(EHS) č. 2600/85Nařízení Komise (EHS) č. 2600/85 ze dne 16. září 1985, kterým se mění nařízení (EHS) č. 890/78, kterým se stanoví prováděcí pravidla pro vydávání ověřovacích listin původu pro chmel
Publikováno: | Úř. věst. L 248, 17.9.1985 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 16. září 1985 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 20. září 1985 | Nabývá účinnosti: | 1. ledna 1985 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Nařízení Komise (EHS) č. 2600/85 ze dne 16. září 1985, kterým se mění nařízení (EHS) č. 890/78, kterým se stanoví prováděcí pravidla pro vydávání ověřovacích listin původu pro chmel KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského hospodářského společenství, s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 1696/71 ze dne 26. července 1971 o společné organizaci trhu s chmelem [1], naposledy pozměněné aktem o přistoupení Řecka, a zejména na čl. 2 odst. 5 uvedeného nařízení, vzhledem k tomu, že nařízení Komise (EHS) č. 890/78 [2], naposledy pozměněné nařízením (EHS) č. 1979/83 [3], stanoví minimální požadavky pro uvádění chmele na trh; že tyto požadavky zahrnují maximální obsah krycích listenů, pokud jde o neupravený chmel; vzhledem k tomu, že obchodní zvyklosti ukazují, že jakost chmele není obecně ovlivněna obsahem krycích listenů; že je proto možné zrušit tento požadavek pro uvádění na trh; vzhledem k tomu, že opatření tohoto nařízení jsou v souladu se stanoviskem Řídicího výboru pro chmel, PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ: Článek 1 Přílohy I a II nařízení (EHS) č. 890/78 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení. Článek 2 Toto nařízení vstupuje v platnost třetím dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství. Použije se pro chmel počínaje sklizní 1985. Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech. V Bruselu dne 16. září 1985. Za Komisi Frans Andriessen místopředseda [1] Úř. věst. L 175, 4.8.1971, s. 1. [2] Úř. věst. L 117, 29.4.1978, s. 43. [3] Úř. věst. 195, 19.7.1984, s. 34. -------------------------------------------------- PŘÍLOHA I 1. Příloha I se nahrazuje tímto: PŘÍLOHA I MINIMÁLNÍ POŽADAVKY PRO UVÁDĚNÍ CHMELOVÝCH HLÁVEK NA TRH Vlastnosti | Popis | Maximální obsah (% hmotnosti) | Upravený chmel | Neupravený chmel | a)Vlhkost | Obsah vody | 12 | 14 | b)Listy a stopky | Části listů z úponků, úponky, stopky listů nebo hlávek; za stopku se považují stopky hlávek dlouhé nejméně 2,5 cm | 6 | 6 | c)Chmelový odpad | Malé částečky tmavě zelené až černé barvy vzniklé při strojové sklizni, které obvykle nepocházejí z hlávek | 3 | 4 | d)Pro "chmel bez pecek", pecky | Zralé plody hlávek | 2 | 2 | 2. V příloze II oddílu C se bodu 1 nahrazuje tímto: "1. Stanovení obsahu listů a stopek a chmelového odpadu Vzorky 5 x 100 g jsou přesety sítem s velikostí ok 2 mm. Přesetý lupulin, odpad a pecky se sesbírají a pecky se ručně oddělí. Vzorky se odloží stranou. Obsah síta s velikostí ok 2 mm se přemístí na síto s velikostí ok 10 mm a znovu se přeseje. Chmelové hlávky, listy, stopky a cizí tělíska se ručně seberou ze síta a listy hlávek, pecky, lupulinový odpad a menší lístky a stopky, které propadnou sítem, se ručně přeberou a rozdělí do těchto skupin: 1. listy a stopky, 2. chmel (listeny hlávky, chmelové hlávky a lupulin), 3. odpad, 4. pecky. Odpad a lupulin není možné oddělit. Jejich relativní procentní podíly se tedy stanoví na základě objektivního zhodnocení barvy a hmotnost se vypočítá na základě předpokladu, že je jejich hustota identická. Různé skupiny se zváží a procentní podíl každé skupiny je stanoven ve vztahu k hmotnosti původního vzorku." --------------------------------------------------