92/2/EHSSměrnice Komise 92/2/EHS ze dne 13. ledna 1992, kterou se stanoví postup odběru vzorků a metoda analýzy Společenství při kontrole teploty hluboce zmrazených potravin určených k lidské spotřebě

Publikováno: Úř. věst. L 34, 11.2.1992, s. 30-33 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 13. ledna 1992 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 1. ledna 1001 Nabývá účinnosti: 11. února 1992
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Směrnice Komise 92/2/EHS

ze dne 13. ledna 1992,

kterou se stanoví postup odběru vzorků a metoda analýzy Společenství při kontrole teploty hluboce zmrazených potravin určených k lidské spotřebě

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského hospodářského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 89/108/EHS ze dne 21. prosince 1988 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se hluboce zmrazených potravin určených k lidské spotřebě [1], a zejména na článek 11 uvedené směrnice,

vzhledem k tomu, že teplota hluboce zmrazených potravin by měla být kontrolována;

vzhledem k tomu, že členské státy mohou používat jiné vědecky validované metody, pokud nejsou překážkou volnému pohybu hluboce zmrazených potravin a nenarušují pravidla hospodářské soutěže;

vzhledem k tomu, že po ověření záznamů teploty vzduchu postupem stanoveným ve směrnici Komise 92/1/EHS ze dne 13. ledna 1992 o kontrole teploty v přepravních prostředcích a v úložných a skladovacích prostorech pro hluboce zmrazené potraviny určené k lidské spotřebě [2] a při zohlednění teplot požadovaných v článku 5 směrnice 89/108/EHS mohou členské státy v případech, kde přetrvává odůvodněná pochybnost, přistoupit k destruktivní zkoušce;

vzhledem k tomu, že tato kontrola je v souladu se směrnicí Rady 89/397/EHS ze dne 14. června 1989 o úřední kontrole potravin [3], a zejména s články 4 a 14 uvedené směrnice;

vzhledem k tomu, že opatření této směrnice jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potraviny,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

1. Členské státy zajistí, aby se postup odběru vzorků a metoda analýzy, potřebné při úřední kontrole teplot hluboce zmrazených potravin, prováděly podle ustanovení příloh I a II této směrnice.

2. Metoda analýzy popsaná v příloze II této směrnice se však může použít pouze v případě, že po kontrole přetrvává odůvodněná pochybnost o překročení prahové hodnoty teplot uvedených ve směrnici 89/108/EHS o sbližování právních předpisů členských států týkajících se hluboce zmrazených potravin určených k lidské spotřebě.

Článek 2

Zavedení požadavků stanovených v čl. 1 odst. 1 a v přílohách I a II nevylučuje, aby členské státy použily jiné vědecky validované metody, pokud nejsou překážkou volnému pohybu hluboce zmrazených potravin uznaných za vyhovující pravidlům na základě metody popsané v příloze II této směrnice.

Avšak v případě rozdílů ve výsledcích jsou rozhodující výsledky získané použitím metod Společenství.

Článek 3

1. Členské státy uvedou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí nejpozději do 31. července 1993.

Neprodleně o nich uvědomí Komisi.

2. Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

Článek 4

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 13. ledna 1992.

Za Komisi

Martin Bangemann

místopředseda

[1] Úř. věst. L 40, 11.2.1989, s. 34.

[2] Úř. věst. L 34, 11.2.1992, s. 28.

[3] Úř. věst. L 186, 30.6.1989, s. 23.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA I

POSTUP ODBĚRU VZORKŮ HLUBOCE ZMRAZENÝCH POTRAVIN URČENÝCH K LIDSKÉ SPOTŘEBĚ

1. Výběr balení pro kontrolu

Typ a množství vybraných balení musí být takové, aby jejich teplota byla reprezentativní vzhledem k nejteplejším místům kontrolované zásilky.

1.1. Mrazírenské sklady

Vzorky se mají vybírat z několika kritických míst v mrazírenském skladu, například: blízko dveří (horní a dolní úroveň), blízko středu mrazírenského skladu (horní a dolní úroveň) a blízko proudu vzduchu vracejícího se k chladicí jednotce. Měla by se vzít v úvahu doba uložení všech výrobků (pro stabilizaci teploty).

1.2. Přeprava

a) Pokud je nezbytné odebírat vzorky během přepravy:

odebírají se z vrchní a spodní části zásilky v místech přilehlých k otvírací hraně u každých dveří nebo u každého křídla dveří.

b) Odběr vzorků během vykládky:

Výběr čtyř vzorků z těchto kritických bodů:

- z vrchní a spodní části zásilky, v místech přilehlých k otvírací hraně dveří,

- z vrchních zadních rohů zásilky (v místě co možná nejvzdálenějším od chladicí jednotky),

- ze středu zásilky,

- ze středu čelního povrchu zásilky (co možno nejblíže chladicí jednotky),

- z vrchních a spodních rohů čelního povrchu zásilky (co možná nejblíže k proudu vzduchu vracejícího se do chladicí jednotky).

1.3. Prodejní mrazicí boxy

Ke zkoušení se musí odebrat vzorek z každého ze tří míst, která jsou reprezentativní vzhledem k nejteplejším místům uvnitř použitého prodejního mrazicího boxu.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA II

METODA MĚŘENÍ TEPLOTY HLUBOCE ZMRAZENÝCH POTRAVIN URČENÝCH K LIDSKÉ SPOTŘEBĚ

1. Rozsah a oblast použití

Podle čl. 1 odst. 2 první odrážky směrnice 89/108/EHS musí být teplota v celém výrobku po tepelné stabilizaci trvale udržována na hodnotě -18 °C nebo nižší, popřípadě s krátkými výkyvy ve směru k vyšším teplotám podle článku 5 výše uvedené směrnice.

2. Podstata metody

Měření teploty hluboce zmrazených potravin spočívá v přesném zaznamenávání teploty pomocí vhodného zařízení u vzorku odebraného podle přílohy I.

3. Definice teploty

"Teplotou" se rozumí teplota měřená v přesně stanoveném místě prostřednictvím teplotně citlivé části měřicího přístroje nebo zařízení.

4. Přístrojové vybavení

4.1. Zařízení k měření teploty

4.2. Nástroje k pronikání do výrobku

Použije se špičatý kovový nástroj jako je průrazník ledu, ruční vrták nebo nebozez, které se snadno čistí.

5. Obecné specifikace pro přístroje k měření teploty

Měřicí přístroje musí splňovat tyto specifikace:

a) doba odezvy dosahuje v rozmezí tří minut devadesátiprocentního rozdílu mezi počátečním a konečným odečtem;

b) přístroj musí vykazovat přesnost ± 0,5 °C v rozsahu měření -20 °C až +30 °C;

c) přesnost měření se nesmí změnit o více než 0,3 °C během provozu při teplotě prostředí v rozmezí -20 °C až +30 °C;

d) přístroje by měly zobrazovat naměřené hodnoty s rozlišením 0,1 °C;

e) přesnost přístroje by měla být pravidelně kontrolována;

f) přístroj by měl mít platné osvědčení o kalibraci;

g) teplotní čidlo by mělo být snadno čistitelné;

h) část měřicího zařízení citlivá na teplotu musí být navržena tak, aby zajišťovala dobrý tepelný kontakt s výrobkem;

i) elektrické zařízení musí být chráněno proti nežádoucím vlivům vyvolaným kondenzací vlhkosti.

6. Postup měření

6.1. Předchlazení nástrojů

Teplotní čidlo a nástroj k pronikání do výrobku by měly být před měřením teploty výrobku předchlazeny.

Použitá metoda pro předchlazení by měla zajistit, aby se teplota obou nástrojů přiblížila co nejtěsněji k teplotě výrobku.

6.2. Příprava vzorků pro měření teploty

Konstrukce teplotních čidel není obecně taková, aby čidla mohla pronikat do zmrazeného výrobku. Je proto nezbytné vytvořit předchlazeným nástrojem k pronikání ve výrobku otvor, do kterého se čidlo vloží. Průměr tohoto otvoru by měl zajišťovat těsné přilehnutí čidla a jeho hloubka závisí na typu výrobku (jak je popsáno v bodě 6.3.).

6.3. Měření teploty uvnitř výrobku

Při přípravě vzorku a měření jeho teploty by se měl vzorek udržovat ve zvoleném mrazírenském prostředí. Měření se provádí takto:

a) Pokud to rozměry výrobku umožňují, vloží se předchlazené čidlo do hloubky 2,5 mm od povrchu výrobku.

b) Pokud není možný postup podle písmena a), mělo by se čidlo vložit nejméně do takové hloubky od povrchu, která se rovná trojnásobku až čtyřnásobku průměru čidla.

c) Určité potraviny není možno vzhledem k jejich velikosti nebo složení navrtat za účelem stanovení jejich vnitřní teploty (například hrášek); v těchto případech by se vnitřní teplota balení této potraviny měla stanovit vložením vhodného předchlazeného čidla s ostrou špicí do středu balení pro změření teploty v kontaktu s potravinou.

d) Uvedená teplota se odečte poté, co se její hodnota stabilizuje.

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU