4/2008 Sb.Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použítí přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin

Částka: 003 Druh předpisu: Vyhláška
Rozeslána dne: 23. ledna 2008 Autor předpisu: Ministerstvo zdravotnictví
Přijato: 3. ledna 2008 Nabývá účinnosti: 15. února 2008
Platnost předpisu: Zrušen předpisem 253/2018 Sb. Pozbývá platnosti: 9. listopadu 2018
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.


Ukázka textu předpisu:
4

VYHLÁŠKA
ze dne 3. ledna 2008,
kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel
při výrobě potravin



        Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 316/2004 Sb., (dále jen „zákon“):
§ 1
Předmět úpravy

        (1)  Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství1), zároveň navazuje na přímo použitelné předpisy Evropských společenství2) a upravuje množství a druhy přídatných látek, požadavky na jejich čistotu a podmínky jejich použití do potravin, potraviny a skupiny potravin, v nichž se mohou tyto látky vyskytovat, požadavky na jejich označování na obalech potravin, které nejsou určeny spotřebiteli, a označování dalších údajů důležitých z hlediska zdravotní nezávadnosti potravin, a dále podmínky a požadavky na použití extrakčních rozpouštědel do potravin, a jejich značení na obalu, který není určen spotřebiteli.

        (2)  Tato vyhláška se nevztahuje na

       a) tekuté přípravky obsahující pektin, odvozené od sušené jablečné dřeně nebo částí kůry citrusových plodů,
       b) žvýkačkové báze,
       c) dextriny určené k výrobě potravin, pražený nebo dextrinovaný škrob, škrob upravený působením kyseliny, alkálie, při jejichž použití nedochází ke změně chemické struktury a amylolytických enzymů, bělené nebo fyzikálně pozměněné škroby, pokud jsou určeny k výrobě potravin,
. . .

Obsah předpisu:
§ 1 - Předmět úpravy
§ 2 - Vymezení pojmů
§ 3 - Druhy přídatných látek
§ 4 - Obecné podmínky použití přídatných látek
§ 5 - Označování přídatných látek
§ 6 - Barviva
§ 7 - Sladidla
§ 8 - Konzervanty
§ 9 - Antioxidanty
§ 10 - Přídatné látky pro výrobu potravin určených pro výživu kojenců a malých dětí
§ 11 - Extrakční rozpouštědla
§ 12 - Přechodné ustanovení
§ 13 - Zrušovací ustanovení
§ 14 - Účinnost
Příloha č. 1 - Seznam přídatných látek obecně povolených při výrobě potravin s výjimkou barviv a sladidel
Příloha č. 2 - Seznam dalších přídatných látek povolených při výrobě potravin nebo skupin potravin s výjimkou barviv a sladidel a podmínky jejich použití
Příloha č. 3 - Seznam potravin nebo skupin potravin, při jejichž výrobě lze použit pouze některé přídatné látky
Příloha č. 4 - Seznam barviv povolených při výrobě potravin nebo skupiny potravin a podmínky jejich použití
Příloha č. 5 - Seznam sladidel povolených při výrobě potravin a skupin potravin a podmínky jejich použití
Příloha č. 6 - Seznam konzervantů povolených při výrobě potravin nebo skupin potravin a podmínky jejich použití
Příloha č. 7 - Seznam antioxidantů povolených při výrobě potravin nebo skupin potravin a podmínky jejich použití
Příloha č. 8 - Seznam nosičů a rozpouštědel povolených při výrobě potravin nebo skupin potravin a podmínky jejich použití
Příloha č. 9 - Seznam přídatných látek povolených při výrobě potravin nebo skupin potravin určených pro potraviny určené pro zvláštní výživu
Příloha č. 10 - Seznam extrakčních rozpouštědel povolených při výrobě potravin nebo skupin potravin a podmínky jejich použití
Zavřít
MENU