248/2018 Sb.Vyhláška o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí
Částka: | 125 | Druh předpisu: | Vyhláška |
Rozeslána dne: | 31. října 2018 | Autor předpisu: | Ministerstvo zemědělství |
Přijato: | 24. října 2018 | Nabývá účinnosti: | 1. prosince 2018 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
VYHLÁŠKA
ze dne 24. října 2018
o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. a), b), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 146/2002 Sb., zákona č. 131/2003 Sb., zákona č. 274/2003 Sb., zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 120/2008 Sb., zákona č. 139/2014 Sb. a zákona č. 180/2016 Sb.:
(1) Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie1), zároveň navazuje na přímo použitelné předpisy Evropské unie2) a upravuje
a) způsob označování nápojů, kvasného octa a droždí v návaznosti na jejich členění podle druhu, skupiny nebo podskupiny,
b) druhy nápojů, kvasného octa a droždí s členěním na skupiny a podskupiny,
c) pro jednotlivé druhy nápojů, kvasného octa a droždí požadavky na jakost, technologické požadavky, požadavky na jakost vztahující se k názvu a přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení,
d) teplotní režimy při uchovávání nápojů, kvasného octa a droždí,
e) způsoby uchovávání a manipulace s nápoji, kvasným octem a droždím během jejich uvádění na trh.
(2) Tato vyhláška se nevztahuje na neochucené minerální a pramenité vody3).
ČÁST PRVNÍ - | ÚVODNÍ USTANOVENÍ |
§ 1 - | Předmět úpravy |
ČÁST DRUHÁ - | NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE A KONCENTRÁTY K PŘÍPRAVĚ NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ |
§ 2 - | Vymezení některých pojmů |
§ 3 - | Členění na skupiny a podskupiny |
§ 4 - | Označování |
§ 5   | |
§ 6   | |
§ 7   | |
§ 8 - | Požadavky na jakost |
§ 9 - | Technologické požadavky |
§ 10 - | Uvádění na trh |
ČÁST TŘETÍ - | OVOCNÁ VÍNA, OSTATNÍ VÍNA, CIDR, PERRY A MEDOVINA |
§ 11 - | Vymezení některých pojmů |
§ 12 - | Členění na druhy a skupiny |
§ 13 - | Označování |
§ 14 - | Požadavky na jakost |
§ 15 - | Technologické požadavky |
ČÁST ČTVRTÁ - | PIVO A NÁPOJE NA BÁZI PIVA |
§ 16 - | Vymezení některých pojmů |
§ 17 - | Členění na druhy a skupiny |
§ 18 - | Označování |
§ 19 - | Požadavky na jakost |
§ 20 - | Uvádění na trh |
ČÁST PÁTÁ - | KONZUMNÍ LÍH, LIHOVINY A OSTATNÍ ALKOHOLICKÉ NÁPOJE |
§ 21 - | Vymezení některých pojmů |
§ 22 - | Členění na druhy a skupiny |
§ 23 - | Označování |
§ 24   | |
§ 25 - | Požadavky na jakost |
ČÁST ŠESTÁ - | KVASNÝ OCET |
§ 26 - | Vymezení některých pojmů |
§ 27 - | Členění na skupiny a podskupiny |
§ 28 - | Technologické požadavky |
§ 29 - | Označování |
§ 30 - | Požadavky na jakost |
ČÁST SEDMÁ - | DROŽDÍ |
§ 31 - | Vymezení některých pojmů |
§ 32 - | Členění na skupiny a podskupiny |
§ 33 - | Označování |
§ 34 - | Požadavky na jakost |
§ 35 - | Technologické požadavky |
§ 36 - | Uvádění na trh |
ČÁST OSMÁ - | SPOLEČNÁ, PŘECHODNÁ A ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ |
§ 37 - | Technický předpis |
§ 38 - | Přechodná ustanovení |
§ 39 - | Zrušovací ustanovení |
§ 40 - | Účinnost |
Příloha č. 1 - | Fyzikální a chemické požadavky na ovocné nektary, ovocné šťávy z koncentrátu nebo koncentrátů a ovocnou dřeň z koncentrátu |
Příloha č. 2 - | Členění nealkoholických nápojů a koncentrátů k jejich přípravě na skupiny a podskupiny a smyslové požadavky na jejich jakost |
Příloha č. 3 - | Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky nealkoholických nápojů a koncentrátů k přípravě nealkoholických nápojů |
Příloha č. 4 - | Další technologické požadavky na nealkoholické nápoje |
Příloha č. 5 - | Požadavky na jakost ovocných vín, ostatních vín, cidru, perry a medoviny |
Příloha č. 6 - | Členění ovocných vín, ostatních vín, cidru, perry a medoviny na druhy a skupiny |
Příloha č. 7 - | Členění piva a nápojů na bázi piva na druhy a skupiny |
Příloha č. 8 - | Fyzikální a chemické požadavky na jakost piva a nápojů na bázi piva |
Příloha č. 9 - | Členění konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů na druhy a skupiny |
Příloha č. 10 - | Nejvyšší přípustná záporná objemová odchylka konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů od jmenovitého objemu |
Příloha č. 11 - | Fyzikální a chemické požadavky na jakost lihovin |
Příloha č. 12 - | Členění kvasného octa na skupiny a podskupiny |
Příloha č. 13 - | Smyslové a chemické požadavky na jakost kvasného octa |
Příloha č. 14 - | Členění droždí na skupiny a podskupiny |
Příloha č. 15 - | Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost droždí |