31986R2429Nařízení Komise (EHS) č. 2429/86 ze dne 31. července 1986 o postupu určování obsahu masa v masných polotovarech a konzervách položky ex 16.02 B III b) 1) nomenklatury uvedené v příloze nařízení Komise (EHS) č. 2184/86

Publikováno: Úř. věst. L 210, 1.8.1986 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 31. července 1986 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 22. srpna 1986 Nabývá účinnosti: 22. srpna 1986
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Nařízení Komise (EHS) č. 2429/86

ze dne 31. července 1986

o postupu určování obsahu masa v masných polotovarech a konzervách položky ex 16.02 B III b) 1) nomenklatury uvedené v příloze nařízení Komise (EHS) č. 2184/86

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského hospodářského společenství,

s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 97/69 ze dne 16. ledna 1969 o opatřeních k jednotnému uplatňování nomenklatury společného celního sazebníku [1], naposledy pozměněné nařízením (EHS) č. 2055/84 [2], a zejména článek 3,

vzhledem k tomu, že k zajištění jednotného uplatňování nomenklatury uvedené v příloze nařízení Komise (EHS) č. 2184/86 ze dne 11. července, kterým se stanoví vývozní náhrady v odvětví hovězího a telecího masa [3], je nezbytné přijmout opatření pro zařazení polotovarů a konzerv obsahujících hovězí maso (s výjimkou drobů a tuku);

vzhledem k tomu, že v souladu s položkami 16.02 B III b) ex 1 ex aa) (11), (22), (33), (44) a 16.02 B III b) ex bb) (11), (22), (33), (44) a (55) nomenklatury uvedené v příloze nařízení (EHS) č. 2184/86 se polotovary a konzervy obsahující hovězí maso zařazují na základě hmotnostních procent masa (s výjimkou drobů a tuku);

vzhledem k tomu, že je vhodné stanovit postup určování hmotnostních procent masa (s výjimkou drobů a tuku);

vzhledem k tomu, že na základě provedených šetření vykazuje postup uvedený v příloze tohoto nařízení nejlepší záruky pro spolehlivost výsledku;

vzhledem k tomu, že v důsledku neexistence žádného souhlasného stanoviska Výboru pro nomenklaturu společného celního sazebníku Komise navrhla ustanovení, která se mají přijmout postupem podle článku 3 nařízení (EHS) č. 97/69;

vzhledem k tomu, že Rada nerozhodla po uplynutí tříměsíční lhůty počínaje podáním návrhu a že je proto nutné, aby Komise přijala ustanovení navržená v souladu s postupem uvedeným v nařízení (EHS) č. 97/69,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Hmotnostní procenta masa v polotovarech a konzervách obsahujících hovězí maso (s výjimkou drobů a tuku) položek 16.02 B III b) ex 1 ex aa) (11), (22), (33), (44) a 16.02 B III b) ex bb) (11), (22), (33), (44) a (55) nomenklatury uvedené v příloze nařízení (EHS) č. 2184/86 se určují postupem uvedeným v příloze.

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým prvním dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 31. července 1986.

Za Komisi

Cockfield

místopředseda

[1] Úř. věst. L 14, 21.1.1969, s. 1.

[2] Úř. věst. L 191, 19.7.1984, s. 1.

[3] Úř. věst. L 190, 12.7.1986, s. 19.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

ANALYTICKÝ POSTUP

Pro účely této přílohy se termínem "maso" nerozumí ani droby, ani tuk (včetně tuku z masa samotného), ani kosti.

Obsah masa (hmotnostní procenta) se určuje takto:

1. Analytické metody

1.1. Analýza musí být provedena na homogenních a reprezentativních vzorcích masného polotovaru nebo konzervy.

1.2. Používají se tyto analytické metody:

1.2.1. Dusík: určení obsahu dusíku v mase a masných výrobcích – ISO 937: 1978.

1.2.2. Vlhkost: určení obsahu vlhkosti v mase a masných výrobcích – ISO 1442: 1973.

1.2.3. Tuky: určení celkového obsahu tuků v mase a masných výrobcích – ISO 1443: 1973.

1.2.4. Popel: určení obsahu popela v mase a masných výrobcích – ISO 936: 1978.

1.3. Požadavky výše uvedených norem ISO týkající se odběru vzorků nejsou pro účely tohoto nařízení závazné.

2. Výpočet obsahu masa

Obsah masa ve výrobku se vypočítá pomocí tohoto vzorce:

M =

NT - N

× 100

NT = celkový obsah dusíku stanovený analýzou (%)

Nx = dusík nepocházející z masa (%)

Celkový obsah dusíku se určuje pomocí metody uvedené v bodě 1.2.1. Rovněž je možné stanovit obsah vlhkosti (1.2.2), tuků (1.2.3) a popela (1.2.4) a odvodit obsah ostatních složek.

Pro účely úprav hodnoty dusíku nepocházejícího z masa (Nx) je třeba znát množství každé složky obsahující dusík a obsah dusíku v těchto složkách.Tato tabulka uvádí průměrný obsah dusíku v několika složkách, které obsahují dusík a běžně vyskytují se v masných polotovarech a konzervách:

Nemasné výrobky | % dusíku |

Suchar | 2,0 |

Kasein | 15,8 |

Kaseinát sodný | 14,8 |

Izolát sojové bílkoviny | 14,5 |

Sója se změněnou texturou | 8,0 |

Sojová mouka | 8,0 |

Glutaman sodný (MSG) | 8,3 |

Hovězí játra | 2,7 |

Hovězí jazyk | 3,0 |

Pokud jde o opakovatelnost analytických metod, je vhodné se odvolat na výše uvedené normy ISO.

Musí být zohledněn průměrný výsledek alespoň ze dvou měření.

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU