d)Kedlubny | 0,1 | 0,02 | 0,1 | 0,1 | 0,05 | 0,02 |

v)LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY

a)Salát a podobná zelenina | 0,1 | 0,02 | 10 | 5 | 2 | 5 |

Řeřicha setá | | | | | | |

Polníček | | | | | | |

Salát hlávkový | | | | | | |

Endivie | | | | | | |

Ostatní | | | | | | |

b)Špenát a podobná zelenina | 0,1 | 0,02 | 0,02 | 0,05 | 1 | 0,02 |

Špenát | | | | | | |

Mangold (řapíky) | | | | | | |

Ostatní | | | | | | |

c)Potočnice lékařská | 0,1 | 0,02 | 0,02 | 0,3 | 0,05 | 0,02 |

d)Čekanka salátová | 0,1* | 0,02 | 2 | 0,2 | 0,05 | 2 |

e)Čerstvé bylinky | 0,1 | 0,02 | 10 | 5 | 2 | 0,02 |

Kerblík | | | | | | |

Pažitka | | | | | | |

Petrželová nať | | | | | | |

Celerová nať | | | | | | |

Ostatní | | | | | | |

vi)LUSKOVÁ ZELENINA(čerstvá) | 0,1 | 0,02 | | | | |

Fazolové lusky | | | 5 | 1 | 0,5 | 2 |

Vyluštěná fazolová semena | | | | 0,1 | | |

Hrachové lusky | | | 1 | 1 | 0,1 | 1 |

Vyluštěná hrachová zrna | | | 0,2 | 0,1 | | 0,3 |

Ostatní | | | 0,02 | 0,05 | 0,05 | 0,02 |

vii)ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA | 0,1 | 0,02 | | | | 0,02 |

Chřest | | | | | | |

Kardy | | | | | | |

Celer řapíkatý | | | | 0,5 | 2 | |

Fenykl sladký | | | | | | |

Artyčoky | | | | | | |

Pór | | | | 3 | 0,5 | |

Reveň | | | 0,2 | | 2 | |

Ostatní | | | 0,02 | 0,05 | 0,05 | |

viii)HOUBY | | 0,02 | 0,02 | 0,05 | 0,05 | 0,02 |

a)Žampiony pěstované | 0,1 | | | | | |

b)Žampiony volně rostoucí | 50 | | | | | |

3.Luštěniny | | 0,02 | 0,2 | 0,05 | 0,05 | |

Fazole | 2 | | | | | |

Čočka | | | | | | |

Hrách | 3 | | | | | 0,2 |

Ostatní | 0,1 | | | | | 0,02 |

4.Olejnatá semena | | 0,02 | | | | |

Lněná semena | 10 | | 0,1 | | | |

Jádra podzemnice olejné | | | | | 0,1 | |

Mák | | | | | | |

Sezamová semena | | | | | | |

Slunečnicová semena (se slupkou) | | | | | | 1 |

Slunečnicová semena (bez slupky) | | | | | | |

Semena řepky | 10 | | 0,5 | 0,5 | 0,1 | 1 |

Sojové boby | 20 | | | | | 1 |

Hořčičná semena | 10 | | | | 0,1 | |

Bavlníková semena | | | | | 0,2 | |

Ostatní | 0,1 | | 0,02 | 0,1 | 0,05 | 0,05 |

5.Brambory | 0,1 | | 0,02 | 0,05 | 0,05 | 0,02 |

Konzumní brambory rané | | 0,02 | | | | |

Konzumní brambory pozdní | | 5 | | | | |

6.Čaj(sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované čajovníku Camellia sinensis) | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 2 | 0,1 |

7.Chmel (sušený),včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 25 | 0,1 | 0,1 |

Rezidua pesticidů - čaj (Camellia sinensis) | Maximální limity v mg/kg (ppm) |

Aldrin/dieldrin (samostatně nebo v kombinaci, vyjádřeno jako dieldrin (HEOD)) | 0,02 |

Endosulfan (suma alfa a betaizomerů a endosulfátu, vyjádřeno jako endosulfan) | 30 |

HCH | 0,2 |

Bifenthrin | 5 |

Bromopropylát | 0,1 |

Kartap | 20 |

Chlordan (suma cis a transizomerů) | 0,02 |

Dichlorvos | 0,1 |

Dikofol | 20 |

Dimethoát | 0,2 |

Omethoát | 0,1 |

Ethion | 2 |

Fenitrothion | 0,5 |

Flucythrinát (suma izomerů) | 0,1 |

HCB | 0,01 |

Malathion (suma látek malathion a malaoxon, vyjádřeno jako malathion) | 0,5 |

Methidathion | 0,1 |

Monokrotofos | 0,1 |

Foxim | 0,1 |

Profenofos | 0,1 |

Propargit | 5 |

Kvinalfos | 2 |

Fosmet (suma látek fosmet a fosmetoxon, vyjádřeno jako fosmet) | 0,1 |

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA D

1. Acefát

Produkt | Maximální limit reziduí |

Jádrové ovoce | 1 |

Broskve | 0,2 |

Švestky a slívy | 2 |

Paprika zeleninová | 0,02 |

Lilek | 0,5 |

Okurky salátové | 0,02 |

Košťálová zelenina vytvářející růžice | 2 |

Košťálová zelenina listová | 0,02 |

Fazolové lusky | 3 |

Hrachové lusky | 3 |

Vyluštěná fazolová semena | 0,02 |

Vyluštěná hrachová zrna | 0,02 |

Artyčoky | 0,2 |

Pór | 0,02 |

Fazole (luštěniny) | 0,02 |

Hrách (luštěniny) | 0,02 |

Chmel | 0,1 |

2. Methamidofos

Produkt | Maximální limit reziduí |

Jádrové ovoce | 0,05 |

Meruňky | 0,1 |

Broskve | 0,05 |

Švestky a slívy | 0,3 |

Ostatní peckové ovoce | 0,01 |

Paprika zeleninová | 0,01 |

Košťálová zelenina vytvářející růžice | 0,5 |

Luskoviny (s lusky) | 0,5 |

Luskoviny (bez lusků) | 0,01 |

Artyčoky | 0,1 |

Pór | 0,01 |

Fazole (luštěniny) | 0,01 |

Hrách (luštěniny) | 0,01 |

3. Vinklozolin

Produkt | Maximální limit reziduí |

Švestky a slívy | 2 |

Rybíz | 10 |

Mrkev | 0,5 |

Kiwi | 10 |

Křen | 0,05 |

Ředkvička | 0,05 |

Kedlubny | 0,05 |

Vyluštěná fazolová semena | 0,5 |

Vyluštěná hrachová zrna | 0,3 |

Celer řapíkatý | 0,05 |

Hrách a fazole (luštěniny) | 0,5 |

Ostatní luštěniny | 0,05 |

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU