98/66/ESSMĚRNICE KOMISE 98/66/ES ze dne 4. září 1998, kterou se mění směrnice 95/31/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu náhradních sladidel pro použití v potravinách (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 257, 19.9.1998, s. 35-36 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 4. září 1998 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 9. října 1998 Nabývá účinnosti: 9. října 1998
Platnost předpisu: Zrušen předpisem 2008/60/ES Pozbývá platnosti: 8. července 2008
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Směrnice Komise 98/66/ES

ze dne 4. září 1998,

kterou se mění směrnice 95/31/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu náhradních sladidel pro použití v potravinách

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 89/107/EHS ze dne 21. prosince 1988 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se potravinářských přídatných látek povolených pro použití v potravinách určených k lidské spotřebě [1], naposledy pozměněnou směrnicí Evropského parlamentu a Rady 94/34/ES [2], a zejména na čl. 3 odst. 3 písm. a) uvedené směrnice,

po konzultaci s Vědeckým výborem pro potraviny,

vzhledem k tomu, že směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/35/ES ze dne 30. června 1994 o náhradních sladidlech pro použití v potravinách [3], ve znění směrnice 96/83/ES [4], uvádí seznam látek, které mohou být použity jako náhradní sladidla v potravinách;

vzhledem k tomu, že směrnice Komise 95/31/ES ze dne 5. července 1995, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu náhradních sladidel pro použití v potravinách [5], stanoví kritéria pro čistotu náhradních sladidel uvedených ve směrnici 94/35/ES;

vzhledem k tomu, že je ve světle vědeckého pokroku nezbytné změnit kritéria pro čistotu isomaltu (E 953), která jsou stanovena ve směrnici 95/31/ES; že je proto nezbytné uvedenou směrnici upravit;

vzhledem k tomu, že je nezbytné vzít v úvahu specifikace a analytické techniky pro náhradní sladidla, která jsou stanovena v Codex Alimentarius a která určil společný výbor odborníků FAO/WHO pro potravinářské přídatné látky (JECFA);

vzhledem k tomu, že by potravinářské přídatné látky připravené výrobními metodami nebo s použitím výchozích materiálů, které se významně liší od těch, jež jsou zahrnuty v hodnocení Vědeckého výboru pro potraviny nebo jež jsou uvedeny v této směrnici, měly být podrobeny hodnocení Vědeckým výborem pro potraviny se záměrem provést úplné hodnocení s důrazem na kritéria pro čistotu;

vzhledem k tomu, že opatření této směrnice jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potraviny,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

V příloze směrnice 95/31/ES se znění týkající se látky E 953 – isomalt nahrazuje zněním uvedeným v příloze této směrnice.

Článek 2

Členské státy uvedou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí do 1. července 1999. Neprodleně o nich uvědomí Komisi.

Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí takový odkaz být učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

Článek 3

Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Článek 4

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 4. září 1998.

Za Komisi

Martin Bangemann

člen Komise

[1] Úř. věst. L 40, 11.2.1989, s. 27.

[2] Úř. věst. L 237, 10.9.1994, s. 1.

[3] Úř. věst. L 237, 10.9.1994, s. 3.

[4] Úř. věst. L 48, 19.2.1997, s. 16.

[5] Úř. věst. L 178, 28.7.1995, s. 1.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

"E 953 – ISOMALT

Synonyma | Hydrogenovaná izomaltulóza, hydrogenovaná palatinóza |

Definice

Chemický název | Isomalt je směsí hydrogenovaných mono- a disacharidů, jejíž hlavními složkami jsou tyto disacharidy: 6–O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitol (1,6–GPS) a 1–O-α-D-glukopyranosyl-D-mannitol dihydrát (1,1–GPM) |

Chemický vzorec | 6–O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitol: C12H24O11 1–O-α-D-glukopyranosyl-Dmannitol dihydrát: C12H24O11.2H2O |

Relativní molekulová hmotnost | 6–O-α-D-glukopyranosyl-Dsorbitol: 344,32 1–O-α-D-glukopyranosyl-Dmannitol dihydrát: 380,32 |

Obsah | Ne méně než 98 % hydrogenovaných mono- a disacharidů a ne méně než 86 % směsi 6–O-α-D-glukopyranosyl-D-sorbitolu a 1–O-α-D-glukopyranosyl-Dmannitol dihydrátu, vztaženo na bezvodou bázi. |

Popis | Bílá lehce hygroskopická krystalická hmota bez zápachu. |

Identifikace

A. Rozpustnost | Rozpustný ve vodě a velmi těžce rozpustný v ethanolu. |

B. Chromatografie na tenké vrstvě | Zkouška chromatografií na tenké vrstvě za použití desky s asi 0,2 mm vrstvou chromatografického silikagelu. Hlavní skvrny na chromatogramu obsahují 1,1–GPM a 1,6–GPS. |

Čistota

Obsah vody | Ne více než 7 % (Karl-Fischerova metoda). |

Síranový popel | Ne více než 0,05 % vztaženo na sušinu. |

D-Mannitol | Ne více než 3 %. |

D-Sorbitol | Ne více než 6 %. |

Redukující cukry | Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukóza v sušině. |

Nikl | Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu. |

Arzen | Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu. |

Olovo | Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu. |

Těžké kovy (jako Pb) | Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu." |

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU